Γευση

Τέσσερις μαμάδες μαγειρεύουν για το Πασχαλινό τραπέζι

Συνταγές που δεν θα πρέπει να λείπουν από κανένα τραπέζι

Νίκος Γκάγιας
τέσσερις-μαμάδες-μαγειρεύουν-για-το-π-900055
Νίκος Γκάγιας

Φτάνει η ώρα που όλοι περιμέναμε! Κυριακή του Πάσχα, πράγμα που σημαίνει φαγητό! Κόκκινα αυγά, τσουρέκια, αρνιά σούβλας, κατσίκια, κοκορέτσια και πολλά άλλα καλούδια θα γεμίσουν και φέτος τα τραπέζια μας.

Κι μπορεί να έχουν την τιμητική τους οι σούβλες εκείνη την ημέρα, όμως υπάρχουν κι άλλες επιλογές που μπορείτε να φιλέψετε τους καλεσμένους σας, έτσι ώστε να μείνουν με το στόμα ανοιχτό.

Για ακόμα μία χρονιά, οι μανάδες θα φορέσουν τις ποδιές τους και θα ετοιμάσουν με αγάπη το πασχαλινό τραπέζι.

Αν και συνήθως οι μαμάδες θυμούνται στο περίπου τις συνταγές, μόνο για εμάς έκαναν μια προσπάθεια, έβαλα τις σκέψεις τους σε μία σειρά και μας είπαν τι θα μαγειρέψουν για τους φετινούς καλεσμένους.

Σαλάτα Ταμπουλέ

  • 100 γρ. πλιγούρι
  • 200 γρ. νερό
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. μαϊντανό
  • 25 γρ. δυόσμο, φρέσκο
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια
  • χυμό λεμονιού
  • 1/2 αγγούρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Στο μπολ με το πλιγούρι προσθέτουμε βραστό νερό, πιπέρι, αλάτι, το καλύπτουμε με μια μεμβράνη και το αφήνουμε για 30-60 λεπτά για να απορροφήσει το πλιγούρι όλο το νερό.

Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτουμε σ’ ένα μπολ. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με τα χέρια μας. Προσθέτουμε το έτοιμο πλιγούρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.

*Αν θέλουμε να βάλουμε κάποιο υλικό είναι στην διακριτική ευχέρεια μας.

*Κυρία Μαρία

Αρνάκι με πατάτες στο φούρνο

Υλικά

  • 2 και 1/2 αρνί κατά προτίμηση από μικρό αρνάκι
  • 12 μεγάλες πατάτες
  • Ανάμεικτα πιπέρια
  • Αλάτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 λεμόνια χυμό και ξύσμα
  • 1 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη
  • Λεμονοπίπερο
  • 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 3 κ.σ μουστάρδα με βότανα
  • 3/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζάνι νερό

Εκτέλεση 

Σ’ ένα μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, ξύσμα λεμονιού και χυμό, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το αλάτι και το  πιπέρι. Τα χτυπάμε καλά με σύρμα να γίνουν ένα μείγμα, σαν κρέμα. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις ρίχνουμε μέσα στο μπολ. Στη συνέχεια αφού ανακατέψουμε καλά, τις βάζουμε σ’ ένα βαθύ ταψί. Από πάνω προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.

Για το αρνί, προθερμαίνουμε τον φούρνο στου 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις. Στη συνέχεια κάνουμε χαρακιές στη σπάλα του αρνιού και γεμίζουμε με αρκετό αλατοπίπερο και λεμονοπίπερο. Τοποθετούμε το αντί πάνω στο στρώμα πατάτας. Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα που αλείψαμε τις πατάτες και το απλώνουμε να πάει παντού. Τέλος, προσθέτουμε το νερό στο ταψί.

Τέλος καλύπτουμε το ταψί, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, κλείνοντας γύρω γύρω το ταψί για να σφραγίσουμε καλά. Ψήνουμε για μία ώρα στους 200 βαθμούς. Ξεσκεπάζουμε το ταψί, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα μία ώρα και κάτι.

*Κυρία Γεωργία

Κρασάτες πατάτες με καπνιστή πάπρικα

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml ζωμός κρέατος
  • 200 ml λευκό κρασί (ξηρό)
  • 2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.γ ρίγανη ξερή
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Απλώνουμε τις πατάτες (κυδωνάτες) σ’ ένα ταψί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, την πάπρικα, το ζωμό και την ρίγανη. Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα αυτό στις πατάτες. Ανακατεύουμε καλά και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και πιπέρι. Ψνουμε για περίπου 1μιση ώρα, μέχρι να ροδίσουν.  Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη ακόμα πάπρικα.

*Κυρία Ευτυχία

Τιραμισού χωρίς καφέ

Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 6 αυγά
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 2 κουταλιές κακάο
  • 3 βανίλιες
  • 1 μπέικιν
  • 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 3 φλυτζάνια αλεύρι

Για το σιρόπι

  • 1 ποτήρι νερό
  • 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 κουταλιά κακάο
  • 2 κουταλιές κονιάκ

Για την κρέμα

  • 450γρ Φιλαδέλφεια
  • 750γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 1/2 ποτήρι νερού άχνη
  • 1 ζαχαρούχο
  • 1 βανίλια
  • 1 κρόκος
  • λίγο κακάο

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά, με το βούτυρο, το κακάο, τις βανίλιες, το μπέικιν, την ζάχαρη και το αλεύρι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφού γίνουν ένα μείγμα το απλώνουμε σ’ ένα ταψί και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα έτσι ώστε να γίνει το παντεσπάνι. Στη συνέχεια το σιροπιάζουμε. Τέλος χτυπάμε σ’ ένα μπολ όλα τα υλικά που χρειάζονται για την κρέμα και αφού γίνει ένα μείγμα, το απλώνουμε πάνω από το παντεσπάνι και το βάζουμε στο ψυγείο.

Από πάνω μπορούμε να πασπαλίσουμε με κακάο.

*Κυρία Σοφία

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα