close search results icon

Ελλάδα

Ιωαννίδης: Οι εμβολιασμένοι θα μολύνουν τους ανεμβολίαστους

Τάχθηκε, επίσης, κατά της υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς.

Ιωαννίδης: Οι εμβολιασμένοι θα μολύνουν τους ανεμβολίαστους
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

 

Για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μίλησε ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γιάννης Ιωαννίδης.

Συγκεκριμένα, δήλωσε στο MEGA πως «υπάρχει ένα ενεργό επιδημικό κύμα το οποίο δεν θα σταματήσει σύντομα. Πολύ απίθανο να σταματήσει μέσα στον επόμενο μήνα», ενώ σημείωσε ότι μέχρι την επόμενη άνοιξη «θα φτάσουμε και ίσως ξεπεράσουμε τους 20.000 νεκρούς» από την πανδημία του κορονοϊού.

Στη συνέχεια ανάφερε πως «υπάρχει ακόμα η δυναμική του επιδημικού κύματος. Μπορούμε να το αποτρέψουμε αν το αντιμετωπίσουμε σοβαρά, με ηπιότητα, κοινωνική συναίνεση και με μέτρα που θα αποφύγουν τα lockdowns τα οποία ήταν καταστροφικά». Παράλληλα, δεν συμφώνησε με την λύση των lockdowns, την οποία χαρακτήρισε ακραία και αντ’ αυτού ζήτησε τη λήψη «ήπιων και στοχευμένων μέτρων» που δεν θα διαταράσσουν την κοινωνική ζωή. «Να συνεχίσουμε να ζούμε λογικά μέχρι το επιδημικό κύμα να δαμαστεί».

Όπως ανέφερε, το 1/3 των ελλήνων έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό. «Το 55% έχει κάνει το εμβόλιο. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν καλή κάλυψη. Όχι όλοι. Οι ανοσοκατασταλμένοι συμπολίτες μας δεν αναπτύσσουν καλή κάλυψη στο εμβόλιο».

Τρίτη δόση

Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση με την τρίτη δόση εμβολιασμού εκείνος απάντησε πως αυτό αποτελεί  «ερώτημα που θα έπρεπε να έχει απαντηθεί με αυστηρές και ελεγχόμενες μελέτες». «Αυτή τι στιγμή ένα πολύ μεγάλο πληθυσμό ανά τον κόσμο, ευάλωτοι, δεν έχουν εμβολιασθεί σε φτωχές χώρες. Η πανδημία ανατροφοδοτείται από αυτόν τον πληθυσμό. Αν δεν την ελέγξουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Άρα υπάρχει προτεραιότητα να εμβολιαστεί το ευπαθές κομμάτι του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά να δώσουμε προτεραιότητα στην τρίτη δόση», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, δήλωσε  ότι «αν είχαμε καλύτερη κάλυψη σε ηλικιωμένους και ευπαθείς, ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων θα ήταν πολύ μικρότερος. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της θνησιμότητας. Έχουμε περιθώρια να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας».

Εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού

«Είναι η σωστή κίνηση να εμβολιάζεται κάποιος που εργάζεται σε υπηρεσίες υγείας. Ωστόσο οι άνθρωποι αυτοί έχουν επιχειρήματα. Είναι λάθος να τους διώξουμε από το σύστημα υγείας. Εάν χάσουμε ένα 20-30% θα βρεθούμε ακόμα σε πιο δύσκολη θέση», τόνισε.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια για την διάδοση και τον περιορισμό της διάδοσης του επιδημικού κύματος. Ενώ διατηρεί πολύ καλή αποτελεσματικότητα για ζητήματα διασωλήνωσης, νοσηλείας και θανάτου, η αποτελεσματικότητα στο να περιορίζει την μεταδοτικότητα είναι περιορισμένη. Το εμβόλιο από μόνο του δεν θα σταματήσει το επιδημικό κύμα» πρόσθεσε. «Είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, ειδικά σε ευπαθή άτομα, αλλά δεν εφησυχαζόμαστε ότι δεν θα κολλήσουμε εμείς ή κάποιον άλλον, όταν υπάρχει ένα πολύ ενεργό επιδημικό κύμα».

«Οι εμβολιασμένοι θα κολλάνε τους ανεμβολίαστους»

«Αν το εμβόλιο σε προστατεύει 50% πάνω κάτω από την πιθανότητα να μολυνθείς, αν αυξήσεις τις εκθέσεις σου 10 φορές, αυτό το 50% πάει περίπατο. Μπορεί να φτάσουμε στην περίπτωση να είναι οι εμβολιασμένοι αυτοί διακινούν την πανδημία και θα την πληρώσουν περισσότερο οι ανεμβολίαστοι. Μπορεί να καταλήξουμε στην περίπτωση οι εμβολιασμένοι να μολύνουν τους ανεμβολίαστους και κάποιους από αυτούς να τους σκοτώνουν».

Εμβολιασμός παιδιών

Τέλος, αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των ανηλίκων, για τον οποίο δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά μικρός ο κίνδυνος του κορονοϊού για τα παιδιά. «Όπως και ο κίνδυνος από το εμβόλιο είναι εξαιρετικά μικρός» δήλωσε, χαρακτηρίζοντας «προσωπική απόφαση» των γονιών ή των πολύ νέων ανθρώπων τι πρέπει να κάνουν.

Πηγή: MEGA

Δείτε επίσης:

Σταθερά αυξητικός ο ρυθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως-Πως προχωρούν οι εμβολιασμοί