Γευση

The Wine House: Ο τόπος που αποθεώνεται το κρασί

Ο Ανέστης Χαϊτίδης και ο Νίκος Νυφούδης βρίσκονται πίσω από μια υπέροχη κάβα που το κρασί βρήκε ένα πραγματικό σπίτι.

Parallaxi
the-wine-house-ο-τόπος-που-αποθεώνεται-το-κρασί-857467
Parallaxi

 

Ο Ανέστης Χαϊτίδης και ο Νίκος Νυφούδης βρίσκονται πίσω από μια υπέροχη κάβα που το κρασί βρήκε ένα πραγματικό σπίτι. Έναν τόπο φιλόξενο που η λατρεία του οίνου αποθεώνεται.

 Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το κρασί;

Α.Χ.: Για μένα ήταν μάλλον προαποφασισμένο. Έχοντας καταγωγή από τη Δράμα, που είναι από τα διαμάντια της ελληνικής επικράτειας στην παραγωγή κρασιού, ειδικά εκείνη την εποχή, μέχρι και τα χρόνια στη Γερμανία. Μετά έγινε σπουδές, δημιουργία και τρόπος ζωής. Σήμερα με τον Νίκο αν δεν δοκιμάσουμε ένα νέο μπουκάλι κρασί όταν βρεθούμε το θεωρούμε κάτι σαν γρουσουζιά (γέλια). Η αλήθεια είναι πως κάπως έτσι ξεκινά στο μυαλό μου η σωστή πορεία: αγάπη, γνώση, δοκιμή, πώληση, όραμα και παραγωγή. Βλέπετε στο Winehouse δεν έχουμε σταματήσει μόνο στην εμπορία αλλά εδώ και μερικά χρόνια παράγουμε σε συνεργασία με μικρούς παραγωγούς μια δική μας σειρά τη «Celini, μικροί παραγωγοί» ενώ φέτος για πρώτη φορά θα μπει στα ράφια και μια πολύ συναισθηματική για μένα δουλειά το Abraam’s Garden.

N.N.: Η επαγγελματική μου ενασχόληση με το κρασί ήρθε με αφορμή τον Ανέστη. Από το να πίνουμε παρέα, είπα γιατί να μη γίνει δουλειά! Η ενασχόληση φυσικά με τα εστιατόρια έπαιξε σημαντικό ρόλο και θα σας πω κάτι σημαντικό για μένα. Η χαρά που προσφέρουν 2 ποτήρια κρασί (όχι παραπάνω) στον άνθρωπο μού είναι αδιανόητα εμπνευστικό. Όπως και ο μόχθος του οινοποιού πίσω από μια ετικέτα κρασιού. Όταν ακριβώς ανοίγεις έναν φελλό, από εκεί δεν βγαίνουν μόνο αρώματα. Βγαίνουν, μυρωδιές, βροχή, χαρά, λύπη, κόπος, μα πάνω από όλα βγαίνουν αγάπη για τη γη, τον καρπό και τον άνθρωπο. Κάπως έτσι κάναμε το Winehouse με προσήλωση στα μικρά οινοποιεία ανά την Ελλάδα.

Που επικεντρωθήκατε στο ξεκίνημα σας και τι στόχους βάλατε;

ΝΝ.: Ο βασικός στόχος ήταν να δημιουργήσουμε μια εταιρεία που θα δώσει την ευκαιρία σε οινοποιεία που μέχρι τότε δεν είχαν και μεγάλο μερίδιο στην αγορά, να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή. Φυσικά είδαμε την τάση που ερχόταν από έξω και το ξεκινήσαμε νωρίτερα από όλους. Αν σας απαριθμήσω τα οινοποιεία που ξεκίνησαν κιβώτιo-κιβώτιο από ένα μικρό μαγαζάκι που είχαμε στην Καλαμαριά, και σήμερα τα γνωρίζει ο κόσμος όλος, δεν θα το πιστεύετε. Επικεντρωθήκαμε επίσης στην παροχή βοήθειας και στήριξης στο εστιατόριο. Κάναμε μεγάλο αγώνα οι λίστες να μην έχουν μόνο επώνυμα οινοποιεία αλλά να υπάρχει ποικιλία. Επίσης δουλέψαμε μαζί τους στην εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και του πελάτη.

Στα χρόνια της ύπαρξης της κάβας τι είδατε να αλλάζει σε σχέση με το κρασί

 Α.Χ.: Τα πάντα! Καταρχήν τα ίδια οινοποιεία που έχουν τετραπλασιαστεί σε αριθμό και έχουν ανέβει βουνά σε ποιότητα. Είδαμε όμως και τον κόσμο να αλλάζει. Να αναζητά κάτι καινούριο. Το κρασί έγινε από κομπάρσος στο τραπέζι, πρωταγωνιστής. Έγινε αφορμή για κουβέντα, για δοκιμές. Πλέον το κρασί καθοδηγεί και τις γαστριμαργικές μας επιθυμίες και όχι μόνο το αντίστροφο. Επίσης είδα και πολλούς νέους ανθρώπους να ασχολούνται με αυτό, επαγγελματικά. Από τους νέους οινοποιούς, τους καβίστες, τους σομελιέ. Πλέον το κρασί στην Ελλάδα έχει την ταυτότητά του.

Εμείς, που αυτή τη στιγμή εξάγουμε κρασιά τόσο στη Γερμανία με το Winehouse Germany όσο και στη Μεγάλη Βρετανία που με τη νέα χρονιά ξεκινά το νέο μας εγχείρημα Mikra Ktimata έχουμε μια βασική αρχή: το κρασί γίνεται στο αμπέλι.

Αυτό λοιπόν είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση που είδα να αλλάζει τα τελευταία χρόνια. Η ουσία και η φιλοσοφία, παραγωγών και καταναλωτών.

Τι μπορεί να βρει κανείς στο Wine House;

 Α.Χ.: Περισσότερες από 600 ετικέτες κρασιού από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα! Τί άλλο να ζητήσει κανείς! Και αντικείμενα διάφορα γύρω από τον κόσμο του κρασιού! Μεγάλη μας χαρά είναι να έρχεται κάποιος να πάρει το αγαπημένο του κρασί και να φεύγει με δύο άλλα, που είμαστε σίγουροι ότι θα είναι τα επόμενα αγαπημένα του. Βλέπετε όλα στο κρασί είναι δοκιμή! Ποτέ μη κολλάς σε ένα!

Ν.Ν. Δεν είμαστε πωλητές κρασιού οι καβίστες, συνηθίζω να λέω, είμαστε σύμβουλοι χαράς. Της χαράς που θα προσφέρει το προϊόν μας!

 *The Wine House,  Τζων Κέννεντυ 7, Τηλέφωνο: 231 045 4

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα