Featured

Γιατί το σπίτι θα γίνει ο επόμενος hot ταξιδιωτικός προορισμός

Οι γραμμές που χωρίζουν τη ζωή, την εργασία και τις διακοπές γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτες.

Parallaxi
γιατί-το-σπίτι-θα-γίνει-ο-επόμενος-hot-ταξ-845144
Parallaxi
Πηγή: Unsplash

Η εργασία και η ζωή είναι σαν γραμμές που αρχίζουν να τέμνονται. Τα κάποτε σταθερά όρια μεταξύ της δουλειάς και του ελεύθερου χρόνου, αρχίζουν να «τρέμουν».

Η δυνατότητα της απομακρυσμένης εργασίας, να κάνουμε μια δουλειά από όπου και αν βρισκόμαστε, συνδυάζοντας επί της ουσίας τον χρόνο της δουλειάς μας και τον ελεύθερο μας χρόνο, διαγράφει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της καθημερινότητας και των σαββατοκύριακων.

Το 1800 για τους Αμερικανούς το σπίτι ήταν τα πάντα. Δούλευαν, κοιμόντουσαν, μαγείρευαν, έτρωγαν, μεγάλωναν παιδιά. Δεν υπήρχε μετακίνηση. Δεν υπήρχε γραφείο ή εργοστάσιο για να πάνε. Η αγροτική οικονομία εμπόδιζε πολλές οικογένειες από το να πάνε διακοπές.

150 χρόνια μετά, σε έναν βιομηχανοποιημένο κόσμο, μπήκαν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ζωής, εργασίας και αναψυχής. Σπίτι, δουλειά, ξενοδοχείο ήταν τρία διαφορετικά μέρη.

Όμως, επιστρέψαμε στο παρελθόν. «Τα ταξίδια, η ζωή, η δουλειά δεν φαίνεται να έχουν φανερά διαχωριστικά όρια» λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, Brian Chesky.

Ο χρόνος εργασίας αρχίζει να εισέρχεται στα σαββατοκύριακα των διακοπών και τα σαββατοκύριακα να μπαίνουν μέσα στην καθημερινότητα της εργασίας. Μπορείς να βρεθείς σε ένα προσωρινό σπίτι στο βουνό ή στην παραλία, αλλά όχι για να κάνεις διακοπές.

Πηγή: Unsplash

«Εφόσον το Zoom είναι εδώ για να μείνει, το ίδιο συμβαίνει και με την απομακρυσμένη εργασία. Έτσι δημιουργείται μια ευελιξία όσον αφορά την εργασία και τα ταξίδια. Εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να υιοθετήσουν μια πιο ευέλικτη πολιτική εργασίας που τους επιτρέπει να μετακινούνται με νέους τρόπους.

Το πιο συναρπαστικό στοιχείο για εμένα είναι ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για μακροχρόνιες διαμονές. Το 20% των κρατήσεων για διανυκτερεύσεις είναι για 28 ημέρες ή περισσότερες. Οι μισές από τις κρατήσεις είναι για διαμονές για μια εβδομάδα ή και περισσότερο. Πρόκειται για ποσοστά που έχουν αυξηθεί πριν από την πανδημία και αυτό μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι δεν χρειάζεται να επιστρέψουν στο γραφείο.

Επίσης, ένα ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που ταξιδεύουν με κατοικίδιο, καθώς μένουν περισσότερες μέρες κάπου. Κατά 55% έχει αυξηθεί η χρήση του φίλτρου WiFi. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τη σύνδεση τους στο διαδίκτυο και θέλουν να επαληθεύσουν την ταχύτητα του εάν είναι να πραγματοποιήσουν κλήσεις μέσω Zoom.

Η Δευτέρα και η Τρίτη είναι οι πλέον αναπτυσσόμενες ημέρες της εβδομάδας για ταξίδια. Αυτό προσφέρει η εξ αποστάσεως εργασία.

Επίσης, πολλά περισσότερα άτομα ταξιδεύουν κοντά. Έχουμε δει μεγάλη αύξηση στις παραμονές σε προορισμούς που η απόσταση τους είναι 200 μίλια ή λιγότερο.

Ένα σπίτι είναι μέρος για να ζήσουν οι άνθρωποι. Αλλά εάν ταυτόχρονα εκτός του να ζεις μπορείς να εργαστείς ή και να κάνεις διακοπές σε αυτό, τότε οι άνθρωποι μπορούν να εργαστούν από πολλά σπίτια εάν το θέλουν. Η σχέση με τα σπίτια μας αλλάζει.

Η τιμή ανά διανυκτέρευση αυξάνεται, επειδή οι άνθρωποι αναζητούν πλέον μεγαλύτερους χώρους. Θέλουν περισσότερα υπνοδωμάτια και ένα πιο εξοπλισμένο σπίτι για να δουλέψουν, αλλά και να χαλαρώσουν παράλληλα. Ένα στούντιο στο Μανχάταν δεν φαίνεται τόσο καλή ιδέα όσο ένα μεγαλύτερο σπίτι σε μια μικρή πόλη ή ένα προάστιο. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να νοιάζονται και για το χώρο, πέρα από τον τόπο.

Οι άνθρωποι συνήθιζαν να διαλέγουν πρώτα τον προορισμό. Τώρα για πολλούς το σπίτι είναι ο προορισμός. Πολλοί θα επηρεαστούν για το πότε και πού θα ταξιδέψουν, εφόσον μπορούν να βρουν ένα μεγάλο μέρος με χώρο για να μείνουν με την οικογένεια τους και τους φίλους τους.

Πηγή: Unsplash

Έχουμε δει τεράστια αύξηση των ανθρώπων που ταξιδεύουν σε μικρές πόλεις, αγροτικές κοινότητες και εθνικά πάρκα. Όταν τα σύνορα μιας χώρας είναι κλειστά και τα μουσεία κλειστά, είναι λογικό ότι δε θα μπορείς να πας στο Παρίσι ή σε άλλες μεγάλες πόλεις. Έτσι, οι άνθρωποι ταξιδεύουν τοπικά. Επίσης, τα επαγγελματικά ταξίδια έχουν αρχίσει να μειώνονται, ωστόσο πολλοί άνθρωποι θέλουν να φύγουν από το σπίτι τους. Και έτσι ανακαλύπτουν ξανά την πόλη πηγαίνοντας 200 μίλια μακριά. Ταξιδεύουν για να μείνουν σε σπίτια και φίλους, αντί να δουν παγκόσμια τοπόσημα.

Τα άτομα χωρίς παιδιά είναι λιγότερο δεμένα με το σπίτι τους, σε αντίθεση με αυτούς που έχουν παιδιά. Και είναι πιο εύκολο όταν δεν έχεις παιδιά να μετατρέψεις ένα κανονικό σαββατοκύριακο, σε ένα τριήμερο που θα συνδυάσεις την εργασία και το ταξίδι, αφού δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το σχολείο τους.

Υπάρχει μια ανακατανομή των ταξιδιωτικών προορισμών από τις μεγάλες πόλεις σε μικρότερες. Το Λας Βέγκας και το Παρίσι από το 11% των διανυκτερεύσεων το 2019, δύο χρόνια αργότερα βρίσκεται στο 6%. Ο κόσμος θα συνεχίσει να πηγαίνει στο Παρίσι και στο Λας Βέγκας, αλλά τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Ταξιδεύαμε σε ένα χώρο, δουλεύαμε σε διαφορετικό χώρο, ζούσαμε σε άλλο χώρο. Τώρα όλα αυτά ενώνονται.

Τα ταξίδια ίσως σταματήσουν να γίνονται εποχιακά, αλλά να πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Οι περισσότεροι ταξιδεύουν το καλοκαίρι για τις διακοπές τους. Αλλά, πλέον κάποιοι όταν βλέπουν ότι οι τιμές είναι χαμηλά μπορεί να κάνουν κράτηση σε ένα Airbnb ή ένα ξενοδοχείο για ένα μακρινό ταξίδι off season.

Είμαι 40 χρονών. Στα 26 μου ξεκίνησα το Airbnb στο Σαν Φρανσίσκο. Το 2007 επενδυτές μεγάλων εταιρειών μετέφεραν τα γραφεία τους στη Silicon Valley. Τώρα κάνουν τις συναντήσεις τους μέσω Zoom. Σκοπεύουμε να παραμείνουμε στο Σαν Φρανσίσκο. Αλλά αν ξεκινούσα το Airbnb σήμερα, είναι πιθανό να επέλεγα μια άλλη πόλη».

Πηγή: The Atlantic

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα