Στη Σοφούλη προσγειώθηκε η Μονμάρτη με αξιώσεις!
Φωτογραφίες χώρου: Σοφία Λαμπρινοπούλου Κάθε νέα προσπάθεια για το κρασί και την απόλαυσή του είναι φυσικά καλοδεχούμενη. Και όταν μάλιστα γίνεται με γνώση, αγάπη, μεράκι και αισθητική είναι και ιδιαίτερα αποδεκτή. Η περίπτωση της Μονμάρτης στη Σοφούλη είναι μια σπουδαία περίπτωση γιατί συνδυάζει όλα τα παραπάνω σε γενναίες δόσεις. Για τη δημιουργία της Μονμάρτης συνεργάστηκαν […]
Φωτογραφίες χώρου: Σοφία Λαμπρινοπούλου
Κάθε νέα προσπάθεια για το κρασί και την απόλαυσή του είναι φυσικά καλοδεχούμενη. Και όταν μάλιστα γίνεται με γνώση, αγάπη, μεράκι και αισθητική είναι και ιδιαίτερα αποδεκτή. Η περίπτωση της Μονμάρτης στη Σοφούλη είναι μια σπουδαία περίπτωση γιατί συνδυάζει όλα τα παραπάνω σε γενναίες δόσεις.
Για τη δημιουργία της Μονμάρτης συνεργάστηκαν άνθρωποι με αγάπη και όρεξη μεγάλη. Ο αρχιτέκτονας Στράτος Καγιόπουλος ανέλαβε να στήσει ένα στιλάτο αστικό μπιστρό με γενναίες δόσεις απόδρασης, πινελιές τέχνης που παραπέμπουν στο γαλλικό αέρα της ονοματοδοσίας, ο Σάκης Τασίου και ο Κωστής Γεωργίου με μακροχρόνια ενασχόληση με την εστίαση εκαναν το όνειρο τους πραγματικότητα σε μια γειτονιά που διαθέτει φινέτσα, πράσινο και υποδέχεται πάντα νέες ιδέες και η σεφ Εύα Καπετανίδου έστησε μια ισορροπημένη και ξαφνιστική κάρτα που ξεκινά να σου κεντρίζει το ενδιαφέρον από το πρωϊνό που σερβίρεται μέχρι τις 2 το μεσημέρι για late morning απολαύσεις.
Στο ωραίο τους πρωϊνό θα δοκιμάσετε ολόφρεσκα αυγά σε οκτώ διαφορετικές εκδοχές, μια εντυπωσιακή εκδοχή από pan cakes ακόμα και σε έκδοση κροκ μαντάμ, φρεσκοψημένα μπέικελ, φοκάκιες και μπρουσκετούλες και φυσικά κρουασάν για σπέσιαλ απολαύσεις.
Η σεφ επέλεξε πολύ σωστά και ισορροπημένα να στήσει μια ευρωπαϊκή κάρτα με έντονα fusion στοιχεία που θα σε ξαφνιάσει ευχάριστα επιλέγοντας ας πούμε μια ωραιότατη μπουγιαμπέσα ή μια βελουτέ σούπα αρακά με λαδάκι μέντας και κροκέτα καρότου. Την όρεξη σας θα ανοίξει μια κρεμ μπρουλέ γραβιέρας, οι γαριδούλες κανταϊφι και μια αλλιώτικη κρέμα φάβας με ντολμά χταποδιού και τηγανιτή κάπαρη, άλλο πράμα. Η φάβα όπως δεν τη δοκιμάσατε ποτέ.
Στις σαλάτες πέρα από καθιερωμένα μια ωραία οσπριάδα με φινόκιο και βότανα, τα φασολάκια με το δροσερό μήλο και το αβοκάντο και ένα καρπάτσιο λαχανικών με κρέμα γιαουρτιού και κυρίαρχη εσάνς βασιλικού. Το ταρτάρ γαρίδας και το καρπάτσιο μοσχαριού θα συνοδεύσουν το πρώτο ποτήρι του εκλεκτού κρασιού σας.
Στα ριζότο και τα ζυμαρικά μην παραλείψετε τα σχετικά άγνωστα στην Ελλάδα Πάκερι σωστά παντρεμένα με κρέμα μελιτζάνας, το κριθαρότο ψαριού με χταπόδι, αλλά και αγαπημένα ντάμπλινγκς και νουτλς με μύδια και τσορίθο!
Στα κυρίως αν είσαι vegan ένας θεϊκός μουσακάς με κιμά ηλιόσπορου και αν πάλι λατρεύεις το κρέας ένα κοτοπουλάκι-μπαλοτίνα με χόρτα και πουρέ τομπιναμπούρ, ταλιάτα με νιόκι και rib-eye με πουρέ από μελιτζάνες ενώ τη θάλασσα εκπροσωπεί επάξια το μυλοκόπι που συναντά μια σάλτσα παέγιας, χτένια σοτέ, αραντσίνι και τσορίθο. Πιάτα που ισσορροπούν εξαιρετικά στη μίξη πρώτων υλών, στο σεβασμό της εκκίνησης των πιάτων και στον πειραματισμό.
Κλείστε με μια τσιζκέικ φράουλας ή μια πραλίνα που θα ακομπανιάρει το τελευταίο ποτήρι σας.
Στα κρασιά έρχεται η Μονμάρτη να τιμήσει με το παραπάνω τη βάφτιση της ως Wine Bar. Αν πάτε στην επιλογή του ποτηριού πέντε αγαπημένα αφρώδη από τη sparkling εκδοχή της αιώνιας Παράγκας μέχρι ένα Μοσκάτο από το Πιεμόντε της Ιταλίας. Στα λευκά το ταξίδι ξεκινά από το Mosel της Γερμανίας και ολοκληρώνεται στη Χιλή με σπουδαίες στάσεις στην Αρκαδία, τη Φλώρινα και φυσικά την Επανωμή που δοξάζει το κρασί με το κτήμα Γεροβασιλείου. Στα κόκκινα η Εύβοια, η Δράμα, η Καβάλα, αλλά και το Ηράκλειο με ένα Κοτσιφάλι και βέβαια η Ιταλία θα σας αποζημειώσουν με κάθε γουλιά, ενώ στα ροζέ η Νεμέα, η Κρήτη, το Αμύνταιο, η Ημαθία προσφέρουν σε ποτήρι τα καλούδια τους. Κοντά τριάντα ετικέτες σε αυτή τη μοναδική λίστα απόλαυσης.
Στη Wine List η εντυπωσιακή κατανομή σε αφρώδη, φρουτώδη και δροσερά, μεταλλικά και ορυκτά, έντονα αρωματικά και εξωτικά, κρεμώδη με ιδιαίτερη οξύτητα αλλά και πλούσια με γεμάτο σώμα στα λευκά, κομψά με φρεσκάδα στα ερυθρά και χυμώδη με βελούνινες τανίνες, φινετσάτα με έντονο χαρακτήρα, πολύπλοκα με συμπύκνωση στα ροζέ είναι ένα μάθημα μύησης με προσεκτικές επιλογές από σπουδαίους αμπελώνες και οινοποιεία της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου.
Καθώς τα cocktail αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής απόλαυσης και κουλτούρας του καιρού μας έχουν ετοιμάσει δυο singatures, το Bianco Mediterraneo και το Tommy Smokes που δίνουν το εναρκτήριο λάκτισμα για να γίνει ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό twist και στα εννιά κλασικά της λίστας και βέβαια στα σπριτζάκια που προσφέρονται εδώ.
Όσο θα προχωράμε στο χειμώνα οι λίστες θα ανανεώνονται και τα ερεθίσματα για να βρεθούμε στη Μονμάρτη. Από τις οινικές βραδιές που έρχονται με πολλές εκπλήξεις μέχρι ις μικρές εκδρομές γνωριμίες και μύησης σε κτήματα που ετοιμάζονται. Ένα σύμπαν γύρω από το κρασί στήνεται γύρω από την αστική ομορφιά της Σοφούλη. Ήρθε η ώρα να το εξερευνήσουμε!
*Μονμάρτη Wine Bar, Θ. Σοφούλη 92, τηλ. 231 041 4814