Πρωτοχρονιά με 10 + 1 κρασιά από σπάνιες ελληνικές ποικιλίες

Τα κρυμμένα διαμάντια του ελληνικού αμπελώνα

Parallaxi
πρωτοχρονιά-με-10-1-κρασιά-από-σπάνιες-ελ-1417546
Parallaxi

Λέξεις, εικόνες: Στέργιος Μήτας 

Έχω μια μεγάλη αγάπη για το κρασί και ειδικά για τις σπάνιες γηγενείς ποικιλίες. Στα ταξίδια μου, σε διάφορες χώρες ψάχνω πλέον σχεδόν αποκλειστικά κρασιά από ντόπιες ποικιλίες. Με ενθουσιάζει αυτή η δυνατότητα να ανακαλύπτω κρυμμένα αρώματα και γεύσεις μέσα σε κρασιά που κουβαλάνε την ιστορία του τόπου τους.

Αυτά τα ξεχασμένα αμπελάκια, χαμένα στον χρόνο και φυτεμένα σε μέρη που συνήθως δεν τα βλέπεις, προσπαθούν να επιβιώσουν απέναντι στη μαζική επικράτηση λίγων διεθνών ποικιλιών που κυριαρχούν στην αγορά. Κι όμως, οι δικές μας σπάνιες ποικιλίες έχουν αρχαία καταγωγή και στο ελληνικό έδαφος είχαν βρει το σπίτι τους.

Χάθηκαν και ξεχάστηκαν για αιώνες, περιμένοντας υπομονετικά να βρεθεί κάποιος να τις προσέξει ξανά και να τις αγαπήσει. Χαίρομαι πραγματικά που βλέπω ότι σήμερα κάποιοι αμπελουργοί και οινοποιοί τις ξαναανακαλύπτουν και τις διασώζουν από την εξαφάνιση. Έχουμε όμως και όλοι εμείς οι ‘’οινόφιλοι’’ ένα μικρό χρέος, να τους υποστηρίξουμε γιατί χρειάζονται τη θετική μας ανταπόκριση και επιβράβευση. Αποφάσισα λοιπόν να σου προτείνω μόνο σπάνιες ελληνικές ποικιλίες για την Πρωτοχρονιά. Δοκίμασε τες – δεν θα χάσεις. Ακόμη κι αν είσαι ψαγμένος με το κρασί, μπορεί κάποιες να μην τις ξέρεις. Ούτε κι εγώ τις ήξερα όλες. Δεν είμαι επαγγελματίας του χώρου, είμαι αφηγητής κρασιού. Στην επιλογή με βοήθησε ένας δυνατός γνώστης του κρασιού και της οινικής αγοράς, ο καλός φίλος Αντρέας Καραβίδας από την ομάδα του Σείριου. Το παιδέψαμε για να βγουν τα κρασιά, δεν ήταν εύκολο.

Να ξεκαθαρίσω επίσης ότι δεν ανήκω στους τύπους με τα λευκά πουκάμισα και το ποτήρι στο χέρι, που κάνουν πως μυρίζουν το κρασί με ύφος ειδήμονα. Απολαμβάνω το κρασί απλά και ήρεμα στο δείπνο, αλλά και έξω στη φύση – εκεί μου αρέσει περισσότερο. Έχω χαρεί μερικά από τα καλύτερα κρασιά σε εξωτερικούς χώρους, σε βουνά, ποτάμια, παραλίες, αγρούς και στο συνιστώ, απελευθερώνει το κρασί από τους κανόνες του και εσένα από τις προσδοκίες.

Το κρασί για μένα δεν χρειάζεται αυστηρές τελετουργίες και κανόνες για να το απολαύσεις, χρειάζεται όμως λίγη προσοχή.

Σωστή θερμοκρασία, τα λευκά και τα ροζέ δροσερά, γύρω στους 8–10°C, και τα κόκκινα γύρω στους 16–18°C. Στο σπίτι προτιμώ να πίνω σε ποτήρι τύπου ‘’φούσκας’’, αφήνει το κρασί να ανοίξει, να αναπνεύσει και να γεμίσει το ποτήρι αρώματα, αυτό με ενθουσιάζει. Βάζω μικρή ποσότητα, περίπου 70 ml. Σηκώνω το ποτήρι στο φως για να δω το χρώμα, το στριφογυρίζω απαλά για να απελευθερωθούν τα αρώματα, το μυρίζω χωρίς να ψάχνω λέξεις και περιγραφές με το ζόρι, εκτός και αν μου έρθουν αυθόρμητα. Βάζω μια μικρή γουλιά στο στόμα αφήνοντας το κρασί να απλωθεί. Το πίνω και περιμένω να νοιώσω την διάρκεια της επίγευσης που για μένα είναι δείγμα ενός καλού κρασιού.

Δεν χρειάζεται να αναλύσεις τίποτα, αν σου θυμίσει κάτι, αν σου φέρει μια εικόνα ή μια αίσθηση, τότε το κρασί έχει ήδη κάνει τη δουλειά του.

Πριν αρχίσουμε το ταξίδι στα κρασιά, να πω και δυο – τρία απλά πράγματα που θα σε βοηθήσουν να το απολαύσεις ακόμη περισσότερο.

Πιες το κρασί χωρίς άγχος. Δώσε χρόνο. Άκουσε τις αισθήσεις σου. Μην φοβάσαι το απλό. Το κρασί είναι συντροφιά, είναι για να μοιράζεται.

Κράτησα τις τιμές γύρω και κάτω από τα 15 ευρώ το μπουκάλι, κάτι που θεωρώ δίκαιο για ένα καλό κρασί από σπάνια ποικιλία, χωρίς μεγάλη εμπορική κατανάλωση. Έχω συμπεριλάβει λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά για να μην πεις ότι δεν βρήκες το χρώμα που σου ταιριάζει.

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε μερικά από τα σπάνια διαμάντια των ελληνικών ποικιλιών.

Ξεκινάμε με τα λευκά κρασιά, εκεί όπου η φρεσκάδα, η καθαρότητα και η λεπτομέρεια έχουν τον πρώτο λόγο. Τα καλά λευκά κρασιά δεν σε κουράζουν σε ανοίγουν. Συνοδεύουν τη συζήτηση, καθαρίζουν τον ουρανίσκο, φωτίζουν το τραπέζι και είναι ιδανικά για να ξεκινήσει μια βραδιά – ή μια νέα χρονιά.

Για αυτή την επιλογή διάλεξα τρία οινοποιεία και τρεις σπάνιες ελληνικές ποικιλίες σε ένα μικρό ταξίδι από το Αιγαίο στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Τρία διαφορετικά εδάφη, τρία διαφορετικά κλίματα, τρεις εντελώς ξεχωριστές εκφράσεις του ελληνικού αμπελώνα, με κοινό σημείο την αυθεντικότητα και τον σεβασμό σε σπάνιες ποικιλίες.

Ousyra – Μονεμβασία, λευκό Σύρος

Θα ξεκινήσω από ένα όμορφο και πολύ ιδιαίτερο ελληνικό νησί, την Σύρο. Το οινοποιείο Ousyra είναι ένα μικρό οικογενειακό οινοποιείο στη Σύρο, ένα νησί που δεν είναι αυτονόητο όταν μιλάμε για κρασί. Κι όμως, εκεί, σε πετρώδη εδάφη, με δυνατούς ανέμους και ελάχιστες αποδόσεις, γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να αναδειχθούν παλιές ελληνικές ποικιλίες με καθαρότητα και σεβασμό στον τόπο. Το οινοποιείο παράγει βιολογικά κρασιά δίχως να μπολιάζει τα αμπέλια. Η φιλοσοφία του οινοποιείου είναι απλή, μικρή παραγωγή, γηγενείς ποικιλίες και κρασιά που μιλούν για το νησί και τις Κυκλάδες.

Η Μονεμβασία είναι μία από τις πιο ιστορικές ελληνικές ποικιλίες. Παρά το όνομά της δεν έχει άμεση σχέση με την περιοχή της Μονεμβασιάς. Το όνομά της συνδέεται περισσότερο με το εμπόριο και τα λιμάνια απ’ όπου ταξίδεψε στη Μεσόγειο. Για αιώνες χάθηκε ή επιβίωσε στο περιθώριο, μέχρι να αρχίσει σιγά-σιγά να επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα από προσεγμένες, σύγχρονες οινοποιήσεις.

Η Μονεμβασία της Ousyra είναι μια σύνθετη και εκλεπτυσμένη έκφραση αυτής της σπάνιας κυκλαδίτικης ποικιλίας. Στο ποτήρι είναι καθαρή και φωτεινή. Στη μύτη βγάζει λευκά άνθη, εσπεριδοειδή και μια διακριτική αίσθηση βοτάνων. Στο στόμα είναι δροσερή, με καλή οξύτητα και ίσως μια ελαφριά αλμύρα που προδίδει το νησιώτικο περιβάλλον. Eίναι ισορροπημένη, πίνεται ευχάριστα και σε μένα συνοδεύει τέλεια τα χορτοφαγικά μου δείπνα.

Η τιμή είναι στα 14 €

Χαριτάτος – Hariton, Βοστυλίδι, λευκό Κεφαλονιά

Πάμε στο Ιόνιο και στην Κεφαλονιά με την δική της προσωπικότητα. Άγρια φύση, πέτρα, φως και μια απόσταση από τον θόρυβο. Το οινοποιείο Χαριτάτος είναι ένα από τα πιο ιστορικά του νησιού, με παράδοση που μετρά πάνω από ένα αιώνα. Η οικογένεια Χαριτάτος έχει συνδέσει το όνομά της με την ανάδειξη των παραδοσιακών ποικιλιών και ιδιαίτερα του Βοστυλίδι, συμβάλλοντας στη διάσωση ενός σταφυλιού που για χρόνια έμεινε στο περιθώριο. Εφαρμόζουν την μέθοδο της Αναγεννητικής γεωργίας. Ότι προέρχεται από το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα επιστρέφει σε αυτό για να εξασφαλιστεί το παρόν και το μέλλον όλων μας. Η φιλοσοφία μας για το κρασί, λένε στο οινοποιείο, είναι ότι και η φιλοσοφία μας για τη ζωή ‘’Καλύτερα όλοι μαζί παρά ο καθένας μόνος του’’

Το Βοστυλίδι είναι μία από τις πιο σπάνιες λευκές ποικιλίες. Δίνει κρασιά με χαρακτήρα, που δεν αποκαλύπτουν εύκολα όλα τα μυστικά τους, αλλά ανταμείβουν τον οινόφιλο που τους δίνει χρόνο.

Η ετικέτα Hariton αποτυπώνει αυτή την ηρεμία και την παράδοση. Στο ποτήρι, το κρασί είναι φωτεινό και καθαρό με ένα βαθύ λεμονί χρώμα. Στη μύτη βγάζει αρώματα από περγαμόντο, λευκόσαρκο ροδάκινο και αγιόκλημα. Στο στόμα είναι δροσερό, με έντονη οξύτητα και πλούσιο σώμα, ένας εντυπωσιακός συνδυασμός δροσιάς και βουτυρένιας υφής με μια ορυκτότητα που θυμίζει το πετρώδες τοπίο του νησιού.

Δεν είναι κρασί εντυπωσιασμού, είναι κρασί χαρακτήρα, που πίνεται ήρεμα. Το έχω απολαύσει στο τραπέζι αλλά και δίπλα στην θάλασσα, καλοκαίρι και χειμώνα.

Η τιμή του είναι στα 14 ευρώ.

Μπαϊρακτάρης – Rarus K – Κυδωνίτσα, λευκό Νεμέα

Το ταξίδι στα λευκά κρασιά τελειώνει στη Νεμέα, έναν τόπο ταυτισμένο σχεδόν αποκλειστικά με το Αγιωργίτικο. Το οινοποιείο Μπαϊρακτάρη ακολουθεί μια πιο ήσυχη και ερευνητική διαδρομή. Με σεβασμό στον αμπελώνα και μικρές παραγωγές, το οινοποιείο πειραματίζεται με γηγενείς ποικιλίες έξω από το αναμενόμενο, δίνοντας χώρο σε σταφύλια που συνήθως μένουν στη σκιά.

Η Κυδωνίτσα είναι μια αρχαία ελληνική λευκή ποικιλία με καταγωγή από την Πελοπόννησο. Για χρόνια χρησιμοποιούνταν κυρίως σε χαρμάνια, μέχρι που κάποιοι οινοποιοί αποφάσισαν να την εμφιαλώσουν μόνη της, αναδεικνύοντας τον διακριτικό αλλά αυθεντικό χαρακτήρα της. Δεν είναι ποικιλία έντασης, αλλά καθαρότητας και ισορροπίας.

Η ετικέτα Rarus K – όνομα που παραπέμπει ευθέως στη σπανιότητα – αποδίδει την Κυδωνίτσα με λεπτότητα και ακρίβεια. Στο ποτήρι έχει φωτεινό, ανοιχτόχρωμο λευκοκίτρινο χρώμα. Στη μύτη εμφανίζονται αρώματα κυδωνιού, αχλαδιού, λευκών ανθέων και έντονα ορυκτά στοιχεία. Στο στόμα είναι δροσερό, με ισορροπημένη οξύτητα και καθαρό, κομψό τελείωμα. Ένα λευκό κρασί που σίγουρα θα σε κερδίσει για ήρεμες κουβέντες και vegan φαγητό.

Η τιμή του είναι στα 8 ευρώ.

Από τα λευκά στα ροζέ

Τα ροζέ κρασιά είναι ίσως τα πιο παρεξηγημένα, εμένα μου αρέσουν, τα ψάχνω και τα απολαμβάνω. Συχνά τα βλέπουμε σαν κάτι ενδιάμεσο, σαν μια εύκολη επιλογή για το καλοκαίρι, χωρίς να τους δίνουμε τον χρόνο και την προσοχή που αξίζουν.

Όταν όμως φτιάχνονται από σπάνιες γηγενείς ποικιλίες και με καθαρή οινική πρόθεση, μπορούν να αποκαλύψουν έναν χαρακτήρα λεπτό, φωτεινό και απολύτως αυθεντικό.

Την Πρωτοχρονιά ταιριάζουν στο τραπέζι σου για το όμορφο χρώμα τους, την απαλότητα τους και αν θες, για ξεκίνημα. Θα κάνουμε ένα ‘’ροζέ’’ ταξίδι με τρεις σπάνιες ποικιλίες από πάνω μέχρι κάτω στην Ελλάδα. Από την Γουμένισσα, στην Εύβοια και στην Αχαΐα με ένα ποτήρι ροζέ στο χέρι.

Μικρό Κτήμα Τίτου – Νεγκόσκα, ροζέ Γουμένισσα

Το Κτήμα Τίτου, στη Γουμένισσα, κινείται μακριά από τις μεγάλες παραγωγές και τα εύκολα μονοπάτια. Με έμφαση στις τοπικές ποικιλίες και στις ήπιες οινοποιητικές παρεμβάσεις, το οινοποιείο εκφράζει μια φιλοσοφία καθαρής έκφρασης του τόπου.

Η Νεγκόσκα είναι μία από τις πιο σπάνιες και αδικημένες ερυθρές ποικιλίες της βόρειας Ελλάδας. Γνωστή κυρίως σαν συνοδευτική στο Ξινόμαυρο, έχει την δική της ταυτότητα, φρούτο, μαλακές τανίνες και γήινο χαρακτήρα. Σε ροζέ εκδοχή αποκαλύπτει μια εντελώς διαφορετική, φωτεινή πλευρά.

Στο ποτήρι έχει λαμπερό απαλό ροζ χρώμα πολύ εντυπωσιακό. Στη μύτη εμφανίζονται αρώματα φράουλας, κερασιού, ροδιού και γκρέιπφρουτ. Στο στόμα είναι δροσερό, με καλή οξύτητα και καθαρό, ξηρό τελείωμα.

Την Νεγκόσκα την αγαπάω πολύ και την έχω δοκιμάσει σε διάφορα οινοποιεία. Αυτό το ροζέ είναι μοναδικό για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, δείχνοντας ότι το χρώμα δεν ορίζει τη σοβαρότητα ενός κρασιού.

Η τιμή του είναι στα 13 ευρώ.

Κτήμα Αβαντίς Φωτογραφία από το αρχείο του κτήματος

Αβαντίς – Lenga Pink – Μαυροκουντούρα, ροζέ Εύβοια

Το οινοποιείο Αβαντίς, στους πρόποδες του όρους Δίρφυ στην Εύβοια, δείχνει σταθερό προσανατολισμό στις γηγενείς ποικιλίες της περιοχής. Ο Απόστολος Μούντριχας ανέδειξε σταφύλια που για χρόνια θεωρούνταν ‘’δευτερεύοντα’’. Ένα από αυτά είναι η Μαυροκουντούρα μια σπάνια, σχεδόν ξεχασμένη ποικιλία με ιδιαίτερη ταυτότητα.

Η Μαυροκουντούρα δίνει κρασιά με νεύρο και χαρακτήρα και στο ροζέ Lenga Pink αποκαλύπτει μια πολύ ενδιαφέρουσα και πιο ανάλαφρη πλευρά του.

Στο ποτήρι έχει ένα απαλό σομόν χρώμα εξαιρετικά όμορφο. Στη μύτη θα βρεις αρώματα από ροζ τριαντάφυλλο, λουκούμι, νότες εσπεριδοειδών και μια διακριτική βοτανική νότα που θα σου θυμίσει το ορεινό τοπίο της Εύβοιας. Στο στόμα είναι δροσερό, ξηρό με ανεπαίσθητη υπόνοια γλυκύτητας καλή οξύτητα και ισορροπία. Είναι ένα ροζέ με προσωπικότητα, που πίνεται ευχάριστα, αφήνει πολλά πίσω του, πολύ σημαντικό αυτό και θα σταθεί πολύ καλά στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σου.

Η τιμή του είναι στα 13 ευρώ.

Κτήμα Παρπαρούση. Φωτογραφία από το αρχείο του κτήματος

Παρπαρούσης – Petit Fleur – Σιδερίτης, ροζέ Αχαΐα

Το οινοποιείο Παρπαρούση, στην Αχαΐα, δείχνει μια σταθερή πορεία στις γηγενείς ποικιλίες με έμφαση στη λεπτότητα και την καθαρότητα.

Έχει συμβάλει ουσιαστικά στη διάσωση σταφυλιών που κινδύνεψαν να χαθούν. Ένα από αυτά είναι ο Σιδερίτης, μια από τις πιο σπάνιες και λιγότερο γνωστές ελληνικές ποικιλίες.

Ο Σιδερίτης είναι μια αρχαία ποικιλία της Πελοποννήσου, με μικρές αποδόσεις και έντονη προσωπικότητα. Το όνομά του παραπέμπει στη ‘’σιδερένια’’ δομή του σταφυλιού και στην αντοχή του στο χρόνο. Για χρόνια καλλιεργούνταν σχεδόν αποκλειστικά για τοπική κατανάλωση, μέχρι που κάποιοι οινοποιοί –ανάμεσά τους και ο Παρπαρούσης– αποφάσισαν να του δώσουν ξανά φωνή.

Η ετικέτα Petit Fleur είναι ένα βιολογικό κομψό κρασί, που εκφράζει τον Σιδερίτη με ηρεμία και ακρίβεια. Στο ποτήρι έχει φωτεινό, απαλό ροζ χρώμα. Στη μύτη εμφανίζονται λεπτά αρώματα κόκκινων φρούτων, άγριας φράουλας και λουλουδιών, με μια λεπτή φυτική νότα στο βάθος. Στο στόμα είναι φρέσκο, ισορροπημένο, με δροσερή οξύτητα, μεταλλικότητα και καθαρό τελείωμα. Ένα ροζέ που μιλά καθαρά, ιδανικό για χαλαρές στιγμές το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

Η τιμή του είναι στα 9 ευρώ.

Από τα ροζέ στα κόκκινα

Από εδώ και πέρα, το φως χαμηλώνει. Τα ροζέ μας αποχαιρετούν ήσυχα και τη θέση τους παίρνουν κρασιά με βάθος, ιστορία και πιο αργό ρυθμό. Τα κόκκινα είναι συνήθως πιο έντονα, είναι κρασιά που ζητούν χρόνο, προσοχή και λίγο περισσότερο χώρο στο τραπέζι.

Ξεκινάμε από την Αχαΐα, σε υψόμετρα και πέτρινα τοπία, εκεί όπου η Μαυροδάφνη κα το Καλαβρυτινό δείχνουν ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Συνεχίζουμε προς τη Θεσσαλία, στον Μεσενικόλα Καρδίτσας, έναν τόπο λιγότερο προβεβλημένο αλλά βαθιά οινικό. Και ολοκληρώνουμε το ταξίδι ανεβαίνοντας στη Μακεδονία, εκεί όπου σύγχρονα οινοποιεία δίνουν νέα πνοή σε αρχαίες ποικιλίες.

Και στο τέλος σου έχω και μια μικρή έκπληξη που θα σε ενθουσιάσει.

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Φωτογραφία από το αρχείο του κτήματος

Μέγα Σπήλαιο – Grand Cave- Μαυροδάφνη & Καλαβρυτινό, κόκκινο Καλάβρυτα

Το οινοποιείο του Μεγάλου Σπήλαιου βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Γεωπάρκου του Χελμού-Βουραϊκού σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία της Πελοποννήσου, στις απότομες πλαγιές των Καλαβρύτων, σε υψόμετρα που φτάνουν και ξεπερνούν τα 800 μέτρα.

Εκεί, σε ένα περιβάλλον άγριο και αυστηρό, καλλιεργούνται βιολογικά αμπέλια με έμφαση στην βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη. Έχουν έντονο χαρακτήρα και μεγάλη αντοχή στον χρόνο.

Εδώ θα απολάυσεις έναν πολύ ιδιαίτερο συνδυασμό Μαυροδάφνης και Καλαβρυτινού. Η Μαυροδάφνη εμφανίζει εδώ μια εντελώς διαφορετική πλευρά από αυτή που ίσως έχεις στο μυαλό σου. Μακριά από τα γλυκά, ενισχυμένα κρασιά, εμφανίζεται εδώ σαν μια σοβαρή, ξηρή ερυθρή ποικιλία με βάθος και δομή. Ο Καλαβρυτινός, μια σπάνια τοπική ποικιλία της περιοχής, προσθέτει φρεσκάδα, οξύτητα και μια πιο άγρια, γήινη διάσταση στο χαρμάνι.

Η ετικέτα Grand Cave είναι ένα κρασί με χαρακτήρα και ταυτότητα από έναν ιστορικό αμπελώνα. Στο ποτήρι έχει βαθύ ρουμπινί χρώμα πανέμορφο. Στη μύτη ξεδιπλώνονται αρώματα μαύρων φρούτων, λευκού πιπεριού, με νότες γης και πέτρας που θα σε πάνε στο ορεινό τοπίο των Καλαβρύτων. Στο στόμα είναι δομημένο, με γεμάτο σώμα, ισορροπημένες τανίνες και μακρύ τελείωμα με νότες μπαχαρικών και σοκολάτας. Είναι ένα κόκκινο κρασί εξαιρετικό για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, σε μια νύχτα που δεν βιάζεται να τελειώσει.

Η τιμή του είναι στα 15 ευρώ.

Μεσενικόλας – Μαύρο Μεσενικόλα, κόκκινο Καρδίτσα

Ο Μεσενικόλας, στη λίμνη Πλαστήρα, είναι από εκείνα τα μέρη που δεν πιστεύεις ότι έχουν κρασί, κι όμως έχουν. Αμπελώνες σε υψόμετρο, φτωχά εδάφη και ένα μικροκλίμα που δίνει στα κρασιά ένταση αλλά και ισορροπία. Πρόκειται για μια ζώνη με ιστορία αιώνων. Το 1455 ήρθε εδώ ο Γάλλος οινολόγος Monsieur Nicolas και ανέδειξε μια ξεχασμένη αρχαία ποικιλία που τελικά καθιερώθηκε με το όνομά του σε παράφραση – Μεσενικόλας.

Η ποικιλία Μαύρο Μεσενικόλα στο ποτήρι, έχει βαθύ ρουμπινί χρώμα. Στη μύτη θα πιάσεις αρώματα μαύρων και κόκκινων φρούτων, αποξηραμένου δαμάσκηνου, γης και ήπιων μπαχαρικών. Στο στόμα είναι μεστό, με καλή δομή, ισορροπημένες τανίνες και μια χαρακτηριστική φρεσκάδα που οφείλεται στο υψόμετρο και το κλίμα της περιοχής. Ένα κρασί ειλικρινές, χωρίς φτιασίδια, που συνοδεύει ιδανικά το φαγητό και τις ήσυχες χειμωνιάτικες βραδιές.

Η τιμή του είναι στα 16 ευρώ.

enops – Λημνιώνα, κόκκινο Προσοτσάνη Δράμας

Η Enops δεν είναι ένα παραδοσιακό οινοποιείο με την κλασική έννοια. O οινολόγος Νίκος Καρατζάς δημιούργησε ένα οινοποιείο χωρίς ιδιόκτητους αμπελώνες, μόνο με συνεργασίες με αμπελουργούς. Ο στόχος του είναι να δουλεύει με γηγενείς ποικιλίες που υπήρχαν πριν από εμάς και θα υπάρχουν και μετά από εμάς. Αυτή την φιλοσοφία του οινοποιείου την βρήκα εξαιρετική και την ζηλεύω.

Η Λημνιώνα είναι μια αρχαία ελληνική ποικιλία με καταγωγή από τη Θεσσαλία, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μια αργή αλλά σταθερή αναγέννηση. Δεν δίνει βαριά κρασιά δίνει κρασιά με φινέτσα, καθαρότητα και δομή που στηρίζεται περισσότερο στην οξύτητα και στην κομψότητα παρά στη δύναμη.

Το κρασί Λημνιώνα της Enops εκφράζει αυτή την ποικιλία με σύγχρονη ματιά. Στο ποτήρι έχει φωτεινό, διαυγές λαμπερό ρουμπινί χρώμα.

Στη μύτη θα βρεις αρώματα κερασιού, φραγκοστάφυλου με απαλές νύξεις ακακίας και μπαχαρικών. Στο στόμα είναι φρέσκο και φρουτώδες, με δροσερή οξύτητα, βελούδινες τανίνες και επίμονο τελείωμα.

Ένα κρασί που πίνεται ευχάριστα αλλά έχει και βάθος, ιδανικό για όσους αγαπούν τα ερυθρά με ισορροπία και χαρακτήρα. Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς αν το επιλέξεις, θα σε ανταμείψει με ειλικρίνεια.

Η τιμή του είναι στα 14 ευρώ.

Κτήμα Βιβλία Χώρα Φωτογραφία από το αρχείο του κτήματος

Κτήμα Βιβλία Χώρα – Βιβλίνος, κόκκινο Παγγαίο

Το Κτήμα Βιβλία Χώρα, στους πρόποδες του Παγγαίου, είναι από τα οινοποιεία που κατάφεραν να συνδυάσουν τεχνική αρτιότητα με βαθύ σεβασμό στην ελληνική αμπελουργική κληρονομιά.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η ιστορία της περιοχής με πολύ παλιά οινική παρουσία, μιας και εδώ εντοπίστηκαν κάποια από τα αρχαιότερα ίχνη αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα από την νεολιθική εποχή , 4.300 π.χ. Οι Φοίνικες όταν ήρθαν εδώ ψάχνοντας για πολύτιμα μέταλλα και έφεραν μαζί τους μια ποικιλία αμπέλου με την ονομασία ‘’Βιβλία άμπελος’’. Αυτή την ποικιλία συνέχισαν να καλλιεργούν οι αρχαίοι Έλληνες και έκαναν το περίφημο κρασί ‘’ Βιβλίνος Οίνος’’ . Για πολλά χρόνια η ποικιλία χάθηκε και τώρα το Κτήμα Βιβλία Χώρα κάνει μεγάλες προσπάθειες για την ταυτοποίηση της ποικιλίας και όπως μου είπαν οι άνθρωποι του οινοποιείου για την κατοχύρωση της, με το αρχαίο της όνομα ‘’Βιβλία άμπελος’’.

Η ετικέτα Biblinos είναι ένα κρασί με βάθος και σοβαρότητα. Στο ποτήρι έχει βαθύ, πυκνό ρουμπινί χρώμα. Στη μύτη βγαίνουν αρώματα κόκκινων φρούτων και λουλουδιών, με νότες βανίλιας και σοκολάτας. Στο στόμα είναι γεμάτο, δομημένο, με στιβαρές αλλά καλοδουλεμένες τανίνες και μακρύ, επίμονο τελείωμα. Ένα μεγάλο κρασί δεν πίνεται βιαστικά, θέλει χρόνο, συγκέντρωση και διάθεση. Ένα κρασί για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς που θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η τιμή του είναι στα 18 ευρώ.

Σείριος

Ηταν το 1988 όταν μαζί με την παρέα μου ανακαλύψαμε ένα μικρό μαγαζάκι που μόλις είχε ανοίξει στην οδό Ολυμπιάδος πίσω από το Τούρκικο προξενείο. Έμπαινες μέσα και ήσουν μπροστά σε ένα σωρό καραμέλες και ζαχαρωτά, στα ράφια όμως πίσω, είχε μια μικρή συλλογή από εξαιρετικά Malt Whisky που δεν τα εύρισκες πουθενά αλλού.

Ο Σείριος από τότε μεγάλωσε, αλλά η αρχική του ομάδα ανθρώπων παρέμεινε η ίδια, με μεγάλη αγάπη για αυτό που κάνουν. Σήμερα ο Σείριος είναι ίσως η μεγαλύτερη και καλύτερη κάβα της χώρας. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις των 6.000τμ διατηρεί σε άψογες συνθήκες μια τεράστια ποικιλία ποτών.

Η φιλοσοφία του Σείριου στηρίζεται στην ποιότητα, την ποικιλία, την αξιοπιστία και τις εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές.

Ο Σείριος δεν είναι μια ‘’Cava Boutique’’ που διστάζεις να μπεις μέσα, εδώ θα μπεις άνετος, χαλαρός και θα κάνεις την περιήγηση σου στα κρασιά χωρίς πίεση. Αν όμως θελήσεις κάποια γνώμη για το τι να διαλέξεις τότε θα σε καλωσορίσει ένας βαθύς γνώστης της οινικής παραγωγής της χώρας αλλά και της παγκόσμιας αγοράς.

Ο Αντρέας Καραβίδας είναι πάντα εκεί, σεμνός και διακριτικός, δίχως να επεμβαίνει, πάρα μόνο αν τον χρειαστείς. Είναι ο ‘’front man’’ και η ‘’μύτη’’ του Σείριου με ανώτατη οινική εκπαίδευση. Καμία ετικέτα δεν θα μπει στα ράφια αν δεν περάσει από την μύτη του Αντρέα και μιλάμε για 1.500 ετικέτες κρασιών.

Με τον Αντρέα κάνουμε οινικές συζητήσεις και έχουμε πολλά να πούμε. Αυτή την φορά με βοήθησε σημαντικά στην επιλογή των κρασιών. Οι τιμές στα κρασιά που σου προτείνω είναι τιμές Σείριος.

Moscato d’Ifestia – Κτήμα Χατζηγεωργίου Λήμνος

Για το τέλος του ταξιδιού κράτησα μια μικρή έκπληξη, ένα ελληνικό κρασί που συνδυάζει παράδοση, φρεσκάδα και μια δόση… απόλαυσης στη φύση.

Το κρασί αυτό το κουβάλησα στο σακίδιο μου σε πολλά χιονισμένα βουνά και το απόλαυσα αργά, με λίγη μαύρη βιολογική σοκολάτα. Στο χιονισμένο βουνό κατω από τον λαμπερό ήλιο το κρασί αυτό είναι ‘’κόλαση’’.

Το Moscato d’Ifestia από Μοσχάτο Αλεξανδρείας της Λήμνου, είναι ένα ημιαφρώδες, ημίγλυκο λευκό κρασί με πολύ προσωπικότητα.

Η δροσιστική οξύτητα ισορροπεί με την φυσική γλυκύτητα, δημιουργώντας μια γλυκιά, εύκολη και χαρούμενη γεύση που συνοδεύει τέλεια τη στιγμή, είτε στο χιόνι, είτε στο σπίτι.

Είναι ένα κρασί που μπορείς να το πιείς ακριβώς στην αλλαγή του χρόνου την Πρωτοχρονιά, μαζί με τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά και να ευχηθείς σε όλους, αλλά και στον πλανήτη, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ. Στέργιος Μήτας.

Να ευχαριστήσω την ομάδα του Σείριου και ειδικά τον Αντρέα Καραβίδα.

Η ομορφιά του πλανήτη και της μουσικής είναι μοναδική και αξεπέραστη. Θα πάμε στην Ισλανδία σε αυτό το λιτό τοπίο, με μαύρη λάβα, χιόνι και αέρα που κόβει την ανάσα, για να ακούσουμε τον Olafur Arnalds να παίζει με τους μουσικούς του μέσα στο κρύο. Όπως και το κρασί, αυτή η μουσική χρειάζεται χρόνο και σιωπή για να αποκαλυφθεί.

*O Στέργιος Μήτας είναι σκηνοθέτης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα