Γευση

Στο κρυφό στέκι της Βαλαωρίτου

Απόλαυση αληθινού φαγητού που ξυπνάει θύμησες σε Θεσσαλονικείς και επισκέπτες.

Parallaxi
στο-κρυφό-στέκι-της-βαλαωρίτου-365330
Parallaxi

Το πιο εύστοχο πράγμα που έχει ακουστεί από τραπέζι στον Φαίδιμο είναι το “Φάγαμε σαν να ήταν Χριστούγεννα“. Σε αυτή την αυθόρμητη φράση κρύβεται η ουσία αυτού του εστιατορίου που προσδίδει, μοναδικά και ανεπιτήδευτα, γαστρονομικό χαρακτήρα στη γειτονιά του, την Βαλαωρίτου.

To Φαίδιμος είναι μια αρχαία ελληνική λέξη έχοντας μέχρι σήμερα την έννοια του ισχυρού και περίβλεπτου. Σε αυτή την περίπτωση όμως προκύπτει και από την ένωση των ονομάτων “Φαίδρα και Δημήτρης”, των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από κάθε λεπτομέρεια του εστιατορίου. Από την διακόσμηση μέχρι και κάθε ένα ξεχωριστό πιάτο που σερβίρουν. Όλα εδώ είναι προσωπική υπόθεση με απόλυτο στόχο να ευχαριστηθεί με την ψυχή του ωραίες γεύσεις και να γεμίσει συναισθήματα ο επισκέπτης. Κάθε επισκέπτης, με όλες του τις ιδιαιτερότητες.

Ο Φαίδιμος ανταποκρίνεται πραγματικά σε όσα ζητάνε οι πελάτες του έχοντας όπως είπαμε στόχο την απόλυτη ευχαρίστησή τους, γιαυτό και ετοιμάζεται να θεσπίσει το glutten free μενού του. Δεν θα υπάρχει ξεχωριστή καρτέλα με πιάτα χωρίς γλουτένη αλλά γίνεται η κατάλληλη διεργασία για να προσαρμοστεί όλο το μενού σε αυτή την λογική.

Άνοιξε τις πόρτες του πριν από τρία χρόνια στον αριθμό 25 της Βαλαωρίτου και έκτοτε Θεσσαλονικείς και εκατοντάδες τουρίστες έχουν απολαύσει όσα συμβαίνουν στον χώρο του.

Μπαίνοντας στο εστιατόριο, το μαρμάρινο πάτωμα, η έντονη παρουσία του ξύλου στα τραπέζια, τα ζεστά χρώματα στις λεπτομέρειες, οι κορνίζες, τα κομπολόγια και στο βάθος η σκάλα, σε παρασύρουν μεμιάς σε μια ατμόσφαιρα άλλης εποχής. Μόλις καθίσεις όμως αντιλαμβάνεσαι ακριβώς που βρίσκεσαι. Στο σκηνικό μιας κλασικής, αστικής γειτονιάς από το παρελθόν και κοιτάς γύρω σου θαρρώντας πως θα ζωντανέψει. Τότε που γείτονες, έβγαζαν το τραπέζι αυτοσχέδια στο δρόμο, κατέβαζαν τις καρέκλες από το σπίτι και στήνονταν γνήσιες γιορτές γύρω από λαχταριστά σπιτικά πιάτα.

Ανεβαίνοντας μάλιστα την σκάλα και ανοίγοντας την μικρή ξύλινη πόρτα στην απόληξή της, το σύμπαν που συνάντησες στο ισόγειο, θα το δεις να παίρνει σάρκα και οστά κυριολεκτικά μπροστά σου. Η έκπληξη του Φαίδιμου είναι η μικρή αυλή του στο πίσω μέρος, ανάμεσα στον ίσκιο των ψηλών πολυκατοικιών της περιοχής. Ένα υπέροχο σκηνικό πάνω στο ξύλινο πάτωμα με τον ουρανό να αποτελεί το “όριο” όταν σηκώνεις ψηλά το κεφάλι. H πιο κρυφή αυλή της πόλης!

Όπως είπαμε όμως εδώ μεγάλος πρωταγωνιστής είναι και το φαγητό. Το μενού το επιμελείται αποκλειστικά ο Δημήτρης ο οποίος ως ερασιτέχνης μάγειρας και άνθρωπος που λατρεύει το φαγητό, βάζει σε αυτό όλη του την αγάπη αλλά και τα συναισθήματα που του γεννήθηκαν όταν εμπνεύστηκε το πιάτο.

Όλα του τα πιάτα, είναι εμπνευσμένα από παραδοσιακές γεύσεις, οικείες, με τις οποίες μεγάλωσαν πολλές γενιές Ελλήνων. Θα λέγαμε πως πρόκειται ξεκάθαρα για ένα “βιωματικό μενού”. 

Η κάρτα εναλλάσσεται ανάλογα με τις εποχές, την διάθεση αλλά και την έμπνευση πάντα βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες προσεκτικά επιλεγμένες, σε συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα και πιάτα που προσεγγίζουν το φαγητό ως συνολική εμπειρία αισθήσεων. Εξαίρεση αποτελούν τα πιάτα του γίνονται talk of the town και παραμένουν σταθερά στον κατάλογο όλο τον χρόνο.

Ένα από αυτά για παράδειγμα είναι η αγαπημένη “χωριάτικη” η οποία στον Φαίδιμο αποθεώνεται όπως της αρμόζει με ντομάτα, αγγούρι, ελιές, φέτα, ροδέλες κρεμμυδιού, πιπεριές και τουρσιά. Το ίδιο και η σαλάτα Πανδαισία με τρυφερά φύλλα ρόκας, μαρούλι, αχλάδι, ρόδι, κολοκυθόσπορο και μηλόξυδο.

Οι μερίδες του μεγάλες, χορταστικές όπως και στο σπίτι μας για να μην έχει όριο η απόλαυση. Από το Ζυγούρι με χόρτα, μανιτάρια και κρέμα φέτας μέχρι την ψητή μελιτζάνα με πιπεριά φλωρίνης, φέτα, κουκουνάρι, καρύδια και βαλσάμικο.

Εδώ ο μάγειρας στήνει το μενού βάση των πιάτων που αγαπήσαμε όλοι και θυμόμαστε από την παιδική μας ακόμα ηλικία και τα μεταφέρει σε σύγχρονη εκδοχή. Όπως το “Entrecote” μοσχαριού με σως μελιού, δαμάσκηνο, σύκο και πουρέ, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τις ελληνικές χριστουγεννιάτικες γεύσεις. Πιάτα που συνοδεύονται άψογα με ένα ποτήρι κρασί ή τσίπουρο από ελληνικούς αμπελώνες.

Ξεκλέψαμε μερικά πιάτα από το νέο μενού που ετοιμάζεται και δεν πρέπει να χάσετε. Θυμηθείτε να δοκιμάσετε το κρασάτο χοιρινό με μανιτάρια αλλά και τον μπακαλιάρο στον ατμό με λαχανικά. Ακόμα και όσοι προσέχουν όμως τη διατροφή τους δεν θα φύγουν παραπονεμένοι γιατί στον Φαίδιμο, τον χειμώνα θα φτιάχνεται το πιο νόστιμο κοτόπουλο της πόλης, γεμιστό με σπανάκι και φρέσκια σαλάτα πορτοκάλι.

Στα συν του εστιατορίου είναι το αυστηρά άκαπνα εσωτερικό του αλλά και η ιδιαίτερη γωνιά καπνιστών που θα λειτουργεί στην θεϊκή πίσω αυλή του κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών.

*Εστιατόριο Φαίδιμος, Βαλαωρίτου 25, Τ. 231 023 5960, Facebook

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα