Ταραμοκεφτέδες από τετράδια συνταγών στη Σμύρνη 1867- Αυτούσια η συνταγή

Μια συνταγή από το "Τετράδιο της Ερατώς" Η ΣΜΥΡΝΑΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ (1867-1919) - ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ της Λίζα Μιχελή.

Parallaxi
ταραμοκεφτέδες-από-τετράδια-συνταγώ-574466
Parallaxi
Κεντρική Εικόνα Αρχείου / UNSPLASH

Το “Τετράδιο της Ερατώς” Η ΣΜΥΡΝΑΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ (1867-1919) – ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ της Λίζα Μιχελή, επιστράτευσε το Cafe Bazaar, που παραμένει κλειστό εν μέσω πανδημίας, σε ανάρτησή του στο facebook για να μοιραστεί με τους ακολούθους του, μια αυτούσια συνταγή από τα παλιά για ταραμοκεφτέδες. 

Η παρακάτω εικόνα προέρχεται από την ανάρτηση του Bazaar — Η συνταγή από το Τετράδιο της Ερατώς Η ΣΜΥΡΝΑΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ (1867-1919) – ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ της Λίζα Μιχελή:

***

ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΡΑΤΩΣ Η ΣΜΥΡΝΑΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ (1867-1919) – ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΧΕΛΗ ΛΙΖΑ 

Εκδόσεις ΓΑΛΑΤΕΙΑ

Όπως αναγράφεται στον επίσημο ιστότοπο των εκδόσεων:

Συνταγές και ιστορία βγαλμένα μέσα από τη σμυρναϊκή κουζίνα της περιόδου από τα μέσα του 19ου αι. μέχρι την αρχή του 20ου. Ο τέταρτος και τελευταίος τόμος της σειράς “Ελλήνων Άστεα” της Λίζας Μιχελή κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1993.

Το “Τετράδιο της Ερατώς” δεν είναι καινούργια ιστορία. Αντίθετα, έχει τις ρίζες του στις σημειώσεις μιας αυθεντικής σμυρνιάς αρχόντισσας που έζησε στην πρωτεύουσα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας την εποχή της ακμής της πόλης. Μιας εποχής γεμάτης αρώματα και γεύσεις απ’ όλες τις γωνιές του κόσμου, που συναντιόντουσαν και ανακατεύονταν για να συνθέσουν την αίγλη μιας κοινωνίας που η γοητεία της αντανακλάται μέχρι τις μέρες μας.

Είναι μια κοινωνία αστών εμπόρων και μεγαλογαιοκτημόνων που χάρη στις δραστηριότητες και στην κινητικότητα τους, θεωρούσαν εαυτούς περισσότερο “πολίτες του κόσμου”, παρά υπηκόους της όποιας υπερδύναμης της εποχής και ανάλογη ήταν η καθημερινότητα τους. Σ’ αυτή την καθημερινότητα μας μεταφέρει η διεξοδική ιστορική έρευνα της Λίζας Μιχελή παρουσιάζοντας με το χαρακτηριστικό, γλαφυρό ύφος της όλες τις πτυχές της ζωής του ελληνισμού της Σμύρνης.

Το βιβλίο βασίστηκε στα δύο τετράδια της Ερατώς Νομικού-Λημνίου όπου για περισσότερα από 50 χρόνια κατέγραφε όσες συνταγές, δικές της και άλλων κυριών, χρησιμοποιούσε στην κουζίνα της.

Αυτές οι 273 συνταγές της Ερατώς που περιλαμβάνουν 133 αλμυρές και 140 γλυκές γεύσεις, αποτελούν το δεύτερο και χρηστικό μέρος της έκδοσης, το οποίο εκτός από τις μετατροπές των μέτρων βάρους σε γραμμάρια, συνοδεύεται από σχόλια και πληροφορίες για τις λεκτικές ιδιομορφίες και την προϊστορία των φαγητών και των γλυκισμάτων με ενδιαφέρον για μάγειρους και μη.

Για την έκδοση μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα