Γευση

Winter City Guide – Ο απόλυτος οδηγός γαστρονομίας και διασκέδασης στο κέντρο

Top προορισμοί για φαγητό, ποτό και καφέ στην καρδιά της πόλης.

Σόνια Ταλαντινού
winter-city-guide-ο-απόλυτος-οδηγός-γαστρονομίας-κ-1076019
Σόνια Ταλαντινού

Όπως κι αν φαντάζεστε την τέλεια έξοδο ή εμπειρία γεύσης, το κέντρο της Θεσσαλονίκης προσφέρει δεκάδες, super επιλογές από εστιατόρια, bars, café και food spots για έναν συναρπαστικό χειμώνα.

10 ΤΡΑΠΕΖΙΑ

Spot Λίγα μέτρα από την Παραλία. Place Ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο για ένα χαλαρό, αλλά ξεχωριστό γεύμα, από το μεσημέρι ως το βράδυ. Η λιτή διακόσμηση δεν τραβάει την προσοχή, αλλά σας χαλαρώνει ώστε να εστιάσετε αποκλειστικά στην απόλαυση. Philosophy Ο Μανώλης Παπουτσάκης και οι συνεργάτες του έφεραν την έκπληξη στην πόλη με τους γευστικούς πειραματισμούς τους. Αν σας προκαλούν οι νέες γεύσεις και η διαφορετική οπτική στο φαγητό, βρίσκεστε στο σωστό μέρος. Μια μίξη παράδοσης και σύγχρονων τεχνικών και υλικών σε κάθε μπουκιά θα σας πείσει να επιστρέφετε κάθε φορά. Taste Το μενού 20 πιάτων, με 10 προτάσεις ημέρας καθημερινά -διαρκώς ανανεώνονται-, δεν το λες και μικρό για το είδος του. Σας έχω έτοιμες επιλογές που δε θα σας απογοητεύσουν: croustade με μελάνι σουπιάς, σμετάνα, καβούρι, σόγια και χαβιάρι πέστροφας, μπρουσκέτα με χέλι και λούντζα, γεμιστά με τόνο, αρνάκι τσιγαριαστό με τραχανά, γαρίδες σωτέ με σπαράγγι ή γαρίδες με ρύζι Παφ, φασολάκια σχάρας με πεπόνι, οφτή μελιτζάνα, μαύρη φακή, χόρτα τσιγαριαστά με αβγό μάτι και λουκάνικο ξυδάτο ή πανσέτα με πουρέ πατάτας. Για το φινάλε, πειραγμένη Πάβλοβα πεπόνι ή Μπαμπάς χαρουπιού. Cellar Εξαιρετικά αποστάγματα από την Κρήτη -και όχι μόνο-, αλλά και κρασιά βιολογικά ή φυσικά από μια κάβα πολύ καλά ενημερωμένη. Highlight Μπορεί τα πιάτα του να είναι μικρά, αλλά είναι τόσο αναπάντεχα χορταστικά! Το καλωσόρισμα της ρακής συγκινεί. Tip Κάντε κράτηση οποιαδήποτε μέρα κι αν το επιλέξετε. Info Στρ. Καλλάρη 4, Τ. 2310 251010, Facebook, Instagram

ΑΝΦΑΝ ΓΚΑΤΕ

Spot Στο Τελλόγλειο -δίπλα στο δασάκι της περιοχής. Place Στο εντυπωσιακό αίθριο του Τελλόγλειου, με τον ήλιο να το λούζει όλη μέρα, το σύγχρονο αυτό restaurant σου δίνει την ψευδαίσθηση ότι είσαι κάπου μακριά από την πόλη, κι ας είσαι μόλις 10’ από το κέντρο. Με μοντέρνο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και με το φυσικό φως να κάνει την άλλη μισή διακοσμητική εργασία, προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον γι’ αυτό που θα βιώσετε στη συνέχεια. Philosophy Ένα αστικό και καθημερινό εστιατόριο που σερβίρει από τον πρωινό σας καφέ μαζί μ’ ένα διαφορετικό brunch, το μεσημεριανό σας με σπέσιαλ κρασιά και αργότερα, το δείπνο σας συνοδεία signature cocktails. Η ποιότητα εδώ φωνάζει από τις πρώτες ύλες, τις τεχνικές μέχρι και το plating. Taste Στη σάλα, ο Μιχάλης Μάρκου οργανώνει με μαεστρία από ένα ρομαντικό δείπνο μέχρι μια δεξίωση γάμου, ενώ στην κουζίνα, η ομάδα που συντονίζει ο Αλέξης Πέγιος μαζί με τις εμπνεύσεις και τις γαστρονομικές εμπειρίες του Νίκου Νυφούδη ενισχύεται. Ο Γιώργος Χίτογλου, μετά από ταξίδια και δημιουργικές διαδρομές σε κουζίνες νησιών και βουνών, προσθέτει τη δική του νότα φρεσκάδας και ανανέωσης. Cellar Μια updated κάρτα με κρασιά και κλασικά, αλλά και signature cocktails, που δε θα απογοητεύσει ούτε τον πιο απαιτητικό. Highlight Δίπλα στον κυρίως χώρο του εστιατορίου, λειτουργεί παιδότοπος για τους μικρούς θαμώνες, ώστε και οι γονείς να νιώθουν ασφάλεια. Tip Το εστιατόριο γιορτάζει φέτος έξι χρόνια λειτουργίας κι αν και ακόμη είναι παιδί, βρίσκεται στην πιο ώριμή του φάση! Info Αγίου Δημητρίου 159Α, Τ. 2310 247307, Facebook, Instagram

ΒΑΡΥ ΠΕΠΟΝΙ

Spot Στην Πλατεία Ναυαρίνου. Place Μικρό και φιλόξενο, χωρίς καμία αισθητική υπερβολή, αλλά με έμφαση στο ουσιαστικά καλό φαγητό. Philosophy Ένα κρυμμένο διαμάντι της Γαστρονομίας, το εστιατόριο-μεζεδοπωλείο απλά αποδεικνύει ότι στη Θεσσαλονίκη κι έχουμε κι εκτιμάμε το ποιοτικό φαγητό και είμαστε ανοιχτοί στις ιδιαίτερες γεύσεις. Το μαγαζί έκλεισε τα 20 του χρόνια και με την ορμή του νέου, συνεχίζει να προσφέρει ποιοτικές, μεσογειακές και ανατολίτικες προτάσεις, με μια πρωτόγνωρη διάθεση για πρωτοτυπία και το αδιαμφισβήτητο γευστικό αποτέλεσμα! Taste Και φέτος τον χειμώνα, σας περιμένει με τις κλασικές, υπέροχες προτάσεις του, όπως το μαύρο ριζότο με γαρίδες, η λαχταριστή πανσέτα φούρνου με αγριοκέρασα και η πεντανόστιμη τηγανιά τόνου με σάλτσα σαφράν. Highlight Η συνεχής ανανέωση του μενού του αποτελεί αληθινή έκπληξη για τους γνήσια med food lovers. Κι αν είστε ένας από αυτούς, ετοιμαστείτε για συναρπαστικά γευστικά ταξίδια. Tip Είναι καθημερινά ανοιχτό, από τις 2 το μεσημέρι. Info Απελλού 4, Τ. 2310 243332, Facebook, Instagram

ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕ ΘΕΑ

Spot Στην Πλατεία Αριστοτέλους. Place Το σκηνικό είναι το παν: ατμόσφαιρα φανταστική και απρόσκοπτη θέα στον Θερμαϊκό. Στον πέμπτο όροφο του iconic κτιρίου, που φιλοξενεί τον κινηματογράφο Ολύμπιον, η ματιά ταξιδεύει, ιδιαίτερα όταν έχει καθαρό καιρό και μπορείτε να δείτε τον ορίζοντα μπροστά σας. Philosophy Η διαχρονικότητα του χώρου, κυρίως λόγω της θέσης του, στο απόλυτο meeting point για καφέ ή ποτό με την παρέα, αλλά κι επαγγελματικές συναντήσεις. Μια καθημερινή συνήθεια. Μια επίσκεψη εδώ ισοδυναμεί με μια αυθεντική κοσμοπολίτικη εμπειρία, όπως σε αντίστοιχα μαγαζιά του εξωτερικού. Cellar Εδώ, απολαμβάνετε ποικιλίες αρωματικού καφέ, εξαιρετικά κρασιά από μια updated wine list και φυσικά, δημοφιλή και classic cocktails, για κάθε στιγμή της ημέρας. Highlight: Το Δωμάτιο αγαπάει την jazz, τη funk και τη soul, αλλά και οι θαμώνες του, που μπορούν να επικοινωνούν με υπέροχα μουσικά «χαλιά». Tip Την περίοδο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου ή Ντοκιμαντέρ δε θα βρείτε εύκολα τραπέζι, καθώς η ζήτησή του είναι ιδιαίτερα αυξημένη και δικαιολογημένα. Ποιος δε θέλει, άλλωστε, ένα ανοιχτό παράθυρο στη θάλασσα κάθε εποχή; Info Πλατεία Αριστοτέλους 10, 5ος όροφος, Τ. 2310 378650, Facebook, Instagram

ΝΕΑ ΦΩΛΙΑ

Spot Σε μια παράλληλη της Κασσάνδρου. Place Ένας κρυμμένος θησαυρός σε μια παραδοσιακή γωνιά της πόλης, το κλασικό, αγαπημένο εδεσματοπωλείο βάζει στοίχημα καθημερινά με την ποιότητα και τη γεύση. Το απλό και φιλικό του περιβάλλον το έχουν ανεβάσει ιδιαίτερα στη συνείδησή μας. Philosophy Μια ζεστή και φιλόξενη «φωλιά», που σερβίρει φαγητό από καρδιάς, με ειλικρίνεια και αυθεντικότητά απέναντι σε κάθε θαμώνα που περιποιείται. Δεν είναι μόνο η εντοπιότητα που έχει προτεραιότητα, ούτε μόνο οι άριστες πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί, αλλά και η δημιουργικότητα που ξεχωρίζεις στις προτάσεις του. Taste Έχει αδυναμία στη μεσογειακή κουζίνα, με πρωταγωνιστές τα βότανα, τα χόρτα, τα μυρωδικά. Οι vegan προτάσεις έχουν κι αυτές τη θέση τους στο κατάλογο, όπως και τα μικρά φρέσκα ψαράκια, τα κρέατα -συνεργασία με γνωστές φάρμες, που εξασφαλίζει την ανώτερη ποιότητα των κρεάτων- και οι μεζέδες. Χταπόδι με κριθαράκι, θράψαλο κοκκινιστό, σαρδέλα, τραχανά, μοσχάρι κοκκινιστό με αχλάδι, κοκκινιστό με χυλοπίτες. Cellar Η εμπλουτισμένη λίστα με τις περισσότερες από 40 ετικέτες από έλληνες παραγωγούς Μακεδονίας και Χαλκιδικής μας καλύπτει πλήρως. Highlight Εδώ θα επιστρέφετε για την αίσθηση που σας δίνει ότι σας αγαπάνε και σας φροντίζουν, προσφέροντάς σας πάντα το καλύτερο. Tip Ο χώρος σας ταξιδεύει στον χρόνο… Info Αριστομένους 4, Τ. 2310 960383, Facebook, Instagram

ΝΤΑΝΓΚΑΡΑ

Spot Στην Πλατεία Ροτόντας. Place Απλή διακοσμητική άποψη, με κάδρο το εντυπωσιακό -μακεδονικής αρχιτεκτονικής- πάτωμα, industrial στοιχεία και απρόσκοπτη θέα στην πλατεία, από τα μεγάλα ανοίγματά του. Philosophy Εδώ, η εντοπιότητα έχει ρόλο πρωταγωνιστικό. Τα προϊόντα επιλέγονται κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, ανάλογα την εποχικότητα, γι’ αυτό και είναι ολόφρεσκα. Η κουζίνα του τιμάει τις μακεδονικές, παραδοσιακές συνταγές και τα χαρακτηριστικότερα πιάτα της Β. Ελλάδας. Taste Οι συνταγές εδώ είναι όλες φτιαγμένες με σύγχρονες τεχνικές και όλα τα πιάτα περιέχουν χειροποίητες παρασκευές. Μη φύγετε από εδώ αν δε δοκιμάσετε κατσικάκι Βέροιας στη γάστρα με πλιγούρι αρωματισμένο, σταφίδες και φυστίκι Αιγίνης! Cellar Η ενδιαφέρουσα ποικιλία σε κρασιά και αποστάγματα προέρχεται αποκλειστικά από τη Βόρεια Ελλάδα. Highlight Την ώρα που τρώτε ή πίνετε το ποτό σας στην άνετη, ξύλινη μπάρα του μαγαζιού, μπορεί ν’ ακούσετε τζαζ ή ρεμπέτικα. Μην ξαφνιαστείτε. Του ταιριάζουν όλα το ίδιο. Tip Ζητήστε ό,τι πιο εποχικό ανακαλύψετε στο μενού του και θα απολαύσετε ό, τι πιο φρέσκο από τοπικούς μικροπαραγωγούς, που ο σεφ μεταμορφώνει σε μικρούς γαστρονομικούς θησαυρούς. Info Aρμενοπούλου 26, Τ. 2310 204452, Facebook, Instagram

ΟΥΖΕΡΙ ΑΓΟΡΑ

Spot Στην καρδιά της πόλης. Space Ένα παραδοσιακό ουζερί, που ενσωματώνει ένα πολυμορφικό χαρακτήρα. Τα τρία διαφορετικά επίπεδα -το κλασικό ουζερί, το πατάρι και ο χώρος με την μπάρα- καλύπτουν πολλές διαφορετικές ανάγκες. Philosophy Τα υλικά και τα πιάτα του με προέλευση τη Λέσβο, το καθιστούν το απόλυτο στέκι για ούζο, κρασί και μεζέδες. Το μέρος είναι φιλόξενο τόσο για ένα επαγγελματικό γεύμα όσο και για μια casual φοιτητική γιορτή. Taste Ελληνική, αλλά με σύγχρονο τρόπο δοσμένη, και μεσογειακή κουζίνα, απλοί τρόποι μαγειρέματος, αλλά με νοστιμιά και αδιαμφισβήτητη ποιότητα. Λαδοτύρια και γκιουζλεμέδες από το νησί, ντολμαδάκια χειροποίητα, πίτα Καισάρειας, αβγά παστουρμά, χταποδοσαλάτα, κεφτεδάκια της γιαγιάς και γεμιστά κολοκυθολούλουδα. Μεγάλη ποικιλία σε αλλαντικά, τυριά και αλμυρά. Στα κυρίως, θα βρείτε όλες τις επιλογές σε ψάρια και θαλασσινά, από καλαμάρι μέχρι γαριδομακαρονάδα και ριζότο θαλασσινών, αλλά και φρέσκα κρεατικά, όπως τηγανιά και σουτζουκάκια, πανσέτα φούρνου ή κλέφτικο. Cellar Η κάβα είναι πλούσια σε λευκά, κόκκινα και ροζέ κρασιά από επιλεγμένα ελληνικά και ξένα κτήματα και περιλαμβάνει τα καλύτερα μυτιληνιά ούζα, τσίπουρα και μπίρες, αλλά και χύμα κρασιά και ρετσίνες. Highlight Εδώ και τρεις δεκαετίες το επιλέγουν καλλιτέχνες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, παρέες της πόλης και όσοι το ξεχώρισαν για την παροιμιώδη φιλοξενία του. Tip Επιλέξτε την μπάρα, αν προτιμάτε ένα γρήγορο κρασί ή ούζο με μεζέδες σε μικρά πιατάκια. Info Καποδιστρίου 5 και I. Δραγούμη, Τ. 2310 532428, Facebook, Instagram

ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

Spot Απέναντι από τον Λευκό Πύργο. Place Ανάμεσα στα εμβληματικά κτίρια του ΚΘΒΕ και της ΕΜΣ, κρύβεται μια ιδιωτική πλατεία. Η ατμόσφαιρα επιβλητική, αλλά και η αίσθηση κάπως πριβέ, καθώς αισθάνεσαι αρκετά απομονωμένος. Το ιδανικό αυτό location έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σ’ ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκής νοοτροπίας και απρόσμενα χαλαρό σε ατμόσφαιρα bar-restaurant, με θεατρικό χαρακτήρα. Philosophy Ιδανικό για μια γρήγορη απόδραση από την καθημερινότητα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, σε κάνει να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι στην πόλη σου για διακοπές. Taste Brunch και καφές από το πρωί, σε μονίμως χαλαρή διάθεση. Όσο περνάει η ώρα, το brunch κλείνει και ξεκινάνε τα early drinks και η υπόλοιπη καρτέλα του φαγητού, βασισμένη στη street food/comfort food νοοτροπία. Highlight Η μουσική του, πάντα με μια σύγχρονη ματιά και σεβασμό στην ιστορία, και η καθημερινή αλληλεπίδραση με τα σημαντικότερα θέατρα της Θεσσαλονίκης, κάνουν το Πλατεία κάτι παραπάνω από ένα απλό bar-restaurant. Εδώ, το πιο πιθανό είναι ν’ απολαύσετε το brunch, το ποτό και τη συντροφιά της παρέας σας δίπλα σε κάποιο αγαπημένο ηθοποιό ή καλλιτέχνη, με θέα τον Λευκό Πύργο. Tip Τα χειμωνιάτικα κυριακάτικα πρωινά εδώ είναι μοναδικά από κάθε άποψη! Info Εθν. Αμύνης 4, Τ. 2310 231422, Facebook, Instagram

ΠΣΑΡΑΣ FISHERIA

Spot Στην Αγορά Άθωνος. Place Καθαρό και μίνιμαλ σκηνικό, με άρωμα Αιγαίου. Ναυτικά στοιχεία και αποχρώσεις συνθέτουν ένα φόντο που συνδέει όλες τις αισθήσεις μεταξύ τους. Philosophy Το ψάρι σε όλες του τις μορφές: ψητό, τηγανητό, αχνιστό, ωριμασμένο, ωμό. Χωρίς ιδιαίτερο μαγείρεμα και ποσότητα υλικών για να μπερδεύεται η γεύση, καταφέρνει να δημιουργεί νόστιμα πιάτα από ολόφρεσκη πρώτη ύλη. Taste Οστρακοειδή, θαλασσινοί μεζέδες και μεγάλα ψάρια. Καρπάτσιο, ταρτάρ, σασίμι, ταραμάς, λιαστό χταπόδι και ό,τι διαθέτει ο πάγκος του ιχθυοπωλείου «Πσαράς Ιχθυοπωλείον» βρίσκονται ανάμεσα στα διλήμματά σου. Cellar Εξαιρετικά εμφιαλωμένα κι επώνυμα κρασιά για κάθε πιάτο και προτίμηση. Highlight To όστρακα bar μπορεί να ενθουσιάζει περισσότερο τους φανατικούς του είδους, αλλά υποδηλώνει ότι εδώ σε κακομαθαίνουν. Tip Πριν καταλήξετε στην παραγγελία σας, σάς οδηγούν στο ομώνυμο ιχθυοπωλείο, που βρίσκεται παραδίπλα, για να διαλέξετε τα ψάρια και τα θαλασσινά που επιθυμείτε. Έτσι, βλέπετε με τα μάτια σας αυτό που θα φάτε, όπως σε κάθε ψαροταβέρνα που σέβεται τον εαυτό της. Info Βαγδαμάλη 3, Τ. 2310 232228, Facebook, Instagram

ΧΑΡΟΥΠΙ

Spot Λαδάδικα, απέναντι από το Λιμάνι. Place Εξακολουθώντας να αποθεώνει την κρητική παράδοση, η πρόσφατη ανακαίνιση είχε ως αποτέλεσμα ο χώρος να γίνει ακόμα πιο φιλόξενος, με ήσυχο φωτισμό και τα γκράφιτι στους τοίχους να δένουν αρμονικά στην όλη αισθητική του. Philosophy Ο αναγνωρισμένος σεφ Μανώλης Παπουτσάκης, με συνοδοιπόρο τον Γιάννη Παπαδογιαννάκη, φέρνει την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη, επιμένοντας στην εποχικότητα και τις κορυφαίες πρώτες ύλες -τυριά, ελαιόλαδα, χόρτα, όλα από τη γενέτειρά του, και τα κρέατα από τη Μακεδονία. Taste Το μενού εμπλουτίζεται συχνά για να μην κουράζει γευστικά και να συστήνει διαρκώς νέες γεύσεις. Φέτος, ο ντάκος γίνεται λίγο πιο εστιατορικός, το γαμοπίλαφο παραμένει από τα top πιάτα του, όπως και τα χόρτα σχάρας και το αρνί τσιγαριστό με κοφτό μακαρονάκι. Οι νέες αφίξεις, όμως, είναι εξίσου δυνατές: παραδοσιακή χοιρινή τηγανιά Φουκάκι της Κρήτης με τρεις υφές πατάτας, μελάτοι κρόκοι με στάκα, πέντε είδη από καλτσουνάκια -με γραβιέρα μετά την παλαίωση, αλλά και πριν-, κρεατότουρτα με οκτώ είδη από αρνάκι και το φινάλε ανήκει στο γαλακτομπούρεκο με στακοβούτυρο. Cellar Εδώ, θα απολαύσετε μόνο κρητικές προτάσεις -80 ετικέτες κρασιών, τσικουδιές, μπίρες, αναψυκτικά. Highlight Αν έχετε βρεθεί στην Κρήτη, το φαγητό και το σέρβις θα σας ξαναθυμίσουν την εμπειρία. Tip Η κράτηση είναι απαραίτητη, ιδίως τα σαββατοκύριακα. Info Δόξης 4, Τ. 2310 526262, Facebook, Instagram

ΧΡΩΜΑ ΜΕΖΕΔΟΠΟΤΕΙΟ

Spot Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Place Ο μοντέρνος χώρος προσφέρει ένα ήσυχο αισθητικά περιβάλλον, που το διακόπτει η επιτοίχια πολύχρωμη κάβα. Τα ξύλινα στοιχεία σε κάθε γωνιά, από το μπαρ μέχρι το ταβάνι, και ο ντυμένος με τη λευκή πέτρα τοίχος, δημιουργούν το τέλειο φόντο για τον σύγχρονο φωτισμό, που δημιουργεί μια ήσυχη ατμόσφαιρα. Philosophy Πρόκειται για ένα αυθεντικό μεζεδοποτείο, που όπως δείχνει και η λέξη, ενδείκνυται για μεζέδες, τσίπουρα, μπίρες και απευθύνεται σε νεαρές ηλικίες, αλλά και σε όσους αισθάνονται ακόμα νέοι. Taste Το μενού, στην ίδια φιλοσοφία, παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα ποικιλία σε τσιπουρομεζέδες και ουζομεζέδες, αλλά εσείς σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε τα σουτζουκάκια, τα μπριζολάκια και την τηγανιά του. Cellar Μπίρες ελληνικές και ξένες κι εκλεκτά αποστάγματα συνοδεύουν κάθε σας πιάτο. Highlight Ο τοίχος που έχει διαμορφωθεί σε επιτοίχια κάβα, με φωτισμένα μπουκάλια λικέρ σε διάφορα χρώματα κλέβει τις εντυπώσεις και δίνει έναν σύγχρονο αέρα στον χώρο. Tip Το μαγαζί αγαπάει την ελληνική έντεχνη μουσική, αλλά και την τζαζ, τη funk και soul. Μη χάσετε τα live κατά τη διάρκεια του χρόνου. Να θυμάστε ότι τη Δευτέρα παραμένει κλειστό. Info Ολύμπου 85, Τ. 2310 280812

ΨΗΣΤΑΡΙΑ Η ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ

Spot Πλατεία Φαναριωτών. Place Στο χαρακτηριστικό κτίριο του Μεσοπολέμου, το πιο διαχρονικό εστιατόριο του κέντρου, έχει φιλοξενήσει γενιές και γενιές στις βιεννέζικες καρέκλες του, στην ευρύχωρη σάλα του και στα τραπεζάκια του στον πεζοδρόμιο, με θέα την πλατεία. Philosophy Ο ορισμός της κλασικής ελληνικής κουζίνας από καθαρές πρώτες ύλες -όλα τα κρεατικά προέρχονται από ζώα ελληνικής εκτροφής-, ΑΑ ποιότητας, με σπιτικές, νόστιμες συνταγές, που όσο κι αν μεγαλώνουμε, αυτές παραμένουν το ίδιο γευστικές. Taste Το μενού είναι ξεκάθαρο: απλά, homemade πιάτα, όπως ο καλοψημένος γύρος και τα σουτζουκάκια -μην τα δοκιμάσετε χωρίς την πάπρικα και τη μουστάρδα-, οι τηγανητές πατάτες, οι σαλάτες και οι χειροποίητες αλοιφές. Highlight Το ηλικιακό mix ’n’ match του κόσμου παραμένει ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του, όπως και οι «όρθιες» αναμονές για ένα τραπέζι, κάθε στιγμή της ημέρας. Tip Η επιτυχημένη ομάδα των Γλυκάνισου, Marea και Iberico συνεργάστηκε με τον πρώην ιδιοκτήτη της Διαγωνίου, Σίμο Τσιμπέρη, κάνοντας το πέρασμα στη νέα εποχή, με συνέπεια κι επαγγελματισμό, αλλά σεβόμενοι απόλυτα μια γαστρονομική πορεία 50 ετών! Info Στρατηγού Καλλάρη 13, Τ. 2310 260958, Facebook, Instagram

BEYOND ΤHE WALLS

Spot Ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, πίσω από τα Βυζαντινά τείχη. Place Σ’ ένα μοναδικό κτίριο του 1858, όπου λειτουργούσαν οι γαλλικές σχολές Δελασάλ, η αισθητική της Ιταλίας πρωταγωνιστεί, ενώ η αυλή του, για τους πιο «γλυκούς» μήνες και ημέρες, εκπέμπει μια χαλαρότητα και μια θετική ενέργεια, που τη χρειάζεστε μέσα στους φρενήρεις ρυθμούς της πόλης. Philosophy Ένα café bar-restaurant που επιλέγετε όταν θέλετε να απολαύσετε το πιο υπέροχο πρωϊνό, όταν θέλετε να ντυθείτε χύμα ή κι όταν έχετε διάθεση για πιο formαl καταστάσεις. Όταν θέλετε να επικοινωνήσετε ουσιαστικά με τους ανθρώπους, να βγείτε πρώτο ή και δεύτερο ραντεβού! Όταν θέλετε να δείξετε σ’ έναν φίλο από άλλη πόλη μια ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου ή όταν θέλετε να εντυπωσιάσετε με την πρότασή σας την παρέα. Taste Ο νέος σεφ, Βασίλης Αποστολίδης, έχει επιμεληθεί ένα international μενού, στην καρδιά του οποίου βρίσκεται πάντα το θεϊκό brunch. Τα «Πρωινά του κόσμου», από διάφορες χώρες -αγγλικό, γαλλικό, αυστριακό, Μέσης Ανατολής, Κορέας, Μεξικό-, σίγουρα θα σας ξαφνιάσουν ευχάριστα -προτείνω το California-, αλλά μην ξεχνάτε και κλασικές αξίες, όπως το Beyond Platter, μια αποκλειστική γευστική δημιουργία του Beyond. Από τις νέες προτάσεις, ξεχωρίζει η Μπαλοτίνα κοτόπουλο, το Ριζότο Μιλανέζα και η πίτσα Ταρτούφο με φρέσκια τρούφα και ζύμη αργής ωρίμανσης, ενώ για το απεριτίφ σας, τα πικάντικα cicchetti -από ψωμάκι αργής ωρίμανσης, επίσης- με ποικιλία αλλαντικών, τυριών και μυρωδικών είναι μοναδικά. Cellar Φέτος, ο Bar Manager, Θάνος Αλεξανδρίδης, δίνει τον καλύτερό του εαυτό, σερβίροντας τέσσερα ζεστά cocktails από τη λίστα των signatures, αλλά και δυνατές προτάσεις, εμπνευσμένες από διάφορες κουλτούρες, όπως τα Viaggio in Grecia, La vita e bella, El Infierno από το Μεξικό, Tropical Fiji, Matador και Geisha. Οι γευσιγνωσίες κρασιών εδώ -σχεδόν 100 ετικέτες ελληνικών κτημάτων κι επιλεκτικών ξένων αμπελώνων της Ευρώπης- είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα! Highlight Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στην όλη εμπειρία και θα το καταλάβετε όταν βρεθείτε εκεί. Αφιερωματικές βραδιές (βλέπε Ennio Morricone) ή βραδιές τζαζ. Tip Το Beyond «δίνει το παρών» στη ζωή της Θεσσαλονίκης με ποικίλους τρόπους, μέσα από δράσεις πολιτισμού, αθλητισμού, περιβαλλοντικές, υγείας, αποδεικνύοντας την κοινωνική ευαισθησία του. Σύντομα, ετοιμάζει ένα φιλοζωικό event και φυσικά, τις καθιερωμένες xmas δράσεις που όλοι περιμένουμε! Έτσι, το μότο «Beyond The Walls, Γεύσεις και Χαμόγελα» ενσαρκώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Info Φράγκων 2, Τ. 2310 545400, Facebook, Instagram

CIN CIN

Spot Στον Πεζόδρομο της Ικτίνου. Place Το πρώτο “barless bar” στην Ελλάδα που σερβίρει με τρόλεϊ (τροχήλατο μπαρ) από το 2017, φιλοξενείται στο νεοκλασσικό κτίριο της Ικτίνου. 60’s αισθητική μέσα κι έξω, που σε ταξιδεύει όμορφα και δημιουργεί ένα zen περιβάλλον, με μια μαγική αυλή και μια σάλα ως αρμονική συνέχεια του εξωτερικού χώρου. Philosophy Σημείο αναφοράς για το εξαιρετικό του brunch -από τα top στην πόλη-, που σερβίρεται καθημερινά, κερδίζοντας διαρκώς νέους θαμώνες, τόσο για την κουζίνα του όσο και για την κομβική του θέση που είναι εξαιρετικό πέρασμα. Taste Δημιουργική κουζίνα, εξαιρετικές παρασκευές, απαράμιλλη ποιότητα και γεύση. Μη φύγετε αν δε δοκιμάσετε τις αβγο-προτάσεις, κάποιο healthy πιάτο, τα αφράτα pancakes του, τις τέλειες βάφλες ή το Croque Madame. Κι αν το επιλέξετε για μετά το μεσημέρι, οι σούπες, τα ορεκτικά, όπως τα Sushi stack, Beef Croquettes, Chicken Crispy Lollipops, Tacos, Salmon Sashimi και Sweet Fries μαζί με τις ολόφρεσκες σαλάτες και τις ιταλικές νοστιμιές, καθώς κι επιλογές σε κυρίως κρέας και ψάρι, όπως Salmon, Beef Tagliata ή Premium Beef Bicarb Steak θα σας κάνουν να το ερωτευτείτε! Όσο για τα γλυκά του, η Pavlova και η Chocolate Sphere είναι τα δυνατά χαρτιά για το φινάλε. Cellar Φέτος, υποδέχεται τη δικιά του «βασίλισσα», τη limited edition φρέσκια μπίρα, New Queen. Φυσικά, δε λείπει η φιλοσοφία του ξεχωριστού cocktail menu, με αναφορά στο “shibui of aesthesis”, τονίζοντας την απλότητα των υλικών και τη συμμετοχή όλων των αισθήσεων στη συνολική εμπειρία. Highlight Τον φετινό χειμώνα, ετοιμάζεται ένα από τα πιο δυνατά “line up” στο καθιερωμένο χειμωνιάτικο event “trolley vs trolley”, όπου το μαγαζί καλεί διάφορα μπαρ της Ελλάδας, αλλά και παγκοσμίου βεληνεκούς της fine drinking σκηνής και των Βest 50 Βars of the World. Προκαλώντας τους σ’ ένα cocktail battle, έχει το κάθε guest bar από ένα trolley και σερβίρει, μ’ έναν διαδραστικό και fun τρόπο, βάζοντας τη δική του πινελιά και φιλοσοφία σε κάθε τραπέζι. Πρεμιέρα: Τετάρτη 15 Νοέμβρη και κάθε Τέταρτη. Tip Από την ευρύχωρη αυλή του, μπορείτε να δείτε τον ιερό ναό του Τιμίου Προδρόμου, σ’ ένα σημείο όπου συναντιέται η σύγχρονη αρχιτεκτονική με τη ρωμαϊκή ιστορία της Θεσσαλονίκης. Info Ικτίνου 22, Τ. 2310 223350, Facebook, Instagram

DELIFISH BY TRIZONI

Spot Κέντρο Θεσσαλονίκης. Place Η νέα πρόταση στο street food προέρχεται από τον Όμιλο Τριζόνι. Με μια δημιουργική διαδρομή 40 ετών και πολύ αγάπη, κατάφεραν να μετατρέψουν το trend σε αγαπημένη συνήθεια. Philosophy Το «Παιδί» του Αστέριου Σουσούρα, με μότο του το “Street food κόντρα στο…κύμα”, που αποτυπώνεται απόλυτα και στον κατάλογό του, αποτελεί τη healthy εκδοχή του fish street food, με γεύσεις της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης. Στόχος της έμπειρης ομάδας είναι η προσέγγιση της υγιεινής ψαροφαγίας και η εκπαίδευση του καταναλωτή στο healthy casual dining street food. Φέτος, το concept ολοκληρώθηκε με όλες τις γευστικές προτάσεις. Taste Η new age ψαροφαγία είναι εδώ! Fish ‘n’ chips σε ελληνικές εκδοχές, κλασικός μπακαλιάρος φιλέτο, πεσκανδρίτσα, γαρίδες ή καλαμάρι. Σουβλάκι ψαριού -σ.σ. greek yakitori- και σύγχρονες συνθέσεις, όπως fish burgers με τόνο, γαρίδες ή μπακαλιάρο συνυπάρχουν σ’ ένα μενού υψηλής διατροφικής αξίας και μοναδικής γεύσης. Φετινή καινοτομία, η πίτα γύρο τόνου! Επίσης, οι οικογενειακές προτάσεις για τα παιδιά, σνίτσελ μπακαλιάρου και ψαροσάντουιτς, θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους. Notice: Τα ψωμιά παρασκευάζονται όλα από αρτοποιό του μαγαζιού και οι σος είναι όλες χειροποίητες. Highlight Τα ψάρια του δεν προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες και δεν ταξιδεύουν με αεροπλάνα, ενώ και οι πρώτες ύλες του έχουν προέλευση μικρότερης των 100 χλμ. από το μαγαζί, στο πλαίσιο της zero waste φιλοσοφίας και της υιοθέτησης φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών και τεχνολογιών, για ένα βιώσιμο μέλλον. Tip Κι όταν δεν μπορείτε να πάτε εσείς στο Trizoni, έρχεται αυτό σε εσάς, με την υπηρεσία delivery, μέσα από τις δημοφιλείς πλατφόρμες. Σας περιμένει: Δευτέρα – Πέμπτη 12.30-22.00, Παρασκευή & Σάββατο: 12.30-23.00, Κυριακές: 13.00-21.30. Info Αγορά Μοδιάνο, Βασ. Ηρακλείου 33, Τ. 2310 265032, Facebook, Instagram

FAMIDELI

Spot Στην περιοχή της Μητρόπολης. Place Ένα deli που προσφέρει τα τραπεζάκια του στο πολυσύχναστο πεζοδρόμιο, αλλά προωθεί και τη φιλοσοφία to go, ενώ λειτουργεί άρτια η υπηρεσία delivery, από τις δημοφιλείς πλατφόρμες, για απόλαυση στον χώρο σας. Philosophy Εδώ, το street food πρωταγωνιστεί στην αστική ζωή και αποθεώνει την ποιότητα της πρώτης ύλης και τις υγιεινές προτάσεις διατροφής, με περίτεχνες, αλλά και σπιτικές συνταγές. Taste Η μέρα ξεκινάει με ζουμερή ομελέτα, τυλιχτή σε τορτίγια, κλασική ή σε brioche, με αλλαντικά από τον Sary και κασέρια Σοχού. Συνεχίζεται με σπιτικό τοστ από κορυφαίας ποιότητας υλικά και bowls από bio γιαούρτια -με αμάρανθο και λιναρόσπορο, με χαρουπάλευρο και φαγόπυρο, με κινόα, σπόρους ηλίανθου και κολοκύθας ή με μαύρη σοκολάτα και cranberries. Τα ροφήματα γιαουρτιού Togurts είναι μοναδικά, ενώ οι σαλάτες από φρέσκα λαχανικά και τα χορταστικά σάντουιτς συνοδεύονται από φυσικούς ή βιολογικούς χυμούς ή κάποιο αποτοξινωτικό ρόφημα, όλα on the spot! Η vegan πρόταση που ξεχωρίζει είναι το μπιφτέκι από πρωτεΐνη μπιζελιού, όσπρια, με bio pasta avocado Κρήτης, tofu και λάδι τρούφας σε καλαμποκίσιο ψωμάκι. Highlight Οι προτάσεις με φρέσκα ή βιολογικά αβγά θα σας κερδίσουν για πάντα. Tip Απολαμβάνετε τις νοστιμιές του καθημερινά, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα. Info Ι. Κουσκουρα 7, Τ. 2310 274780, Facebook, Instagram

FALAFEL TASTE MIDDLE EAST

Spot Κέντρο, Μοδιάνο, Mediterranean Cosmos. Place Πριν επτά χρόνια, κατάφερε να συστήσει και να καθιερώσει τη λιβανέζικη κουζίνα στην κουλτούρα μας, με τον καλύτερο τρόπο. Philosophy Αλλάζοντας τους κανόνες του street food στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει να συνδυάζει τις λιβανέζικες με τις μεσογειακές γεύσεις, και μέσα από κορυφαίες πρώτες ύλες, χειροποίητες παρασκευές, μπαχάρια και μεθυστικά αρώματα όχι μόνο ξυπνάει τις αισθήσεις, αλλά προσφέρει και μια healthy διατροφική πρόταση. Taste Εδώ θα έρθετε, καταρχήν, για το αυθεντικό λιβανέζικο φαλάφελ. Η συνέχεια, όμως, είναι εξίσου ενδιαφέρουσα με τα μπαμπαγκανούς, χούμους, φατούς και ταμπουλέ, vegan wraps, ανατολίτικα meat portions, ολόφρεσκες σαλάτες, vegan ή vegetarian πιάτα και πεντανόστιμες σούπες. Φέτος, οι νέες προτάσεις από την Beyond Meat, που θα βρείτε εδώ αποκλειστικά, όπως το Beyond Steak κομμένο σαν γύρος -με γεύση φιλέτο μοσχάρι- και το κοτόπουλο φιλέτο για vegans, θυμίζουν στη νοστιμιά κρέας, αλλά δεν είναι! Επίσης, γύρο από λαχανικά, vegan burger ή από παντζάρι. Cellar Δοκιμάστε αράκ, το αντίστοιχο τσίπουρο της Μέσης Ανατολής, ή ζεστό κρασί και μεθύστε με τα αρώματα, τα χρώματα και τις γεύσεις -τόσο μακρινές, αλλά τόσο οικείες. Highlight Στο Falafel, η ποιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη: όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται από χειροποίητα και φρέσκα υλικά, με αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Tip Απολαύστε την Ανατολή στο πιάτο σας είτε στο μαγαζί, είτε on the go είτε μέσω delivery. Info Κέντρο, Μητροπόλεως 106 & Ρωμανού (γωνία) Τ. 2310 27 83 63, Αγορά Μοδιάνο, Βασ. Ηρακλειου 33, T. 2310 26 52 47, Ανατολικά Mediterranean Cosmos (εντός του food court) Τ. 2310 47 53 55, Facebook, Instagram

HEMINGWAY

Spot Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Place Retro αισθητική, ασπρόμαυρο 20’s πάτωμα, μεγάλη, φιλόξενη μπάρα, όπως του αξίζει, σκουρόχρωμο ξύλο σε συνδυασμό με παστέλ αποχρώσεις και στο πίσω κάδρο, το σκαλιστό πορτρέτο του Hemingway κι ένα ταμπλό με το σύνθημα: «Ποτέ μην κάθεσαι σε τραπέζι, όταν μπορείς να σταθείς στο μπαρ»! Philosophy Ένα bar-bistrot, που αποτελεί στέκι για ένα διάλειμμα από τη δουλειά ή έξοδο για ποτό, πρωινό ή και γεύμα κάθε ώρα της ημέρας. Taste Η μεγάλη πρωταγωνίστρια είναι η διάσημη «κρέπα φαγητού», που την παραγγέλνετε ως κυρίως πιάτο. Αυτό που τη διαφοροποιεί είναι το χειροποίητο, ποιοτικό φύλλο, αλλά κυρίως το αργό ψήσιμο. Συστήνω αυτήν με κιμά, γιαούρτι και κρέμα γάλακτος. Στο μενού θα ανακαλύψετε αφράτες, πεντανόστιμες ομελέτες, φρέσκες σαλάτες, ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, κλαμπ σάντουιτς, κρύα πιάτα και σούπες, αλλά κι έξτρα πιάτα ημέρας. Cellar Μυρωδάτος καφές, τσάι και φρέσκοι χυμοί σερβίρονται από το πρωί, ενώ οι 300 προτάσεις σε αλκοόλ και οι 60 μπίρες καλύπτουν κάθε γευστική απαίτηση. Highlight Εδώ, θα ακούσετε ωραίες μουσικές, από τζαζ και παλιό ροκ μέχρι κουβανέζικα και salsa, ενώ τα μουσικά events, όπως κάποια casual lives, συμπληρώνουν το μουσικό μενού. Tip Όταν η κατανάλωσή στο ποτό αρχίζει ν’ αυξάνεται, σε κάθε παραγγελία έρχεται κερασμένη και μια διαφορετική πρόταση: κινέζικα ορεκτικά, λουκάνικα, σούπες κλ.π. Όταν ένα μαγαζί ξέρει να κρατάει τους πελάτες του! Info Αλ. Σβώλου 19, T. 2310 281620, Facebook, Instagram

MAREA SEA SPIRIT

Spot Πεζόδρομος της Πλατείας Φαναριωτών. Place Η πιο urban εμπειρία φαγητού στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Η παλιά αστική αισθητική παντρεύεται με τη σύγχρονη άποψη της γαστρονομίας, σ’ έναν χώρο μοντέρνο και minimal, και αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο την old fashioned φιλοξενία της πόλης. Philosophy Πέρασαν επτά χρόνια και το βραβευμένο sea food restaurant αποτελεί πλέον διαχρονική αξία για τους απαιτητικούς του ουρανίσκου. Εδώ, η ψαροφαγία, μέσα από τη φρέσκια ματιά του σεφ, αναδεικνύεται με τις πιο σύγχρονες τεχνικές και αποθεώνεται σε δημιουργικά αστικά πιάτα. Taste Το βάρος δίνεται στην αυστηρή επιλογή των πρώτων υλών -φρέσκα ψάρια από καΐκια της Χαλκιδικής και στις κοπές των ωμών ψαριών: σεβίτσε, ταρτάρ, καρπάτσιο. Το σφιχτό σχετικά μενού του του δίνει τη δυνατότητα να δημιουργεί πιάτα με απόλυτη ποιότητα. Cellar Μια ενδιαφέρουσα wine list ελληνικών και ξένων κρασιών και αποσταγμάτων κάνουν μοναδικά pairings. Highlight Το all time classic -πλέον- σουφλέ σοκολάτας, που λιώνει στο στόμα. Tip Κάντε έγκαιρα κράτηση γιατί η ομάδα των Γλυκάνισου, Iberico και Διαγώνιου κάνει παντού γαστρονομικά θαύματα με πολλούς πιστούς! Info Λώρη Μαργαρίτη 13, T. 2310 257696, Facebook, Instagram

OLICATESSEN

Spot Στα Άνω Λαδάδικα & στην Αγορά Μοδιάνο. Place Το κατάστημα στα Άνω Λαδάδικα είναι ιστορικό, γωνιακό και αναλλοίωτο στον χρόνο. Αυτό που εντυπωσιάζει στον εσωτερικό διάκοσμο, με τα πολλά ξύλινα καφασωτά, είναι ότι έχουν διατηρήσει το αρχικό πλακάκι και το πρώτο εμφανές τούβλο από το αρχικό μαγαζί, που λειτούργησε ως μπακάλικο πριν από 70 χρόνια! Philosophy Με διάθεση να προσφέρουν παραδοσιακά κι εγχώρια προϊόντα από μικρούς ελληνικούς τόπους, αναζητούν τους καλύτερους έλληνες παραγωγούς. Taste Εδώ, θα βρείτε τα πάντα σε προϊόντα παντοπωλείου. Καθημερινά παραδοσιακά, όπως ελαιόλαδα, ζυμαρικά και μέλια, ή πιο σπάνια και δυσεύρετα, όπως η φακή Εγκλουβής, το αγγουρέλαιο απ’ όλη την Ελλάδα, η φάβα από τη Λήμνο και τη Σχοινούσα. Highlight Τα ευρωπαϊκά δημοφιλή γλυκά, όπως το πανετόνε και οι σοκολάτες. Tip Αναζητήστε τις γευσιγνωσίες που γίνονται εντός του καταστήματος. Info Ολυμπίου Διαμαντή 53, Τ. 231 3030286, Αγορά Μοδιάνο, Τ. 2310 264382, Facebook, Instagram

PARTYTURA

Spot Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Philosophy Η προσπάθεια του Δημήτρη Φίστα, που μας γνώρισε την εμπειρία του Ακροάματος και του Κόκκινου φιλιού στο στόμα, να αναβιώσει την ατμόσφαιρα της παρεΐστικης διασκέδασης από τις μπουάτ των 80’s και 90’s, πέτυχε. Προγράμματα που τιμούν το καλό ελληνικό τραγούδι και τους δημιουργούς του, αλλά αναδεικνύουν και τη μουσική αξία της εποχής, ταλαντούχες, νέες φωνές της πόλης κι ένα συνονθύλευμα θαμώνων, κάνουν το πάρτι μοναδικό. Η μεγαλύτερη, όμως, επιτυχία του είναι ότι κατάφερε να ενώσει γενιές και ανθρώπους διαφορετικούς, να επαναφέρει το γνήσιο κέφι και να προσφέρει χαμόγελα και διάθεση για τραγούδι και χορό. Highlight Η καλύτερη στιγμή του προγράμματος, όταν ο Φίστας παίρνει το μικρόφωνο και «απορεί με την καρδιά του». Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι… Tip Παραμονές γιορτών, τα πάρτι στην Partytura ξεκινάνε από το μεσημέρι. Δε θέλετε να τα χάσετε! Info Εθν. Αμύνης 3, Τ. 2310 288200, Facebook, Instagram

RESPECTEAT, SANDWICH EVOLUTION

Spot Στην περιοχή της Μητρόπολης. Place Ο μοντέρνος, industrial χώρος με τη μακρόστενη σάλα του έχει θέα στην κοσμική Κούσκουρα. Εσείς, μπορείτε να επιλέξετε τα τραπεζάκια έξω ή να πάρετε την αγαπημένη σας γεύση take away. Philosophy Το Respecteat έχει πίσω του την ομάδα από το Ούζου Μέλαθρον, το Famideli και το Ντερλικατέσεν και πειραματίζεται διαρκώς με νέες γεύσεις, καινοτομώντας στην τέχνη του σάντουιτς, που έχουν βάση αυθεντικές συνταγές, φρέσκα ζυμάρια και τοπικές, αγνές πρώτες ύλες. Taste Αφράτα πανίνι -αυθεντική ιταλική συνταγή- και τορτίγιες σαν wrap φιλοξενούν σκουμπριά, γαρίδες ή οποιοδήποτε φιλέτο μαζί με ξεχωριστά συνοδευτικά. Το Club Respect «πειράζει» λίγο το κλασικό club sandwich. Τα burgers με κιμά από χωριάτικο λουκάνικο ή μοσχαρίσιο και το cheeseburger με ταλαγάνι προσφέρουν μάξιμουμ απόλαυση. Cellar Εδώ, κάνετε ένα διάλειμμα για να απολαύσετε ένα ποτήρι ρετσίνα Κεχρή ή βαρελίσια μπίρα. Highlight Must try, την υβριδική νοστιμιά Dumplemeze, με μυστική συνταγή, και umami γεύση, που παρόμοια δεν έχετε ξαναδοκιμάσει. Tip Στη σάλα του deli, η ανοιχτή κουζίνα σας επιτρέπει να βλέπετε βήμα-βήμα τις παρασκευές και να διαπιστώσετε με τα μάτια σας την ποιότητα και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται. Info Ι. Κούσκουρα 3, Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 220400, Facebook, Instagram

SALONIKA RESTAURANT

Spot Στο Makedonia Palace Hotel. Place Η ανοιχτή κουζίνα αποτελεί την ατραξιόν στην καλαίσθητη και μοντέρνα σάλα του εστιατορίου, με τη μαγική θέα στην Παραλία, τον Θερμαϊκό και τον Όλυμπο. Τους πιο ζεστούς μήνες, η διασκέδαση μεταφέρεται στον κήπο με την αντίστοιχη ειδυλλιακή ατμόσφαιρα. Philosophy Κοσμοπολίτικη ambient, υψηλή αισθητική, ελληνική κουζίνα με την κορυφαία υπογραφή του Σωτήρη Ευαγγέλου. Taste Η γαστρονομική ταυτότητα του εστιατορίου, με παραδοσιακές, αλλά και σύγχρονες συνταγές από τον Executive Chef Σωτήρη Ευαγγέλου, βασίζεται στα ολόφρεσκα κι εκλεκτά τοπικά προϊόντα της ελληνικής γης. Κορυφαία είναι τα μοσχαρίσια μάγουλα με χειροποίητα ζυμαρικά, μανιτάρια και τρούφα ή ψάρι ημέρας αβγολέμονο με πράσο και σελινόριζα. Cellar Το μενού συνοδεύει μια ολοκληρωμένη και απόλυτα ενημερωμένη wine list, κυρίως από ελληνικούς αμπελώνες όλης της χώρας, αλλά κι επιλεγμένες ετικέτες από τον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Highlight Μη χάσετε «To κυριακάτικο τραπέζι» με σπιτικές γεύσεις και πιάτα μαγειρεμένα μόνο με αγάπη. Σούβλες αρνάκι, κοκορέτσι, γάστρες και μαγειρευτά στο ξυλόφουρνο θα μαζέψουν τις παρέες γύρω από το τραπέζι, που θα θυμίζει άκρως οικογενειακό. Tip Για τους λάτρεις των γευστικών εμπειριών, υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσουν ιδιαίτερα και μοναδικά μενού γευσιγνωσίας εμπνευσμένα από τον Σεφ -εκτός καταλόγου-, σε συνδυασμό με μοναδικά κρασιά από την Ελλάδα και τον κόσμο. Info Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2, Τ. 2310 897197, Facebook, Instagram

TRIZONI EXCLUSIVE

Spot Στα Λαδάδικα. Place Διανύει ήδη τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του σ’ ένα από τα πιο εμβληματικά κτίσματα του ιστορικού κέντρου της πόλης, απέναντι από το Λιμάνι. Κλασική αισθητική, αντάξια του ονόματός και της πορείας του. Στη σάλα, κυριαρχούν το ανοιχτό μπαρ -μέρος του λειτουργεί ως raw bar, τα ξύλινα δάπεδα, η οροφή και τα ρουστίκ τραπέζια, οι κολώνες με τα ψηφιδωτά, καθώς και η εντυπωσιακή ψαριέρα. Philosophy Το αποκλειστικό δίκτυο αλιέων, με δική του καθημερινή τροφοδοσία. Η διατήρηση της nose to tail μαγειρικής, η εκτέλεση των συνταγών με όχι περισσότερα από τρία υλικά, για να αναδεικνύεται η πρώτη ύλη, και το ψήσιμο των ψαριών αποκλειστικά στα κάρβουνα. Taste Φέτος κλείνει 40 χρόνια και στο πλαίσιο της επετείου του, δημιουργεί ένα πλήρες μενού degustation, Δευτέρα – Πέμπτη 13.30-18.00, στην τιμή των 29,80/ άτομο, που σερβίρεται με ποτό, για να αποκτήσετε μια συνολική άποψη της κουζίνας του. Highlights Το Raw Bar: Shop in a shop, που επιμελείται τις ωμές κοπές μεσογειακής δημιουργικότητας. Φέτος, προστίθεται στη λίστα και το nigiri. Tip Σύντομα θα φιλοξενήσει το event «Το κόκκινο και το ψάρι», που θα καταρρίψει τον μύθο ότι τα κόκκινα κρασιά δεν ταιριάζουν με τα ψάρια! Θα δημιουργoύνται δύο μενού degustation τον μήνα, κάθε δεύτερη Τετάρτη, με προτάσεις, όπως Tuna Wellington και γιουβέτσι με ροφό, για περιορισμένο αριθμό θέσεων -η κράτηση είναι απαραίτητη. Κάθε φορά, ένα οινοποιείο θα συνοδεύει μ’ έναν κόκκινο οίνο του το ειδικά διαμορφωμένο μενού. Υπεύθυνος του συγκεκριμένου concept θα είναι ο γιατρός-νευρολόγος και sommelier, Κώστας Παπαδόπουλος. Info Δόξης 1 & Σαλαμίνος 12, Τ. 2310 542533, Facebook, Instagram

SOURDOUGH MICROBAKERY

Spot Στην καρδιά της αγοράς. Philosophy Ο υγιεινός τρόπος ζωής με «βασιλιά» το ψωμί και βάση τη Slow Food φιλοσοφία, κυρίως στη σωστή διαδικασία ωρίμανσης της ζύμης, χωρίς προσθήκη μαγιάς. Ο φούρνος επικεντρώνεται στα φυσικά ψωμιά μόνο από προζύμι και στα φυσικά προϊόντα. Taste Στα ράφια και τις προθήκες του, θα βρείτε δίπλα στα χειροποίητα ψωμιά, τις πίτες με γαστρονομικό χαρακτήρα, focaccia, mini brioche και panini, ως πλήρη σχεδόν μικρογεύματα για όλη τη μέρα, φυσικά κρασιά, τουρσιά, μαρμελάδες και αρωματικά βούτυρα. Highlight Η ζύμη της πίτας έχει μόνο 2% λιπαρά και μια μαμαδίστικη, γεμάτη γεύση. Στην περίπτωση αυτή, δεν επιλέγεις, απλά τις δοκιμάζεις όλες: τυρόπιτα, κασερόπιτα, πίτα λαχανικών, πρασόπιτα με μανιτάρια, κοτόπιτα, κιμαδόπιτα, χορτόπιτα. Tip Εδώ, φροντίζουν τη διατροφή και τον χρόνο σας. Χρησιμοποιούν πολύ παλιές, δοκιμασμένες τεχνικές και γνώσεις στη διατροφή για να δημιουργούν νόστιμα και υγιεινά αρτοσκευάσματα και γλυκά. Info Μητρ. Ιωσήφ 15, Τ. 2310 220223,  Instagram

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα