Γευση

Sweet Christmas στα κορυφαία ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης

Οι γευστικοί πειρασμοί των φετινών γιορτών, υφαίνουν γλυκές ιστορίες. 

Parallaxi
sweet-christmas-στα-κορυφαία-ζαχαροπλαστεία-της-θε-1256774
Parallaxi

Εικόνα: Unsplash

Τα έχουν χαρακτηρίσει ως «την ευτυχία που μπορείς να γευτείς», τα γλυκά είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να χαρείτε τις μικρές απολαύσεις της ζωής. Κάθε δοκιμή είναι και μια αξέχαστη εμπειρία, μια γλυκιά περιπέτεια για τους γευστικούς σας κάλυκες. Στην προσπάθειά μας να βιώσουμε τη μαγεία των γιορτών με τον καλύτερο τρόπο, επισκεπτόμαστε αγαπημένα ζαχαροπλαστεία της πόλης, που αναδεικνύουν την τέχνη της ζαχαροπλαστικής μέσα από την ερμηνεία κλασικών και  σύγχρονων γλυκισμάτων, πολλά από αυτά με ιστορία για την πόλη. Κάθε μπουκιά και η ζωή γίνεται ακόμα πιο γλυκιά!

Armenonville

Το γλυκοπαγωτό, το οποίο στη Θεσσαλονίκη, λένε, πως πρώτοι έφτιαξαν οι πρόσφυγες, με γαλλικές επιρροές -Armenonville σημαίνει «πόλη των Αρμένων» και βρίσκεται έξω από το Παρίσι-, είναι η πιο κοινή, αστική, γλυκιά γεύση όλων μας. Και ως αγαπημένο της Ευγενίας και της Έλενας, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το παραμυθένιο, αν και ιδιαίτερα μίνιμαλ στην αισθητική του, μονοθεματικό ζαχαροπλαστείο τους, στο κέντρο της πόλης. Η πρώτη, μεγαλωμένη στα οικογενειακά ζαχαροπλαστεία και η δεύτερη, με εμπειρία στις πωλήσεις, ενώνουν τις δυνάμεις τους πριν εξίμισι χρόνια και ξαναβάζουν δυναμικά στη ζωή μας ένα κορυφαίο γλύκισμα, αλλά στην καλύτερη εκδοχή του. Θέτοντας στο επίκεντρο την κλασική παραδοσιακή συνταγή, οι δύο ανήσυχες και δημιουργικές φίλες επαναπροσδιόρισαν το all time classic γλυκό και πειραματίστηκαν με τις γεύσεις. Και κέρδισαν το στοίχημα!

Το μυστικό της επιτυχία τους δεν είναι πλέον και τόσο μυστικό, αφού το μοιράζονται μαζί μας καθημερινά· ποιοτικές, ολόφρεσκες πρώτες ύλες κι εμμονή στις χειροποίητες παρασκευές -ακόμη και οι ξηροί καρποί καβουρντίζονται και καραμελώνονται στο παρασκευαστήριό τους. Άρα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε την αγαπημένη σας εκδοχή, που διαφοροποιείται είτε στη γέμιση είτε στο topping: κλασικό, με γεύση αράπικο φυστίκι, με κάστανο και λευκή σοκολάτα, το chios mastic με μαστίχα Χίου αναμεμειγμένο με  κανταΐφι, το lemonville με λεμόνι μαρέγγα, με σοκολάτα και καραμελωμένο αμύγδαλο, με γεύση tiramisu. Κάθε είδος παράγεται σε ατομική μερίδα, οικογενειακές ή μικρές τούρτες -κορμός ή στρογγυλή. Κι αν θέλετε να απολαμβάνετε τη γλυκιά αδυναμία σας σε κάθε σημαντική στιγμή σας, έχετε τη δυνατότητα να παραγγείλετε τη γεύση και το σχήμα που επιθυμείτε.

Tip: Το armenonville με γεύση μελομακάρονου είναι το hit των γιορτών.

*Μητροπόλεως 102, Τ. 2310 525112, Facebook, Instagram

The Cakery By Jeny

Δεν πρόκειται για μια απλή ιδέα, αλλά για ένα concept, το οποίο, η εμπνεύστριά του, Τζένη, πότισε με τη φιλοσοφία της για τη ζαχαροπλαστική, όπως τη διαμόρφωνε μεγαλώνοντας μέσα στο αντίστοιχο μαγαζί της οικογένειάς της. Ο παραμυθένιος αυτός  κόσμος σας προσφέρει σφαιρική κι εξειδικευμένη γνώση γύρω από την τέχνη της ζαχαροπλαστικής, καθώς και τα απαραίτητα εργαλεία, είτε είστε ερασιτέχνες είτε επαγγελματίες ή απλά φανατικός sweet lover. Τόσο στο ηλεκτρονικό κατάστημα όσο και  στο φυσικό -με τη fairy tale αισθητική-, θα σερφάρετε στην πιο εντυπωσιακή γκάμα προϊόντων· από ζαχαρόπαστες και βρώσιμα χρώματα, κουτιά και δίσκους ή καραμελόχαρτα μέχρι κουπάτ, πλάστες και απίθανα διακοσμητικά για κάθε παρασκευή. Η αληθινή, όμως, αποθέωση της ζαχαροπλαστικής προέρχεται από  το εργαστήριο, απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε γλυκά από ζαχαρόπαστα, τρισδιάστατες premium τούρτες, μπισκότα, popcakes, cupcakes ή ταρτάκια, μόνο κατόπιν παραγγελίας, τα οποία ολοκληρώνονται τη μέρα που παραδίδονται.

Φέτος, στις γιορτές, επιλέξτε τα πιο creative και νόστιμα γλυκά, επιλέγοντας κάποια από τη xmas list, όπως απολαυστικά βουτυράτα μπισκότα  με υπέροχα χριστουγεννιάτικα σχέδια, κορμοί, μπεζέδες, ταρτάκια, cheesecake, μπουκίτσες, μπισκοτόκουτα, cakes, παραδοσιακή βασιλόπιτα, όλα σε χριστουγεννιάτικο mood και design. Κι αν θέλετε κάποιος επαγγελματίας να διοργανώσει τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής σας, με τις φανταστικές δημιουργίες του Cakery να πρωταγωνιστούν, αφεθείτε στην υπηρεσία τους “build your event” για το τέλειο candybar, τον απόλυτο στολισμό και τις μοναδικές  μπομπονιέρες γάμου, βάπτισης, γενεθλίων, για να έχουν οι αναμνήσεις σας την πιο γλυκιά γεύση.

Tip: Για τους ανήσυχους και δημιουργικούς pastry chefs to be, τα εξειδικευμένα σεμινάρια ζαχαροτεχνίας διατηρούν το επίπεδο της δημιουργίας ψηλά, εκπαιδεύοντας στη σωστή χρήση της ζαχαρόπαστας, το στήσιμο τούρτας ή τις τεχνικές βουτυρόκρεμας κ.ά., για να επιδοθείτε στις δικές σας εμπνεύσεις.

*Μιχαήλ Ψελλού 14, Τ. 231 231 1357, Site / e-shop: thecakery.gr Email :  [email protected] Social Media : Facebook | Instagram | Tik Tok | Pinterest

Γαλακτομπούρεκο Νικηφόρου

Μπαίνοντας, σε απογειώνει αυτή η χαρακτηριστική μυρωδιά βουτύρου και βανίλιας, ακούς σχεδόν το καυτό σιρόπι να  χύνεται πάνω στο γλυκό, απολαμβάνεις την απαλή κρέμα στον ουρανίσκο, ενώ νιώθεις το «κρατς» που κάνει το φύλλο στο στόμα, σταδιακά μέχρι να λιώσει. Είκοσι δύο χρόνια μετά, η μόνη σταθερά εδώ είναι το πάντα φρέσκο και λαχταριστό γαλακτομπούρεκο. Αυτό που αλλάζει  διαρκώς είναι η πελατεία, που διαρκώς μεγαλώνει, αφού μόνο μια μπουκιά να δοκιμάσει κανείς από αυτήν τη γευστική πανδαισία, δεν έχει γυρισμό. Το αγαπημένο γλυκό των Θεσσαλονικιών έχει βαθιές ρίζες, που χάνονται κάπου στον χρόνο, έχει δεχτεί διάφορες επιρροές, αλλά εμείς το γνωρίσαμε από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, κυρίως όσους ήρθαν από τη Σμύρνη. Και για να μαθαίνουν οι νεότεροι, πρόκειται ουσιαστικά για ένα μπουρέκι -στα τουρκικά- με γάλα, όπου μπουρέκι εννοούμε κάθε πίτα από λεπτό φύλλο με γέμιση.

Εδώ, το σιροπιαστό αποτελεί μια  αληθινή τέχνη, που η κυρία Φωτεινή -με την 30χρονη εμπειρία της σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικής- κατέχει καλά. Αν θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τι κάνει μοναδικό το γαλακτομπούρεκό της, σίγουρα είναι η φρεσκάδα, η βουτυρένια γεύση και η ισορροπία στη γλύκα του. Κι όλα αυτά, χάρη στην παραδοσιακή, κλασική συνταγή, την οποία έχει εξελίξει πειράζοντάς την λίγο, στην εξαιρετική τεχνική και στα ΑΑ ντόπια υλικά που χρησιμοποιεί. Καθημερινά, στο εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου παρασκευάζονται χειροποίητα προϊόντα, με σπεσιαλιτέ του τα σιροπιαστά, όπως ο μπακλαβάς, το κανταίφι, το σαραγλί, τα χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα, οι παραδοσιακοί βουτυράτοι κουραμπιέδες και το αυθεντικό ισλί.

Tip: Αν χρησιμοποιείτε το μετρό, κατεβείτε στη στάση Βενιζέλου-Εγνατία και θα το βρείτε ακριβώς μπροστά σας.

Επειδή σίγουρα θα σας πάρουν οι μυρωδιές αν περνάτε απ’ έξω, επισκεφθείτε το, επιλέξτε τα γλυκά των γιορτών κι εξασφαλίστε ότι φέτος θα έχετε τις πιο φανταστικές λιχουδιές στο τραπέζι σας.

*Ελευθερίου Βενιζέλου 54, Τ. 2310 243577, Facebook

Ελενίδης

Για όσους μεγαλώσαμε με το προφιτερόλ του, οι συστάσεις είναι περιττές. Θα μπορούσε κάλλιστα να απουσιάζει το κείμενο και απλά να μοιράζουμε τα μπολάκια με τη σοκολατένια πανδαισία σε όσους δεν το έχουν ποτέ δοκιμάσει(!). Όμως τα γλυκά του Ελενίδη αποτελούν μια ιστορία που γράφεται ακόμα. Κυρίως τα τρίγωνά του, που έμελλε να μείνουν γνωστά ως τρίγωνα Ελενίδη, χάρη στον δημιουργό τους, και αργότερα, ως τρίγωνα Πανοράματος, λόγω περιοχής. Η φήμη τους φυσικά έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πόλης μας και συχνά, τα γλυκά αναφέρονται χωρίς καν το όνομά του. Ο Γιάννης Ελενίδης μοιράζει γάλα και φτιάχνει ρυζόγαλα και κρέμες, όταν αποφασίζει το 1956 να πάει ένα βήμα  παραπάνω· φτιάχνει γλυκίσματα από φύλλο κρούστας, που τα γεμίζει με κρέμα δικής του έμπνευσης. Το 1960, ανοίγει το πρώτο του ζαχαροπλαστείο με τρίγωνα και συνεχίζει τους γευστικούς του πειραματισμούς. Αυτοί γέννησαν, εκτός από τους stars, τα  τρίγωνα και το προφιτερόλ, κι άλλες γλυκές προτάσεις, όπως τα  σιροπιαστά του (μπακλαβάς και κανταίφι), αλλά και τον iconic ντοντουρμά, που κάνει pairing, το ίδιο υπέροχα, με όλα τα υπόλοιπα.

Σήμερα, η γκάμα των προϊόντων έχει εμπλουτιστεί με  handmade σοκολάτες με toppings, όπως smarties, ζαχαρωτά, ξηρούς καρπούς, καραμέλες με φρέσκα φρούτα -με φανταστικά σχέδια-, κι έτοιμα ροφήματα σοκολάτας σε ποικίλες, λαχταριστές γεύσεις, από κορυφαίες γαλλικές και βελγικές εταιρίες. Ανοίξτε το χαρακτηριστικό κόκκινο κουτί με το λευκό logo και αφεθείτε στις   φανταστικές μυρωδιές και την πιο απρόσμενη γευστική πρόκληση. Όλες οι δημιουργίες συνεχίζουν να κερδίζουν φανατικό κοινό,   διατηρώντας την ίδια ακριβώς ποιότητα και γεύση -φτιαγμένα με την ίδια μυστική συνταγή και πάντα με αγνά και προσεκτικά  επιλεγμένα υλικά. Τα βρίσκετε στα τρία καταστήματα της εταιρίας, όπου η τρίτη γενιά συνεχίζει μια μοναδική παράδοση, από αυτές που συνέβαλαν ώστε να μπει η Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο γευστικό χάρτη.

Tip: Γλυκάνετε ακόμα περισσότερο τις πιο σημαντικές σας στιγμές με τις γλυκές προτάσεις Ελενίδη, που είναι ιδανικές για κάθε βάπτιση, γάμο, δεξίωση, εγκαίνια, πάρτι ή γενέθλια.

*Πανόραμα: Βενιζέλου 12 (Πλατεία Δημαρχείου), Τ. 2310 344948, Κέντρο: Τσιμισκή & Ικτίνου 1, Τ. 2310 269555, Ανθέων: Γ. Παπανδρέου 6, Τ. 2310 855482, Facebook, Instagram

Ελληνικόν

Εργολάβος, μόκα παγωτό, ροδίνι, κουλουράκια βουτύρου. Αν σας θυμίζουν κάτι αυτές οι λέξεις και ξυπνάνε υπέροχες γευστικές αναμνήσεις, τότε είστε Θεσσαλονικείς με τη βούλα και γνωρίζετε από εξαιρετικά γλυκά. Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, όμως, την ιστορία του παλιότερου ζαχαροπλαστείου της πόλης… Το 1935, απέναντι από τη Villa Bilanca, ο Γεώργιος Πάντσιος με τον συνεταίρο του ανοίγουν το «Εθνικόν», σε μία εποχή που λειτουργούν 2-3 ζαχαροπλαστεία σε όλη την πόλη. Τρία χρόνια μετά, μετακομίζει στον δρόμο με τις εξοχικές κατοικίες και μετονομάζεται σε «Ελληνικόν», ονομασία που διατηρεί ως σήμερα. Με τη φήμη του να ταξιδεύει πιο μακριά από τα γλυκά του, τις λιχουδιές του τιμούν δεκάδες επιφανείς, με iconic παρουσία τον γάλλο στρατηγό και πολιτικό, Σαρλ ντε Γκωλ!, ενώ το μαγαζί αποτελεί από τα δημοφιλή σημεία συνάντησης για καφέ και γλυκό. Από το 1985, την επιχείρηση απογειώνει η κόρη του, Άσπα Πάντσιου, και συνεχίζει πλέον μαζί με την κόρη της, Χαρά Κυρίτση.

Εδώ, το μυστικό της επιτυχίας δεν είναι ένα, αλλά ένας συνδυασμός αδιαμφισβήτητος: χειροποίητη εργασία, κορυφαίες πρώτες ύλες και αναλλοίωτες παραδοσιακές συνταγές μαζί με πολλές σύγχρονες, που αναδεικνύουν το updated πρόσωπό του. Στα top της λίστας του,  το παγωτό -σπέσιαλ μόκα, αρμενοβίλ, παρφέ και chicago-, οι εργολάβοι, τα ροδίνια, τα -σπάνια πλέον- καρυδάτα, τα αμυγδαλωτά και τα πτι φουρ με μαρμελάδα. Αλλά πώς να μη μνημονεύσουμε και τα σοκολατάκια, τα τρίγωνα, τα σιροπιαστά, τις πάστες, όπως η Μαρκησία, τα εκλέρ και το προφιτερόλ, ακόμα και τα πιο μοντέρνα, macarons, tiramisu, cheesecake, brownies και black forest.

Κι επειδή γιορτές χωρίς Ελληνικό δε γίνονται, προμηθευτείτε τους βουτυράτους κουραμπιέδες, τη στριφτή ή κλασική βασιλόπιτά του, τα μελένια μελομακάρονα, τα νηστίσιμα, όπως μηλόπιτα, κουλουράκια και φυσικά οι χωριάτικες πίτες, νηστήσιμες και μη, με κιμά, τυρί ή σπανάκι -το φύλο ανοίγεται καθημερινά στο χέρι.

Tip: Όλα τα είδη του, απολαμβάνετε στα τραπεζάκια του, παράλληλα με τον καφέ σας, στο σπίτι, με την υπηρεσία του πιο εκλεπτυσμένου catering για μικρά σχήματα ή κατόπιν παραγγελίας.

*Βασιλίσσης Όλγας 209, Τ. 2310 411133, Facebook, Instagram

Μίλτος

Όταν το 1976, ο Μίλτος Βαγγέλης ανοίγει το πρώτο ζαχαροπλαστείο του στην περιοχή της Μαρτίου, δε φαντάζεται πως, σχεδόν μισό αιώνα μετά, το άκουσμα του ονόματός του θα ανακαλεί στη γευστική μας μνήμη τις λιχουδιές που μας έμαθε να απολαμβάνουμε. Συνώνυμο των αγαπημένων γλυκισμάτων -και όχι μόνο-, τον βρίσκουμε σε κάθε περιοχή της πόλης -το δίκτυο της εταιρίας διαθέτει 10 καταστήματα, 9 στην ανατολική πλευρά κι ένα στο κέντρο. Και το καλύτερο; Με γεύσεις που παραμένουν αναλλοίωτες στον χρόνο και χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητά του, από τότε που τον αγαπήσαμε, καθώς τα εξαιρετικά υλικά που χρησιμοποιεί σε κάθε του συνταγή εξακολουθούν να αποτελούν τη μοναδική σταθερά σε όλη αυτήν τη διαδρομή.

Φέτος, το  χριστουγεννιάτικο μότο των ζαχαροπλαστείων είναι «Κάθε στιγμή μια γιορτή» και φαίνεται ότι οι πειρασμοί θα είναι πολλοί… Οι επικές βασιλόπιτες (κλασική, με σοκολάτα λευκή ή με γάλακτος και υγείας), η παραδοσιακή τριφτή, τα μελωμένα μελομακάρονα σε τέσσερις γεύσεις -κλασική, σοκολάτα, κάστανο, red velvet και μια νέα συναρπαστική, το Lotus Biscoff-, και για τους φανατικούς των γιορτινών γλυκών, η τούρτα και η πάστα μελομακάρονο θα γίνουν ο νέος τους εθισμός. Xmas μπισκότα και cupcakes, υπέροχα πανετόνε, κλασικά, βουτυράτα κουραμπιεδάκια, σοκολατένιες λιχουδιές, χριστουγεννιάτικες πραλίνες, που αν και μικρές σε μέγεθος είναι μεγάλες σε απόλαυση, ολοκληρώνουν μια λίστα επιλογών, που χαρακτηρίζονται από αυθεντική νοστιμιά, που μας γυρνάει στα παιδικά μας χρόνια. Αν είστε κι εσείς ορκισμένοι στις προτάσεις του, κάντε click στο ιδιαίτερα εύχρηστο και updated site του, σερφάρετε, πάρτε ιδέες για το γιορτινό τραπέζι, τα κεράσματά σας, τα προσωπικά ή επαγγελματικά σας δώρα, το catering του επόμενου event σας -κατα γενική ομολογία θεωρείται κορυφαίο στο είδος- και παραγγείλετε τις επιλογές σας  στο σπίτι.

Tip: Τα τελευταία χρόνια, τα ζαχαροπλαστεία Μίλτος στηρίζουν το Make-a-Wish (Κάνε-μια-Ευχή Ελλάδος), με μέρος των εσόδων από συγκεκριμένη σειρά μπισκότων να προσφέρεται στον Οργανισμό.

* www.miltos.gr, Eshop: www.miltos.gr/shop/ Καταστήματα: Κέντρο: Τσιμισκή 82, Τ. 2310 222 120, Τ. 2310 222 128, Καλαμαριά: Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως 10Α, Τ. 2310 433 284, Τ. 2310 446 016, Θέρμη – Πυλαία – Πανόραμα: Στ. Καζαντζίδη 37, Χαριλάου: Aλ. Παπαναστασίου 133, Περαία: Ανθέων 44

Ζάχαρη

Φέτος, η Ζάχαρη κλείνει εννιά χρόνια παρουσίας στη  Θεσσαλονίκη και μπορεί να νιώθει περήφανη που μας έχει εκπαιδεύσει να είμαστε απαιτητικοί όταν αναζητάμε γλυκά αξιώσεων. Ο Άλεξ Μιχαηλίδης είναι 3ης γενιάς ζαχαροπλάστης,  που μεγάλωσε και θήτευσε μέσα σε ζαχαροπλαστεία και πριν μια σχεδόν δεκαετία, επίλεξε το στενό της Βύρωνος στο κέντρο για να στήσει το δικό του εργαστήριο και μαζί ζαχαροπλαστείο.

Η αρχή γίνεται με τα μελομακάρονα· μια μυστική συνταγή με υλικά εξαιρετικής ποιότητας και βιολογικό ελληνικό μέλι, τα οποία γαρνίρονται με ροζ πιπέρι(!) ή καρύδια. Οι κουραμπιέδες είναι ακόμα ένα χιτ, που πίσω από την ξεχωριστή γεύση τους κρύβεται το blend από κατσικίσια και αγελαδινά βούτυρα, από μικρές ελληνικές φάρμες. Και η λίστα με τις σπεσιαλιτέ δε σταματάει εδώ, πολύ περισσότερο οι επίκαιρες προτάσεις λόγω γιορτών: βασιλόπιτα αργής ωρίμανσης με μπαχαρικά και blend από βούτυρα, ταρτάκια με 19  γεύσεις(!), με σοκολάτες, φρούτα ή πραλίνες, και μαλακά τρουφάκια-μπουκίτσες, που λιώνουν στο στόμα -η αυθεντική γαλλική τρούφα για όποιον γνωρίζει. Οι τούρτες του, βέβαια, αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Ανεπανάληπτοι γευστικοί συνδυασμοί και μικρά μεγέθη, που θυμίζουν αληθινά κοσμήματα.

Tip: Μπορείτε να παραγγείλετε τηλεφωνικά -και να παραλάβετε από το κατάστημα- τα είδη που αγαπάτε ή να απολαύσετε την υπηρεσία catering, για ένα μικρό κάλεσμα.

*Λόρδου Βύρωνος 7, 2310 257734, Facebook, Instagram

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα