Πού θα βγείτε αυτό το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη
Bar και εστιατόρια για τις νύχτες και τις μέρες που έρχονται
Summer updated
Η πόλη αλλάζει. Μεταμορφώνεται. Ανοίγει τα παράθυρα να μπει το φως και το αεράκι. Βγάζει τα τραπεζάκια της έξω. Ανακαινίζει τους κήπους της. Ανοίγει ομπρέλες. Μαγειρεύει τις νέες γαστρονομικές της προτάσεις. Ετοιμάζει τις μουσικές της. Γίνεται ανάλαφρη. Αποκτά μια καλύτερη διάθεση. Έχει επιθυμία να κυκλοφορήσει. Να ενδώσει σε νέες προκλήσεις. Να δοκιμάσει νέες γεύσεις. Να χορέψει. Να ξενυχτήσει. Και να περπατήσει, επιστρέφοντας, στην άδεια, φωτισμένη Παραλία. Καλοκαιράκι, και μερικά από τα top μαγαζιά της Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται…
ΟΛΥΜΠΟΣ-ΝΑΟΥΣΑ
Η Θεσσαλονίκη καλωσόρισε πρόσφατα την αναγέννηση του μυθικού εστιατορίου – παράλληλα με τα εγκαίνια του ξενοδοχείου ON Residence-, σ’ ένα classy σκηνικό, που μας μεταφέρει στην καρδιά της δεκαετίας του ’30, με φόντο την εκπληκτική Παραλία. Σήμερα, επανέρχεται με καλοκαιρινό concept, που δεν είναι άλλο από τον υπέροχο αστικό του κήπο, με τη σχεδιαστική υπογραφή των βραβευμένων αρχιτεκτόνων Νικηφορίδη & Cuomo.
Εδώ, δεσπόζει ο μεγάλος, λευκός καταρράκτης, που θυμίζει κινηματογραφική οθόνη -προς τιμήν του κινηματογράφου που λειτουργούσε εκεί στις αρχές του 20ού αιώνα-, ένα τμήμα του είναι πλακόστρωτο με αναπαραγωγές του original δαπέδου κι ένα άλλο καλύπτεται από γκαζόν.
Στα τραπεζάκια του φέτος σερβίρεται φαγητό από τον σεφ Δημήτρη Τασιούλα, μ’ ένα μενού που ερμηνεύει με σύγχρονη γλώσσα την παλιά, αστική κουζίνα της πόλης, και με τη γευστική απόλαυση να ολοκληρώνεται με classic cocktails από την εξαιρετική ομάδα του mixologist Αχιλλέα Πλακίδα και την ομάδα του από το Tiger Loop -το διακεκριμένο μπαρ του On Redisence Hotel. Οι συνδυασμοί είναι πολλοί και για όλες τις ώρες της ημέρας, ώστε να απολαμβάνετε την εμπειρία Όλυμπος Νάουσα όπως επιθυμείτε.
*ΌΛΥΜΠΟΣ-ΝΑΟΥΣΑ, Λεωφ. Νίκης 5, Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 275715, Facebook
SALONICA RESTAURANT
Το iconic Makedonia Palace, κλασική αξία της πόλης, δε θα μπορούσε να μην πρωτοστατεί και στη γαστρονομική πρόταση. Με το Salonica Restaurant, που από την πρώτη στιγμή έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά -το επιβεβαιώνουν οι σημαντικές διακρίσεις και βραβεύσεις του-, κατάφερε να δημιουργήσει έναν γνήσιο food destination για κάθε connoisseur της γεύσης. Η σάλα του εστιατορίου με την ανοιχτή κουζίνα του προσφέρει την πιο μαγευτική θέα στην Παραλία, αλλά και στον Θερμαϊκό και τον Όλυμπο, ενώ από τώρα και στο εξής, τη φιλοξενία σας αναλαμβάνει το Salonica Garden, μία φανταστική αυλή με barbeque πάνω στη θάλασσα.
Επικεφαλής της κουζίνας, ο πολυβραβευμένος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου, που δημιουργεί μια ελληνική κουζίνα με το προσωπικό του αποτύπωμα, προτείνοντας γεύσεις από προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες της Ελλάδας και συγκεκριμένα, από την περιοχή της Μακεδονίας. Τα signature πιάτα του προσφέρουν μια αυθεντική γευστική εμπειρία με χαρακτήρα, καθαρότητα, αισθητική και προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, κατατάσσοντας το εστιατόριο στην Νο1 επιλογή Θεσσαλονικών κι επισκεπτών της πόλης.
*SALONICA RESTAURANT, Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Τ: 2310 897156
ΗΥΑΤΤ
Στον ωραιότερο κήπο της πόλης, που σου δίνει την απόλυτη αίσθηση απόδρασης διακοπών, χαλάρωσης η δυνατότητα να γευματίσεις πλάι στην πισίνα, να απολαύσεις ένα δείπνο υψηλών απαιτήσεων που ετοίμασε για αυτό το καλοκαίρι δια χειρός του σπουδαίου σεφ Απόστολου Αλτάνη με σπουδαίες ετικέτες κρασιών να το συνοδεύουν ή ακόμα και να χαρείς μια από τις θεματικές νύχτες με σπουδαίες ταινίες κάτω από τα αστέρια με σπέσιαλ cinema menu, από τη μία το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα είναι μοναδική.
Ζήσε την απόδραση χωρίς καν να μετακινηθείς από την πόλη σου σε συνθήκες πολυτέλειας, ιδιωτικότητας και περιποίησης που τόσο έχεις ανάγκη.
Αλλά και απόλαυσε μοναδικά cocktails με υπέροχες μουσικές.
13 χιλιόμετρο Θεσσαλονίκη-Περαία, Τηλ: +30 231 040 1234
ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ
Το δημιούργημα των Σταύρου και Χρήστου Σωτηρούδη, εδώ και 14 χρόνια κάνει αυτό που γνωρίζει καλά: σερβίρει δημιουργικά πιάτα με ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, παρουσιασμένα στην πιο μοντέρνα εκδοχή τους. Εδώ, θα ανακαλύψεις τη σύγχρονη άποψη για το μεζεδοπωλείο: χώρος λιτός, καθαρός -από κάθε άποψη-, φιλικός και casual, σου δίνει την αίσθηση ότι γευματίζεις κάπου οικεία, εκεί όπου σε αγαπάνε και σε φροντίζουν. Διαθέτοντας έναν ξεχωριστό χώρο για την παραλαβή κι επεξεργασία των φρέσκων θαλασσινών, επιμένει στα πιάτα ορεκτικών και θαλασσινών χωρίς εκπτώσεις.
Καρπάτσιο, σεβίτσε, ταρτάρ, πειραγμένη φάβα και χταπόδι αλλιώτικο, μακαρονάδες θαλασσινών με ζυμαρικά δικά τους μεταμορφώνουν ένα απλό γεύμα με τσίπουρο ή κρασί σε μια εμπειρία μοναδική, στη οποία εθίζεσαι εύκολα. Από το μενού δεν απουσιάζουν οι σούπερ σαλάτες, τα όστρακα, τα ριζότα, κριθαρώτα, λιγκουίνι, νιόκι με θαλασσινά, καθώς και τα ψάρια ημέρας από τράτες στη Χαλκιδική. Αυτό το καλοκαίρι, στη δροσιά του open space χώρου ή στο άνετο πεζοδρόμιό του, θα γίνετε μύστες μιας γευστικής ιεροτελεστίας.
*ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ, Μεγ. Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, Τ. 2310 302882, Facebook, Instagram
IBERICO
Το πιο πετυχημένο new entry του χειμώνα, αποτελεί τον Νο1 προορισμό των meat lovers. Η ομάδα δοκιμασμένη -στον Γλυκάνισο και το Marea Sea Spirit- δημιούργησε ένα εστιατόριο με υψηλή αισθητική, κουζίνα αξιώσεων, casual χαρακτήρα κι εξαιρετική ambience, παραδίδοντας μαθήματα φιλοξενίας και ουσιαστικής ευγένειας. Είτε στον κάτω όροφο είτε στη νεαποκτηθείσα σκεπαστή ταράτσα του, το καλοκαίρι παραμένει λατρεμένη επιλογή, για να απολαύσεις το μενού, που στηρίζεται κυρίως στην αριστοτεχνική διαδικασία κοπής των κρεάτων και του ψησίματος.
Γευστικά, πρωταγωνιστούν οι ζύμες και τα μαγειρευτά φούρνου, όπως κασερόπιτα με chutney από παστουρμά, χυλοπίτες με μοσχαρίσια ουρά και μάγουλα, σεσκουλοντολμάδες με κρέμα αβγολέμονο, ενώ από τα κυρίως, αγαπάμε τα Porchetta iberico στη σούβλα, το κοτόπουλο ψητό με πεκορίνο, τη γλώσσα meuniere και την τεράστια ποικιλία σε κοπές -μπαβέτα, πλούμα iberico, rib eye ελληνικό black angus, rib eye prime USA, picanha, short ribs black angus. Στο Iberico έχετε κάθε λόγο να δοκιμάσετε αυτό το καλοκαίρι μια μοναδική dining experience!
*IBERICO, Νικ. Μάντζαρου 18 &, Κώττα Ρούλια, Τ. 2310 532800, Facebook , Instagram
MAREA SEA SPIRIT
Στην πιο urban γωνιά της πόλης, το fish restaurant με την υπογραφή της ομάδας του Γλυκάνισου, έχει καταφέρει να γίνει στέκι καλοφαγάδων, που εκτιμούν την άριστη ποιότητά του, τη λιτή, αλλά elegant αισθητική του και την αίσθηση φιλοξενίας που προσφέρει. Ο χώρος, απλός, αλλά classy, μοντέρνος στο interior, με τις πελώριες χαρακτηριστικές τζαμαρίες να επιτρέπουν στο φως να εισβάλλει στον χώρο και στους θαμώνες να παρατηρούν την κίνηση της περιοχής. Με στόχο να παρουσιάζουν γευστικούς συνδυασμούς που ξυπνούν μνήμες, διαθέτουν μια μικρή κάρτα από διαχρονικά, αστικά πιάτα, εκτελεσμένα, όμως, μέσα από μια δημιουργική και σύγχρονη ματιά, με ό,τι πιο φρέσκο και νόστιμο σε θαλασσινές γεύσεις, ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς.
Οι φρέσκες πρώτες ύλες και οι μοντέρνες τεχνικές σε συνδυασμό με την ενημερωμένη οινική λίστα ολοκληρώνουν άριστα τη συνολική πρόταση. Ο χώρος του μπορεί να φιλοξενήσει γεύματα και συναντήσεις προσωπικές ή επαγγελματικές, προσφέροντας πιάτα από τον πλούτο της ελληνικής θάλασσας, αλλά κυρίως την αίσθηση ότι εδώ σε προσέχουν και νοιάζονται να σου προσφέρουν μόνο το καλύτερο.
*MAREA SEA SPIRIT, Λώρη Μαργαρίτη 13, Θεσσαλονίκη, T. 2310 257696, Facebook , Instagram
THRiA
Μερικά πράγματα δε χρειάζονται δεκαετίες για να γίνουν κλασικές αξίες. Ο χαρακτήρας τους και η αποδοχή τους από το κοινό τα καθιστούν διαχρονικά. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το βραβευμένο εστιατόριο Thria, που εκτός από μοντέρνα αισθητική, διαθέτει μεσογειακό μαγειρικό ταπεραμέντο στο DNA του, που απογειώνει με gourmet διάθεση. Το μενού μας εκπλήσσει διαρκώς, το προσωπικό του αποτελεί όαση ευγένειας και γνώσης, ενώ σε κάθε μπουκιά απολαμβάνεις την ποιότητα της πρώτης ύλης. Σε όλα αυτά να προσθέσω και τα Instagram-ικά πιάτα του, για τους λάτρεις της εικόνας.
Στο τιμόνι του, σταθερά ο chef Δημήτρης Τασιούλας, ένας από τους εμπνευστές και βασικούς δημιουργούς του Σέμπρικο, που εδώ δίνει ρεσιτάλ μαγειρικής δεξιοτεχνίας, καταφέρνοντας να καταστήσει το εστιατόριο υπόδειγμα αστικής γαστρονομίας στην πόλη. Για τη φετινή σεζόν, το μενού εμπνέεται από την ελληνική παράδοση, ακολουθώντας μια νέα γαστρονομική αφήγηση του ελληνικού καλοκαιριού. Εμείς ξεχωρίσαμε ήδη τη σκορπίνα μπουρδέτο, την κακαβιά με ραβιόλι και τη φάβα Σαντορίνης με καρπάτσιο χταπόδι. Φέτος, από τη Θεσσαλονίκη ταξιδεύουμε γευστικά σε όλη την Ελλάδα.
*THRIA, Μαρίας Κάλλας 1, Ποσειδώνιο, T. 2310 821 120, Facebook , Instagram
AELIOS PETRA
Στην αναζήτηση της ultimate καλοκαιρινής απόδρασης από την πόλη, το πέτρινο bar-resto στον Χορτιάτη αποτελεί μια ορεινή όαση από κάθε άποψη. Ο εξωτερικός χώρος του στην πλαγιά του Χορτιάτη, που λέγεται Παλίτζια, με τη φανταστική θέα, τα χρώματα και τη φύση στο απόγειό τους, σε περιμένει από το πρωί για να ικανοποιήσει κάθε σου επιθυμία, από εξαιρετικό brunch μέχρι ένα πλούσιο γεύμα ή ένα δροσερό κοκτέιλ.
Ο chef του εστιατορίου Danny Chalkidis ετοίμασε το καινούριο καλοκαιρινό μενού, που στηρίζεται σε ιδιαίτερες γεύσεις της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας με κάποιες μεσογειακές νότες, δίνοντας έμφαση στις premium κοπές -επιλεγμένες από ιδιαίτερες φάρμες απ’ όλο τον κόσμο. Στον κατάλογο, θα ανακαλύψεις και vegan επιλογές, από επιλεγμένες πρώτες ύλες για ένα εξίσου γευστικό αποτέλεσμα, με την οινική λίστα από ελληνικές ετικέτες της Β. Ελλάδος να ικανοποιεί ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Το φαγητό εδώ είναι ένα ταξίδι γεύσεων σε συνδυασμό με το υπέροχο περιβάλλον και την απερίγραπτη θέα, που κάνουν την εμπειρία μοναδική.
*AELIOS PETRA, Β’ Πάροδος Ανεμόμυλων, Χορτιάτης, T. 2310 358880, Facebook, Instagram
ΝΕΑ ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ
Η δεύτερη γενιά του αγαπημένου εστιατορίου, πηγαίνει την απόλαυση του φαγητού ένα βήμα παραπέρα, κοιτώντας το μέλλον τόσο αισθητικά και ποιοτικά, αλλά κυρίως γευστικά, διατηρώντας παρ’ όλ’ αυτά την παράδοση στο μενού. Η Νέα Διαγώνιος, από την καινούρια της πλέον διεύθυνση στη Σοφούλη, υποδέχεται το καλοκαίρι στο εξωτερικό της σαλόνι, με μαγική θέα σε όλη την πόλη, για μοναδικές βραδιές και μεσημέρια. Με την κουζίνα-πρόταση του chef Ιωάννη Χαντάκη, ο οποίος βραβεύτηκε ως ένας από τους 100 top chef στην Ευρώπη, ανακαλύπτουμε στον κατάλογο γευστικές εκπλήξεις.
Τα αλμυρά λουκουμαδάκια με μαστέλο Χίου, καπνιστό Μετσόβου, chutney κρητικής ντομάτας και μαγιονέζα μαστίχας. Το φιλέτο μοσχαρίσιο με χειροποίητα νιόκι πατάτας, κρέμα πορτσίνι, καρπάτσιο καλοκαιρινής μαύρης τρούφας και κονφετί από άνθη καλαμποκιού. Καθώς και μια ποικιλία χειροποίητων γλυκών για τους sweets addicts. Η επιθυμία για γευστική απόλαυση και η άριστη φιλοξενία έχουν το δικό τους στέκι. Φέτος θα γίνει και δικό σου!
*ΝΕΑ ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ, Θεμ. Σοφούλη 64Α, T. 2310 029085, Facebook, Instagram
SHARK
Αποτελεί εδώ και χρόνια το δυνατό χαρτί της διασκέδασης στην πόλη και συνώνυμο της εκλεπτυσμένης αισθητικής, της γαστρονομίας επιπέδου και της διασκέδασης διεθνών προδιαγραφών, καθώς αποτελεί την ωραιότερη βεράντα πάνω στη θάλασσα, με την πιο αξεπέραστη θέα στην πόλη, ιδιαίτερα όταν αρχίζει να βραδιάζει και τα φώτα ανάβουν. Ένας χώρος μοιρασμένος στην απόλαυση του φαγητού και του ποτού, αλλά με την ίδια αδιαμφισβήτητη ποιότητα. Αυτήν τη σεζόν συνεχίζει το ίδιο δυναμικά μ’ ένα updated μενού, που χαρακτηρίζεται καθαρά μεσογειακό, με την υπογραφή του Δημήτρη Παπαδόπουλου.
Σε παρόμοια φιλοσοφία και το bar, με τα μοναδικά signature cocktails του να είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, ειδικά το καλοκαίρι. Η μουσική του κινείται στην γκάμα της χορευτικής mainstream μέχρι και ελληνικά, ενώ από φέτος θα φιλοξενεί, εκτός από τα live με καλλιτέχνες μεγάλης εμβέλειας, όπως ο Μ. Χατζηγιάννης, που ολοκλήρωσε πρόσφατα τις εμφανίσεις του, μια σειρά από events, τα Pause by Salt Party Sessions -η ιδέα που ακολούθησε τα Salt events. Dance μουσική από κορυφαίους dj’s και χορός μέχρι το πρωί by the sea. Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο για τα ζεστά, καλοκαιρινά βράδια;
*SHARK, Αργοναυτών 2, Καλαμαριά, T. 2310 416855, Facebook, Instagram
MISTRAL SEASIDE BAR
Η προνομιακή του θέση δίπλα στη θάλασσα, ο open air χώρος του με τις boho και νησιώτικες αναφορές στη διακόσμηση και η γυάλινη οροφή του, που επιτρέπει το φυσικό φως να εισβάλλει στο εσωτερικό τις περισσότερες ώρες της ημέρας, το καθιστούν κορυφαίο καλοκαιρινό προορισμό και φέτος. Διαχρονικό seaside bar, υποδέχεται τη νέα σεζόν ανακαινισμένο, σερβίροντας τα σαββατοκύριακα, από τις 10.30 ως τις 14.00, πρωινό και ultra special brunch.
Μη χάσετε το εξαιρετικό american breakfast σε τρία επίπεδα, ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε ως συνοδευτικό ένα -χαμηλού αλκοολικού βαθμού- ποτό ή ένα ποτήρι κρασί από την ενημερωμένη λίστα. Και το βράδυ, όταν τα φώτα χαμηλώνουν δίπλα στη θάλασσα, τα signature cocktails έχουν τον πρώτο λόγο και η μουσική ανεβαίνει, αλλάζοντας τη διάθεση. Ακολουθώντας το μαγαζί στα social, γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή τους καλεσμένους dj’s και τα πάρτι που διοργανώνει.
Για τους νοσταλγούς της κλασικής μπάρας, το κεντρικό εσωτερικό μπαρ προϊδεάζει για old school καταστάσεις. Πέρα και πάνω απ’ όλα, στο Mistral θα έρθεις γιατί θα δεις τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα, υπό τους ήχους της πιο ατμοσφαιρικής μουσικής, απολαμβάνοντας τη μοναδική ambience ατμόσφαιρα.
*Mistral Seaside Bar, Τήνου 4, Kαλαμαριά, T. 2310 444845, Facebook, Instagram
ΑΝΦΑΝ ΓKATE ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
Το «κακομαθημένο παιδί» ταξιδεύει για ακόμα μία φορά στη Γαλλική Πολυνησία και συγκεκριμένα, στη Γουαδελούπη, διατηρώντας την αγάπη του για το φαγητό, την πόλη και την τέχνη. Στην καρδιά του Τελλόγλειου -στο μικρό δάσος της περιοχής, που σου δίνει τη δυνατότητα μιας μίνι απόδρασης από τη βουή της πόλης- και μερικά μέτρα από το Α.Π.Θ., η πιο καλοκαιρινή αυλή της πόλης επιστρέφει ιδιαίτερα κεφάτη. Σε περιμένει για τον πρωινό καφέ με πρωϊνό, σου ετοιμάζει το μεσημεριανό, αφού επιστρέψεις από μια επίσκεψη στο Μουσείο και αργότερα, δείπνο μαζί με σούπερ cocktails.
Ανανεωμένες γευστικές προτάσεις από τον Πρόδρομο Ασημάκη και την 10μελή μπριγάδα του, ξεσηκωτικές μουσικές, signature και classic κοκτέιλς σας περιμένουν στη δροσιά των τραπεζιών του. Εντσιλάδας, τάκος πλάι πλάι με φρέσκα ψάρια και ζουμερές κοπές παντρεύονται μ’ ένα καλοκαιρινό Mai Tai ή ένα ροζέ Προβηγκίας. Αυτό το καλοκαίρι κάντε κάτι συναρπαστικό στην πόλη και ικανοποιήστε όλες τις αισθήσεις σας.
*ΑΝΦΑΝ ΓKATE ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ, Τελλόγλειο, Αγίου Δημητρίου 159Α, Τ. 2310 247307, Facebook, Instagram
CIN CIN
Το πρώτο bar στην Ελλάδα που αποδεικνύει έμπρακτα ότι δε χρειάζεται να διαθέτεις μπάρα για να είσαι bar, εξού και ο χαρακτηρισμός “barless bar”. Μέσα στην καρδιά της πόλης, στον Πεζόδρομο της Ικτίνου, η καλοκαιρινή αυλή με την αστική αισθητική, που σε ταξιδεύει στα μαγικά 60’s, σου προσφέρει μια εμπειρία exotic urbanism. Έγινε γνωστό για το εξαιρετικό του brunch, από τα πρώτα και κορυφαία στην πόλη, που εξακολουθεί να σερβίρεται καθημερινά, αλλά κέρδισε φανατικούς θαμώνες όλες τις ώρες της ημέρας.
Φέτος, υποδέχεται τη θερινή σεζόν με creative mixology διάθεση και τη νέα λίστα Signature Cocktails “Shibui of Αεστηεσις», εμπνευσμένη από τη δυναμική της χρωματικής παλέτας και την ιαπωνική φιλοσοφία της απέριττης αισθητικής. Όσον αφορά στην κουζίνα του, παραμένει δημιουργική, ενώ το ανανεωμένο εποχικό μενού με τις νέες προτάσεις του Ανδρέα Κλαυδιανού διατηρεί την υπόσχεση υψηλής ποιότητας και απαράμιλλης γεύσης. Το καλοκαίρι στην πόλη αρχίζει να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ακολούθα τα φώτα πίσω από τα δέντρα, τους ήχους από τα γέλια και τη ρυθμική μουσική…
*CIN CIN, Ικτίνου 22, τ. 2310 223350, Facebook, Instagram
THE GARDEN
Μια μικρή, αστική όαση μας περιμένει και φέτος το καλοκαίρι στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου Grand Hotel Palace. Ο καινούργιος ειδικά διαμορφωμένος κήπος The Garden είναι έτοιμος να υποδεχτεί τους πελάτες του ξενοδοχείου, αλλά και τους εξωτερικούς επισκέπτες σε μια διαφορετική urban εμπειρία. Σ’ ένα σχεδόν κινηματογραφικό σκηνικό, με τις κόκκινες ομπρέλες του, το χαλικάκι και τα ultra στιλάτα έπιπλα κήπου, θα απoλαύσεις από το πρωί τον καφέ σου, το πρωινό ή ένα lazy brunch, comfort φαγητό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και το ποτό ή το κοκτέιλ σου μέχρι αργά το βράδυ.
Ο νέος χώρος συνδυάζει την αίσθηση ενός φυσικού σκηνικού με την ποιοτική εξυπηρέτηση και την cozy ατμόσφαιρα, τηρώντας όλους τους απαραίτητους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής. Ο κήπος αποτελεί την ιδανική πρόταση για ένα business lunch, οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση ή ακόμα κι εταιρικά cocktails.
*THE GARDEN, Μοναστηρίου 305, Θεσσαλονίκη, T. 2310 549000
CLOUD BAR
Φαντάζεσαι ένα καλοκαιρινό βράδυ σ’ ένα rooftop με σούπερ design κι εξαιρετική θέα να απολαμβάνεις το cocktail σου; Ή να είσαι food lover και να δοκιμάζεις συναρπαστικές γεύσεις; Στο Onoma Hotel, η εμπειρία προσφέρεται in the heart of the city! Από τον πρωινό καφέ μέχρι ένα after-office drink, συνοδευόμενο με sushi, εδώ έχει κάτι για όλους. Το bar του τελευταίου ορόφου του ξενοδοχείου, με θέα 360 μοιρών και το Λιμάνι ακριβώς μπροστά, διαθέτει το top σκηνικό για ένα open-air cocktail, που όχι μόνο οι mixologists δημιουργούν βάση της προσωπικότητάς σου και των γεύσεων που αγαπάς, αλλά το ονομάζεις όπως θέλεις και το απολαμβάνεις κάθε φορά που επιστρέφεις!
Αν ανήκεις, βέβαια, στην κατηγορία food lover, εδώ θα δοκιμάσεις την gourmet εκδοχή του comfort food με τοπικές επιρροές και premium κοπές, ενώ κάθε εβδομάδα, από Πέμπτη έως και Σάββατο, απολαμβάνεις αυθεντικό sushi. Στο Cloud Bar κάθε event -κοινωνικό ή επαγγελματικό- αναβαθμίζεται, με την προσεγμένη διακόσμηση, την πισίνα και το άψογο σέρβις να δημιουργούν το τέλειο σκηνικό.
*CLOUD BAR, Hotel Onoma, Μοναστηρίου 24, Τ. 2314 423 300 Facebook, Instagram
TGI FRIDAYS™
Φέτος, τα Fridays γιορτάζουν το καλοκαίρι με ξεχωριστές γευστικές προτάσεις και τα πιο hot signature cocktails. Πρώτη καλοκαιρινή είδηση, το νέο, δροσερό Mexican Bowl με αβοκάντο, κόκκινα φασόλια, καλαμπόκι, Spanish rice, Creamy Chipotle Coleslaw, pico de gallo, τοματίνια, ανθότυρο και Aioli Sriracha, στο οποίο μπορείς να προσθέσεις ψητές γαρίδες, μοσχαρίσιο κρέας, ψητό κοτόπουλο ή σολομό στη σχάρα. Αν, όμως, θέλεις να ζήσεις περισσότερο την ατμόσφαιρα του Μεξικό, τότε κάνε tex-mex επιλογές, όπως τα πικάντικα chicken fajitas, τα κλασικά steak fajitas, το ιδιαίτερο veggie burrito ή το απολαυστικό chicken burrito.
Για starter, τα χειροποίητα on the spot Chips & Guacamole είναι must κι αν είσαι λάτρης των burgers, θα ενθουσιαστείς με το νέο Philly Cheesesteak Burger. Καλοκαίρι, όμως, χωρίς cocktail δε γίνεται! H αγαπημένη σου margarita σε περιμένει -μεταξύ των κλασικών Classic, Best, Mango, Spicy Pineapple και Pink Chili- μαζί με το Caribbean Rum Punch να τα απολαύσεις σ’ ένα από τα αγαπημένα summer spots είτε στην πλατεία Αριστοτέλους είτε στην εξωτερική πλατεία του Mediterranean Cosmos.
*TGI FRIDAYS, Mediterranean Cosmos, 11ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, Πυλαία, Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 473760 & Πλ. Αριστοτέλους 3, Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 242914, Facebook , Instagram
GIULIETTA SPRITZERIA
Η αυθεντική ιταλική σπριτζερία -προήλθε από τη σύμπραξη των επαγγελματιών των Cin Cin & Apallou-,που προσφέρει τα πάντα γύρω από τον καφέ -κυρίως τον εσπρέσο-, αλλά είναι ιδανική και για after work drinks, με τεράστια γκάμα σε απεριτίφ. Τώρα που καλοκαιριάζει, το orange corner στον εξωτερικό του χώρο, με την urban αισθητική και τα άνετα καθίσματα, ενδείκνυται για χαλάρωση με την παρέα. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ιταλικά Vermouth, Bitter & Amaro, λικέρ, Digestif, Aperitif, ελληνικά και ιταλικά κρασιά, αφρώδη και Prosecco, αλλά κι επανεκτελέσεις κλασικών σε bubbly μορφή, κυρίως για τις απογευματινές ώρες.
Πίσω από την cocktail list βρίσκεται ο Βασίλης Καλαϊτζής, με twists κλασικών aperitivo και ξεχωριστές προτάσεις long drinks με σικελιάνικα αναψυκτικά. Συνοδέψτε το ποτό σας με εξαιρετικά ιταλικά αλλαντικά, τυριά και τουρσάκια και παραγγείλετε οπωσδήποτε τη ζυμωτή Muffuletta με σαλάτα από ελιά, τουρσί, λαχανικά και μυρωδικά, πεκορίνο, γραβιέρα, σαλάμι Μιλάνο και προσούτο κόττο. Από τις 10 το πρωί έως τις 12.30 το βράδυ, που θα ακούσετε το καμπανάκι για last call ποτά.
GIULIETTA SPRITZERIA, Giulietta Spritzeria, Π. Πατρών Γερμανού 33, T. 2310 242020, Facebook , Instagram
LAIKA
Αν ψάχνεις ένα στέκι στην ανατολική Θεσσαλονίκη, που να σου δίνει την απόλυτη αίσθηση φιλοξενίας, σεβασμού στον πελάτη και αγάπης για την εστίαση, ο Μίμης και η Ελεάννα έχουν καταφέρει να κάνουν μια πρόταση που έλειπε πραγματικά από την πόλη. Ο χαρακτηρισμός του κάτι ανάμεσα σε μπαρ, καφενείο και καφέ, με εξαιρετική αισθητική, μίνιμαλ φιλοσοφία, ιδιαίτερο στιλ και μια cozy, παρείστικη ατμόσφαιρα, υπό τους ήχους της τζαζ μουσικής. Φέτος το καλοκαίρι μας καλωσορίζει είτε κάτω από τη χαρακτηριστική μπανανιά της είτε στην πίσω, ανανεωμένη αυλή της, όπου απολαμβάνεις την ησυχία και αισθάνεσαι κάπως απομονωμένος.
Από το πρωί, για ένα καφέ ή τσάι, το μεσημέρι για ένα κρασί και μια μπίρα από κάποια εκλεκτή μικροζυθοποιοία, που συνοδεύουν μικρά πιάτα τυριών και αλλαντικών από ξεχωριστούς παραγωγούς ή τα πιάτα ημέρας, πάντα φτιαγμένα με ιδιαίτερη φροντίδα, και το βράδυ, στη δροσιά του κήπου, απολαμβάνοντας το ποτό ή το κοκτέιλ σου. Εδώ, η έξοδος όσων αγαπούν ακόμα τη γειτονιά αποκτά άλλο νόημα.
*LAIKA, Γεώργιου Παπανδρέου 53, T. 2310 238 462 , Facebook
FOLK ART CAFE
Είναι υπέροχο όταν μέρη εποχής στην πόλη αλλάζουν χαρακτήρα και ανοίγουν για να γίνουν λειτουργικά για τη διασκέδαση του κόσμου. Όπως ο κήπος της αρχοντικής έπαυλης στην άλλοτε Συνοικία των Εξοχών που στεγάζει το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, ο οποίος αποτελεί μια μίνι αστική απόδραση για καλοκαίρια χαλαρά και δροσερά.
Το café του Μουσείου, ανοιχτό από τις 9 το πρωί ως αργά το βράδυ, λειτουργεί στον εξωτερικό του χώρο και σε φιλοξενεί στα τραπεζάκια του κάτω από τις τεράστιες φτελιές και δάφνες. Εδώ, θα απολαύσεις τον καφέ, το κρασί ή το κοκτέιλ σου, μαζί με συνοδευτικά, σ’ ένα από τα πιο δημοφιλή summer spot της Θεσσαλονίκης. Οι ήχοι από lounge μουσική βάζουν το τελευταίο κομμάτι στο παζλ ενός τόσο ατμοσφαιρικού μέρους, σε μια εμπειρία που σίγουρα πρέπει να ζήσετε αν βρίσκεστε καλοκαιράκι στην πόλη.
*FOLK ART CAFE, Βασ. Όλγας 68, Τ. 2310 830 591, Facebook
O KIPOS
To restaurant & bar ō kipos στον υπαίθριο χώρο του Regency Casino Thessaloniki επέστρεψε αυτό το καλοκαίρι ανανεωμένο και με νέο όνομα, διατηρώντας σταθερή την ποιότητα και τη γεύση που καταξίωσε και τον προκάτοχό του, το Alfredo’s Garden. Με κέντρο βάρους τις υπέροχες μεσογειακές γεύσεις που φέτος προέρχονται από έναν υπέροχο ξυλόφουρνο, σχάρες και δημιουργικές πινελιές από εξαιρετικές πρώτες ύλες, το restaurant & bar ō kipos σας υποδέχεται στον καταπράσινο κήπο του, ένα απόλυτο περιβάλλον δροσιάς, που όμοιό του δεν θα βρείτε στη νύχτα της Θεσσαλονίκης
Απολαύστε ένα ονειρεμένο δείπνο με δροσερά cocktails, καλοκαιρινό soundtrack και stress-free parking.
*Κάθε μέρα 21:00-03:00, στον υπαίθριο χώρο του Regency Casino Thessaloniki. Δεν απαιτείται εγγραφή στο καζίνο και δεν υπάρχει όριο ηλικίας, Τηλεφωνικές κρατήσεις: 2310 491199
ΜΙΜΟΖΑ
Η δυτική Θεσσαλονίκη απέκτησε ένα αναψυκτήριο-έκπληξη, που άλλαξε τα δεδομένα στη διασκέδαση. Ένα τεχνητό beach bar, όπου στην άλλοτε πισίνα του έχουν τοποθετηθεί ξύλινα ντεκ, μαξιλάρες και πολύχρωμες χίπι κουρελούδες, ενώ γύρω-γύρω, ξύλινα καθίσματα, έπιπλα εξοχής, ομπρέλες, όλα κάτω από τη δροσιά των δέντρων, σου προσφέρουν την αίσθηση των διακοπών, από τις 9 το πρωί ως τις 3 τα ξημερώματα. Φέτος, έγινε self service! Όταν πας, θα επιλέξεις μόνος σου που θα κάτσεις και θα πας να πάρεις το ποτό σου από το μπαρ.
Το highlight, όμως της σεζόν είναι η συνεργασία του με τον Θοδωρή Παστουρματζή και το Καρτέλ των Γεύσεων, με street food καντίνας, άριστης ποιότητας κι επιλογές ανάμεσα σε χορταστικά burgers, hot dog και φρέσκες σαλάτες, που σερβίρονται σε πακέτο, από το προσωπικό, που είναι μέσα στο χαμόγελο και τη θετική ενέργεια. Μη χάσεις τα live κάθε Πέμπτη ή Παρασκευή, με μουσικές από φανκ και ντίσκο ως ροκ και παραδοσιακά πνευστά. Τα καλοκαιρινά βράδια, απόλαυσε ένα από τα 20 γνήσια, κλασικά κοκτέιλ, υπό τους ήχους της new disco ή της house, και άσε το μυαλό σου να ταξιδέψει σε summer προορισμούς.
ΜΙΜΟΖΑ, Διός 52, Αμπελόκηποι, Οδός Λαγκαδά, Τ. 694 923 9864, Facebook, Instagram
MARIEL
Το καλοκαίρι ανήκει δικαιωματικά στο Mariél! Με τον φυσικό, εξωτικό του κήπο να σε υποδέχεται σ’ έναν cozy περιβάλλον, σε βοηθάει να ξεφύγεις από τους αστικούς ρυθμούς και να χαλαρώσεις. Η όλη εμπειρία θυμίζει ταξίδι των αισθήσεων στα γραφικά σοκάκια της πολύχρωμης Ισπανίας. Ξεκινάει από εξεζητημένες γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας με ισπανικό ταπεραμέντο, οι οποίες συνδυάζονται ιδανικά με το κατάλληλο house cocktail ή με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί από σπάνιες ετικέτες του ελληνικού, ισπανικού και παγκόσμιου αμπελώνα.
Το μενού, με εξαιρετικά κρέατα κοπής, ιδανικό για τους γνήσιους meat-lovers, αλλά και η λίστα κρασιών και κοκτέιλ παρουσιάζονται ανανεωμένα, με το στοίχημα να κερδίζεται για τους πιο απαιτητικούς. Δοκίμασε οπωσδήποτε τα χειροποίητα πιτάκια Empanadas, τα τρυφερά φιλέτα μοσχαριού Kazablanka Kebab και τοι συγκλονιστικό Solomillo Tagliata. Υπάρχουν επιλογές sharing-dishes για να απολαύσεις μαζί με την παρέα σου εξαιρετικές ποικιλίες, ενώ το χαμογελαστό προσωπικό του μαγαζιού θα σε καθοδηγήσει στο κατάλληλο food pairing για το ποτό με το οποίο θα συνοδεύσεις κάθε γεύμα. Η ζωή εδώ είναι όμορφη και θα επιστρέφεις ξανά στη μαγική αυτή hacienda!
*MARIEL, Παπαδοπούλου 16, Πανόραμα, τ. 2310 344335, Facebook, Instagram