Το μυθικό ψητοπωλείο της Άνω Τούμπας
Άνθρωποι ξεκινούν από όλη την πόλη για να έρθουν εδώ να προσκυνήσουν τον διάσημο χειροποίητο γύρο.
Αν σου έλεγαν πως υπάρχει σε ένα στενό της Άνω Τούμπα, λίγο πιο πάνω από το ανάχωμα, ένα μυθικό ψητοπωλείο από το οποίο περνά όλη η πόλη δεν θα ήθελες να το ανακαλύψεις;. Έτσι βρεθήκαμε ένα μεσημέρι στον Κώστα. Ένα στέκι που πρέπει να το ψάξεις για να το βρεις αν δεν το ξέρεις, καθώς δεν είναι σε κεντρικό δρόμο, στη μόστρα δηλαδή. Και όμως, αυτοκίνητα διαρκώς σταματούσαν μπροστά του, άνθρωποι από τα δυτικά και ανατολικά της πόλης ερχόταν, αφού είχαν τηλεφωνήσει και τους είχαν ετοιμάσει όσα ήθελαν, έπαιρναν το πακέτο τους και έφευγαν από τον περιφερειακό για τον προορισμό τους. Άλλοι πάλι καθόταν στα τραπέζια του και απολάμβαναν τα ψητά τους, σε αυτή τη γωνιά της πόλης. Για τους Τουμπιώτες είναι τιμή τους και καμάρι τους δεκαετίες.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Κώστας Μουστακίδης ήρθε στην πόλη 21 χρόνων από τη Δράμα. Με παράδοση οικογενειακή στην εστίαση εκεί και γνώση των κρεατικών αποφάσισε να ανοίξει εδώ ένα χώρο που θα υπηρετήσει τα ψητά κρέατα. Βρέθηκε τυχαία στην περιοχή της Περεβού, που όσοι θυμούνται την Τούμπα εκείνης της εποχής ήταν χωράφια. Η ζωή τέλειωνε στο ανάχωμα και τα Κωνσταντινοπολίτικα μόλις είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται. Εκεί λοιπόν στο πουθενά έστησε με ρίσκο επιχειρηματικό αυτό το ψητοπωλείο. Έψαξε πολύ για τα κρέατα και κατέληξε σε σπουδαίους προμηθευτές στο Λαγκαδά και τη Βέροια, βρήκε στη Λαχαναγορά τους ανθρώπους που του προμηθεύουν εξαιρετικά λαχανικά τα οποία πηγαίνει και διαλέγει ο ίδιος και εφηύρε τη συνταγή του γύρου που τον έμαθε όλη τη Θεσσαλονίκη. Εκεί μαζί με τη γυναίκα του τη Ρένα έχτισαν έναν μύθο του ψητού σε αυτή την πόλη. Ένας τόπος λατρείας του καλού κρέατος!
Ο χειροποίητος γύρος του, ένας από τους ελάχιστους στη Θεσσαλονίκη χειροποίητους και όχι μηχανής, που χρειάζεται μια μέρα για να μαριναριστεί, να στολιστεί γευστικά με αλάτι θαλασσινό και ρίγανη και άλλη μια μέρα για να στηθεί στη βέργα και να σιγοψηθεί από τις 12 το μεσημέρι και να γίνει αυτό για το οποίο μιλάει τόσος πολύς κόσμος τριάντα χρόνια τώρα.
Το μυστικό για τα ψητά του εκτός από τα κρέατα είναι και το κάρβουνο από ξύλο στο οποίο ψήνονται οι πανσέτες, τα θρυλικά σουτζουκάκια νούμερο δύο σε πωλήσεις μετά το γύρο, η σπάλα κομμένη στο χέρι, τα Α-ΠΙ-ΣΤΕΥ-ΤΑ παϊδάκια, τα γκουρμέ σουβλάκια του, το συκώτι, το κοτόπουλο-λουκούμι, το ψαρονέφρι και το λουκάνικο Τζουμαγιάς, ίσως το καλύτερο λουκάνικο που δοκίμασες! Η Ρένα ανήκει στους κορυφαίους ψητάδες αυτής της πόλης και ξέρει ακριβώς το πόσο και το πως για να διατηρήσουν τα κρέατα τη νοστιμιά τους και να μη χάσουν το ελαφρύ μαρινάρισμα και τα ζουμάκια τους στο σύντομο ταξίδι από την φωτισμένη boutique κρεάτων στη σχάρα όπου θα μεταμορφωθούν σε απίστευτα εδέσματα.
Ο Κώστας δεν έβαλε ποτέ delivery γιατί προτιμά τα κρέατα του να σερβίρονται όπως πρέπει. Σου λέει αν θέλεις να τα πάρεις σπίτι εμείς θα στα ετοιμάσουμε και είναι δική σου ευθύνη αν σου κρυώσουν…
Εννοείται πως οι αλοιφές σαλάτες του είναι όλες χειροποίητες και οι πράσινες και τα πατζάρια του νοστιμότατα. Τον προτιμάνε για τραπέζια άνθρωποι από εταιρίες που θέλουν να κάνουν στα στελέχη ή τους πελάτες τους ένα νόστιμο δώρο, φυσικά οικογενειακά τραπέζια, κοινωνικά και οι απανταχού καλοφαγάδες που είδαν, άκουσαν και έρχονται να δοκιμάσουν. Έχει ένα φοβερό σύστημα service που περιμένεις μόνο τόσο όσο χρειάζεται για να ψηθούν, γιατί όλα γίνονται εκεί μπροστά σου και εκτίθενται εκεί μπροστά σου στη βιτρίνα για να ξέρεις τι τρως.
Αν η κρεατοφαγία είναι στις απολαύσεις σου τότε αυτό το ψητοπωλείο είναι ο επόμενος προορισμός σου όπου και αν μένεις.
Α ναι, μη φύγεις πριν δοκιμάσεις το γιαουρτάκι με το σπιτικό γλυκό κουταλιού που προσφέρουν. Ηδονή! Και μια εξαιρετική κάρτα κρασιών από σπουδαία κτήματα.
Ψητοπωλείο Ο Κώστας, Εμμανουήλ Φίλη 15, (κάθετος στην Περεβού) Άνω Τούμπα, τηλ 231 090 5062