Parallax View

H ιδιότυπη άποψη για την ελευθερία του Τύπου

Ολισθαίνοντας διαρκώς στα μάτια του κόσμου 

Γιώργος Τούλας
h-ιδιότυπη-άποψη-για-την-ελευθερία-του-τ-901304
Γιώργος Τούλας

Όταν ο πρωθυπουργός μιας χώρας που κατηγορείται από μεγάλους ανεξάρτητους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, από το πρακτορείο Reuters, από τον αρχηγό μιας συντηρητικής πτέρυγας του Ευρωκοινοβουλίου, ότι ολισθαίνει διαρκώς στο ζήτημα της ελευθερίας του τύπου, απαντά δείχνοντας δυο πρωτοσέλιδα και λέγοντας ότι ορίστε τους αφήνω να γράφουν ότι θέλουν, τότε η χώρα έχει πάρει το μαύρο κατήφορο. 

“Σας διαβεβαιώνω πως η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία μπορεί ο καθένας να γράψει και να δημοσιεύσει τα πάντα χωρίς έλεγχο. Έφερα εδώ μερικά ενδεικτικά πρωτοσέλιδα σημερινά, που με κατηγορούν ότι είμαι ψεύτης και συκοφάντης. Αυτό είναι καθημερινό φαινόμενο στην Ελλάδα.Σας ενθαρρύνω να αντιμετωπίζετε με επιφύλαξη αυτές τις βαθμολογίες που δημοσιεύουν διεθνείς οργανώσεις”.

Όταν το ίδιο βράδυ τα μεγάλα ειδησεογραφικά κανάλια, κρατικά και ιδιωτικά, οι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν την πάπια σε κάτι που τους αφορά τόσο άμεσα, τότε το πρόβλημα μεγαλώνει. 

«Δεν χρειάζεται να δούμε άλλον έναν Ευρωπαίο ηγέτη, ο οποίος θα καταπατά την ελευθεροτυπία. Όπως έλεγε ο Σωκράτης, ο αποτυχημένος χρησιμοποιεί την διαστρέβλωση όταν σταματά η συζήτηση. Δεν είναι δυνατόν να ακολουθήσετε την καταστροφική πορεία κάποιων άλλων μελών της πολιτικής σας οικογένειας. Να το σταματήσετε τώρα» κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Μαλίκ Αζμανί, προφανώς υπονοώντας τον Όρμπαν. 

Και κείνος τι έκανε μπροστά σε αυτό το απίστευτα προσβλητικό λογίδριο; Αντί να διαβεβαιώσει ότι θα κάνει τα πάντα να αποκαταστήσει την πληττόμενη φήμη της χώρας του είπε μα εγώ τους επιτρέπω να κυκλοφορούν, δείτε. Δεν τους έχω κλείσει…

Μετά από κάτι τέτοιο θα πίστευε κανείς ότι σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας θα ξεσηκωνόνταν να υπερασπιστεί το λειτούργημα που υπηρετεί. Μόνο που στην πραγματικότητα ένα μεγάλο μέρος του βρίσκεται από το 2019 επίσημα ή ανεπίσημα στο payroll της κυβέρνησης. 

Με απευθείας μισθούς από το Μαξίμου, τα γραφεία τύπου υπουργείων και οργανισμών, εταιριών που τους προσλαμβάνουν σε συννεονόηση με τη κυβέρνηση ή απλά εργάζονται σε Μέσα που χρηματοδοτούνται αδρά με διάφορους τρόπους για να παρέχουν υποστήριξη και να αποσιωπούν δυσάρεστες ειδήσεις όπως η σημερινή προτροπή του συντηρητικού ευρωβουλευτή. 

Ίσως για αυτό όταν ο πρωθυπουργός τα έβαλε με δημοσιογράφο δεν βγήκε κανείς να τον υπερασπιστεί…

“Γράφετε σαχλαμάρες”, του είπε ενώπιον όλων των δημοσιογράφων που βρίσκονταν στην αίθουσα και παρακολουθούσαν την επίθεση του Έλληνα πρωθυπουργού στον συνάδελφό τους επειδή δημοσίευσε ρεπορτάζ. Ο Σαράντης Μιχαλόπουλος του επεσήμανε: “Με προσβάλλετε κύριε πρωθυπουργέ” και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: “Δεν πειράζει, θα το αντέξετε”. 

Αυτά.

ΥΓ. Αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά σε αυτή τη λίστα που ανακοινώθηκε χθες. Είναι η  Απόφαση Υπαγωγής Δικαιούχων Επιχειρήσεων στο Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας και περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων, των παρόχων περιεχομένου περιφερειακής εμβέλειας επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, των ραδιοφωνικών σταθμών, του περιοδικού τύπου και των επιχειρήσεων ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με την ΚΥΑ 81/2022. Επειδή πρόσφατα μιλούσαμε για το φαινόμενο του πλουτισμού του Τράγκα αξίζει να δει κανείς τα ποσά των διαφημίσεων που παίρνουν ΜΜΕ με μηδενικές πωλήσεις και επισκεψιμότητες…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα