Γευση

Το πιο απρόβλεπτο μαγαζί της πόλης

Πόσα μέρη στην πόλη δεν μπορείς στα αλήθεια να τους βάλεις μια ταμπέλα γιατί απλά σε ξαφνιάζουν διαρκώς;

Parallaxi
το-πιο-απρόβλεπτο-μαγαζί-της-πόλης-155880
Parallaxi

Εικόνες: Αναστασία Δεληγιάννη

top hane 5

Ξέρεις τι είναι το Τοπ Χανέ; Είναι το έργο του σπουδαιότερου αρχιτέκτονα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, του Μιράρ Σινάν, στον οποίο αποδίδονται 334 έργα, στα οποία περιλαμβάνονται 81 δημόσια τεμένη για την προσευχή της Παρασκευής, 50 μικρότερα τεμένη, 55 σχολεία, 34 ανάκτορα, 33 δημόσια λουτρά, 19 μαυσωλεία, 16 πτωχοκομεία, 7 ιεροδιδασκαλεία, 12 πανδοχεία, νοσοκομεία, γέφυρες, κρήνες, συντριβάνια, υδραγωγεία, υδραυλικά συστήματα, και άλλα.

Το Τοπ Χανέ που διασώζεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη έγινε με παραγγελία του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης παραμονής του στην Θεσσαλονικη, τον χειμώνα του 1546. Οπλοθήκη και Κανονιοστάσιο μαζί στην δυτική οχύρωση της πόλης, εκεί που κατέληγε το βυζαντινό τείχος. Εκεί που καταλήγει σήμερα η οδός Ολυμπίου Διαμαντή, κάτω από τα Δικαστήρια και τη Φράγκων.

top hane 2

Το Τοπ Χανέ έδωσε το όνομα του στο πιο απρόβλεπτο στέκι της πόλης. Ψυχή του η Μαρία που σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα μαγαζί που δεν το κατατάσσεις εύκολα σε καμιά κατηγορία. Ούτε καφέ το λες ακριβώς, αν και το πρωϊ δικηγόροι των δικαστηρίων και επαγγελματίες της γειτονιάς απολαμβάνουν απολαυστικά ροφήματα και πρωϊνά με πίτες που κάνει η ίδια, ούτε εστιατόριο ακριβώς το λες αν και τα μεσημέρια αποθεώνει την έννοια του light lunch με πιάτα που δεν σε βαραίνουν και σε βοηθούν να συνεχίσεις τη μέρα σου, ούτε γλεντάδικο αν και τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββατοκύριακου παίρνει φωτιά από τα υπέροχα live που στήνονται εντός του. Τι είναι λοιπόν το Το Χανέ;

top hane 3top hane 4

Είναι το πιο ενδιαφέρον πείραμα να συνδυάσει μοναδικά ώρες και ήδη διασκέδασης και θαλπωρής που έχει ανάγκη κανείς. Η Μαρία φροντίζει για αυτό. Τις καθημερινές ανοίγει νωρίς το πρωί και κλείνει το βράδυ, προσφέροντας αυτό που χρειάζεται η γειτονιά και η πόλη. Έναν υπέροχο χώρο για να απολαύσει τον πρωϊνό καφέ, να κάνει το ραντεβού ή να δουλέψει στο μοναδικό πατάρι που θυμίζει σπίτι. Για αυτό άλλωστε εκεί πάνω γίνονται και οι πιο χαλαρές συναντήσεις για δουλειά ή για fun. Τα εξαιρετικά σπιτικά πιάτα που φροντίζει να δημιουργεί, το έχει καθιερώσει ως ένα ιδανικό σημείο για πρωϊνό ή μεσημεριανό μετά τη δουλειά. Θυμηθείτε μας και δοκιμάστε την άπαικτη κουρού της. top hane 6top hane 8

Και όσο πλησιάζει το Σαββατοκύριακο αρχίζουν οι εκπλήξεις. Παρασκευή μεσημέρι έχει ένα εξαιρετικό σόλο σαξοφώνου που διώχνει την ένταση της εβδομάδας από πάνω σου και σε βάζει στο κλίμα του Σαββατοκύριακου με τζαζ live και το βράδυ της Παρασκευής έχει πάντα μια μουσική έκπληξη που ποικίλει. Τώρα το Δημήτρη Κεχαγιά στη φωνή και τον Ατζέμη στο μπουζούκι να τον συνοδεύει. Το Σάββατο το γλέντι ανάβει με live που εξελίσσονται με γλέντια, ότι πρέπει για το Σαββατόβραδο. Και ποιος δεν έχει περάσει από δω για να συναντήσει στα τραπέζια του θαμώνες μουσικούς της πόλης που συνήθως γίνονται κομμάτι της ορχήστρας και αυτό που συμβαίνει δεν περιγράφεται. Από το Μελτέμι μέχρι τη Μέθοδο των Τριών θα συναντήσεις στα live του και φυσικά ένα πλουραλιστικό κοινό που ακολουθεί φανατικά.

top hane 9top hane 11

top hane 14top hane 16top hane 17top hane 19top hane 20top hane 21

Κυριακή μεσημέρι δε, πριν η πόλη ησυχάσει για την εβδομάδα συμβαίνουν απίστευτα γλέντια με παραδοσιακή μουσική που λατρεύουν όσοι τα γνωρίζουν και είναι φανατικοί και ο χορός απλώνεται έξω στο δρόμο, σαν τα παλιά γλέντια των ανθρώπων στις γειτονιές. Από σαντούρι μέχρι κλαρίνο και βέβαια φωνές εξαιρετικές.

top hane3top hane 24

α

Στο Τοπ Χανέ η ζεστασιά του χώρου συνοδεύεται από τη ζεστασιά της ψυχής και αυτό το μοναδικό πράγμα που έχει στήσει η Μαρία, που δεν μπορείς να το κατατάξεις πουθενά είναι η πιο μεγάλη έκπληξη που μπορείς να βιώσεις στην πόλη. Και όταν φεύγουν μετά το γλέντι ευτυχείς οι θαμώνες του,  το τείχος της πόλης, το παλιό της όριο, ακριβώς δίπλα στο τέλος του δρόμου, επιβεβαιώνει το ότι αυτή η πόλη, αυτή η γειτονιά αιώνες ατέλειωτους διψά για ζωή.

κα

Στα τραπέζια του θα βρεις από παρέες Ισπανών μέχρι φοιτητές που αγαπούν τα ρεμπέτικα και παλιούς Θεσσαλονικείς που αποθεώνουν τη Βάσω Βασιλειάδου όταν λέει το Λαφιάτη! H Βάσω με τη μοναδική της φωνή που ενώνει γενιές και δονεί κάθε Κυριακή το μαγαζί. Όπως και την παρέα του Σαββατόβραδου που αφιερώνει σταθερά και ξεσηκώνει τα πλήθη. Το Γιώργο Καραβελάκη, τη Νέλλη Αμαραντίδου και τον Κώστα Παπαδόπουλο.

Δείτε τα video στη σελίδα τους στο fb και θα καταλάβετε.

ka

Το top hane καθιέρωσε τα μεσημέρια της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής ως προορισμό για χαλάρωση από το ζόρι της εβδομάδας συγκεντρώνοντας μερικούς εξαιρετικούς μουσικούς της πόλης κοντά του και συμφιλιώνοντας μουσικά ήχους και γενιές. Τις Παρασκευές το σαξόφωνο, τα Σάββατα παραδοσιακά και έντεχνα, με σπουδαίες νέες μπάντες να εναλλάσσονται και τις Κυριακές λαϊκό γλέντι με αυθεντικό ρεμπέτικο και παραδοσιακό, αποτελούν μια απόλυτα ολοκληρωμένη νέα πρόταση που η πόλη τιμά και με το παραπάνω. Ζήστε το!  top hane4

*Τοπ Χανέ, Διαμαντή Ολυμπίου 1, Τηλ. 2310528285, FB: Top Hané

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα