Summer City Guide: Ο απόλυτος οδηγός εξόδου στη Θεσσαλονίκη
Ξεχωρίσαμε τα κορυφαία food&drink spots της Θεσσαλονίκης κι εντοπίσαμε πέντε λόγους για να επισκεφθείς το καθένα από αυτά!
Εικόνα: Unsplash
Το καλοκαίρι στην πόλη έχει τον δικό του ρυθμό, άρωμα, χρώμα και γεύση. Με τα τραπέζια να στρώνονται σε αυλές, κήπους, ταράτσες, βεράντες, πεζοδρόμια ή δίπλα σε πισίνες και τα βράδια να έχουν κάδρο τον έναστρο ουρανό, έχεις κάθε λόγο να βγεις και να το απολαύσεις με την ψυχή σου. Εμείς, ξεχωρίσαμε τα κορυφαία food&drink spots της Θεσσαλονίκης κι εντοπίσαμε πέντε λόγους για να επισκεφθείς το καθένα από αυτά. Φέτος, ζήσε στον ρυθμό του καλοκαιριού και βυθίσου στην απόλυτη summer city life.
10 ΤΡΑΠΕΖΙΑ
1. Το όνομα του συνιδιοκτήτη και σεφ Μανώλη Παπουτσάκη αποτελεί εγγύηση ότι εδώ θα απολαύσεις αυθεντικούς ελληνικούς μεζέδες, με τη γεύση του πειραματισμού, και θα ζήσεις νέες γευστικές εμπειρίες.
2. Η φιλοσοφία του μεζέ – χωρίς περιορισμούς εντοπιότητας και γαστρονομικής παράδοσης- αποτελεί τον πυρήνα λειτουργίας του. Αν αναζητάς ένα χαλαρό γεύμα, το ευφάνταστο μενού του συνδυάζει παράδοση και σύγχρονες τεχνικές, ενώ το food plating συναγωνίζεται αντάξια αυτό μεγάλων εστιατορίων.
3. Τα πιάτα ανανεώνονται συχνά μέσα στη χρονιά. Best of: φασολάκια σχάρας με τυρομάλαμα στην άλμη, βερίκοκο, γαρίδα, καρύδια και λαδολεμονο, ανθοί γεμιστοί με ρύζι και θαλασσινά και σάλτσα ταραμά, χταπόδι στη σχάρα με πουρέ από γίγαντες στον φούρνο, κρίταμο και κοκκάρι πίκλα, μοσχοχτάποδο στη σχάρα με χόρτα και ταραμά, μανέστρα με γαρίδες, θράψαλο στη σχάρα με μελιτζάνα-ταραμά, χόρτα τσιγαριαστά με ρεβύθια και τυρί κρέμα, γεμιστό καλαμάρι στη σχάρα. Καθημερινά, υπάρχει φρέσκο ψάρι, που ετοιμάζεται είτε ώμο είτε αχνιστό είτε στη σχάρα, ανάλογα τη διαθεσιμότητα του ψαρά.
4. Διαθέτει μια από τις πλουσιότερες λίστες με αποστάγματα και κρασιά, μόνο από γηγενείς ποικιλίες, που ολοκληρώνουν τη γευστική εμπειρία. Η wine list ανανεώνεται κι εμπλουτίζεται διαρκώς, με εξαιρετικά αποστάγματα από την Κρήτη -και όχι μόνο- και κρασιά βιολογικά ή φυσικά.
5. Αν και οι μερίδες του είναι μικρές, αποτελούν έργα μαγειρικής τέχνης και είναι τόσο απολαυστικές και χορταστικές, που αφού τις δοκιμάσεις καταλαβαίνεις τελικά πόσο «μεγάλες» είναι!
*Στρατηγού Καλλάρη 4, Τ. 2310 251010, Facebook, Instagram
ALLEGRO
1.Στον 5ο όροφο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο κτίριο Μ2, το lounge bar restaurant δημιουργήθηκε για να μας ταξιδεύει και να μας χαλαρώνει. Η αίσθηση που σου δίνει είναι ότι βρίσκεσαι σε πλοίο. Φυσικά, 9 στους 10 το επιλέγουν γι’ αυτόν κυρίως τον λόγο!
2,Δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή στη Θεσσαλονίκη απ’ το να ξεκινάς την ημέρα σου πίνοντας τον αγαπημένο σου καφέ, παίρνοντας το πρωινό σου ή δουλεύοντας στον υπολογιστή σου από την ωραιότερη βεράντα της πόλης, με την πιο συγκλονιστική θέα στο απέραντο γαλάζιο.
3.Εκτός από καφέ, μπορείς να απολαύσεις φρέσκους χυμούς και ροφήματα, καλό κρασί μέσα από μια -παραπάνω από- ικανοποιητική wine list, η οποία εμπιστεύεται τον ελληνικό αμπελώνα, δροσιστικά κοκτέιλ και ποτά. Όλα, με τη συνοδεία νόστιμων snacks. Όσον αφορά στο brunch του, εξαιρετικά πιάτα με αβγά, σπιτικές ζύμες, σαλάτες, όλα αποτέλεσμα μιας δημιουργικής κουζίνας, που ξεχωρίζει σε ποιότητα, ποικιλία και νοστιμιά.
4.Το ηλιοβασίλεμα εδώ είναι μια εμπειρία μοναδική. Για κάθε sunset lover που σέβεται τον εαυτό του, αυτή είναι μια στιγμή που δεν πρέπει να χάσει, ακόμα και να τη φωτογραφίσει.
5.Τα after sunset cocktails, είναι τα πιο νόστιμα ever, φτιαγμένα από τους έμπειρους executive bartenders του μπαρ. Και φυσικά, σ’ ένα super ατμοσφαιρικό περιβάλλον.
*25ης Μαρτίου, T. 2310 895895, Facebook, Instagram
BLUES BAR
1.Αποτελεί bar-ορόσημο της περιοχής και συνώνυμο της cool διασκέδασης. Η τοποθεσία του είναι το best of, καθώς βρίσκεται, εδώ και 19 χρόνια, σε μια από τις πιο προνομιακές γωνιές της πόλης. Η δροσιά του το καλοκαίρι, η συγκλονιστική θέα στη Ρωμαϊκή Αγορά και η σύνδεσή του με το κέντρο της πόλης, το καθιστούν ιδανικό all day προορισμό.
2.Καταφέρνει να συγκεντρώνει τόσο διαφορετικούς θαμώνες με τόση αρμονία, αφού κάθε ηλικία και κάθε στιλ είναι ευπρόσδεκτοι. Στα ατού του, η μεγάλη, κλασική μπάρα, που δίνει το στίγμα του αυθεντικού μπαρ, η lounge ατμόσφαιρα και το εντυπωσιακά γρήγορο σέρβις του. Το ήσυχο πατάρι είναι ιδανικό για όσους θέλουν να διαβάσουν ή να δουλέψουν στον υπολογιστή τους.
3. Πολλές επιλογές σε tasty κοκτέιλ -κλασικά και new entries-, που εναλλάσσονται βάση εποχικότητας. Δοκιμάστε Alexander και Cosmopolitan οπωσδήποτε! Αλλά κι ένα κλασικό negroni που δε φεύγει ποτέ από τη μόδα. Εξαιρετικές είναι και οι προτάσεις σε κρασί από τον ελληνικό αμπελώνα -πολλά από αυτά σερβίρονται σε ποτήρι.
4. Ο espresso του είναι μοναδικός και παρασκευάζεται με ιδιαίτερη τέχνη και τεχνική. Προσφέρει ποικιλία σε snacks, όπως ομελέτες, πίτσες, bao bans, μπρουσκετούλες για να συνοδεύσεις το κρασί σου, σαλάτες, ζυμαρικά, club και ποικιλία τυριών.
5. Οι μουσικές του παραμένουν πάντα το δυνατό του στοιχείο, καθώς μπορείς να ακούσεις από latin και swing μέχρι jazz το ίδιο ευχάριστα, σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας και χωρίς να εμποδίζουν την επικοινωνία σου με τους γύρω.
*Αγνώστου Στρατιώτου 12, Τ. 2310 220979, Facebook, Instagram
BULLDOGS AND THE BEAST
1.Από τις ελάχιστες κλασικές παμπ στην πόλη, φέρνει κάτι από τον αέρα και το στιλ των μαγαζιών της Ιρλανδίας. Απόλυτα εναρμονισμένη, όμως, με τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα στέκια, απευθυνόμενη σε μεγάλη γκάμα ηλικιών. Η μεγάλη της μπάρα, οι οθόνες που παίζουν μόνο αγώνες και το πολυσυλλεκτικό μωσαϊκό από θαμώνες, που ειδικά τα καλοκαίρια κατακλύζουν τα πεζοδρόμιά της, την καθιστούν top of the tops all day spot.
2.Εδώ, η οικειότητα είναι η λέξη που συνδέει τα πάντα. Πελάτες και προσωπικό γνωρίζονται με τα μικρά τους ονόματα. Οι διαπροσωπικές τους σχέσεις είναι το παν. Όμορφα πρόσωπα, ευγενική διάθεση, αλλά όχι στημένη, το πιο cool προσωπικό σας υποδέχεται όλη μέρα με ειλικρινή χαμόγελα.
3.Το μικρό αδερφάκι του, το Hungry Bulldogs, είναι η προέκταση της pub, με street food γεύσεις, στην Αλεξάνδρου Σβώλου Είτε πεινάσεις μετά τη βραδινή έξοδο είτε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας, είτε θέλεις να πάρεις κάτι take away, δοκίμασε οπωσδήποτε τα ζουμερά του burgers, όπως το Texas burger, τις κοτομπουκιές και τις σούπερ μακαρονάδες του.
4.Η μεγάλη ποικιλία σε καλοεκτελεσμένα cocktails, μπίρες, γενικά κάθε είδους spirit και ουίσκι, αλλά κυρίως η καθαρότητα των ποτών και η μεγάλη ποικιλία. Ο πρωινός καφές με χάζι στην κίνηση της πόλης είναι must.
5.Οι μουσικές του -κλασική ροκ, blues, μουσικές του κόσμου, ακόμα και πιο new age ήχοι- είναι σίγουρα από τα δυνατά του χαρτιά.
*Αλ. Σβώλου 1, Τ. 2310 228822, Facebook, Instagram
CIN CIN
1. Η αστική αυλή του, που είναι κρυμμένη στο πράσινο, αποτελεί μια αληθινή όαση στο κέντρο της πόλης. Με τροπικά στοιχεία, φέρνει κάτι από την Κούβα και τη Γαλλική Ριβιέρα στη Θεσσαλονίκη.
2. Το ανανεωμένο καλοκαιρινό μενού παντρεύει τις γεύσεις από όλες τις ηπείρους δίνοντας έμφαση στη Μεσόγειο, στα ελληνικά τυριά και τα αλλαντικά. Όλα τα πιάτα έχουν βάση τα φρέσκα λαχανικά, ελαιόλαδο και υλικά της γης. Μust–taste: Πεϊνερλί με σάλτσα ντομάτας και μοτσαρέλα με μίνι κεφτεδάκια και τηγανητό αβγό από ορτύκι, ριζότο με τοπιναμπούρ, σοταρισμένο φιλέτο λαβράκι, τζελ σόγια-λεμόνι και τσιπς τοπιναμπούρ και μαγειρεμένο χοιρινό λαιμό μπρεζέ με μους μελιτζάνας και αφρό BBQ.
3. Η αγαπημένη μας φράση “Shibui of Aesthesis”, μας θυμίζει τα μοναδικά signature cocktails του με χαρακτηριστικά της φιλοσοφίας Shibui, -ιαπωνική λέξη που αναφέρεται στην αισθητική της απλής, διακριτικής ομορφιάς. Μεταξύ των best seller, το Constellation, με Bombay Bramble και κόκκινα φρούτα, και το new summer Fluffy Peach με λευκό ρούμι, ζαχαρούχο γάλα και ροδάκινο.
4. Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00-12.00, η happy hour για σένα που απολαμβάνεις το πρωινό σου χαλαρά, πρωϊνό και καφές κοστίζουν μόνο 8€! Μπορεί να επιλέξεις ανάμεσα σε τρεις επιλογές πρωινού και να τις συνδυάσεις με δωρεάν καφέ ή φυσικό χυμό πορτοκάλι.
5. Μας έμαθε τον όρο “barless bar”, καθώς δε διαθέτει μπάρα, αλλά μια εξειδικευμένη ομάδα bartenders που δημιουργούν και σερβίρουν τα πιο ιδιαίτερα signature cocktails from scratch. Με motto το “Let us spoil you”, αποτελεί έναν χώρο που απολαμβάνεις από το πρωί έως το βράδυ, για το πρωινό, τον καφέ, τις επαγγελματικές συναντήσεις, το μεσημεριανό γεύμα, την απόλαυση των desserts, για χαλαρό ποτό στον πιο πολυσύχναστο πεζόδρομο της Θεσσαλονίκης.
*Iκτίνου 22, Τ. 2310 223350, Facebook, Instagram
CLOUD BAR
1.Η εκπληκτική 360ο urban θέα από τον 8ο όροφο του Onoma Hotel δεν έχει μόνο απεριόριστη οπτική στην πόλη, αλλά λόγω της διπλής εισόδου, προσφέρει τόσο από μπροστά εικόνα της Παραλίας και του κέντρου, όσο και από την πίσω πλευρά, στα Κάστρα. Με λίγα λόγια, το ιδανικό για ρομαντικές βραδιές για δύο. Το τηλεσκόπιο θα σε βοηθήσει να φέρεις τα αστέρια λίγο πιο κοντά!
2.Ο υπέροχος χώρος της πισίνας προσφέρεται καθημερινά για κολύμπι και ηλιοθεραπεία, αλλά προσφέρει και τη δροσιά του τα βράδια για χαλαρές στιγμές.
3.Η κουζίνα του είναι πολυσυλλεκτική. Καταρχήν, εδώ θα βρεις το φημισμένο menu Nikkei, με εκλεπτυσμένα πιάτα που προκύπτουν από την αρμονική σύνθεση μεταξύ της γαστρονομικής παράδοσης του Περού κι αυτής της Ιαπωνίας. Επίσης, το ανανεωμένο Good mood food menu σερβίρει fusion κουζίνα, με επιρροές ασιατικές μέχρι αμερικανικές, τόσο για τα μεσημεριανά γεύματα όσο και για το δείπνο σου. Must try: Korean meat balls με noodles, Open steak sandwich, Πράσινη σαλάτα με γαρίδες και το highlight, Wild cream chocolate.
4.Η λίστα με τα cocktails φιλοξενεί κλασικές και signatures προτάσεις, όπως τα Spicy tiny, Lonely tiki και Mango season. Επίσης, οι bartenders δημιουργούν προσωποποιημένα cocktails, εμπνευσμένα από την προσωπικότητά σου, στα οποία δίνουν και το όνομά σου!
5.Οι house και jazz μουσικές επιλογές του δημιουργούν διαφορετική ατμόσφαιρα, κατάλληλη τόσο για πιο romantic night out μέχρι πιο δυνατά vibes για έξοδο με την παρέα.
*Μοναστηρίου 24, Onoma Hotel, Τ. 2314 423300, Facebook, Instagram
FEYROUZ
1.Οι γευστικές κουλτούρες της περιοχής του Λεβάντε και της Μεσογείου ενώθηκαν σε πιάτα που διηγούνται γευστικές ιστορίες. Εδώ, απολαμβάνεις εκλεπτυσμένο street food από μια κουζίνα επινοητική και σύγχρονη, με φιλοσοφία ότι το γρήγορο φαγητό δε χρειάζεται να είναι πρόχειρο, αλλά εξαιρετικά ποιοτικό και βαθιά γευστικό.
2.Best of: λαχματζούνια με µοσχαρίσιο κιµά ή με λαχανικά για vegans, κρεμώδεις σούπες, όπως η Μαχλούτα με κόκκινη φακή, η Μπορντούρα με παντζάρι, αφράτα πεϊνιρλί με γέμιση από χοιρινό, κόκορα ή κοτόπουλο, φωλιές ολικής αλέσεως με χειροποίητο φυσικό προζύμι μακράς ωρίμανσης σε σπιτικές χορτοφαγικές εκδοχές, μπακλαβάς με αλεύρι φαγόπυρου και κιουνεφές με φρέσκια µυζήθρα Κρήτης και αιγοπρόβεια γραβιέρα Ταϋγέτου.
3.Φρεσκάδα είναι η λέξη-κλειδί που διαπερνά κάθε δράση. Όλα ζυμώνονται στην κουζίνα, καβουρντίζουν τα μπαχαρικά, αλέθουν τα αλεύρια, σιγοψήνουν τον μοναδικό καφέ. Οι πρώτες ύλες ακολουθούν ευλαβικά την εποχικότητα κι εντοπιότητα, εκμεταλλευόμενοι το terroir στο οποίο φιλοξενείται.
4.Η έμπειρη και δεμένη επαγγελματική ομάδα του διατηρεί άριστη επικοινωνία με τον κόσμο του μαγαζιού, καθώς έχει φανατικούς και σταθερούς θαμώνες, αλλά προπάντων δείχνει τη διάθεση να σου εξηγήσει κάθε τι που σχετίζεται με τα πιάτα, την ιστορία τους και να σου κάνει τις καλύτερες προτάσεις.
5.Εδώ θα έρθεις αν είσαι πελάτης με απαιτήσεις, που αναζητάς την γκουρμέ διάθεση στο καθημερινό φαγητό σου και που το φρέσκο, artisanal street food με ταυτότητα, ποιότητα και χειροποίητη φροντίδα είναι το ζητούμενο.
*Μητροπόλεως 125 & Νικηφόρου Φωκά, Τ. 2310 251773, Facebook, Instagram
FOLK ART CAFE
1.Στην αρχοντική έπαυλη της άλλοτε Συνοικίας των Εξοχών, στεγάζεται εδώ και χρόνια το Λαογραφικό κι Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο φιλοξενεί στον κήπο του ένα καφέ με ιδιαίτερη άποψη. Αντλώντας από την ενέργεια της περιοχής, ο υπαίθριος αυτός χώρος καταφέρνει να φέρνει σε επαφή το παρελθόν, την παράδοση και την τέχνη με το σήμερα.
2.Ο κήπος είναι ιδιαίτερα κομψός και κατάφυτος. Νεοκλασική γραμμή στη συνολική διακόσμηση και η φύση να οργιάζει τριγύρω, καθώς πνίγεται μέσα στις τεράστιες φτελιές, τις πολύχρονες δάφνες και τις γλεδίτσιες. Εδώ, θα βιώσεις την ανεπανάληπτη δροσιά, καθώς σου προσφέρει άπλετη φυσική σκιά, που σημαίνει ότι έχεις ήδη εντοπίσει το στέκι σου για τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες και νύχτες.
3.Ηρεμία. Αυτή είναι η λέξη που συνδέει την αυλή με τη αίσθηση που αποκομίζεις. Αν και δίπλα στην κεντρική και πολύβουη Βασιλίσσης Όλγας, σου παρέχει ένα περιβάλλον απόλυτα ήρεμο και με την αίσθηση της ιδιωτικότητας, ταξιδεύοντάς σε μακριά από τη φασαρία της πόλης.
4.Μπορείς να έρχεσαι εδώ καθημερινά από τις 9 το πρωί ως αργά το βράδυ, για να απολαύσεις τον καφέ, το ποτό ή το κρασί και το κοκτέιλ σου, μαζί με συνοδευτικά πιάτα, ή ακόμα και το πρωί για να δουλέψεις στον υπολογιστή σου.
5.Μια επίσκεψη στο καφέ, σου δίνει την ευκαιρία να θαυμάσεις το νεοκλασικό κτίριο του Μουσείου και τα εκθέματά του, τολμώντας μια διαφορετική δράση και εμπειρία στην έξοδό σου.
*Λεωφόρος Βασ. Όλγας 68, Τ. 2310 889840, Facebook, Instagram
GIULIETTA SPRITZERIA
1.Το πιο πρωτότυπο concept της πόλης για day & night out, αλλά και το πρώτο με low abl σε όλα τα ποτά του, που σημαίνει ότι όλα διαθέτουν χαμηλό αλκοολικό βαθμό κι έτσι μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου χωρίς καθόλου τύψεις.
2.Η casual φιλοσοφία με την οποία δημιουργήθηκε το καθόρισε ως ένα απογευματινό, φιλικό μαγαζάκι της γειτονιάς στο κέντρο της πόλης, “our little orange corner”, όπως το αποκαλούν. Απλά δεν υπολόγισαν ότι η ανταπόκριση του κόσμου θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αφού πολλές είναι οι φορές που δυσκολεύεσαι να βρεις τραπέζι. Και λόγω της πολιτικής του μαγαζιού να μη κάνει διαχωρισμούς, δε γίνονται κρατήσεις.
3.Το ωράριο είναι αυστηρά έως τις 23.30-24.00 και μάλιστα θα ακούσεις το last call με καμπανάκι! Κι αυτό γιατί απευθύνεται σε ενήλικες που καταναλώνουν το αλκοόλ με υπευθυνότητα. Έτσι, αποτελεί μια σούπερ επιλογή, για όποιον αγαπάει τα early drinks σ’ ένα μέρος που αποκτά ζωή όταν η πόλη δείχνει πιο ήσυχη.
4.Η χαρακτηριστική ριγέ, κόκκινη-πορτοκαλί τέντα του και οι πορτοκαλί άσπρες καρέκλες του σε προσκαλούν από μακριά, καθώς το όλο σκηνικό θυμίζει κάποια γωνιά σε μια ιταλική πόλη.
5.Κάθε μοναδικό απεριτίφ που θα δοκιμάσεις εδώ, μπορείς να το συνοδεύσεις με πιάτα αλλαντικών, τυριών και τουρσάκια.
*Παλαιών Πατρών Γερμανού 33, Τ. 2310 242020, Facebook, Instagram.
IBERICO
1.Η ταράτσα του βιομηχανικού κτιρίου αποκαλύπτει ένα μαγικό περιβάλλον. Περιτριγυρισμένο από δέντρα και φυτά, το set up είναι ιδανικό για την εποχή, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκεσαι κάπου τη φύση. Η δροσιά και η ηρεμία μαζί με τη φίνα αισθητική του προστατευμένου roof top προστίθεται στις γευστικές εκπλήξεις. Ξύλινο deck, μοναστηριακά τραπέζια, υποβλητικός φωτισμός -κυρίως το βράδυ- κι ένα εντυπωσιακά φωτισμένο μπαρ, δημιουργούν μια μυστηριακή ατμόσφαιρα.
2.Η καταξιωμένη ομάδα του Γλυκάνισου και του Marea Sea Spirit είναι εγγύηση, καθώς η επιτυχημένη τους γαστρονομική διαδρομή στην πόλη ενισχύεται με το συγκεκριμένο project, ακολουθώντας κλασικές αξίες με τη νέα φιλοσοφία της κρεατοφαγίας.
3.Η βαρύτητα δίνεται στην απλότητα των πιάτων, που αναδεικνύουν τη γνήσια ελληνική γευστική παράδοση και την πρώτη ύλη, από κορυφαίες διεθνείς κι ελληνικές φάρμες. Η άρτια κοπή των κρεάτων αποτελεί τη βάση του μενού, ο ξυλόφουρνος παραμένει στο επίκεντρο της δράσης, με την καθημερινή παραγωγή σε ζύμες και μαγειρευτά φαγητά. Επική κρεατόπιτα και πίτα γιαουρτιού Iberico, απολαυστικό καρπάτσιο ταρτάρ από γηγενή μοσχάρια Πιερίας, κοπές από ελληνικό ή διεθνή μόσχο. Plus! Στα ειδικά μαντέμια με τη φωτιά που φέρνουν στο τραπέζι, μπορείς να ψήσεις το κρέας σου ακόμα περισσότερο.
4.Αποτελεί κορυφαίο wine spot, με μια κάβα που φιλοξενεί περίπου 250 εξαιρετικές ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.
5.Το αληθινά φιλικό κι έμπειρο προσωπικό είναι πρόθυμο να σου εξηγήσει ό,τι χρειάζεσαι για τις κοπές ή το pairing με το κρασί.
*Νικ. Μάντζαρου 18 & Κώττα Ρούλια, Τ. 2310 532800, Facebook, Instagram
KORU INSPIRED CUISINE
1.Η “sharing food” φιλοσοφία του, ότι δηλαδή, μοιραζόμαστε φαγητό κι εμπειρίες, είναι ο βασικός άξονας για την ελληνική δημιουργική κουζίνα που προσφέρει, βασισμένη πάντα στα εποχιακά, φρέσκα προϊόντα από την ελληνική γη.
2.Με wine restaurant χαρακτήρα, διαθέτει μια απολύτως ενημερωμένη και πλούσια λίστα με 60 και πλέον ετικέτες απ’ όλη την Ελλάδα και προσωπικό πλήρως καταρτισμένο ώστε να σε συμβουλεύσει πιο κρασί να επιλέξεις και πώς να κάνεις το σωστό pairing με τα πιάτα της επιλογής σου. Άρα, εδώ μπορείς να απολαύσεις απλά και μόνο ένα ποτήρια κρασί μ’ ένα ξεχωριστό συνοδευτικό.
3.Φιλοξενείται σε μια ανερχόμενη γειτονιά του κέντρου, που ήδη έχει το φανατικό κοινό της και ανοίγεται ακόμα περισσότερο. Θεωρείται ιδανικό για τις καθημερινές, όταν θελήσεις ένα διάλειμμα για μεσημεριανό ή ένα κρασί μ’ ένα light γεύμα μετά τη δουλειά. Η κουζίνα του εξυπηρετεί από τις 14.00-23.30, εκτός Τρίτης, που παραμένει κλειστό.
4.Summer besties: vegan επιλογές, όπως ο veggie γύρος του, που βραβεύτηκε πρόσφατα σε ελληνικό διαγωνισμό για vegan κουζίνες στη Θεσσαλονίκη, σαλάτα με baby ρόκα, σπανάκι, παγωτό λάιμ και φωλιά από κανταίφι, που όταν την ανακατέψεις γίνεται μια πανδαισία στο στόμα, ταλιάτα τόνου με σουσάμι σε σάλτσα από μανταρίνια και τζίντζερ, θράψαλο σοτέ με πέστο βασιλικού, λευκό ταραμά και πουρέ φασολάδας με μελάνι σουπιάς. Για το φινάλε: Ροδίνι, το γνωστό, αγαπημένο γλυκό της πόλης, με έμπνευση από την παλιά τοπική συνταγή, αλλά που αποδίδουν με πιο δημιουργικό τρόπο. Για τον Ιούνιο, που είναι ο γενέθλιος μήνας του, μπορείς να απολαμβάνεις το επετειακό σετ μενού και ποικίλες άλλες δράσεις κι εκπλήξεις.
5.Η χαλαρή μουσική του μπορεί να υπάρχει σαν μουσικό χαλί για να συνοδεύει διακριτικά την ώρα του φαγητού, εντούτοις ξεχωρίζει, χαρίζοντας μια συνολική εμπειρία, που εκτιμάς για την ποιότητά της.
*Ολύμπου 15, τηλ. 2317 009600, Facebook, Instagram
LAIKA THE COSMONAUT KAFE
1.Η artistic διάθεση του μαγαζιού αποτυπώνεται κάθε μήνα, στις διαφορετικές εκθέσεις ζωγραφικής που φιλοξενούνται στους τοίχους του και μάς συστήνουν νέους, ταλαντούχους και λιγότερο προβεβλημένους καλλιτέχνες.
2.Ο Μίμης και η Ελεάννα κατάφεραν να φτιάξουν ένα στέκι φιλόξενο, με σεβασμό στον πελάτη και αγάπη στο καλό φαγητό. Το μπαρ/καφενείο/καφέ, με τη μίνιμαλ αισθητική και φιλοσοφία, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια παρεΐστικη και χαλαρή ατμόσφαιρα.
3.Στο επίκεντρο βρίσκεται η γεύση, με πρωτότυπα και νόστιμα πιάτα: Καβουρμάς βουβαλίσιος, strip loin από μοσχαράκι Ναμίμπιας, συνοδευτικά, όπως πουρέδες από σελινόριζα και παστινάκι ή μπλε πατάτα Περού με μανιτάρια, ντάκος μπουράτας βουβαλίσιας από την Κερκίνη. Η κουζίνα του ανοίγει καθημερινά στις 20.00.
4.Στον ανανεωμένο, ακάλυπτο κήπο του με τα λουλούδια, στην πίσω πλευρά, απολαμβάνεις την ηρεμία και μπορείς να απομονωθείς από το πρωί ως το βράδυ. Τις καλοκαιρινές νύχτες, απολαμβάνεις τη δροσιά του, επιλέγοντας το αγαπημένο σου ποτό ή κοκτέιλ. Μια μικρή και φιλόξενη όαση μέσα στην πόλη.
5.Οι μουσικές του επιλογές, ανάλογα την ώρα της ημέρα, όπως lounge και jazz -φιλοξενεί τακτικά και live jazz βραδιές-, είναι τόσο ταιριαστές με το περιβάλλον κι επιτρέπουν τις συζητήσεις και τις relaxed στιγμές με την παρέα σου.
*Γεώργιου Παπανδρέου 53, T. 2310 238462, Facebook, Instagram
MARE E MONTI
1.Έπειτα από 25 χρόνια λειτουργίας, σίγουρα θα το επιλέξεις για τα φρέσκα ζυμαρικά του -το 90% των ζυμαρικών που χρησιμοποιούνται στο εστιατόριο είναι δικής τους παραγωγής, από αγνά υλικά άριστης ποιότητας.
2.Οι πρωτότυπες, αλλά και περίτεχνες συνταγές των ζυμαρικών του ιδιοκτήτη και αγαπημένου μας Ιταλού στην πόλη, Pasquale Lembo. Εκτός από τα κλασικά, ευρέως γνωστά, όπως το cacio e pepe, το υπόλοιπο μενού αποτελείται από πρωτόγνωρες -για τα ελληνικό κοινό- γεύσεις με πιάτα signature, όπως το εξαιρετικό Fusilli della regina.
3.Η ανοιχτή κουζίνα του είναι το highlight. Ο καλεσμένος αποκτά μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πιάτο που φτάνει στο τραπέζι του. Μυρίζει τα υλικά που μαγειρεύονται και βλέπει live ολόκληρη την ιεροτελεστία της παρασκευής του -μια από τις καλύτερες στιγμές είναι σίγουρα η ώρα που η φωτιά βγαίνει στα τηγάνια. Το θέαμα είναι μοναδικό και σου προσφέρει απόλυτα και με τον καλύτερο τρόπο την εμπειρία μιας ανοιχτής κουζίνας.
4.Η τοποθεσία του αποτελεί ένα από τα ατού του, καθώς το Πανόραμα υπήρξε ανέκαθεν και παραμένει ένα προάστιο της Θεσσαλονίκης, που αποπνέει έναν αέρα αίγλης και γοητείας.
5.Από το 1998, οπότε ξεκίνησε να λειτουργεί, έως και σήμερα, το εστιατόριο χωρίζεται σε δυο χώρους. Τον εσωτερικό, ο οποίος έχει διατηρηθεί σχεδόν ανέπαφος, με τη φιλόξενη και κλασική διακόσμηση μιας τρατορίας στη Φλωρεντία, και τον εξωτερικό χώρο της αυλής, που λειτουργεί μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, με ένα πιο μεσογειακό interior και ambient, που θυμίζει una notte a Napoli!
*Βενιζέλου 13, T. 2310 343344, Αγορά Μοδιάνο “Pasta Fresca” T. 698 4144375, Facebook, Instagram
MAREA SEA SPIRIT
1.Το σύγχρονο fish restaurant, στην πιο urban γωνιά, προσφέρει κλασική αισθητική της παλιάς Θεσσαλονίκης και μοντέρνα προσέγγιση της γαστρονομίας, χωρίς υπερβολές. Τόσο elegant όσο και casual, έχει στο επίκεντρό του την ψαροφαγία στην πιο νόστιμη και δημιουργική εκδοχή της.
2.Το μενού διαρκώς ανανεώνεται, αλλά διατηρεί και κάποια πιάτα-σταθερές αξίες. Η μικρή σχετικά κάρτα, σου επιτρέπει να επιλέγεις εύκολα, χωρίς να χάνεσαι, τις αγαπημένες σου γεύσεις, ενώ οι πρώτες ύλες επιλέγονται αυστηρά, με κριτήριο της εντοπιότητα και την εποχικότητα.
3.Αυτό το καλοκαίρι προτείνω: χέλι καπνιστό, λιγκουίνι vongole, μύδια αχνιστά, ταρτάρ σφυρίδα, κριθαρώτο με γαρίδα, πράσινη σαλάτα με καβούρι, ριζότο με λεμόνι, σπαράγγια και καρπάτσιο τσιπούρας, σεβίτσε λαβράκι, μαρουλοντολμά με πληγούρι και γαρίδα, πράσινη σαλάτα με κυανό τυρί και berries, γλώσσα μενιέρ, σφυρίδα στη σχάρα με ριζότο Ροβίτσας και φυσικά, φρέσκο ψάρι ημέρας. Notice: Ανάμεσα στα 100 περίπου ελληνικά και ξένα κρασιά της wine list, σίγουρα θα ανακαλύψεις το δικό σου αγαπημένο.
4.Το κλασικό πλέον σουφλέ σοκολάτας, που χύνεται στο πιάτο με την πρώτη πιρουνιά και λιώνει στο στόμα. Άριστη εκτέλεση του σπιτικού τιραμισού και του -πιο αστικού με διαφορά γλυκού της πόλης- μπαμπά με ρούμι.
5.Τις ηλιόλουστες ημέρες, στα τραπέζια του στο πεζοδρόμιο απολαμβάνεις και θέα στη θάλασσα και την ενδιαφέρουσα περαντζάδα της περιοχής!
*Λώρη Μαργαρίτη 13, Τ. 2310 257696, Facebook, Instagram
MISTRAL SEASIDE BAR
1.Η διαχρονικότητά του, καθώς λειτουργεί από το 1991, αποτελεί το διαβατήριό του για την ποιοτική διασκέδαση στην πόλη. Το πρώτο παραλιακό μπαρ της περιοχής θεωρείται κλασικό στέκι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, και αποτελεί προορισμό όχι μόνο για τους κατοίκους των γύρω περιοχών, αλλά και από κάθε σημείο της. Πλούσιο σε ιστορία, παραμένει πάντα updated με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
2.H προνομιακή τοποθεσία του μπροστά στη θάλασσα του χαρίζει υπέροχη θέα, προσφέροντας μακράν το καλύτερο ηλιοβασίλεμα της πόλης. Κυρίως τα καλοκαίρια. Lets make memories together!
3. Μοναδικό το design του, που φέρνει στον εξωτερικό χώρο την κυκλαδίτικη αισθητική στην πόλη, και στον εσωτερικό, την boho chic διάθεση, με τη μοναδική γυάλινη οροφή και το τζάκι.
4. Προσεκτικά επιλεγμένα προϊόντα και συνταγές από την τοπική, αλλά και διεθνή κουζίνα συνθέτουν εκλεπτυσμένα πιάτα σ’ ένα εξαιρετικό μενού. Καθημερινά, ο κατάλογος ικανοποιεί όλες τις προτιμήσεις, από το πρωί έως το βράδυ. Λειτουργεί bar food με κυρίως πιάτα κι επιδόρπια, ενώ το ειδικό brunch menu εγγυάται πως η μέρα σου θα ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο. Η κάβα είναι ιδιαίτερα πλούσια κι ενημερωμένη, με premium ετικέτες και ποικιλία στις γεύσεις και τα αρώματα, απευθύνεται σε απαιτητικούς, ενώ υπάρχει και ξεχωριστή signature cocktail list.
5. Στον υπέροχο αυτόν χώρο έχεις τη δυνατότητα να γιορτάσεις ξεχωριστές στιγμές της ζωής σου, από γενέθλια κι επετείους μέχρι εταιρικά events, για να είσαι σίγουρος ότι η εμπειρία και ο επαγγελματισμός θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις τις καλύτερες αναμνήσεις.
*Τήνου 4, Καλαμαριά Τ. 2310 444845, Facebook, Instagram
SALONIKA RESTAURANT
1. Με chef στο τιμόνι της κουζίνας τον διακεκριμένο σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την ποιότητα, τη νοστιμιά, την αυθεντικότητα και την τέχνη της Γαστρονομίας που θα απολαύσεις στο μάξιμουμ. Γιατί απλά δημιουργεί την κουζίνα της καρδιάς, ώστε να απολαμβάνουμε αυθεντικές ελληνικές γεύσεις, με βάση τη φρεσκάδα και την εντοπιότητα.
2. Οι γυμνές φωτιές στο νέο grill kiosk είναι ένα highlight από μόνο του. Η γαστρονομία στα κάρβουνα και τα ξύλα είναι το νέο concept, που έρχεται να προστεθεί σε όλες τις άλλες μαγειρικές μεθόδους οι οποίες χρησιμοποιούνται για το αρτιότερο αποτέλεσμα. Ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις, βγαλμένες όλες από τη φωτιά. Από τις φλόγες που τρεμοπαίζουν μέχρι το άρωμα του καπνού, το μαγείρεμα στη φωτιά, μια πανάρχαια παράδοση που μας συνδέει με τους προγόνους, προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Το κρέας, το ψάρι, τα θαλασσινά, τα μαγειρευτά φαγητά, είτε στη σχάρα, είτε στη σούβλα είτε στο ξυλόφουρνο, γίνονται πρωταγωνιστές σε πιάτα αξιώσεων.
3. H γαστρο-εμπειρία στο εστιατόριο μεταμορφώνεται σε μία ασύγκριτη έκρηξη αισθήσεων, που σε κάνει να θέλεις να τη γευτείς ξανά και ξανά. Οι οικείες γεύσεις συναντούν τις σύγχρονες τεχνικές και το food styling, ενώ το αποτέλεσμα είναι οι γευστικές μνήμες που ξυπνάνε.
4. Πρόκειται για έναν gastro-προορισμό βραβευμένο με τέσσερις διαδοχικούς Χρυσούς Σκούφους, ως το κορυφαίο εστιατόριο της πόλης, καθώς και με τις αντίστοιχες διακρίσεις από τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας.
5. Η αισθητική του είναι αξεπέραστη. Απέριττη πολυτέλεια με σύγχρονο design και μια θέα εξαιρετική στον κήπο του και τον Θερμαϊκό, μετατρέπουν την εμπειρία του φαγητού σε μια αληθινή απόδραση ψυχής και νου.
*Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2, Makedonia Palace Hotel, Τ. 2310 897176, Facebook, Instagram
THE GARDEN
Στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου Grand Hotel Palace, το all day bar του αποτελεί μια αληθινή όαση δροσιάς, στο κέντρο ενός υπέροχα φωτισμένου νεοκλασικού κτιρίου. Μια εξαιρετική urban εμπειρία σε περιμένει εδώ κι αυτό το καλοκαίρι. Ο πανέμορφα διαμορφωμένος κήπος του εξυπηρετεί τόσο τους ενοίκους του ξενοδοχείου, όσο και τους εξωτερικούς επισκέπτες.
Το σχεδόν κινηματογραφικό σκηνικό του, με τις κόκκινες ομπρέλες, το δάπεδο κήπου και τα ultra stylish έπιπλα, συνθέτουν ένα περιβάλλον εκλεπτυσμένο αισθητικά, που αποπνέει μια αίσθηση οικειότητας και ηρεμίας.
Μια ανάσα από την καρδιά του κέντρου, απολαμβάνεις το πρωινό ή τo brunch σου, τα μεσημέρια το γεύμα σου και μέχρι αργά το βράδυ, δείπνο ή το αγαπημένο σου κοκτέιλ. Είτε προσωπικού είτε επαγγελματικού χαρακτήρα είναι η έξοδός σου -από business lunch έως και birthday party– το σίγουρο είναι ότι κάνεις μια φίνα επιλογή για τη διασκέδασή σου.
Στο επίκεντρο του μενού, η comfort κουζίνα και τα signature και classic cocktails. Από τα Garden bites ξεχωρίζω τη Μοσχαρίσια ταλιάτα Black Angus, την Ταλιάτα Κοτόπουλο, τα Κεφτεδάκια στη σχάρα, τις Μπρουσκέτες Προσούτο, Ελληνική και Καπνιστού Σολομού, ποικιλίες Τυριών & Αλλαντικών. Συνοδεύστε μ’ ένα από τα signature cocktails, όπως τα Amalfi, Stillers Apple, Italicus Spritz, Cinnamon Spark και Smoked Macaron.
Εδώ, δε θα δυσκολευτείς να βρεις parking κι έτσι η διασκέδασή σου δε θα ξεκινήσει με «σύννεφα».
*Μοναστηρίου 305, Τ. 2310 549000, Facebook, Instagram
ZEME
1. Με έμφαση στη φρεσκάδα, χρησιμοποιεί μόνο φρέσκα, εποχιακά προϊόντα, χωρίς καθόλου κατεψυγμένα υλικά. Κάθε μεζές ή πιάτο ημέρας παρασκευάζεται με μεράκι από τους εξειδικευμένους μάγειρες, διασφαλίζοντας την αυθεντική γεύση και ποιότητα.
2. Η γειτονιά του, απέναντι από την Πλατεία των Αγίων Αποστόλων, είναι ήσυχη και γραφική, μακριά από την πολυκοσμία και τα αυτοκίνητα. Η θέση αυτή προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να πάρεις το γεύμα σου με θέα το βυζαντινό μνημείο της εκκλησίας των 12 Αποστόλων, απολαμβάνοντας την αύρα μιας ξεχωριστής πολιτιστικής εμπειρίας.
3. Εδώ, το value for money βρίσκει ανταπόκριση. Μπορείς να επιλέξεις από 32 μικρά πιάτα, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Κάθε πιάτο είναι φτιαγμένο με προσοχή και αγάπη, προσφέροντας την ευκαιρία να δοκιμάσεις διάφορες εξαιρετικές γεύσεις, χωρίς να ξοδέψεις πολλά.
4. Με 140 διαφορετικές ετικέτες τσίπουρου και ούζου, προσφέρει μια εκτενή γκάμα επιλογών για τους λάτρεις των παραδοσιακών ποτών. Κάθε ετικέτα έχει επιλεγεί προσεκτικά για να συνοδεύσει άψογα τα πιάτα, εμπλουτίζοντας την εμπειρία σου. Επιλεγμένα αποστάγματα και τσίπουρα από όλη την Ελλάδα συμπληρώνουν τον κατάλογο.
5. Η ομάδα του μαγαζιού είναι πάντα χαμογελαστή κι ενημερωμένη, πρόθυμη να βοηθήσει και να συμβάλει στην άψογη εξυπηρέτησή σου. Η προσεγμένη playlist με ρεμπέτικα κομμάτια δημιουργεί την πιο ευχάριστη και αυθεντική ατμόσφαιρα, που ολοκληρώνει την εμπειρία του μεζεδοπωλείου.
*Ολύμπου 1, Τ. 2317 009542, Facebook, Instagram
ΑΛΕΠΟΥ
1.Ανδρέας Κλαυδιανός. Ένα όνομα, πολλές ιστορίες. Τον γνωρίσαμε στην κουζίνα του Πανελλήνιον. Τον λατρέψαμε στο Local. Στο Uma, μια πριβέ εμπειρία υψηλής γαστρονομίας, μας ενθουσίασε. Στο Pommes μας ξάφνιασε ευχάριστα.
2.Το νέο -σχετικά- project, που ξεκίνησε πριν ενάμιση χρόνο από τον Ανδρέα και τη σύντροφό του, Σίσσυ Καρακολίδου μαζί με τους Μανίκα Ανδρέα και Πλουσιάννα Πετλίτσκα, έχει θέμα την ελληνική κουζίνα μέσα από παλιότερες, αλλά και σύγχρονες μεθόδους, με το μενού του να είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα.
3.Όλες οι ελληνικές συνταγές παρασκευάζονται παραδοσιακά, στον ξυλόφουρνο τα μαγειρευτά και στο τζάκι με τα κάρβουνα τα ψητά. Μη φύγεις από το μαγαζί αν δε δοκιμάσεις: Μοσχαρίσια ουρά με κους κους και αφρό από γραβιέρα Νάξου, Μηλοκόπι μαγειρμένο σε σάλτσα από βούτυρο, που συνοδεύεται από αλμύρα, Καρπάτσιο μοσχαρίσιο με ξύδι από κόκκινες πιπεριές, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ντομάτα και καραμελωμένο φουντούκι. Με έμπνευση τη ριγανάδα την κεφαλονίτικη, η σαλάτα σε ψημένο ψωμί, με κρέμα φέτας, κρύα σούπα ντομάτας και ρίγανη και η Πράσινη σαλάτα με λούντζα από τη Μύκονο και μανούρι από τη Βλάστη μυρίζουν Ελλάδα. Στο τέλος, ο γλυκός, κρεμώδης, ζεστός χαλβάς με παγωτό βανίλιας που σου έρχεται κερασμένος θα γίνει ο νέος σου εθισμός.
4.Η κάβα του διαθέτει έντονα το ελληνικό στοιχείο, με γνωστά και άγνωστα διαμαντάκια από τον ελληνικό αμπελώνα, όπως αποστάγματα, ρακές, ούζα και άλλες επιλογές. Σίγουρα θα βρεις κάτι, όσο απαιτητικός κι αν είσαι ή θα ανακαλύψεις κάτι που δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ ξανά.
5.Ο χώρος έχει κάτι το μακρινά οικείο, καθώς θα σου θυμίσει μια αυλή από την Ελλάδα του 1960, με καμπύλες, ξύλο λευκό, ξέφωτα, που σε ταξιδεύει και λίγο στο Ιόνιο. Ένα interior με τη υπογραφή του Κώστα Γκάγκου -από τις πρώτες του βραβευμένες δημιουργίες.
*17ης Νοεμβρίου 26, Τ. 2310 909900, Facebook, Instagram
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠ’ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ
1.Ο σεφ και ιδιοκτήτης Νίκος Πενλόγλου είναι πρωτοπόρος και υπηρετεί επί χρόνια τη διασκέδαση που είναι συνώνυμη με την καλή ελληνική κουζίνα. Ξεκίνησε από το Μπιτ Μπαζάρ το 1992, 16 χρόνια μετά, συνέχισε την πορεία του στον Αχινό και Φούσκες και σε ξενοδοχεία, μέχρι που αποφάσισε να σταθεί στα Κάστρα.
2.Η θέα του μαγαζιού στο μνημείο του Επταπύργιο είναι μεγαλειώδης. Από την αυλή του βλέπεις το πίσω μέρος του και συνδέεσαι με τη λαμπρή ιστορία περισσότερο από ποτέ, ενώ τα vibes του χώρου τα νιώθεις δυνατά.
3.Η φιλόξενη και άνετη αυλή του αποτελεί το απόλυτο καλοκαιρινό σκηνικό -για έναν καφέ, εκλεκτούς μεζέδες με την παρέα ή ένα κανονικό γεύμα-, το οποίο αφομοιώνεται άριστα από το γύρω περιβάλλον.
4.Κάθε μεσημέρι και βράδυ, εδώ οι νοστιμιές είναι σπιτικές, κρύβουν μέσα τους αληθινή αγάπη, είναι βασισμένες στην ελληνική και μεσογειακή κουζίνα και δίνουν έμφαση στα εποχικά προϊόντα και τις χειροποίητες παρασκευές -όλα τα τυριά στις συνταγές είναι Π.Ο.Π. και οι σαλάτες διαμορφώνονται ανάλογα με το τι κυκλοφορεί τη συγκεκριμένη εποχή. Ο ιδιωτικός κήπος του προμηθεύει με μυρωδικά και λαχανικά τις συνταγές του.
5.Must try: Πακετάκια μελιτζάνας με ξινομυζηθρα Κρήτης, τραγανές μπάλες γιαουρτιού, θαλασσινά, κρεατικά και ριζότα, καροτόσουπα -έχει κερδίσει διάκριση σε διαγωνισμό για vegans-, χοιρινό μπούτι στον φούρνο, συκώτι μοσχαρίσιο μαγειρεμένο με πιπεριές και πετιμέζι, καλαμάρι γεμιστό στη σχάρα με κολοκυθάκια και μανιτάρια σε κρέμα φέτας.
*Επταπυργίου 163, Συκιές, Τ. 2311 823957, Facebook, Instagram
ΚΟΡΩΝΙΣ
1.Η Σοφούλη είναι ο πιο πράσινος δρόμος της Θεσσαλονίκης, με τα χαρακτηριστικά του πλατάνια, προσφέροντας δροσιά, ανοιχτωσιά και ηρεμία. Εκτός κι εντός, η urban –based plants– διακόσμηση κυριαρχεί, δημιουργώντας μια αρμονία και μια συνέχεια.
2.Δεκατιανό-Μεζές-Απεριτίφ. Αυτό είναι το τρίπτυχο της ιδέας, αφού εδώ μπορείς να βρεις κάτι που σε ικανοποιεί κάθε στιγμή της ημέρας, από έναν κατάλογο με handmade και heartmade χαρακτήρα και πιάτα της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.
3.Η μέρα ξεκινάει με καφέ ή μια φρέσκια ομελέτα με ό, τι υλικά διαθέτει η κουζίνα. Στον κατάλογο αρχίζουν τα διλήμματα: κοπανιστή Μυκόνου, φάβα Σαντορίνης, μπουγιουρντί με Καλαθάκι Λήμνου, κατσικίσιο τυρί με γλυκό σταφύλι, σαλάτα πράσινη με φρούτα εποχής, κολοκυθοκεφτέδες με τζατζίκι, χειροποίητος γάβρος μαρινάτος, μοσχαρίσια γλώσσα με σάλτσα ταρτάρ. Από θαλασσινά, γαρίδες γιουβέτσι με σάλτσα μπισκ, τηγανητό θράψαλο, φρέσκο ψαράκι ημέρας, φιλέτο τσιπούρας με πουρέ σελινόριζας και από κρέατα, λουκάνικα Γρεβενών, σουτζουκάκια σχάρας, τηγανητά κεφτεδάκια με γιαούρτι, μπριζολάκια χοιρινά με πουρέ γλυκοπατάτας, κοτόπουλο γιαουρτλού, μοσχαρίσια μάγουλα (black angus) με παραδοσιακά σκιουφιχτά Κρήτης.
4.Στο κομμάτι των κοκτέιλ είναι ιδιαίτερα ευρηματικό, καθώς οι πειραματισμοί με ελληνικά συστατικά έχουν 100% επιτυχία: Αγγουράδα, γλυκιά Ευθαλίτσα, Ηλιοβασίλεμα και Τριανταφυλλένια με ελληνικά αποστάγματα ή Χίος Shower!
5.Η ποιοτική ελληνική μουσική είναι από τα δυνατά στοιχεία του. Με επιλογές από σύγχρονες, αλλά και παλιές αγαπημένες επιτυχίες, κάθε Τετάρτη κάνει στροφή στο ρεμπέτικο και το λαϊκό με live πρόγραμμα, από τις 20.30-24.00, που μεταφέρεται και στον εξωτερικό χώρο τα καλοκαίρια -χωρίς ηχεία.
*Θεμιστοκλή Σοφούλη 4, Τ. 2314 068702, Facebook, Instagram
ΝΤΑΝΓΚΑΡΑ
1.Το γαστριμαργικό bar-κόσμημα της Πλατείας Ροτόντα, που απευθύνεται σε όσους αγαπάνε την ελληνική δημιουργική κουζίνα. Ο εξωτερικός χώρος είναι μια μικρή όαση ηρεμίας και δροσιάς το καλοκαίρι, με το άφθονο γκαζόν και την παιδική χαρά μπροστά στο πάρκο, στο πλαίσιο πάντα του ζεστού και φιλικού περιβάλλοντος, που δημιουργεί για τους πελάτες του.
2.Το φαγητό γίνεται με αγάπη και τοπικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς, πάντα με κριτήριο την εποχικότητα. Στο μενού, θα ανακαλύψεις αρκετά πιάτα μαγειρευτά, εμπνευσμένα από την παράδοση, αλλά φτιαγμένα με σύγχρονες τεχνικές. Στα πιάτα ημέρας σε περιμένουν μικρές γευστικές εκπλήξεις, από φρέσκα προϊόντα που βρίσκει ο σεφ καθημερινά, όπως άγρια μαύρη τρούφα κλ.π. Best of: ξιφίας, σουπιά, γαρίδες, σαρδέλα τυλιχτή σε αμπελόφυλλο και απο κρεατικά πανσέτες και παραδοσιακό χουνκιάρ μπεγιεντί.
3.Ο χαρακτηρισμός «γαστριμαργικό» αποδίδεται στο γεγονός ότι εδώ θα φας πολύ και καλά, θα το απολαύσεις με την ψυχή σου, με τις ποσότητες στο πιάτο ούτε να είναι λιτές ούτε να υπερβάλλουν, αλλά να είναι οι κατάλληλες για να ικανοποιηθείς απόλυτα.
4.Η ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών από τοπικούς παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας καλύπτει μεγάλη γκάμα οίνων και αποσταγμάτων.
5.H παραδοσιακή, ξύλινη μπάρα του στο εσωτερικό αποτελεί το top σημείο συνάντησης των θαμώνων του για ένα ποτήρι κρασί, υπό τους ήχους τζαζ ή ρεμπέτικης μουσικής.
*Ἀρμενοπούλου 26, Τ. 2310 204452, Facebook, Instagram
ΟΛΥΜΠΟΣ ΝΑΟΥΣΑ
1.Ένα ιστορικό ορόσημο της Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και αποτελεί βασικό σημείο της γαστρονομικής σκηνής της πόλης εδώ και δεκαετίες. Δειπνώντας εδώ, είναι σαν να κάνεις ένα ταξίδι στον χρόνο, βιώνοντας ένα κομμάτι της πλούσιας πολιτιστικής και γαστρονομικής κληρονομιάς της.
2.Υψηλής ποιότητας ελληνική κουζίνα, που προσφέρει έναν συνδυασμό παραδοσιακών και σύγχρονων πιάτων. Υλικά και συνήθειες από τη λεκάνη της Μεσογείου σμίγουν με πρωτοποριακές τεχνικές και τολμηρές ιδέες, για να φέρουν ένα κομμάτι της ιστορίας στις επιθυμίες και διαθέσεις του σήμερα.
3.Ο κομψός εσωτερικός χώρος του συνδυάζει με αριστοτεχνία διακοσμητικά στοιχεία από το παρελθόν του εστιατορίου και από ευρωπαϊκά μπιστρό, φιλτράροντάς τα με μια σύγχρονη, αστική αισθητική. Παντρεύει κλασική κομψότητα με σύγχρονες πινελιές, δημιουργώντας ένα εκλεπτυσμένο και άνετο περιβάλλον.
4.Ο φιλόξενος αστικός του κήπος είναι διαμορφωμένος από τους αρχιτέκτονες Πρόδρομο Νικηφορίδη και Μπερνάρντ Κουόμο. Η επίπλωση, με τις πλεκτές καρέκλες και τα χαμηλά στρογγυλά τραπέζια, αποπνέει έναν αέρα παριζιάνικης μπρασερί. Στον χώρο, κυριαρχεί ένα τεράστιο, παραλληλόγραμμο, μαρμάρινο συντριβάνι, που θυμίζει κινηματογραφική οθόνη. Η συνεχόμενη ροή του νερού απορροφά τους θορύβους και προσδίδει μια γλυκιά αίσθηση αστικής όασης.
5.Η προνομιακή, παραθαλάσσια τοποθεσία του προσφέρει εκπληκτική θέα στον Θερμαϊκό κόλπο και η κεντρική του θέση το καθιστά εύκολα προσβάσιμο. Έτσι, αποτελεί την ιδανική επιλογή για να απολαύσεις ένα γεύμα με φόντο τη μαγευτική θέα.
*Λεωφόρος Νίκης 5, T. 2310 275715, Facebook, Instagram
ΣΑΒΒΙΚΟΣ
1.Εμπειρία και γνώση δεκαετιών μετράει το μαγαζί, καθώς ξεκίνησε την πορεία του από μια καντίνα το 1947. Για να μένει στην κορυφή τόσα χρόνια, γνωρίζει καλά από ποιότητα και άριστες πρώτες ύλες, τα μυστικά συστατικά, δηλαδή, των συνταγών του.
2.Με πρωταγωνιστή το ποιοτικό, ελληνικό κρέας στα κάρβουνα, δημιουργούν signature συνταγές με ΑΑ προϊόντα και πολλή φροντίδα. Οι γεύσεις του αντιπροσωπεύουν την ελληνική απλότητα, που πηγάζει από την αυθεντικότητα και την αληθινή απόλαυση. Σαν τα νοσταλγικά τραπέζια των παιδικών μας χρόνων, που ήταν γεμάτα συναισθήματα και ανθρώπους.
3.Με έμφαση στην παράδοση, το μενού εμπλουτίζεται διαρκώς, κάτι που εκτιμούν ιδιαίτερα οι πελάτες του, διαθέτοντας γευστικές επιλογές για όλους, ώστε ο καθένας να αισθάνεται καλοδεχούμενος στα τραπέζια του.
4.Η φιλοσοφία του είναι παρούσα εντός κι εκτός κουζίνας. Σουβλάκια, πολίτικα παραδοσιακά σουτζουκάκια με μπούκοβο σε γιαουρτλού ή σε χειροποίητη πίτα, χοιρινές πανσέτες, κυπριακή σεφταλιά. Η μοναδική Γυρλού σε τέσσερις αγαπημένες εκδοχές: κοτόπουλο με σος κάρι, χοιρινό, βοδινό και μανιτάρι και vegan, είναι κάτι μοναδικό σε γεύση. Και για starter, προτίμησε τα τηγανητά κολοκυθάκια ή μια πατάτα φούρνου με δροσερή σος.
5.Οι άνθρωποί είναι αυτοί που ολοκληρώνουν την εμπειρία Σαββίκος. Με αγάπη, φροντίδα και μεράκι, φροντίζουν πάντα να μας προσφέρουν αυτά που τόσο αγαπάμε και μας φτιάχνουν τη διάθεση.
*Πλατεία Αριστοτέλους 8 / Πολυτεχνείου με Δωδεκανήσου γωνία / Γρ. Λαμπράκη 131 (Τούμπα) / One Salonica Outlet Mall (2ος όροφος), Κώττα Ρούλια 10, Facebook, Instagram
ΧΑΡΟΥΠΙ
1.Ο αγαπημένος chef Μανώλης Παπουτσάκης βρίσκεται πίσω και από αυτό το εγχείρημα, μόνο που εδώ έχει δημιουργήσει ένα μενού βασισμένο στην παραδοσιακή κρητική κουζίνα, με προϊόντα που έρχονται απευθείας από το νησί. Η κουζίνα του εποχική κι εκφραστική, διαμορφώνεται και προσαρμόζεται διαρκώς, γεγονός που την καθιστά updated, όσα χρόνια κι αν περάσουν.
2.Η τοποθεσία του είναι κομβική, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και δίπλα στο Λιμάνι της, που το κάνει και προορισμό για τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης. Ο εξωτερικός του χώρος, που έχει τη μοναδική ενέργεια από τα Λαδάδικα, θυμίζει αυλή γειτονιάς, και είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και δροσερή αυτήν την εποχή.
3.Από το μενού, σίγουρα δε θα μπορέσεις να αντισταθείς στην ανοιχτή μαραθοτυρόπιτα, τα ταρτάκια ντακάκια, το all time classic γαμοπίλαφο, τους γεμιστούς κολοκυθοανθούς, τα σπιτικά ντολμαδάκια, αλλά και το κουνέλι στιφάδο με πατάτες οφτές.
4.Εδώ, σε καλωσορίζουν γλυκά, με κερασμένη κρητική ρακή, συνήθεια που αγαπάμε ιδιαίτερα. Μετά την πρόποση, λοιπόν, ξεκινάει η γευστική σου διαδρομή. Όσον αφορά στη wine list, αν εκτιμάς τον κρητικό αμπελώνα, θα ανακαλύψεις εκπληκτικούς κρητικούς οίνους και θα διαπιστώσεις ότι για πρώτη φορά ένα μαγαζί καλύπτει τόσο ικανοποιητικά όλο το κρητικό terroir.
5.Η μουσική του, διακριτική και πάντα ποιοτική, σε ταξιδεύει είτε στην κρητική γη είτε σε ελληνικά καρέ της καθημερινότητάς μας.
*Δόξης 4, Τ. 2310 526262, Facebook, Instagram