Taste Atlas: Το καλύτερο τυρί του κόσμου είναι ελληνικό – Το προϊόν που ξεχώρισε

Πρόκειται για ένα σκληρό τυρί με ποσοστό λιπαρών τουλάχιστον 40% και υγρασία έως 38%

Parallaxi
taste-atlas-το-καλύτερο-τυρί-του-κόσμου-είναι-ελ-229813
Parallaxi

Το καλύτερο τυρί του κόσμου για το 2025 κλήθηκε να αναδείξει ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas, επιλέγοντας ανάμεσα σε εκατοντάδες ποικιλίες ανά τον κόσμο.

Όμως, τον τίτλο κατάφερε να κερδίσει μόνο ένα το οποίο μάλιστα είναι άκρως ελληνικό. Στην πρώτη θέση του βάθρου ανέβηκε επάξια η Γραβιέρα Νάξου, με την χώρα μας να κερδίζει μια διάκριση που τιμά τόσο την ελληνική τυροκομία όσο και την παράδοση του νησιού των Κυκλάδων.

Η ανάδειξη της Γραβιέρας Νάξου ως κορυφαίο τυρί παγκοσμίως δείχνει ότι το ελληνικό τυρί μπορεί να ανταγωνιστεί παραδοσιακές “τυροκομικές δυνάμεις” ανά τον κόσμο, όπως η Γαλλία, και να κερδίσει σε φήμη και εκτίμηση.

Γραβιέρα Νάξου: Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την ανέδειξαν ως το καλύτερο τυρί του κόσμου

Η γραβιέρα Νάξου παράγεται με αγελαδινό γάλα ή με μείγμα αγελαδινού, πρόβειου και — σε μικρό ποσοστό — κατσικίσιου γάλακτος. Το εσωτερικό της είναι συμπαγές, ανοιχτόχρωμο με μικρές τρύπες, με λεπτό φλοιό. Η γεύση της είναι “δροσερή”, ελαφρώς γλυκιά και απαλή, ενώ το άρωμά της είναι διακριτικό και γήινο.

Τα ζώα που παράγουν το γάλα ζουν και τρέφονται από τα βοσκοτόπια της Νάξου με φυτά και βότανα, κι αυτό το “τοπικό μείγμα” δίνει στο γάλα — και κατ’ επέκταση στο τυρί — μια ιδιαίτερη, αναγνωρίσιμη γεύση και χαρακτήρα.

Πρόκειται για ένα σκληρό τυρί με ποσοστό λιπαρών τουλάχιστον 40% και υγρασία έως 38%.

Πηγή: NEWS24/7

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα