Το Πήλιο απέκτησε νέο γαστρονομικό προορισμό

Αυτό το καλοκαίρι στο Μούρεσι συντελείται ένα νέο μικρό γαστρονομικό θαύμα.

Parallaxi
το-πήλιο-απέκτησε-νέο-γαστρονομικό-πρ-788327
Parallaxi

Στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας υπάρχουν σημεία που τις τελευταίες δεκαετίες λάτρεις του καλού φαγητού ξεκινούν από κάθε σημείο της για να δοκιμάσουν τις ξεχωριστές κουζίνες τους. Εστιατόρια που γίνονται προορισμοί, κερδίζουν βραβεία και αποτελούν το δέλεαρ για ένα ωραίο ταξίδι.

Το Πήλιο είναι ένας αιώνιος λατρεμένος προορισμός ταξιδιού και κάθε νέα προσθήκη, φιλοξενίας ή γαστρονομίας δυναμώνει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον μας.

Στο μαγικό Μούρεσι η δημιουργία από έναν Θεσσαλονικιό, τον Τάσο Ταχιάο, ενός νέου εξαιρετικού συγκροτήματος φιλοξενίας με αυτόνομες εξαιρετικές οικίες, της Tilia, γέννησε την ευκαιρία για μια μοναδική συνεργασία. Η πρόταση του στους δημιουργούς της Θεσσαλονικιώτικης Μέθης, του αγαπημένου Bistro and Wine Bar της Εθνικής Αντιστάσεως, Τάσο Παρτάλη και της σεφ Νένας Καζάζου να συμπράξουν μαζί του στο γαστρονομικό κομμάτι γέννησε κάτι μοναδικό.

Το εστιατόριο 1701 πήρε το όνομα του από την ημερομηνία ανέγερσης του αρχοντικού της Αιγυπτιακής οικογένειας Κόμι στο Μούρεσι. Με επίκεντρο λοιπόν το παλιό υπέροχο πετρόκτιστο οίκημα δημιουργήθηκε ένα σύμπαν απολαύσεων και αισθήσεων, που περιλαμβάνει φυσικά μια σπουδαία κάβα-κελάρι με περισσότερες από 200 ετικέτες που φρόντισε ο Τάσος Παρτάλης να οργανώσει εξαιρετικά ανάλογα με τη γεωγραφική περιφέρεια του οινοποιείου αλλά και με section ξένω σπουδαίων κρασιών, όλα φυλαγμένα στις απόλυτα ιδανικές συνθήκες φύλαξης και διατήρησης που μπορείτε να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι μόλις κατεβείτε στο εντυπωσιακό κελάρι στο χρώμα της τερακότας.

Το κρασί είναι λοιπόν εδώ το ένα σπουδαίο δέλεαρ. Το άλλο είναι βέβαια η απρόσκοπτη θέα στη μεγάλη πράσινη, στο Αιγαίο που αλλάζει διαρκώς μπροστά σου χρώματα στη διάρκεια της ημέρας και βάφεται από τη θέση του ήλιου, της μοναδικής βλάστησης, προσέξτε την μοναδική φλαμουριά-μνημείο φυσικό διατηρητέο, με πάνω από 250 χρόνια ζωής, στην αυλή της Tilia, τη γαλήνη του μαγικού βουνού που συμπληρώνει η απόλυτη μουσική λίστα που άκουσες σε εστιατόριο. Επιλογές για να γαληνέψει η ψυχή και να προετοιμαστείς για αυτό που θα ακολουθήσει όταν έρθεις αντιμέτωπος με την κάρτα που επιμελήθηκε η Νένα και κυρίως με την εκτέλεση της μαζί με το σεφ Χρυσάφη Παναγιώτου.

Αν ένα εστιατόριο λοιπόν δικαιολογεί τη φήμη του από το περιβάλλον και την φροντίδα εδώ το δεκάρι είναι εξασφαλισμένο. Ο τόνος πάνω στο δεκάρι θα μπει στην πρώτη μπουκιά που θα γαργαλήσει τον ουρανίσκο σου.

Η Νένα επέλεξε να στήσει ένα μενού που θα αποθεώσει την πρώτη ύλη που προμηθεύονται με ευλάβεια από παραγωγούς που συμβάλοντας στην ανανέωση της μεσογειακής κουζίνας με ισχυρές δόσεις ελληνικής παράδοσης.

Ωραίες σπιτικές μπρουσκέτες που σε ταξιδεύουν σε αναμνήσεις από την Ιταλία, με δικό τους μοναδικά ζυμωμένο ψωμάκι. Ταρτουφάτα με κρέμα παρμεζάνας, μοτσαρέλα και μαύρη τρούφα, μια άλλη με σπαράγγι και προσούτο χάρμα και μια τρίτη με λαχανικά και λουκάνικο με φέτα να υπερθεματίζει την ωραία εκτέλεση που θυμίζει ιταλικό χωριό.

Αν έχεις έρθει για να απολαύσεις απλά ένα από τα εκατοντάδες ωραία κρασιά τους αλλαντικά και κρασιά (από παλαιωμένο κασέρι με μαύρο σκόρδο μέχρι προσούτο με σπιτικά κρακεράκια είναι ότι πρέπει για συνοδεία.

Δοκιμάσαμε ένα εξαίσιο βουβαλίσιο καρπάτσιο με τσιπς μελιτζάνας και ένα ξεχωριστό ταρτάρ με αποξηραμένο αυγό και πίκλα αγγουριού για την όρεξη ιδανικά. Οι ωραιότερες country πατατούλες με μυρωδικά που φάγαμε τελευταία ήταν εδώ στο σημείο αυτό όχι ευπρόσδεκτες αλλά must!

Έχουν 4 σαλάτες για κάθε γούστο (ελληνική με κρέμα ελιάς μεσκλάν με κινόα και κομπόστα κόκκινης πιπεριάς και μια με κοτόπουλο) αλλά εκεί που πραγματικά λατρέψαμε ήταν η οσπριάδα με διάφορα όσπρια, φρέσκα φασολάκια και σύγκλινο από την Κρήτη, αληθινό ταξίδι στα νησιά μας.

Στα κυρίως ο σολομός ποσέ με πορτοκάλι, οι παπαρδέλες με τα λαχανικά τόσο σπιτικές, το ριζότο καρμπονάρα σε σπουδαίες παρουσιάσεις. Όμως εκεί που δεν έμεινε ίχνος ήταν το θεόσταλτο τραχανότο μαγειρεμένο σαν σπετζοφάι, φόρος τιμής στο βουνό που φιλοξενεί το εστιατόριο. Θ-Ε-Ι-Κ-Ο.

Έχεις επιλογές κρεάτων και κοπές πολύ ωραίες, δοκιμάσαμε την Τόμαχοκ με πατατοσαλάτα και τον τόσο κόντρα ανανά με μέντα, το ολόσωστα ψημένο Rib Eye με σαλάτα από πράσινα φασόλια και μια σάλτσα τσιμιτσούρι, μια ωραία μοσχαρίσια σε φιλέτο με σπαράγγια και για να μοιραστείς υπάρχει ένα υπέρχορταστικό Flank Steak με ψητά λαχανικά και σάλτσα μανιταριών.

Δεν θα σηκωθείς φυσικά από το τραπέζι σου αν δεν δοκιμάσεις μια ξελογιαστική τετραλογία από επιδόρπια. Ένα κολασμένο προφιτερόλ, μια σφαίρα σοκολάτας που εκρήγνυται και μοιράζει συγκίνηση από καραμελωμένα φουντούκια και σάλτσα καραμέλας, μια ξεχωριστή πάβλοβα με lime και κόκκινα φρούτα και μια σπιτική μηλόπιτα με παγωτό.

Θα σε παρακαλούσαμε επίσης να προσέξεις πολύ τα σκεύη, τα ιδιαίτερα σερβίτσια που σερβίρονται όλα αυτά τα εντυπωσιακά πιάτα.

Το Tilia διαθέτει Pool bar και Cocktail bar Casa Komi για ένα τελευταίο ποτό κάτω από τα αστέρια.

Αν είσαι στο Πήλιο αυτό το καλοκαίρι θυμήσου πως το Μούρεσι μπήκε στο χάρτη της απόλαυσης όχι απλά με αξιώσεις αλλά με άγριες διαθέσεις να μας έχει συχνά κοντά του. Οι ίδιοι συνοψίζουν σε λίγες λέξεις το εγχείρημα: Το 1701 by Μέθη αποτελεί για εμάς το απόσταγμα δεκαετιών με εμπειρίες στην εστίαση, στο εμπόριο οίνων, σε γαστρονομικά ταξίδια και επισκέψεις σε αξιόλογα εστιατόρια στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, στη δημιουργία εκατοντάδων μενού, στην εκπαίδευση γύρω από το κρασί και τη μαγειρική των παιδιών μας, στη δημιουργία του Μέθη Wine Club και φυσικά στην ικανοποίηση των διαχρονικών πελατών μας από το Μέθη Wine Bar που διατηρούμε από το 2012 στη Θεσσαλονίκη.

Η προσπάθεια στο 1701 είναι σπουδαία και δεν σταματά εδώ. Έρχονται ωραίες συναντήσεις όπως αυτή που η σεφ Νένα Καζάκου και ο προσκεκλημένος μας πατριάρχης της κουζίνας Σωτήρης Ευαγγέλου, θα μαγειρέψουν μαζί την 7η Αυγούστου.

Σπεύσατε λοιπόν.

ΥΓ. Εννοείται πως η χειμερινή του αίθουσα είναι το ίδιο γοητευτική με το υπαίθριο μπαλκόνι στο Αιγαίο. Εννοείται πως η χειμωνιάτικη κάρτα στο βουνό θα κρύβει σπουδαίες εκπλήξεις που θα ξαναπάμε για να ανακαλύψουμε.

Tilia resort, Μούρεσι, τηλ 2426 049700

fb: https://www.facebook.com/tiliaresort/

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα