Τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν χθες στα βραβεία Ελληνικής κουζίνας
Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2019 από το Αθηνόραμα έγινε την Τρίτη 2 Απριλίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης
Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2019 από το Αθηνόραμα έγινε την Τρίτη 2 Απριλίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης σε μια βραδιά όπου αποθεώθηκαν οι ελληνικές γευστικές δημιουργίες τόσο οι εντός συνόρων όσο και αυτές που ήρθαν κατευθείαν… από το Παρίσι.
Με το Varoulko Seaside να ανακηρύσσεται καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας για το 2019 κορυφώθηκε η γαστρονομική κούρσα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, του θεσμού που καθιερώθηκε από πέρυσι και έχει ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας σε όλες τις μορφές της, από την κλασική και τοπική μέχρι τις σύγχρονες, δημιουργικές της τάσεις. Το πειραιώτικο εστιατόριο του σεφ Λευτέρη Λαζάρου διατήρησε την πρωτιά που είχε από την περσινή χρονιά ενώ συνολικά, κατά τη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκαν 65 βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας, τα οποία συγκέντρωσαν – από την γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide – βαθμολογία από 14/20 έως και 16/20. Τα βραβευμένα εστιατόρια είναι δέκα περισσότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά, και αυτό είναι μια μόνο από τις πολλές αισιόδοξες διαπιστώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της τελετής για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κουζίνας.
Φέτος, είναι η δεύτερη χρονιά της «ανεξαρτητοποίησης» του θεσμού, μιας και μέχρι το 2017 η απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας γίνονταν στο πλαίσιο των Χρυσών Σκούφων. Από πέρυσι η ελληνική κουζίνα δεν έχει μόνο τη δική της τελετή απονομής για να τιμηθούν οι καλύτεροι εκφραστές της εθνικής μας γαστρονομίας, αλλά απέκτησε και μόνιμη έδρα, στην πιο ιδιαίτερη γαστρονομικά πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη.
Για να απονεμηθούν τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, η γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος χρειάστηκε να διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια σε όλη την επικράτεια, δοκιμάζοντας και βαθμολογώντας χιλιάδες πιάτα σε εστιατόρια και ταβέρνες από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι το Καστελόριζο. Στο πολύμηνο αυτό σαφάρι, οι γευσιγνώστες διαπίστωσαν ακόμα για μία φορά ότι η εθνική μας γαστρονομία ανεβάζει στροφές και ποιοτικά και δημιουργικά τόσο στην παραδοσιακή εκδοχή της όσο και στις σύγχρονες εκφάνσεις της.
Ο θεσμός των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας έχει πολλαπλούς στόχους και αναγνώσεις. Επιδρά καταλυτικά στην ποιοτική αναβάθμιση της εθνικής μας κουζίνας, υποστηρίζει την πρωτογενή παραγωγή ελληνικών προϊόντων διατροφής, τις τοπικές οικονομίες αλλά και την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.
Την τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2019, παρουσίασαν ο Άκης Σακελλαρίου και η Νάντια Κοντογεώργη με ένα πρωτότυπο και άκρως διασκεδαστικό κόνσεπτ από το οποίο δεν έλειψαν και τα τραγούδια: πασίγνωστα κομμάτια από διάσημα μιούζικαλ- και όχι μόνο – ντύθηκαν με ένα χιουμοριστικό «γαστρονομικό» στιχουργικό άρωμα και τις ερμηνείες συνόδεψε στο πιάνο ο Αστέρης Παπασταματάκης. Σε ρόλους – έκπληξη εμφανίστηκαν οι ηθοποιοί Γιώργος Κοτανίδης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κάτια Σπερελάκη, και Δημήτρης Μακαλιάς.
Την τελετή απονομής χαιρέτησε κατά την έναρξη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ενώ τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης, , 3 υποψήφιοι Δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης – Κατερίνα Νοτοπούλου , Νίκος Ταχιάος, Σπύρος Βούγιας ο Διευθυντής Marketing & PR της Volvo Car Hellas Αλέξανδρος Κωστήρογλου, η Γενική Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας της Metro Μαριάννα Παπαδοπούλου, ο Product Owner της Cardlink Σταύρος Λουμάκος, ο Marketing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Νίκος Μιχαλόπουλος, η Γενική Διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε. (αποκλειστική αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της Nespresso Professional) Ελένη Μιχοπούλου και ο Business Executive Officer της Nestle Waters Hellas Δημήτρης Χανιόγλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.
Μετά τις απονομές και το ζεστό χειροκρότημα για τους νικητές, οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν στο Ballroom του Makedonia Palace ένα εξαιρετικό dîner de gala για τη δημιουργία του οποίου το Αθηνόραμα προσκάλεσε ένα σπουδαίο Έλληνα σεφ από το Παρίσι, βραβευμένο με αστέρι Michelin τον Ανδρέα Μαυρομμάτη. Ιδιοκτήτης και σεφ του γαστρονομικού εστιατορίου «Le Mavrommatis» ο Ανδρέας Μαυρομμάτης είναι ο μοναδικός σεφ στον κόσμο που διαθέτει αστέρι Michelin για εστιατόριο ελληνικής κουζίνας εκτός Ελλάδος. Το «Le Mavrommatis» συγκαταλέγεται στα καλύτερα εστιατόρια του Παρισιού και το τιμούν απολαμβάνοντας την κουζίνα του πολλοί Παριζιάνοι VIP και, μεταξύ αυτών, οι πρόεδροι François Oland και Emmanuel Macron. Ο σεφ Ανδρέας Μαυρομμάτης, σε συνεργασία με τον πολυβραβευμένο Σωτήρη Ευαγγέλου, executive chef του Makedonia Palace, και την μπριγάδα του δημιούργησαν ειδικά για το dîner de gala της φετινής απονομής, έξι πιάτα που ταξίδεψαν τους 300 προσκεκλημένους στις γεύσεις και στα αρώματα της ελληνικής κουζίνας, μ’ ένα ιδιαίτερα καλλιτεχνικό στιλ, πρωτότυπες μείξεις υλικών, αρμονικά κοντράστ βαθιάς νοστιμιάς και εκπλήξεις στο σέρβις.
Αθήνα
Varoulko Seaside
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Αττική – Πειραιάς & Περίχωρα – Μικρολίμανο
Tudor Hall
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Κέντρο
Aleria
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Μεταξουργείο
Milos Estiatorio
Ψάρι-Θαλασσινά
Αττική – Αθήνα – Κέντρο
Παπαϊωάννου
Ψάρι-Θαλασσινά
Αττική – Πειραιάς & Περίχωρα – Πειραιάς
Τηλέμαχος Athens
Εστιατόριο για κρέας
Αττική – Αθήνα – Κέντρο
Αθήρι
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Κεραμεικός
Ark
Κλασική ελληνική κουζίνα
Αττική – Κεντρικά και Νότια Προάστια – Γλυφάδα
14/20
New Entry
Artisanal Lounge & Gardens
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Αττική – Βόρεια Προάστια – Κηφισιά
Βασίλαινας
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Ιλίσια
14/20
The Zillers
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Κέντρο
Κρητικός
Κρέας
Αττική – Μεσόγεια – Παλλήνη
Θεσσαλονίκη
New entry
Dome Real Cuisine
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Θεσσαλονίκη – Περίχωρα Θεσσαλονίκης – Θέρμη
Salonica Restaurant & Bar
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Θεσσαλονίκη – Ανατολική Θεσσαλονίκη – Φάληρο
Ambrosia
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Θεσσαλονίκη – Περίχωρα Θεσσαλονίκης – Αεροδρόμιο
Γλυκάνισος
Ελληνική κλασική κουζίνα
Θεσσαλονίκη – Περίχωρα Θεσσαλονίκης – Πυλαία
Grada Nuevo
Εστιατόριο για ψάρι
Θεσσαλονίκη – Κέντρο Θεσσαλονίκης – Πλ. Ελευθερίας
Clochard
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα
Θεσσαλονίκη – Κέντρο Θεσσαλονίκης – Προξένου Κορομηλά
Το Μανιτάρι
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Θεσσαλονίκη – Ανατολική Θεσσαλονίκη – Καλαμαριά – Νέα Κρήνη – Αρετσού
Μούργα
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Θεσσαλονίκη – Κέντρο Θεσσαλονίκης – Αγία Σοφία
Τάσος
Ψάρι-Θαλασσινά
Θεσσαλονίκη – Ανατολική Θεσσαλονίκη – Καλαμαριά – Νέα Κρήνη – Αρετσού
Χαρούπι
Κλασική ελληνική κουζίνα
Θεσσαλονίκη – Κέντρο Θεσσαλονίκης – Λαδάδικα – Λιμάνι
Χαλκιδική
Ντομάτα
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Σάνη
Bubo Fine Dining Restaurant
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Βουρβουρού
Καλαματιανός
Ψάρι-Θαλασσινά
Θεσσαλονίκη – Περίχωρα Θεσσαλονίκης – Σταυρός
Μαρίνα
Ψάρι-Θαλασσινά
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Ποτίδαια
Μπουκαδούρα
Ελληνική κλασική κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Νικήτη
Νησιά
Noble Gourmet Restaurant
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Δωδεκάνησα – Ρόδος – Καλλιθέα
Σελήνη
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Πύργος
New entry
Baos
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Κυκλάδες – Μύκονος – Χώρα
Μαραθιά
Ελληνική κλασική κουζίνα
Κυκλάδες – Τήνος – Χώρα
New entry
Alios Ilios
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία
Black Rock
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία
Cesar
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Δωδεκάνησα – Ρόδος – Λίνδος
Cuvée
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Δωδεκάνησα – Κως – Λάμπη
Five Senses – Art “Kouzina”
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Δωδεκάνησα – Ρόδος – Λίνδος
Ηλιοβασίλεμα
Ψάρι-Θαλασσινά
Κυκλάδες – Σύρος – Γαλησσάς
Το Θαλασσάκι
Ελληνική κλασική κουζίνα
Κυκλάδες – Τήνος – Όρμος Υστερνίων
Καρυδιές
Ελληνική κλασική κουζίνα
Θράκη – Σαμοθράκη – Άνω Μεριά
Κυρά-Ρόζα
Ελληνική κλασική κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Βουρβούλος
Lady Finger Restaurant
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Κυκλάδες – Μύκονος – Χώρα
Το Λημέρι του Ληστή
Ελληνική κλασική κουζίνα
Δωδεκάνησα – Ρόδος – Προφύλια
Μαυρίκος
Ελληνική κλασική κουζίνα
Δωδεκάνησα – Ρόδος – Λίνδος
On the Verandah
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Αργοσαρωνικός – Σπέτσες
Παράγκα
Ελληνική κλασική κουζίνα
Δωδεκάνησα – Ρόδος – Απόλλωνα
Κρήτη
Ferryman
Ελληνική κλασική κουζίνα
Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα
Old Mill
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα
New entry
Αλέκος
Ελληνική κλασική κουζίνα
Κρήτη – Ν. Ρεθύμνου – Αρμένοι
Argentina
Ψαροταβέρνα
Κρήτη – Ν. Χανίων – Κολυμπάρι
Avli
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Κρήτη – Ν. Ρεθύμνου – Ρέθυμνο
Thalassa
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα
Λεβέντης
Ελληνική κλασική κουζίνα
Κρήτη – Ν. Χανίων – Άνω Σταλός
Ονήσιμος
Ελληνική κλασική κουζίνα
Κρήτη – Ν. Ηρακλείου – Ηράκλειο
Pelagos Seaside Restaurant
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Κουτσουνάρι
Χρυσόστομος
Ελληνική κλασική κουζίνα
Κρήτη – Ν. Χανίων – Χανιά
Υπόλοιπη Ελλάδα
Kooc Taverna Secrets
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Πελοπόννησος – Ν. Μεσσηνίας – Πύλος
Ανδρέας
Κρέας
Μακεδονία – Ν. Σερρών – Σκοπιά
Barbouni
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Πελοπόννησος – Ν. Μεσσηνίας – Πύλος
Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω
Ελληνική κλασική κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Πιερίας – Λιτόχωρο
6 Κλειδιά
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Θεσσαλία – Ν. Μαγνησίας – Άφυσσος
Θωμάς
Ελληνική κλασική κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Φλώρινας – Σκλήθρο
Κοντοσώρος
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Φλώρινας – Ξινό Νερό
Ναουμίδης
Ελληνική κλασική κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Φλώρινας – Άγιος Παντελεήμονας
Sesa
Ελληνική μοντέρνα κουζίνα
Ήπειρος – Ν. Πρεβέζης – Πρέβεζα
Χάραμα
Ελληνική κλασική κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Ημαθίας – Αρκοχώρι