To γαστρονομικό project Τίφφανυς x 1905 στη Θεσσαλονίκη
Το εστιατόριο με το θρυλικό όνομα και την κρητική ψυχή στον διασημότερο πεζόδρομο της πόλης.
Υπάρχουν μέρη που συνδέονται με τη γευστική μας κουλτούρα. Όπως τα εστιατόρια, που αποτελούν κομμάτι της γαστρονομικής μας κληρονομιάς. Υπάρχουν λέξεις που ξυπνάνε μνήμες γευστικές κι έχουν συνδεθεί στο μυαλό μας με αγαπημένες αστικές συνήθειες. Υπάρχουν άνθρωποι ανήσυχοι που παντρεύουν αυτά τα δύο προκειμένου να αναδείξουν τοπικά μαγειρικά ιδιώματα και να φέρουν την απόλαυση της ελληνικής κουζίνας στο σήμερα.
Όπως με το Τίφφανυς x 1905 του Νίκου Νυφούδη και της ομάδας του, που έγινε το πιο πρόσφατο talk of the town για όλους τους σωστούς λόγους.
Τον Νίκο Νυφούδη τον γνωρίσαμε μέσα από διάφορες δραστηριότητές του στη Θεσσαλονίκη. Κυρίως, όμως, από την αγάπη του για τη γαστρονομία, που οδήγησε σε μερικά υπέροχα δείγματα του πώς έχει στο μυαλό του την τέχνη της γεύσης με πυρήνα πάντα την Ελλάδα -Τζάκι ’Ηο στον Χορτιάτη, ΑνφάνΓκατέ in Guadeloupe στο Τελλόγλειο, 1905 London στη Μεγάλη Βρετανία και The Life Goddess στο Μπλούμσμπερι. Με το 1905 στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας ανέβασε τον πήχη και αποφάσισε να μυήσει τους Λονδρέζους και το διεθνές κοινό στην κρητική κουζίνα. Και τα κατάφερε!
Κι έτσι αποφάσισε να το φέρει και στη Θεσσαλονίκη, στο άλλοτε iconic εστιατόριο της Ικτίνου, που επί 43 χρόνια σέρβιρε γενιές Θεσσαλονικέων κι επισκεπτών, διατηρώντας το ιστορικό όνομά του. «Το πιο ώριμο μαγειρικό του project», όπως το χαρακτηρίζει.
Εδώ, η art deco αισθητική συναντά την ποπ κουλτούρα -χαρακτηριστικό ασπρόμαυρο πάτωμα, λευκό-μπλε contrast στον διάκοσμο, vintage πινελιές, καλοσιδερωμένα λευκά τραπεζομάντηλα στα τραπέζια, funky διάθεση στα κάδρα και τα μηνύματα στα T-shirts του προσωπικού- και σε καλωσορίζουν σε μια cosy ατμόσφαιρα, αποκομμένη από τη φρενίτιδα της πόλης.
Το αρχικό μενού σχεδιασμένο από τον μισελενάτο Ασημάκη Χανιώτη, εκτελεί τώρα με επιτυχία ο Βασίλης Μπισχινιώτης, καθώς η καρδιά του παραμένει αυθεντικά κρητική. Εδώ, θα δοκιμάσετε από χανιώτικο μπουρέκι και τσιγαριαστό με χόρτα έως χοχλιούς μπουμπουριστούς και ντάκο. Με κορωνίδα το γεμιστό μπιφτέκι της νέας εποχής με πικάντικη γραβιέρα Κρήτης και τη δική τους εκδοχή του φιλέ μινιόν, όλες οι συνταγές έχουν κάτι από Κρήτη, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας, αναδεικνύοντας με εμπνευσμένο τρόπο τοπικές γεύσεις και αρώματα.
Κι αν τα σκιουφηχτά με κοτόπουλο ή τα τσιγαριαστά χόρτα -ποικιλία από 4-5 διαφορετικά βιολογικά είδη- θεωρούνται αγαπημένα, η επιθυμία του κόσμου για περισσότερα θαλασσινά πιάτα έφεραν προσθήκες όπως, το μοσχοχτάποδο με ρεβύθια στη γάστρα και το θράψαλο με μαυρομάτικα φασόλια. Η δε επική «πειραγμένη» Ελληνική ή Γλάστρα, που ίδια σερβίρουν και στο Λονδίνο, διαθέτει όλα τα καλούδια της κρητικής γης, όπως αγκινάρα, ντοματίνια, πατάτες κι άλλα ζαρζαβατικά, που δένουν με τέσσερα κατσικίσια τυριά και “χώμα” από παξιμάδι χαρουπένιο . Στο τέλος, αν έχετε 25’ να περιμένετε, θα απολαύσετε τον νοστιμότερο κιουνεφέ, που ετοιμάζεται a la minute.
Το highlight, όμως, του Τίφφανυς x 1905 είναι το κεφάλαιο «κρασί». Διαθέτοντας μια κάβα με περισσότερες από 550 ετικέτες, από διάσημες και σπάνιες ποικιλίες -οι 60 σερβίρονται και σε ποτήρι- κι έμπειρους στο κρασί επαγγελματίες που συζητάνε μαζί σας τι θα ταίριαζε στη στιγμή, τη διάθεση και το γεύμα σας, το σωστό pairing είναι απλά το υπέροχο κερασάκι στην τούρτα.
Μπορεί το Τίφφανυς σαν σημείο να κουβαλάει μια ιστορία σημαντική για την πόλη κι ένα όνομα βαρύ για τη γαστρονομία της, εντούτοις οι συγκρίσεις είναι περιττές. Εσείς, ελάτε απλά με διάθεση να ξελογιάσετε ουρανίσκο κι αισθήσεις σε μια πανδαισία ερεθισμάτων που σας προσφέρονται, τόσο λόγω θέσης όσο και λόγω άποψης.
*Ικτίνου 3, Τ. 2316 009773, https://tiffanys1905.gr , Facebook, Instagram