Taste Atlas: Η μπουγάτσα στο top 3 των καλύτερων πρωινών του κόσμου
Το έδεσμα από τη Βόρεια Ελλάδα που τρώγεται ως πρωινό και... όχι μόνο.
Μετά την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στις «τοπ» κουζίνες του πλανήτη , η Ελλάδα απέσπασε ακόμη μία διάκριση, αυτήν τη φορά στην κατηγορία «το καλύτερο πρωινό του κόσμου για το 2023».
Αναλυτικότερα, στη λίστα που δημοσίευσε το Taste Atlas, η πατροπαράδοτη μπουγάτσα αναδείχθηκε στην τρίτη θέση παγκοσμίως.
«Η μπουγάτσα είναι μια παραδοσιακή, χωριάτικη ελληνική πίτα που αποτελείται από φύλλο ζαχαροπλαστικής με γέμιση κρέμας σιμιγδαλιού, αν και υπάρχουν παραλλαγές με κιμά ή τυρί. Το όνομα του πιάτου είναι παράγωγο της οθωμανικής λέξης πογάτσα, που δηλώνει μια πίτα γεμάτη με τυρί.
Η μπουγάτσα έχει καταγωγή από τη βυζαντινή περίοδο, όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν ελληνική, και ξεκίνησε ως ζύμη που γεμιζόταν με πολλές γλυκές και αλμυρές γεμίσεις. Με την πάροδο του χρόνου, η μπουγάτσα εξελίχθηκε ώστε να ενσωματώνει ένα αραιό, χειροποίητο φύλλο ζαχαροπλαστικής. Καθώς πολλοί Τούρκοι μετανάστες εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, η μπουγάτσα έγινε σπεσιαλιτέ των Σερρών και της Θεσσαλονίκης», αναφέρει το Taste Atlas.
Το πιάτο από τη Σερβία που αναδείχθηκε στην πρώτη θέση των καλύτερων πρωινών του κόσμου:
Komplet lepinja 🇷🇸 is the best breakfast in the world in 2023. View complete TasteAtlas Awards 23/24 lists: https://t.co/OA8VeDecZt
This delicacy consists of a traditional flatbread (lepinja) that is cut in half, coated in thick cream (kajmak), and topped with an egg. The… pic.twitter.com/9F5kVCleXP
— TasteAtlas (@TasteAtlas) December 17, 2023