Το σπουδαίο εστιατόριο ελληνικής δημιουργικής κουζίνας στην πόλη, επέστρεψε
Με την προσθήκη ενός νέου μπαλκονιού και μερικών συγκλονιστικών νέων πιάτων στην κάρτα υποδέχεται το καλοκαίρι.
Αν υπάρχει ένας δρόμος στα ανατολικά που η αίσθηση του μεγαλείου που έκρυβε η Θεσσαλονίκη παραμένει κυρίαρχη είναι σαφέστατα η Σοφούλη και αν υπάρχει ένας προορισμός που λατρεύουμε πάντα να βάζουμε στο πρόγραμμα μας, αυτός είναι το απόλυτο εστιατόριο της, εδώ και χρόνια.
Το Μανιτάρι είναι η πεμπτουσία της αποθέωσης της δημιουργικής κουζίνας της Ελλάδας και όλης της Μεσογείου, είναι η απόδειξη του τι σημαίνει ανήσυχα πνεύματα, άνθρωποι που κάθε χρόνο βάζουν το πήχη ψηλότερα και αποδεικνύουν πως ο εφυσυχασμός είναι εχθρός της επιτυχίας.
Η Νίκη Τσερέπη και ο Γιάννης Ζιάγκας είναι αυτό το είδος ανθρώπων, που προχώρησαν με την επιμονή τους και τις αρχές τους την εστίαση της πόλης.
Το Μανιτάρι, με τη δεκαετή πορεία του, απέδειξε τι σημαίνει στήνω ένα γαστρονομικό προορισμό με ξεκάθαρα στάνταρ και ανανεώνω διαρκώς το χώρο και την κάρτα του ώστε η κάθε επόμενη φορά της επίσκεψης σου στις βεράντες του, γιατί είναι πλέον δύο, να έχουν όχι μόνο λόγω δικαίωσης αλλά και αδημονίας.
Θα το βρεις στον δεύτερο όροφο του εμπορικού κέντρου της Σοφούλη και θα το αγαπήσεις από την πρώτη ματιά.
Οι πόρτες του άνοιξαν ξανά για το κοινό, το οποίο εξυπηρετούσε μέσω online πλατφορμών καθόλη τη διάρκεια της καραντίνας, φέρνοντας έναν αέρα ανανέωσης. Πλέον το εστιατόριο διαθέτει δυο μπαλκόνια, διακοσμημένα με την ίδια classy φιλοσοφία που αγαπάμε πολύ. Η θέα της καταπράσινης Σοφούλη το βράδυ γίνεται ακόμα πιο μαγευτική, ενώ το ένα μπαλκόνι αντικρίζει το άλλο, εν μέσω διακοσμητικών και αρωματικών φυτών.
Ο επισκέπτης με την είσοδό του νιώθει οικεία και φυσικά ασφάλεια, μιας και τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού. Τα τραπέζια είναι στρατηγικά τοποθετημένα ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, ενώ πάνω τους αντισηπτικά υγρά για την απολύμανση των χεριών στο καλωσόρισμα.
Το προσωπικό ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας φορώντας διπλές μάσκες και απολυμαίνοντας κάθε τραπέζι πριν και μετά τη χρήση του, ενώ το μενού προσφέρεται μέσω QR Codes στο κινητό σας, αφήνοντας πια στην άκρη το χαρτί και περνώντας σε μια περιοχή του μέλλοντος.
Το μενού υπογράφει ο πολλές φορές βραβευμένος consultant chef Δημήτρης Παμπόρης, που έχει δέσει αρμονικά με το αγαπημένο δίδυμο εδώ και χρόνια, εδώ και στο Bao-Bao, ενώ ο chef de cuisine, Λεωνίδας Παντσιούκας με την ομάδα του, επιμελείται τις δημιουργίες της New age κουζίνας.
Πριν επιλέξετε ποια πιάτα θα απολαύσετε από το νέο ή το υπάρχον μενού, μπορείτε να ξεκινήσετε το καλοκαίρι σας με ένα ποτήρι κρασί διαλέγοντας το από μια μεγάλη ποικιλία από Ελληνικούς αμπελώνες.
Κι αν δε ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε μπορεί να σας κατευθύνει το προσωπικό ή ακόμα και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, Γιάννης Ζιάγκας, ανάμεσα σε δροσερές σαλάτες, ιδιαίτερα ορεκτικά και κυρίως πιάτα. Το κατάστημα μάλιστα προσφέρει vegan και vegetarian κατάλογο, διευρύνοντας τις επιλογές σας. Ο Γιάννης δεν είναι απλά ο οδηγός σας στο ταξίδι της γεύσης είναι και ένας αληθινός γνώστης του τι σημαίνει ανοίγω ένα παράθυρο σε ένα γαστρονομικό κόσμο με λίγα λόγια.
Ξεκινώντας με τις σαλάτες μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ μιας νέας επιλογής που περιέχει τρίχρωμη κινόα με λαχανικά, cranberries και γλυκό λαδολέμονο δυόσμου, ψητό αβοκάντο, μαρμελάδα από ώριμο grapefruit και μούς από Νιβατό Βερδικούσας ή μιας παλαιότερης και αγαπημένης που είναι ένα cheesecake με κατσικίσιο τυρί chevre, γλυκόξινα παντζάρια και παξιμάδι χαρουπιού.
Περνώντας στα ορεκτικά οι τραβηχτές πίτες Μάνης με γιαχνερά χόρτα, καπνιστό κοτόπουλο και Μαστιχοτύρι Άνδρου θα σας πείσουν απόλυτα τι σημαίνει μια θεϊκή μίξη πρώτων υλών από σπουδαίες ελληνικές ντοπιοκουζίνες που λατρεύουμε.
Αν είστε λάτρης των ζυμαρικών, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τα φρέσκα ραβιόλια γεμιστά με buratta, κρέμα με μανιτάρια Κανθαρέλες, Guanciale και βούτυρο μαύρης τρούφας.
Αν πάλι θέλετε να περιέχει και κρέας, τα cavatappi με κοκκινιστή μοσχαρίσια ουρά, ποικιλία μανιταριών και ζεστό αφρό από γραβιέρα Νάξου είναι η φετινή αφορμή να ονειρευτείς το απόλυτο πιάτο του καλοκαιριού με κρέας.
Μια πιο αρωματική επιλογή είναι το μπουτάκι κοτόπουλου ψημένο με μαρμελάδα λιαστής τομάτας, ριζότο από καλαμπόκι με πρόβιο γιαούρτι, βασιλικό και γλυκό λεμόνι.
Το στήσιμο των πιάτων ακολουθεί σε διαδικασίες το στήσιμο των μπαλκονιών. Αισθητική, ισορροπία, ερέθισμα. Ευωδιάζει η βεράντα, ευωδιάζει και πιάτο καθώς το καπάκι από το ταζίν αφαιρείται για να σου αποκαλύψει μυστικά!
Η country γαλήνια αισθητική και η ταιριαστή επιλογή των πράσινων λεπτομερειών που συνομιλούν με τον πιο πράσινο δρόμο της ανατολικής Θεσσαλονίκης αποτελούν το σκηνικό που παντρεύει μαγικά το ωραίο feeling με το ωραίο tasting. Οι φετινές προσθήκες του Παμπόρη μας κατέπληξαν και η ελληνική κουζίνα τον ευχαριστεί θερμά γιατί αποθεώνει τις πρώτες ύλες και προχωρά την ιστορία της.
Τώρα που η πόλη επέστρεψε στα τραπεζάκια έξω το Μανιτάρι που αγαπάμε φρόντισε το καλωσόρισμα της ζωής να γίνει με όλες τις αξίες μιας γιορτής. Γιατί που αλλού θα γιορτάσεις την επιστροφή της ζωής καλύτερα από ότι στα τραπέζια ενός εστιατορίου που αγαπάς; Eviva!
*Το Μανιτάρι, Θ. Σοφούλη 57 (Sofouli Center), Καλαμαριά, 2310 415289
Βρείτε το εστιατόριο στο to-manitari.gr και στο Facebook