Γευση

Το πιο δημοφιλές all day spot στη Σοφούλη

Το ανανεωμένο Κορωνίς κατάφερε να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν και να δημιουργήσει ένα αγαπημένο στέκι με τριπλό χαρακτήρα: καφενείο, μεζεδοπωλείο και μπαρ! 

Parallaxi
το-πιο-δημοφιλές-all-day-spot-στη-σοφούλη-1164761
Parallaxi

Πώς μπορείς να μεταμορφώσεις πετυχημένα ένα παραδοσιακό καφενείο σ’ έναν μοντέρνο χώρο εστίασης και διασκέδασης; Με γευστικές μνήμες, σεβασμό στο παρελθόν και την πίστη ότι το καλό φαγητό και η μουσική έχουν την ικανότητα να φέρνουν κοντά τους ανθρώπους! Τα βήματα είναι απλά…

Οι μνήμες

Η ομάδα του Κορωνίς ενηλικιώνεται στο παλιό καφενείο του κυρίου Νίκου, όπου τις Κυριακές -μαζί με τους παππούδες και τις γιαγιάδες- απολαμβάνουν τα τηγανητά κεφτεδάκια με τις πατάτες και ατελείωτες στιγμές γέλιου. Σαράντα χρόνια μετά, αποφασίζει ότι αυτή η ιστορία δεν πρέπει να χαθεί, αλλά να ενδυναμωθεί και να προσαρμοστεί στις σημερινές ανάγκες, συνεχίζοντας να αποτελεί ορόσημο για την υπέροχη αυτή περιοχή.

Η τοποθεσία/το σκηνικό

Η Σοφούλη άνετα χαρακτηρίζεται ειδυλλιακή μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. Ο πιο πράσινος δρόμος της Θεσσαλονίκης, με τα χαρακτηριστικά του πλατάνια, προσφέρει δροσιά, ανοιχτωσιά και μια εξαιρετική ηρεμία, παρά τη συνεχή κίνηση  όλη μέρα. Εκτός κι εντός, η urban -βασισμένη στα φυτά- διακόσμηση κυριαρχεί, δημιουργώντας μια αρμονία και μια συνέχεια. Το ύφος του μαγαζιού ακολουθεί την κλασική αισθητική, συνδυάζοντας παλιά στοιχεία με μοντέρνα τόσο πετυχημένα, που το καθιστά ένα ιδιαίτερο περιβάλλον. Ξύλινες κορνίζες με σκηνές από παλιές ελληνικές ταινίες ή διαφημίσεις προϊόντων συνυπάρχουν με ρομαντικά καρουζέλ και σύγχρονα φωτιστικά, ενώ τα καθιστικά του -κομψά και μίνιμαλ- φιλοξενούν τους θαμώνες του, εκτός κι αν επιλέξουν το -φτιαγμένο από μάρμαρο- μπαρ για φαγητό και ποτό.

Η φιλοσοφία της γεύσης

Δεκατιανό-Μεζές-Απεριτίφ. Αυτό είναι το τρίπτυχο της όλης ιδέας, αφού επιδίωξη της ομάδας είναι να μπορεί κανείς να βρίσκει κάτι που τον ικανοποιεί κάθε στιγμή της ημέρας. Έτσι, δημιούργησαν έναν κατάλογο χωρίς υπερβολές, με handmade και heartmade χαρακτήρα, που σκιαγραφεί τη φιλοσοφία της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας με ρίζες στις παραδοσιακές γεύσεις.

Η μέρα εδώ ξεκινάει όμορφα με καφέ -θα βρείτε όποιο είδος επιθυμείτε-, ηρεμία και όμορφες μουσικές. Σε περίπτωση που θα πεινάσετε, -off the record- ζητήστε  να σας ετοιμάσουν μια φρέσκια ομελέτα με ό, τι υλικά διαθέτει η κουζίνα εκείνη τη στιγμή.

Όλα είναι χειροποίητα και σπιτικά, παρασκευάζονται στην κουζίνα κι έτσι διατηρούν την αίσθηση του παλιού καφενείου: κοπανιστή Μυκόνου, φάβα  Σαντορίνης, τζατζίκι παραδοσιακό, λευκός ταραμάς και μελιτζανοσαλάτα. Τα  τυριά είναι μια μεγάλη αδυναμία και το καταλαβαίνεις στο στόμα∙ το μπουγιουρντί φτιάχνεται με Καλαθάκι Λήμνου, το παναρισμένο κατσικίσιο αποθεώνεται με το γλυκό κουταλιού σταφύλι και ο παραδοσιακός Μπάτζος Γρεβενών ψήνεται στη σχάρα, προσφέροντας την πικάντικη απόλαυσή του -η καταγωγή των ιδιοκτητών από τα Γρεβενά τους οδηγεί συχνά σε τοπικές γευστικές προτάσεις. Οι σαλάτες λίγες, αλλά ολόφρεσκες, όπως η ελληνική, η πράσινη με φρούτα εποχής, ο κρητικός ντάκος και το παραδοσιακό ταμπουλέ.

Στους μεζέδες, ξεχωρίζουν οι κολοκυθοκεφτέδες με τζατζίκι, οι γεμιστές πιπεριές Φλωρίνης με τυρί, ο χειροποίητος γάβρος μαρινάτος, ενώ οι νέες προσθήκες της μοσχαρίσιας γλώσσας στη σχάρα με σάλτσα ταρτάρ και του μοσχαρίσιου καβουρμά με τηγανητό αβγό και πατάτες σωτέ ενισχύουν το κομμάτι του τσίπουρου. Στα θαλασσινά, η ποικιλία είναι περισσότερο από ικανοποιητική: γαρίδες γιουβέτσι με σάλτσα μπισκ, χταποδάκι ψητό, τηγανητό θράψαλο, γάβρος ή γάμπαρη και φυσικά, φρέσκο ψαράκι ημέρας, όπως σαρδέλα στη σχάρα ή κουτσομούρες τηγανητές. Αν αγαπάτε, όμως, το ίδιο και τα ψάρια, το φιλέτο τσιπούρας με πουρέ σελινόριζας και ψητά σπαράγγια θα γίνει το αγαπημένο σας.

Για τους meat lovers, τα Λουκάνικα Γρεβενών, σουτζουκάκια σχάρας, τηγανητά κεφτεδάκια με γιαούρτι, μπριζολάκια χοιρινά με πουρέ γλυκοπατάτας και σάλτσα μαυροδάφνης, κοτόπουλο γιαουρτλού, πανσετάκια σχάρας και συκώτι μόσχου συνθέτουν μια λίστα αντιπροσωπευτική σε επιλογές και ιδιαίτερη σε γεύση. Το new entry του καταλόγου, μοσχαρίσια μάγουλα (black angus) με παραδοσιακά σκιουφιχτά Κρήτης, ξηρό ανθότυρο και σχοινόπρασσο αποτελούν ωδή στην ελληνική παράδοση.

Συνοδεύετε τα πιάτα σας με προτάσεις σε μπίρες, τσίπουρο, ρετσίνα και κρασιά -εμφιαλωμένα και χύμα. Save the best for last και για επίλογο, απολαύστε το παντρεμένο γαλακτομπούρεκο με μπακλαβά και παγωτό, που θα ανεβάσει σίγουρα τη σεροτονίνη σας.

Το bar

Από τις 18.00 και μετά, μπορείτε να παραγγείλετε και το αγαπημένο σας κοκτέιλ -όχι ότι δεν μπορείτε να το ζητήσετε και με το φαγητό σας. Εκτός από τις κλασικές προτάσεις, εδώ οι πειραματισμοί γίνονται με ελληνικά συστατικά, που  αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο· δροσιστείτε με την Αγγουράδα, γευτείτε  γλυκό μανταρίνι στην Ευθαλίτσα, με το Ηλιοβασίλεμα και την Τριανταφυλλένια παρασυρθείτε από την επίγευση του ελληνικού αποστάγματος, όπως το τσίπουρο, ενώ με το Χίος Shower δε χρειάζονται συστάσεις!

Η μουσική

Η αδυναμία στην ποιοτική -με την ουσιαστική της έννοια- ελληνική μουσική είναι  από τα δυνατά στοιχεία του μαγαζιού. Με επιλογές από σύγχρονες, αλλά και παλιές αγαπημένες επιτυχίες, κάθε Τετάρτη κάνει στροφή στο ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι με live πρόγραμμα, από τις 20.30-24.00, που μεταφέρεται και στον εξωτερικό χώρο τα καλοκαίρια, χωρίς, όμως, ηχεία. Έτσι, η διασκέδαση αποκτά ακόμα πιο παρεΐστικο χαρακτήρα, ενώ το μαγαζί αποδεικνύει πόσο σέβεται την περιοχή και τον κόσμο της.

*Κορωνίς, Θεμιστοκλή Σοφούλη 4, Τ. 2314 068702, Facebook, Instagram

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα