To μαγαζί που οδήγησε το brunch σε άλλο επίπεδο, αποθεώνει την απόλαυση του οίνου
O φετινός χειμώνας βρίσκει το αγαπημένο μας Βeyond the wall να αποθεώνει το κρασί και τη γαστρονομία με μια σειρά από εντυπωσιακές προσθήκες
Φωτογραφίες: Σοφία Λαμπρινοπούλου
Υπάρχουν στέκια που έχουν την τέλεια ενέργεια και σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου από την πρώτη κιόλας επίσκεψη. Υπάρχουν στέκια που απολαμβάνουν μιας υπέροχης τοποθεσίας, η οποία αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο την ταυτότητά τους. Υπάρχουν στέκια που έχουν ανάγει τη γεύση σε τέχνη, αλλά όχι για την ελίτ, αλλά από εκείνη που τοποθετείς στο σαλόνι σου και τη ζεις κάθε στιγμή. Υπάρχουν στέκια που τελειοποιούν κάθε τους πρόταση, έχουν δημιουργικές ανησυχίες και δείχνουν κοινωνική ευαισθησία, ενώ πρωταγωνιστούν με κάθε τρόπο και ουσιαστικά στη ζωή της πόλης.
Ένα τέτοιο στέκι είναι και το δημοφιλές café bar-restaurant Beyond Τhe Walls. Ακριβώς πίσω από τα Βυζαντινά τείχη, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και το εξαιρετικό κτίριο του 1926, όπου λειτουργούσαν στο παρελθόν οι γαλλικές σχολές Δελασάλ. Με την ατμοσφαιρική αυλή για τους καλοκαιρινούς μήνες και τις γλυκές ημέρες, και τον κυρίως εσωτερικό χώρο, με άρωμα κι αισθητική από Ιταλία, όπου ο καφές, το φαγητό και το ποτό αποκτούν άλλο χαρακτήρα κάθε φορά. Και γίνονται μια ανάπαυλα, ένα διάλειμμα, ένα ρομαντικό δείπνο για κρασί, μια παρείστικη έξοδος, μια επαγγελματική συνάντηση, μια επιλογή για νόστιμα πιάτα, ένα μοναδικό brunch. Γίνονται στιγμές πιο ιδιωτικές, πιο χαλαρές στην καρδιά της πόλης, αλλά και τόσο μακριά από αυτό. Γίνονται αφορμή να κάτσουν δίπλα-δίπλα άνθρωποι τόσο διαφορετικοί, αλλά και τόσο ίδιοι τελικά, αφού όλοι αναζητούν το ίδιο: το αυθεντικό και το διαφορετικό. Ένα πολυσυλλεκτικό και φιλόξενο μαγαζί με αύρα αστική, χαρακτήρα κοινωνικό και στόχο να ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό της αισθητικής, αλλά κυρίως της γεύσης.
Το Beyond Τhe Walls είναι ανήσυχο και δημιουργικό. Έτσι, υποδέχεται τον χειμώνα με το ανανεωμένο του μενού, που είναι μια μίξη ιταλικής κι ελληνικής κουζίνας από τις καλύτερες πρώτες ύλες. Με επικεφαλής σεφ τον Nigres Mitre, έχει προχωρήσει σε μικρές και μεγαλύτερες αλλαγές, αλλά πάντα με επίκεντρο το επικό brunch κι όλες τις κλασικές κι αγαπημένες επιλογές του -αληθινά το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο-, το οποίο σερβίρεται καθημερινά ως τις 6 το απόγευμα και τα Σάββατα ως τις 4 το μεσημέρι. Εκτός του Beyond Platter, δοκιμάστε το καλοψημένο κρουασάν French provence με τηγανητό αβγό, το crunchy energy bowl, την Veg-egg ομελέτα για vegeterians ή το Smoked New York pancake. Στα new entries συγκαταλέγονται και οι καταπληκτικές σοκολάτες, στις οποίες έχουν καταλήξει μετά από άπειρες γευστικές δοκιμές.
Τα πρωτότυπα ορεκτικά, όπως το τυλιχτό μανούρι, τα γνήσια club sandwiches, τα ζουμερά burgers, όπως το Blue Cheese Bacon Jam, τα νόστιμα κρεατικά, όπως τα Baby Steaks, οι εξαιρετικές πάστες, όπως οι ταλιατέλες σολομού, και τα μοναδικά ριζότα, καθώς και τα λαχταριστά επιδόρπια, από ένα απόλυτα πλήρες μενού αποδεικνύουν ότι εδώ μπορείτε να ικανοποιήσετε κάθε γαστρονομική σας απαίτηση, κάθε στιγμή της ημέρας.
Σε αυτό, όμως, που ξεχωρίζει κι επιστρέφει πιο δυναμικά από ποτέ, είναι το κεφάλαιο «κρασί». Με την προσθήκη επιπλέον 60 ετικετών οίνου -ο κατάλογός του μετράει πλέον 90 συνολικά ετικέτες- από ελληνικά κτήματα, καθώς και 10 ξένους εκλεκτούς αμπελώνες της Ευρώπης -από Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία. Αξίζει να δοκιμάσετε κάποια από αυτά είτε με το μεσημεριανό σας γεύμα είτε με το δείπνο, αλλά αποτελούν μια εξαιρετική πρόταση και για μετά τη δουλειά, που χρειάζεστε κάτι για να χαλαρώσετε, αλλά και κάτι ελαφρύ σε γεύμα για να απολαύσετε. Μπορείτε να συνοδεύσετε τον αγαπημένο σας οίνο με την κλασική, αλλά πλούσια πιατέλα με τυριά, αλλαντικά ή και μίξη των δύο. Εμείς, σας προτείνουμε το κορυφαίο πλατό με την ποικιλία σε μπρουσκέτες. Έτσι, κλείνετε την ημέρας σας με τον καλύτερο τρόπο κι ευφραίνετε σίγουρα μυαλό και ουρανίσκο.
Με την παρουσία dj καθημερινά στα decks και μια φορά την εβδομάδα live σαξόφωνου, καταλαβαίνετε πόση σημασία δίνεται στη μουσική, ενώ κάθε βδομάδα διοργανώνονται αφιερωματικές βραδιές, με πρωταγωνιστή τη μουσική και τη γεύση. Κάθε Τετάρτη, μπορείς να απολαύσεις ιταλικές βραδιές με μουσική κι εξαιρετικά πιάτα από τη γειτονική χώρα. Εν αναμονή είμαστε της βραδιάς με σαξόφωνο, κατά την οποία θα γίνει γευσιγνωσία από μια κάρτα φαγητού -με μενού: πρώτο, δεύτερο πιάτο κλ.π.-, η οποία ετοιμάζεται αποκλειστικά για εκείνη βραδιά, και δοκιμή κρασιού σε προτάσεις ευρωπαϊκών οίνων από sommelier.
Στον νέο κατάλογο, περίοπτη θέση, βέβαια, έχουν και τα νεοαποκτηθέντα χειμωνιάτικα signature κοκτέιλ, όλα δημιουργίες του επικεφαλής bartender, Θάνου Αλεξανδρίδη, και της ομάδας του. Ενδεικτικά, αναφέρουμε το greekish Purple Rain με Skinos Masticha λικέρ, το ultra χειμερινό Wintery Tai με βάση το Metαxa 5* και το περιπετειώδες 007, με τζιν και μαρασκίνο.
Σε αυτό που αξίζει, όμως, να σταθούμε εξίσου είναι η αδιάκοπη παρουσία του Beyond The Walls στη ζωή της Θεσσαλονίκης, με ποικίλους τρόπους, όπως η χορηγία στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ και η συμμετοχή του σε δράσεις πολιτισμού, αθλητισμού, περιβαλλοντικές, υγείας, αποδεικνύοντας την κοινωνική ευαισθησία των ανθρώπων του, με πρωτοβουλίες ουσίας, ενώ εντύπωση προκαλεί η αγάπη στις αλλαγές και τη διαρκή ανανέωση και βελτίωση των υπηρεσιών του, παράλληλα με τα πάντα updated αντανακλαστικά τους, ανάλογα την εποχή ή τις περιστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αλλαγές στα λογότυπα και τα κοκτέιλ τα Χριστούγεννα ή κατά τη διάρκεια του Love Pride. Φέτος, τα χριστουγεννιάτικα pancakes αναμένονται με συνοδεία από xmas σοκολατάκια, καθώς και αντίστοιχο πιάτο, εναρμονισμένα στο πνεύμα των γιορτών, ενώ μέρος των πωλήσεών τους θα δοθούν για τις ανάγκες του Ορφανοτροφείου Μέλισσα.
Υπάρχουν στέκια που θα αγαπήσεις από το πρώτο λεπτό, ματιά, γεύση, άρωμα, εικόνα, αίσθηση. Που θα κάνεις δικά σου και θα επιστρέφεις πάντα σε αυτά. Που σου δίνουν έναν καλό λόγο να κυκλοφορήσεις στο κέντρο της πόλης. Στέκια που αναπνέουν και ζουν μαζί σου και τελικά προσθέτουν αξία στις στιγμές σου.
*Φράγκων 2, Τ. 2310 545400, Instagram, Facebook