Πρόσωπα

Η Gen Z του TikTok

4 νέοι μιλούν για το ελληνικό TikTok, το πως ξεκίνησαν και πως βλέπουν τα πράγματα στο σήμερα.

Νίκος Γκάγιας
η-gen-z-του-tiktok-916297
Νίκος Γκάγιας

Ο Λυμπέρης Μέλκης, ο Γιώργος Ντάβος, η Αναστασία Κοτελίδου και ο Μιχάλης Δόκας ανήκουν στη νέα γενιά του TikTok. Με ηλικίες από 23 ετών και κάτω, αποκτούν όλο και μεγαλύτερο κοινό στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο TikTok. 

Ο καθένας κάνει κάτι διαφορετικό. Ο Γιώργος ως ηθοποιός ξέρει πολύ καλά πως να μας κάνει να γελάμε με το ταλέντο του. Ο Λυμπέρης με σπουδές στην φαρμακευτική μας αποδεικνύει πως η μεγάλη του αγάπη είναι η υποκριτική και καθημερινά μας παρουσιάζει αστεία σκετσάκια με τους φίλους του. Η Αναστασία, φοιτήτρια Δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ μας παρουσιάζει σε σύντομα vlog την καθημερινότητα της. Και ο Μιχάλης συχνά δοκιμάζει παράξενα φαγητά και μας κάνει γνωστά facts που δεν ξέραμε.

Οι τέσσερις έζησαν τις καραντίνες τους δημιουργώντας το δικό τους υλικό. Τότε που όλοι μας κλειστήκαμε στα σπίτια μας και χρειάστηκε να βάλουμε stop στις ζωές μας. Όμως κάποιοι εξάντλησαν την δημιουργικότητα τους και σήμερα μετρούν χιλιάδες ακόλουθους στο TikTok.

Λυμπέρης Μέλκης

«Με το TikTok ξεκίνησαν όλα εν μέσω καραντίνας στην Ελλάδα τουλάχιστον. Στην Αμερική παρατήρησα ότι υπήρχε πολύ πιο πριν. Τότε λοιπόν είχε ανεβάσει ένας φίλος μου ένα βίντεο, στο οποίο πατούσαμε πάνω σε ήχους από κωμικές σειρές. Έπειτα εγώ σκέφτηκα ότι είχαμε ιδέες σαν παρέα και θα μπορούσαμε να κάνουμε σκετσάκια από καθημερινές καταστάσεις που βιώνουμε όλοι στη ζωή μας. Όπως ας πούμε “τι έγινε όταν χώρισε ένας κολλητός μας, τι θα γίνει όταν θα πάμε διακοπές κλπ”

@lymberis.m Καντε ταγκ αυτούς που πρέπει 😂 @christriantafyllos #fy #viral #foryoupage #tiktokgreece #foryou #for #you #greecetiktok #greece #trend ♬ original sound – Λυμπέρης Μέλκης

Στην αρχή λόγω αλγορίθμου δεν μπορείς να πάρεις πολλές προβολές. Το προσπάθησα μία, δύο, τρεις και άρχισε να δουλεύει. Το πρώτο έναν μήνα είχα 200 followers και τον επόμενο 1.000. Στο εξάμηνο είχα φτάσει τους 15.000-20.000 ακόλουθους. Τότε ήταν που παρατηρήσαμε πως βγαίναμε με τον φίλο μου τον Ιάσωνα που κάνουμε μαζί τα βίντεο πως βγαίναμε για ένα ποτό και μας χαιρετούσαν. Έτσι συνεχίσαμε και με το καιρό ήρθαν οι συνεργασίες.

 Το πρώτο βίντεο που έγινε viral ήταν με τον Ιάσωνα το περσινό καλοκαίρι και μέσα σ’ ένα βράδυ είχε φτάσει 200.000 προβολές.Αν βρεις κάτι που είσαι καλός και το δουλέψεις ο αλγόριθμος θα σε βοηθήσει.

@lymberis.m Wait for it 😂 Για πρώτη φορά καλά πήγε 😂 @iasonas.ch #fy #viral #foryoupage #tiktokgreece #foryou #for #you #greecetiktok #greece #trend ♬ original sound – Λυμπέρης Μέλκης

Μέσα από το TikTok μπορούν να γίνουν πράγματα. Όμως στο ελληνικό TikTok δεν σε πληρώνει κανείς από την εφαρμογή. Στην Αμερική εγώ που έχω βίντεο με αρκετές προβολές θα έβγαζα κάποια χρήματα από εκεί. Στην Ελλάδα τα μόνα λεφτά που μπορείς να βγάλεις είναι μόνο αν έρθει κάποια εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση δημιουργούνται πολλές ευκαιρίες μέσω της πλατφόρμας.

*Ο Λυμπέρης είναι 23 ετών, σπούδασε φαρμακευτική στο εξωτερικό και αυτή την στιγμή κάνει την πρακτική του και την διπλωματική του. Αγαπάει το μπάσκετ, όμως λόγω τραυματισμού χρειάστηκε να σταματήσει. Επίσης είναι μεγάλος fan του κινηματογράφου.

Μιχάλης Δόκας

«Το TikTok ξεκίνησε ως κάτι που έκανα για να περάσω τον ελεύθερο μου χρόνο στη δεύτερη καραντίνα. Έβλεπα πολλά βίντεο, γενικά έχω αρκετή φαντασία και επειδή ο ελεύθερος χρόνος ήταν πάρα πολύς αποφάσισα να ανεβάσω και εγώ κάποια βίντεο για να γελάμε με την παρέα μου και τη κοπέλα μου.

@mikedokas Γνωμη για την σοκολατα; #ntaxei #fy #fyp #tiktokgreece #ellada #xyzcba #viral #ελλαδα #ελληνικοτικτοκ #fact #food #greektiktok #facts #xmas #christmas ♬ Sleigh Ride – Leroy Anderson

Γενικά πολλά από τα βίντεο πήγαιναν καλά ωστόσο δεν υπήρχε κάποια ιδιαίτερη αύξηση όσον αφορά τους ακόλουθους. Η έκρηξη έγινε όταν άρχισα να μιλάω στα βίντεο μου και να αναδεικνύω τον χαρακτήρα μου στην πλατφόρμα. Έχω χαρακτηριστική φωνή, δεν μπορώ να μιλάω χαμηλόφωνα από μικρό παιδί – αυτό ήταν κάτι που με χαρακτήριζε από πάντα. Όταν αποφάσισα να το δείξω και στον κόσμο του TikTok ήταν η στιγμή που έγινε η έκρηξη στο προφίλ μου. Απευθείας άρχισα να απολαμβάνω ακόμα παραπάνω τη διαδικασία του να κάνω βίντεο μιας και γενικά ως άνθρωπος αντλώ πάρα πολλή χαρά από το να βοηθάω κόσμο, γι’ αυτό άλλωστε γι’ αυτό επέλεξα να ασχοληθώ με την ιατρική. Το να διαβάζω σχόλια από μικρούς και μεγάλους που μου λένε ότι τα βίντεο μου τους φτιάχνουν την μέρα και τη διάθεση μου δίνει το μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσω.

Με την πάροδο των μηνών έχω φροντίσει και έχω εξελίξει πάρα πολύ το περιεχόμενο μου, έχω κάνει αρκετές μικρές σειρές/playlist με διαφορετικές θεματικές από Formula 1, σε ταξίδια, ιατρικά βίντεο μέχρι και βίντεο που δοκιμάζω με τα πιο παράξενα φαγητά του κόσμου. Προσπαθώ διαρκώς να βρίσκω νέα πράγματα, να συζητάω και να παρουσιάζω για να μοιραστώ τα ενδιαφέροντα μου με τους θεατές. Ωστόσο πάντα η σχολή μου και η επιστημονική μου κατάρτιση αποτελούν την πρώτη και σημαντικότερη υποχρέωση μου, ο,τιδήποτε γίνεται στο TikTok και στις πλατφόρμες των social media γίνεται συμπληρωματικά και όταν έχω τον χρόνο να το κάνω. Ευελπιστώ στο μέλλον τα βίντεο μου, όσο διανύω το μονοπάτι της ιατρικής, να αποκτήσουν πιο επιστημονικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και να εξελιχθεί το προφίλ μου σε χώρο συζήτησης πάνω σε ιατρικά και επιστημονικά θέματα.

@mikedokas Reply to @xara_btn ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ🥰 #ntaxei #fy #fyp #tiktokgreece #ellada #xyzcba #viral #ελλαδα #ελληνικοτικτοκ #xyzbca #foryoupage #greektiktok #trend #trending #greek #gelaeinaigiakalo #fun #funny #laugh #laughing #joke #jokes #meme #cook #cooking #tiktokcook #recipe #recipetok #challenge #recipetiktok #cookingtiktok #cooktok ♬ Say So (Instrumental Version) [Originally Performed by Doja Cat] – Elliot Van Coup

Όσον αφορά το ελληνικό TikTok για να είμαι ειλικρινής χρόνο με τον χρόνο παρατηρώ μεγάλα άλματα στο επίπεδο των βίντεο και των παραγωγών. Από τις ιδέες, στα πλάνα, στο μοντάζ και γενικά το concept των βίντεο θεωρώ έχει ανέβει πάρα πολύ. Αυτό εξαιτίας του μεγάλου ανταγωνισμού που επικρατεί στη πλατφόρμα, μιας και πλέον υπάρχουν εκατοντάδες άξιοι δημιουργοί που ανεβάζουν τον πήχη καθημερινά»

*Ο Μιχάλης είναι 22 ετών και ζει στη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν ως mikedokas απ’ το TikTok η θείος Μιχάλης που είναι το παρατσούκλι του στην πλατφόρμα. Σπουδάζει στο τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 4ο έτος των σπουδών του.

@mikedokas Θελετε κιαλλα Vlogs?🥰 ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΒΟΥΤΙΑ; #ntaxei #fy #fyp #tiktokgreece #ellada #xyzcba #viral #ελλαδα #ελληνικοτικτοκ #italy #rome #travel #vlog #fun ♬ Che La Luna – Louis Prima

Γιώργος Ντάβος

«Με το TikTok ξεκίνησα εντελώς τυχαία, όπως και οι περισσότεροι νομίζω. Μία φίλη μου έδειξε και κάπως έκανα και εγώ ένα βίντεο και το ανέβασα στο δικό μου προφίλ και έγινε viral. Ανέβασε ένα ακόμα που πάλι έγινε viral.

@gdavos Τοστ με κέτσαπ γιατί νηστεύουμε!!1! insta—> giorgos_davos #greek#easter#tiktokgreece#dekaleptakirygma#fyp#fy ♬ original sound – giorgos_davos

Επειδή έχω μπει από μικρή ηλικία στον χώρο της υποκριτικής η έκθεση υπάρχει από μικρή ηλικία, όμως με το TikTok όλο αυτό ήταν πολύ μεγαλύτερο. Όμως στην αρχή δεν είχα καταλάβει τι είχε συμβεί. Είχαμε καραντίνα, δεν βγαίναμε. Επομένως μετά που αρχίσαμε να κυκλοφορούμε άρχισα να καταλαβαίνω πως κάποιοι με ξέρουνε και ήταν αρκετά περίεργο. 

Βελτίωση από την πλευρά των δημιουργών, όσον αφορά τις συνεργασίες υπάρχει. Εμένα μου άρεσε το TikTok πιο πολύ την περίοδο της καραντίνας γιατί ήταν πιο αυθόρμητο. Τώρα μετά από ένα σημείο κατάλαβαν πως η πλατφόρμα τραβάει πολύ, έψαχναν τα trends και όλο πήγε αρκετά εμπορικά. Τότε όλοι ανεβάζαμε για την πλάκα μας. Αυτό ακόμα το είδα και από εμένα, μετά από ένα σημείο ένιωθα ένα άγχος για το τι ανεβάζω. 

Ανταγωνισμός υπάρχει παντού αλλά αυτό δεν νομίζω πως είναι κακό. Στο TikTok δεν υπάρχει συνταγή για το τι θα πάει καλά. Ο καθένας έχει τόσο διαφορετικό περιεχόμενο, επομένως δεν νομίζω πως υπάρχει ανταγωνισμός με την έννοια της λέξης. Αν εγώ κάνω κωμικό περιεχόμενο και κάποιος άλλος χορευτικό, δεν ανταγωνιζόμαστε σε κάτι. 

@gdavos Η μόνη φορά που δεν έκανα εγώ Θεοπούλα έλα insta—> giorgos_davos [@teresapeleki] #mykonos#para5#tiktokgreece#fyp#foryou ♬ πρωτότυπος ήχος – Panagiotis Papoulias

Στο χώρο της υποκριτικής το TikTok δεν μου έφερε κάποια δουλειά, πιο πολύ οι συνεργασίες ήρθαν στο κομμάτι των social media. Στην αρχή το φοβόμουν ότι μπορεί να μου κάνει κακό στη δουλειά, όμως είδα ότι τελικά το ήξεραν και στη δουλειά και τους άρεσε. 

Αυτό μου έδωσε είναι πως μπόρεσα να λυθώ πολύ, να μην σκέφτομαι το πως θα φανώ, να ανοιχτώ περισσότερο, να δείξω πτυχές του εαυτού μου. Επίσης άρχισα να βάζω στο Instagram που δεν θα έβαζα πριν έναν χρόνο γιατί αισθάνομαι περισσότερο αυτοπεποίθηση. Επίσης ανέβασα βίντεο που χορεύω που το φοβόμουν πολύ γιατί ήταν εκτός από αυτό που είχαν συνηθίσει να βλέπουν σ’ εμένα αλλά ήταν πάντα ένα κομμάτι της ζωής μου»

@gdavos πρωτοποριακός καλλιτέχνης😎 @Marseaux 💙 #konstantinoukaielenis #tiktokgreece #fyp #fy ♬ original sound – giorgos_davos

*Ο Γιώργος είναι ηθοποιός. Έχει αποφοιτήσει από δραματική σχολή και ασχολείται μ’ αυτόν τον χώρο από τα 6 του. Ήταν και σε καλλιτεχνικό σχολείο, επομένως υπήρχε πάντα η ιδέα στο μυαλό του. Μάλιστα φέτος έπαιζε και σ’ ένα μιούζικαλ όπου είδε πως του αρέσει πέρα από το κομμάτι της καθαρής υποκριτικής και αυτό του performing. 

Αναστασία Κοτελίδου

«Με το TikTok ξεκίνησα όπως όλοι στην καραντίνα με τελείως διαφορετικό περιεχόμενο. Όμως μία μέρα που έφευγα από Καβάλα για Θεσσαλονίκη σκέφτηκα “δεν το γυρνάω ένα βίντεο/vlog” και πήγε πολύ καλά. Έτσι είδα ότι μου αρέσει αυτό. Μετά όμως δεν ανέβαζα τακτικά και κάποια στιγμή πριν από 6 μήνες είπα πως θα το κάνω εντατικά. Είδα πως πήγαινε πολύ καλά. Οπότε κατέληξα να κάνω τα lifestyle video. 

@anastasiakotelidou Σαν να αληθορίζω λίγο…😂 Τα credits στον @Giorgos Mavroeidis που το εφηύρε!#challenge #cocacola #pepsi #anastasiakotelidou ♬ Happy and fun corporate music for advertising. – TimTaj

Υπήρξε μία περίοδος που με ευνοούσε πολύ ο αλγόριθμος. Το TikTok έτσι λειτουργεί. Για δύο βδομάδες όλα μου τα video πήγαιναν πολύ καλά.

Μπορεί κάποιος να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια και να μην ανταμείβεται και κάποιος που δεν καταβάλλει τα βίντεο του να παίρνουν χιλιάδες προβολές.

@anastasiakotelidou VLOG 📷 | Πέμπτη 05 Μαΐου 2022 | IG:anastasiakotelidou #greece #thessaloniki #vlog #anastasiakotelidou ♬ Ekdromi – Dimitra Galani & Efstathios Drakos

Γενικότερα δεν πιστεύω πως είναι τόσο ακμαίο όσο ήταν στη καραντίνα. Αυτό το βλέπω και στους φίλους μου από το πόσο βλέπουν και είναι λογικό γιατί πια βγαίνουμε. Θεωρώ πως υπάρχει ανάπτυξη και εξέλιξη στην ποιότητα γιατί ακόμα και οι επαγγελματίες YouTubers έχουν ποντάρει στο TikTok και ανεβάζουν και εκεί περιεχόμενο. 

Το τελευταίο περίπου 6μηνο αποφάσισα να ασχοληθώ εντατικά και ανεβάζω 1-2 βίντεο την ημέρα. Το έχω πάρει πολύ θερμά και έχω ανοίξει και το δικό μου κανάλι στο YouTube.»

@anastasiakotelidou

VLOG 📷 | Το τελευταίο από Θεσσαλονίκη..Θα μου λειψει η Θεσσαλονίκη μου!❤️ | Πέμπτη 14/04/2022 IG:anastasiakotelidou

♬ original sound – lyrical.blogs_albania

*Η Αναστασία είναι 20 ετών. Είναι από την Καβάλα, σπουδάζει δημοσιογραφία στο ΑΠΘ. Στον ελεύθερο της χρόνο αγαπάει να διαβάζει βιβλία και να ακούει μουσική, ενώ συχνά μπορεί να την πετύχεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης παρέα με τους φίλους της να πίνει καφέ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα