Parallax View

Γιατί τα σώματά μας έχουν λιγότερα δικαιώματα από τα όπλα;

Όταν η χώρα των «ελεύθερων» ασκεί περισσότερους ελέγχους στις γυναίκες και επικροτεί την οπλοφορία.

Μαρίνα Τομπάζη
γιατί-τα-σώματά-μας-έχουν-λιγότερα-δικ-908744
Μαρίνα Τομπάζη

Μνήμες σκοταδισμού ανασύρουν οι δύο πρόσφατες αποφάσεις που λήφθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Δύο υποθέσεις που φαινομενικά δεν σχετίζονται, αλλά στην πραγματικότητα είναι αναπόφευκτη η σύνδεσή τους.

Μόλις λίγες ημέρες προτού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπογράψει νομοσχέδιο που προμηνύει τον περιορισμό της οπλοκατοχής, το δικαστικό σώμα της χώρας θεώρησε ορθό να ακολουθήσει την αντίθετη κατεύθυνση, επικυρώνοντας συνταγματικά την αδειοδότηση των πολιτών στο να φέρουν όπλα – νόμιμα – σε δημόσιους χώρους των μεγαλύτερων πόλεων, όπως η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.

Είναι σημαντικό να μην λησμονηθεί πως η παραπάνω θέση εγκρίθηκε την ίδια στιγμή όπου ολόκληρη η Αμερική έχει μετατραπεί σε αιματηρή κόλαση, πολιορκημένη από τα όπλα και τους κατόχους τους που θερίζουν ζωές ανεξέλεγκτα. Σύμφωνα, μάλιστα με την Gun Violence Archive, από την αρχή του έτους και μέχρι τώρα, περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι «κατέληξαν» τραγικά από σφαίρα.

Παράλληλα όμως, με τον θρίαμβο του οπλικού λόμπι, έρχεται στο «φως» – προερχόμενη σίγουρα από το σκοτάδι – είδηση για τη δικαστική απόφαση που θέτει υπό κατάργηση τη νομιμότητα των αμβλώσεων, ανατρέποντας έτσι, την ιστορική συνταγματική απόφαση, Roe V Wade.

Οι γνωστοί «ιεροεξεταστές» εναποθέτουν τη τύχη του αναπαραγωγικού δικαιώματος των γυναικών στη κάθε πολιτεία, με περίπου τις μισές να είναι πολέμιες των εκτρώσεων, έχοντας ήδη θεσπίσει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό τους.

Η ποινικοποίηση της άμβλωσης ωστόσο, δεν συνιστά απαραίτητα και την αποτροπή από την ίδια την πράξη. Γυναίκες θα τερματίζουν την κύησή τους ανεξαρτήτως, πάντα και παντού. Η διαφορά θα εντοπίζεται στους αυξημένους αριθμούς της θνησιμότητας των θηλυκών, όταν οι ίδιες θα καταφεύγουν σε επικίνδυνες και αυτοσχέδιες μεθόδους με σκοπό την αποβολή.

Και κάπως έτσι, οι πολιτισμένες κατά τα άλλα, Ηνωμένες Πολιτείες καταστέλλουν τη σωματική αυτοδιάθεση, με πρόσχημα την προφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Την υπεράσπιση των αγέννητων παιδιών, όταν τα ήδη γεννημένα θυσιάζονται στο βωμό της ένοπλης κυριαρχίας. Την υπεράσπιση του ίδιου του παιδιού που όταν έρθει σε αυτό τον κόσμο, αυτοί είναι που θα το σκοτώσουν επειδή είναι από άλλη φυλή, gay ή γυναίκα.

Με αυτόν τον τρόπο δεν υποστηρίζεται η ζωή του αγέννητου παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο, για ακόμη μια φορά, καταδικάζεται το γυναικείο φύλο στην αθλιότητα. Η απαγόρευση των αμβλώσεων δεν πλήττει απλώς θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά μαρτυρά απέχθεια στα πρόσωπα των γυναικών. Η διακοπή μιας εγκυμοσύνης ως πράξη θα πρέπει να αποτελεί επιλογή για την καθεμία, η τελική απόφαση να κρίνεται από αυτήν και μόνο. Κανένα άλλο «σώμα» γενετικό ή εξουσίας δεν μπορεί να έχει κυριαρχία πάνω στο δικό σου.

Η Αμερική λοιπόν, αναγεννιέται στον Μεσαίωνα, με όλους μας να αντικρίζουμε κύρια δικαιώματά μας, κεκτημένα με μακροχρόνιους και κοπιαστικούς αγώνες, να τίθενται εκ νέου υπό αμφισβήτηση.

Από το σημείο που θεωρείται αναφαίρετο δικαίωμα του Αμερικανού πολίτη να μπορεί να ανοίξει το συρτάρι του σπιτιού του, δίπλα ίσως σε αυτό που φυλάει τις πάνες του παιδιού του, και να αρπάξει ένα όπλο που θα τον συντροφεύει στη δουλειά ή τα ψώνια του, ενώ μια γυναίκα – ακόμα και η δικιά του – να μην μπορεί να μεριμνήσει για το ίδιο της το σώμα, αυτό το έθνος έχει επιλέξει να πετάξει κάθε ασπίδα ελευθερίας, γυρίζοντας αυτοβούλως αιώνες πίσω.

*Προστατέψτε τα παιδιά από τα όπλα, γιατί ο πραγματικός κίνδυνος δεν ελλοχεύει στη μήτρα!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα