Agenda

Η καλύτερη ατζέντα για το σαββατοκύριακο

Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτό το τριήμερο!

Parallaxi
η-καλύτερη-ατζέντα-για-το-σαββατοκύρι-905827
Parallaxi

Εξαιρετικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, εκδηλώσεις και ό,τι άλλο σημαντικό θα συμβεί στη πόλη (και όχι μόνο) αυτό το τριήμερο, θα το βρεις εδώ! Συγκεντρώσαμε όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις και όλα όσα θα συναντήσουμε.

Γι’ αυτό πάρε την ατζέντα σου σημείωσε τις ημερομηνίες, αγόρασε τα εισιτήρια σου και απόλαυσε τα (όλα):

Θέατρο

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Μικρασία» στο Θέατρο Αμαλία

mikr.png

Η «Μικρασία» αποτελεί μια μουσική – θεατρική παράσταση βασισμένη σε αφηγήσεις, τραγούδια και μνήμες μιας εποχής κι ενός τόπου που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Με στραμμένο το νου στα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό εκατομμυρίων Ελλήνων από τις χαμένες πατρίδες, και με ενδελεχή έρευνα σε μαρτυρίες στα αρχεία προσφυγικού ελληνισμού ανά την Ελλάδα, αλλά και ιστορίες προφορικής μνήμης που γέννησαν εκείνες οι φωτιές, καημούς τραγουδισμένους και όχημα τη μουσική που άνθισε από εκείνη την καταστροφή, η παράσταση αποτελεί ένα φόρο τιμής στις αλησμόνητες πατρίδες που δεν κατάφεραν να τις αφανίσουν ούτε σφαγές, ούτε διαπλοκές.

Μέσα στις καρδιές των επιζώντων η Μικρασία έγινε σύμβολο και μύθος του πλούτου και της αντοχής ετούτου του λαού που πάντα θα αγκαλιάζει ανατολή και δύση.

Με ένα εξαιρετικό επιτελείο συντελεστών, η παράσταση, κλείνοντας τη καλοκαιρινή περιοδεία της, θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου και με πρωταγωνιστές τη Θεοδώρα Σιάρκου, τον Κωνσταντίνο Κάππα, την Νίκη Παλληκαράκη, τον Αλέξανδρο Καλπακίδη, τη Στέλλα Κρούσκα, τη Δώρα Θωμοπούλου και τους μουσικούς επί σκηνής Νίκο Τουρνάκη και Απόστολο Μωραΐτη. Σε μια σπάνια θεατρική εμφάνιση στην παράσταση συμμετέχει η Ελένη Ροδά, η οποία ερμηνεύει τα τραγούδια της «Μικρασίας» μαζί με τον υπόλοιπο θίασο.

*Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 21.15 | Θέατρο Αμαλία | Εισιτήρια: Γενική είσοδος 15 ευρώ, μειωμένο 13 ευρώ

Το Θεατρικό Έργο «Ράφτης Kυριών» του Ζωρζ Φεντώ στο Θέατρο Σοφούλη

raftis-kirion-730x410.webp

Η θεατρική ομάδα “ArtΙΟΙ” παρουσιάζουν το θεατρικό έργο «Ράφτης Kυριών» του Ζωρζ Φεντώ στο Θέατρο Σοφούλη, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022.

Οι “ArtΙΟΙ” είναι η θεατρική ομάδα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ν.Μηχανιώνας, δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και όπως λέει και το όνομά τους, είναι παιδιά της τέχνης.

Εραστές της τέχνης, δηλαδή ερασιτέχνες ηθοποιοί που δεν διστάζουν να καταθέσουν την ψυχή τους σε εσάς, το κοινό.

Πρώτο τους εγχείρημα αποτελεί το θεατρικό έργο «Ράφτης κυριών» του Ζωρζ Φεντώ. Ένα έργο γραμμένο το 1889, που παραμένει επίκαιρο μέχρι τις μέρες μας.

Το έργο διαδραματίζεται γύρω από τη ζωή της Φλαντρώ, μιας γυναίκας στερημένης τον έρωτα και καταπιεσμένη από έναν μέθυσο και άπιστο σύζυγο. Με την αριστοτεχνικά κωμική γραφή του Φεϋντώ, διαπιστώνουμε μέσα από την πίκρα και τη ζήλια της, το τίμημα που πλήρωσε για την αγάπη και έναν άτυχο έρωτα.

Με τον ”Ράφτη Κυριών” ο Φεϋντώ ανανέωσε ριζικά το κωμικό θέατρο. Δημιούργησε τον δικό του μηχανισμό του γέλιου, που στηριζόταν στην ανάδειξη των κωμικών χαρακτηριστικών της κυρίαρχης τάξης της εποχής του, τη σεμνοτυφία, την υποκρισία, το θράσος και τον εγωκεντρισμό των ανθρώπων που ήταν πάντα χορτάτοι.

Με στέρεη δραματουργική δομή και παιχνιδιάρικη διάθεση, κινεί τους ήρωες σαν πιόνια μέχρι να καταλήξουν στο παράλογο και στο εξωφρενικό. Αυτή η κωμική βιαιότητα της σπαρταριστής φάρσας, κάνει το έργο μία πολύ σοβαρή ”θεατρική υπόθεση”.

Αντικείμενο του ”Ράφτη Κυριών” η υποκρισία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, σ΄ένα κόσμο που παριστάνει τον αξιοσέβαστο, όταν έχει ναυαγήσει κάθε ελπίδα να ζήσει ακόλαστα.

Παρόλο, που οι εποχές περνούν και τα πρόσωπα αλλάζουν, ο έρωτας συνεχίζει να είναι η κινητήριος δύναμη σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Το αλατοπίπερο που νοστιμεύει τις στιγμές και ντύνει με μια εσάνς αιωνιότητας τα πρόσωπα των αγαπημένων μας.

Και οι “ArtΙΟΙ” υπόσχονται να σας το αποδείξουν!

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Σμαράγδα Τζούμα Παραγωγή: “ArtΙΟΙ” του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ν.Μηχανιώνας

Παίζουν: Κώστας Αγγίτης, Κατερίνα Αναγνώστου, Αλεξάνδρα Γιαλούρη, Αλκμήνη Δεδέογλου, Βιργινία Καλλιοντζή, Δέσποινα Καραγιάννη, Κώστα Κουρουτσαλάκη, Μαρία Λευκοπούλου, Χαρά Μαζίδη, Αντιγόνη Μαυρίδου, Μέλλω Νταβράνη, Βασίλη Παναγιωτίδη, Βασιλική Παπασπύρου, Γιάννη Σιορμανωλάκη, Σμαράγδα Τζούμα, Ασημένια Τσιουτσιουλίτου, Κορνήλιος Χατζηστεφάνου

*Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 21.00 & Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 20.00 | Θέατρο Σοφούλη | Εισιτήρια: Γενική είσοδος 10€

Η Παράσταση «Ιστορίες να Σκεφτείς» του Χόρχε Μπουκάϊ στο Θέατρο Metropolitan

paidikiskini-bucaiistoriesviva-1220x370pixels.jpg

Μία εκρηκτική παράσταση με τη συμμετοχή του κοινού, οι «Ιστορίες να σκεφτείς» του Χόρχε Μπουκάι έρχεται στο θέατρο Metropolitan από την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022.

Το εμβληματικό κείμενο και παγκόσμιο best seller του Χόρχε Μπουκάι.

Στην παράσταση το κοινό συμμετέχει σε μια εκρηκτική συνάντηση μιας παρατεταμένης συνεδρίας. Στη σκηνή εξελίσσεται μια ιδιότυπη συνεδρία, όπου οι ρόλοι εναλλάσσονται διαρκώς και σύντομα όλοι γίνονται ταξιδιώτες, μα και κομμάτι ενός ονείρου.

Ο ψυχοθεραπευτής, ονομάζει τις συνεδρίες ταξίδια και καλεί όλους τους παρευρισκόμενους στο ταξίδι της αναζήτησης της αλήθειας.

Το ομώνυμο, πετυχημένο βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι παρουσιάζεται δραματοποιημένο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στο Θέατρο Metropolitan.

Στο συγκεκριμένο έργο, ο Μπουκάι χρησιμοποιεί τη μαγική τέχνη της αφήγησης μιας ιστορίας, που όπως γράφει ο ίδιος, «σου ανοίγει πόρτες αγνοημένες, δυνατότητες που δεν τις είχες φανταστεί, δρόμους που δε βάδισες ακόμα».

Συντελεστές: Σκηνοθεσία – Διασκευή: Αντώνης Καραγιάννης Σκηνικά – Κοστούμια: Ιφιγένεια Μανώλα Φωτισμοί: Αντώνης Διρχαλίδης Ηχητικό περιβάλλον: Αλέξανδρος Σαραφόπουλος Μουσική επιμέλεια – Κινησιολογία: Αντώνης Καραγιάννης Φωτογραφίες – Βίντεο: Karen Gkiounasian

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Κανελλόπουλος Δημήτρης Δάγκαλης Στέλλα Μπαλάρη Σωτηρία Σακαλάκη

*Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου στις 21.00 | Metropolitan Urban Theater | Εισιτήρια: 12€-15€ | Προπώληση: viva.gr

“Οι Κόρες” της Γλυκερίας Μπασδέκη στο Studio 29A

kores-basdeki-730x410.webp

O πειραματικός θεατρικός θίασος Από τον πέμπτο στίχο κιόλας Φάλτσοι παρουσιάζει την παράσταση “Οι Κόρες” της Γλυκερίας Μπασδέκη στο Studio 29A από την Πέμπτη 15 έως και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022.

“Σφάξε τη μια την ομορφιά να πιει το αίμα της η άλλη”

Κεντρικό κείμενο της παράστασης αποτελεί το θεατρικό έργο Οι Κόρες της Γλυκερίας Μπασδέκη. Περιλαμβάνεται το άρθρο της ίδιας με τίτλο μανούλες*, απόσπασμα από το έργο Πεθαίνω σαν Χώρα του Δημήτρη Δημητριάδη, καθώς και κείμενα γραμμένα από τις ηθοποιούς.

Το έργο: Νανά και Νούλα, Νούλα και Νανά. Δυο κορίτσια κλεισμένα στο ιλουστρασιόν χαρτόκουτο της Ιστορίας αμφισβητούν και αναζητούν τη χαμένη σχέση τους με τη μητέρα, τις ρίζες, την ενηλικίωση, τον έρωτα, την αυτοδιάθεση, την κοινωνία, τη θέση τους σε μια κάποια Πατρίδα.

Μέσα από το παιχνίδι είτε θα καταφέρουν να βρουν τη δική τους Έξοδο, είτε θα συνεχίσουν να ζουν την Κληρονομιά που τους δόθηκε.

Όλο το έργο διαδραματίζεται μέσα σε μια μέρα, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, στην ανάμνηση μιας Αθήνας. Παίζουν το πιο αγαπημένο τους παιχνίδι στον κόσμο. Παίζουν το παιχνίδι, ΜΗΤΕΡΑ. Νανά και Νούλα, Νούλα και Νανά.

Συντελεστές: Συγγραφή Έργου: Γλυκερία Μπασδέκη Σκηνοθεσία: Μαριάννα Ράντου, Ηλέκτρα Σκορδά Βοήθεια στη Σκηνοθεσία: Γιάννης Διδασκάλου, Χαρά Γιώτα, Κωστής Καπελλίδης Δραµατουργία: Ηλέκτρα Σκορδά, Μαριάννα Ράντου Επιµέλεια κίνησης: Αλέξανδρος Γκουντινάκης, Γιάννης Διδασκάλου Ενδυματολογία: Absent Mirror Σκηνογραφία: Βάλια Πριοβόλου, Absent Mirror Επιµέλεια µουσικής: Γιώργος Χρυσικός Μουσική Teaser | Μίξη | Mastering: Γιώργος Χρυσικός Φωτογραφία | Artwork: Σουμέλα Μακανίκα Teaser | Βίντεο: Γιώργος Γεωργακόπουλος, Άλκηστη Σαρμά Παραγωγή: Από τον πέμπτο στίχο κιόλας Φάλτσοι Εκτέλεση παραγωγής | Επικοινωνία: LibrArt Performing Arts Ensemble Ηθοποιοί: Μαριάννα Ράντου, Ηλέκτρα Σκορδά

Πληροφορίες για την ομάδα: Η Πειραµατική Οµάδα θεάτρου «Από τον Πέµπτο στίχο κιόλας Φάλτσοι» δηµιουργήθηκε το 2013 από τον Γιάννη Διδασκάλου (σκηνοθέτη της οµάδας).

Είναι µέλος της αστικής µη κερδοσκοπικής εταιρείας LibrArt Performing Arts Ensembleκαι δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο Studio 29A. Πήρε το όνοµά της από µία σηµείωση του Γιώργου Σεφέρη που αναφέρεται στο ποίηµα “Ερωτικός Λόγος”, το οποίο χαρακτήρισε “από τον πέµπτο στίχο κιόλας φάλτσο”.

Η οµάδα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και αποτελείται από νέους ανθρώπους που έχουν ακαδηµαϊκές θεατρικές σπουδές (τµήµα Θεάτρου του Α.Π.Θ.), αποφοίτους δραµατικών σχολών(Κ.Θ.Β.Ε.) καθώς και άτοµα που διερευνούν το θέατρο και τη σχέση του µε άλλες τέχνες.

*Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου (στις 22.00) έως 25 Σεπτεμβρίου στις 21.00 | Studio 29A | Εισιτήρια: 10 ευρώ κανονικό, 8 ευρώ μειωμένο


Μουσική

12ο Street Mode Festival στο Sonik Arena

unnamed-wmoJo.jpg

“Back from the dead! Get ready for chapter 12…”. Με αυτήν τη φράση και το χαρακτηριστικό φετινό artwork, το Street Mode Festival επιστρέφει για 12η χρονιά, στις 23, 24 και 25 Σεπτεμβρίου και όπως πάντα υπόσχεται αμέτρητες συναυλίες μαζί με εκδηλώσεις αφιερωμένες στην κουλτούρα του δρόμου.

Το μουσικό line-up παραμένει πιστό στις ρίζες του φεστιβάλ, με κορυφαία ονόματα της ελληνικής και διεθνούς σκηνής να δημιουργούν ένα fusion από hip-hop, punk, heavy rock και indie ήχους.

To Street Mode είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ μουσικής, τέχνης και σπορ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το 2009. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στην Ελλάδα, το οποίο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει πολλά μουσικά stages και street culture events. Μπες σε κατάσταση “street” και απόλαυσε 3 ημέρες ζωντανή μουσική, street art, street dance, action sports και πολλά ακόμη!

Το Street Mode Festival ξεκίνησε ως μια σειρά εκδηλώσεων σε ανοιχτούς – δημόσιους χώρους, όπως η πλατεία της Θέρμης και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με όραμα να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία της “street” κουλτούρας σε μία ενιαία γιορτή. Με τον άτυπο αλλά ευρέως διαδεδομένο όρο “street culture” ορίζουμε την υποκουλτούρα που αναπτύσσεται κυρίως σε αστικές περιοχές, η οποία εκφράζεται μέσα από μορφές τέχνης όπως το graffiti και το breakdance, μέσα από σπορ όπως το bmx και το parkour, και μέσα από είδη μουσικής όπως το hip-hop, το rock και το ethnic.

«Η ιστορία της ομάδας μας μετράει ήδη 11 χρόνια, συν 2 τα οποία θέλουμε να ξεχάσουμε! Φέτος ο στόχος μας είναι να επανασυνδεθούμε με τον κόσμο, μετά από 2 χρόνια παύσης, και να φέρουμε σε εφαρμογή νέες ιδέες και προτάσεις», τονίζει ο Γιάννης Ευσταθίου εκ μέρους της διοργάνωσης.

Τα νέα του Street Mode Festival προβλέπονται συγκλονιστικά! Κάνε follow, like και subscribe στα social του φεστιβάλ για να μαθαίνεις πρώτος τις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν!

*Παρασκευή 23 έως Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου | Sonik Arena | Εισιτήρια: από 20€ | Προπώληση: viva.gr

Οι Manitarock Live στο Ανοιχτό θέατρο Νεάπολης

manitarock-730x410.webp

Το συγκρότημα Manitarock έρχεται από την «πόλη των μανιταριών», στο ανοιχτό θέατρο Νεάπολης, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022, γνωστοί για το μουσικό τους ύφος που περνά από το rock στο δημοτικό-παραδοσιακό και το έντεχνο.

Manitarock: Το όνομα (μανιτάρι + ροκ) υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σχέση των μελών του συγκροτήματος με τα μανιτάρια και το rock ύφος της μπάντας, που είναι γνωστή κυρίως από τις ζωντανές εμφανίσεις στις γιορτές μανιταριού.

Οι Manitarock γεννήθηκαν και ζουν στα Γρεβενά, την «πόλη των μανιταριών». Το πέρασμα των μελών του συγκροτήματος από ροκ, ρεμπέτικα, «έντεχνα», δημοτικά-παραδοσιακά συγκροτήματα και βυζαντινές χορωδίες υποδηλώνει την ευρύτητα ενός μουσικού ύφους, που συνθέτει το παραδοσιακό με το σύγχρονο, το συγκερασμένο με το ασυγκέραστο και το ελληνικό με το παγκόσμιο.

Αυτό το ύφος αποτυπώνεται στις συνθέσεις του Γιώργου, δίνει το ιδιαίτερο στίγμα στις διασκευές των παραδοσιακών τραγουδιών από την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Σμύρνη, τον Πόντο και τη Grecia Salentina.

Διαμορφώνει την ενορχηστρωτική άποψη στα ρεμπέτικα, τα λαϊκά και τα σύγχρονα ελληνικά τραγούδια και οδηγεί στο πάντρεμα παραδοσιακών ηπειρώτικων τραγουδιών με κλασικές ροκ συνθέσεις, στη βάση της πανάρχαιας πεντατονικής κλίμακας.

Οι χαρακτηριστικές διφωνίες της Δέσποινας και του Γιώργου και το «πειραγμένο», με ιδιαίτερο κούρδισμα και μόρια μπουζούκι, υποστηρίζονται με πληρότητα από τα πλήκτρα του Στέργιου και υπογραμμίζονται ρυθμικά από τον Δημοσθένη, επαναφέροντας στο προσκήνιο αρχέγονες μελωδίες και ρυθμούς, που έχουν εγγραφεί στη συλλογική μας μνήμη.

Manitarock είναι οι: Γιώργος Κωνσταντινίδης: φωνή, μπουζούκι, σύνθεση και στίχος. Δέσποινα Κλεισιάρη: φωνή, κρουστά. Στέργιος Κώττας: Πλήκτρα Δημοσθένης Κωνσταντινίδης: Κρουστά.

Γιώργος Κωνσταντινίδης: φωνή, μπουζούκι, σύνθεση και στίχος. Συμμετείχε στα ροκ συγκροτήματα «Afasia band» (1980-82) και «Απόπειρα» (1982-83) και στις ρεμπέτικες κομπανίες «Επεισοδιακή Κομπανία» (1981-1985) και «Αντισεισμική Κομπανία» (1995-2005).

Δισκογραφία: Γιώργος Κωνσταντινίδης: Ουρλιάζοντας με τους λύκους (1997), Ήχος Εύξεινος (2004), Manitarock (2012) Συμμετέχει ως τραγουδιστής στο cd του Θανάση Παπακωνσταντίνου «Βραχνός Προφήτης» (2000), τραγουδώντας το εισαγωγικό μοιρολόι (Μέσα στου νεκρού το μάτι…) και στα cd Πέτρινα Περάσματα (2001) και Τύχη βουνό (2007). Το τραγούδι του “Νεράιδα” συμπεριλαμβάνεται σε δισκογραφική δουλειά της γρεβενιώτισας Μαρίας Παπαγεωργίου.

Δέσποινα Κλεισιάρη: φωνή, κρουστά. Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής. Συμμετοχές σε μπλουζ-ροκ συγκροτήματα (1998-2000) και στην «Αντισεισμική Κομπανία» (2000-2005). Δισκογραφία: Manitarock (2012) Συμμετέχει στο τελευταίο άλμπουμ “Tortured Souls” (2016) του συγκροτήματος “Dark Nightmare”.

Στέργιος Κώττας: Πλήκτρα Συμμετείχε στο ροκ συγκρότημα «Afasia band» (1980-82) και σε διάφορα συγκροτήματα, χωρίς όνομα, σε Γρεβενά, Θεσσαλονίκη και Αθήνα Δισκογραφία: Γιώργος Κωνσταντινίδης: Ήχος Εύξεινος (2004) Manitarock (2012), Στέργιος Κώττας: CD «Χαση» (1997) CD «Εξαρχής» (2014) και συμμετοχή στα περισσότερα CDs από το μουσικό εργαστήρι του

Δημοσθένης Κωνσταντινίδης: Κρουστά. Βασικό, ιδρυτικό μέλος του epic metal συγκροτήματος “Dark Nightmare” (1999). Με τους Manitarock συνεργάζονται κατά καιρούς οι: Γιάννης Πανταζής (φυσαρμόνικα, τσαμπούνα, φλογέρες), Γιώργος Δούμας (μπάσο), Γιάννης Παπαδημητρίου (ηλεκτρική κιθάρα), Branislav Uzelac (κρουστά), Κώστας Σπυράτος (μπάσο), Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος (κρουστά), Θωμάς Τσιοτίκας (βιολί).

*Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 21:00 | Ανοιχτό θέατρο Νεάπολης | Εισιτήρια: 11€ | Προπώληση: viva.gr

Συναυλία με τον Φώτη Θεοδωρίδη στο 2ο Φεστιβάλ “ΤΑΡΑΤΣΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ”

afisa-zhRqs.jpg

Μια μοναδική μουσική βραδιά αφιερωμένη στους σημαντικότερους σταθμούς του Ελληνικού τραγουδιού, επιφυλάσσει για το κοινό η συναυλία του γνωστού καλλιτέχνη Φώτη Θεοδωρίδη με τίτλο “Εφ΄ όλης της ύλης”, που διοργανώνει με ελεύθερη είσοδο, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 20.00μμ στην ταράτσα του Πολυλειτουργικού Κέντρου – Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” (Οδός Μοναστηρίου– Παρατσίκογλου 1, Ελευθέριο Κορδελιό), η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ «Ταράτσα στα Δυτικά».

Ο Φώτης Θεοδωρίδης – γέννημα θρέμμα Κορδελιώτης- πλαισιωμένος από τους μουσικούς συνεργάτες του, θα παρουσιάσει ένα ξεχωριστό μουσικό οδοιπορικό, μια ιστορική αναδρομή στο ελληνικό τραγούδι – από το Ρεμπέτικο, τα τραγούδια της προσφυγιάς αλλά και σύγχρονα ακούσματα από τη δισκογραφία του καλλιτέχνη – σε μια μουσική συνάντηση γεμάτη αξέχαστες μελωδίες και ήχους, που σημάδεψαν ανεξίτηλα τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Τον Φώτη Θεοδωρίδη συνοδεύουν: Μανώλης Μπάσης (μπουζούκι), Πάνος Κοσμίδης (πιάνο), Μίλτος Σπυριδόπουλος (κιθάρα), Κώστας Φωστηρόπουλος (ακορντεόν).

Η Είσοδος είναι Ελεύθερη. Αντί εισιτηρίου όσοι το επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν παιχνίδια, υλικά χειροτεχνίας και είδη δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά.

Πληροφορίες: Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, τηλέφωνο: 2310771033 (ώρες επικοινωνίας: 9.00πμ – 14.00μμ).

*Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 20.00 | Πολυλειτουργικό Κέντρο – Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” | Ελεύθερη είσοδος

Party 80’s & 90’s με Μπίγαλη-Μαντώ-Πωλίνα-Αρβανίτη: Live στην Πλαζ Αρετσούς

manto-polina-arvaniti-bigal-730x410.webp

Το πιο νοσταλγικό και το πιο κεφάτο 80s και 90s party έρχεται στην Πλαζ Αρετσούς, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022, με τους Μπίγαλη – Πωλίνα – Μαντώ και Αρβανίτη.

«Κέφι, χορός και νοσταλγία! Γρανίτα από Ντισκοτέκ» – The 80s & 90s PARTY!

Αυτό το Σάββατο δε θα το ξεχάσει κανείς. Η Μαντώ, ο Κώστας Μπίγαλης, η Πωλίνα και η Σοφία Αρβανίτη θα μας δημιουργήσουν πολλές μουσικές αναμνήσεις από την εποχή των ντισκοτέκ. Με επιτυχίες που δεν ξεχνιούνται, που πάντα δημιουργούν και συνάμα ανασύρουν όμορφες και ρομαντικές στιγμές, όλα τα αγαπημένα μας Hits θα ακουστούν και θα ξεσηκώσουν νέους και…λιγότερο νέους!

Χορεύοντας του «Αιγαίου τα Blues», ποια δεν έχει τραγουδήσει «Στοιχηματίζοντας», για την επιστροφή του πρώην της, πόσες φορές δεν νιώσαμε αβοήθητοι σαν «Ρούχο Δανεικό», και υποταγμένοι στην καψούρα για το χατίρι της «Μικρής Μέλισσας»;

Ετοιμαστείτε για «Πάμε για τρέλες στις Σεϊχέλες», «Μη μου μιλάς για καλοκαίρια», «Αυτό το καλοκαίρι», «Ροζ Μπικίνι», «Σοκολατί», «Κατερίνα», «Αγκαλίτσες και φιλάκια», «Πους Απς», «Δικός σου για πάντα», «Με την πρώτη ματιά», «Μπλέχτηκα», «Εμείς», «Μπιρίμπα», «Κάνε και εσύ μια τρέλα», «Η κόρη του περιπτερά» και πολλά, πολλά ακόμα λατρεμένα και ανεπανάληπτα τραγούδια!

Οι αγαπημένοι μας τραγουδιστές – αστέρες της ποπ μου πάντα θα μας σημαδεύει πρόκειται να βάλουν φωτιά στην πίστα σε ένα κολασμένο χορευτικό party όπου όλα επιτρέπονται!!

Πολλές μουσικές “γρανίτες” με γεύσεις από την εποχή των ντισκοτέκ, στο πιο ξέφρενο 80s και 90ς πάρτυ.

Κρατήστε την ημερομηνία γιατί η μεγαλύτερη 80s και 90s παρέα έρχεται στην Θεσσαλονίκη για να μας φέρει το καλοκαίρι σε μια βραδιά με τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους! Για να εμπεδώσουμε καλά τη χαρά την τρέλα και την ανεμελιά που απλόχερα μοιράζουν με τις αξέχαστες τραγουδάρες τους! Λατρεμένα ανεπανάληπτα τραγούδια παιδικών εφηβικών φοιτητικών χρόνων και θετική διάθεση!

Αν κι εσένα σε έχουν στοιχειώσει οι στίχοι των τραγουδιών τους και τα αναγνωρίζεις από την πρώτη τους νότα, αν οι θύμησες από τα παιδικά και εφηβικά party στα οποία ξεφάντωνες με τα hit τους είναι ακόμη χαραγμένες ανεξίτηλα στο μυαλό και την καρδιά σου, αν είσαι επιρρεπής στις ένοχες απολαύσεις (ένοχες επειδή είναι απολαύσεις) κι αν τέλος πάντων δεν βρίσκεις στο FB τον -την συμμαθήτρια – ανεκπλήρωτο έρωτα, δώσε κι εσύ το αγωνιστικό σου παρόν, ίδρωσε την φανέλα και κοίτα προσεκτικά στον χώρο: μπορεί ο-η διπλανός -ή σου κάτι να σου θυμίσει..

Ετοιμαστείτε για την πιο «αχτύπητη» τετράδα του ελληνικού πενταγράμμου στην πιο feelgood βραδιά του φετινού καλοκαιριού!

*Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 21:00 | Πλαζ Αρετσούς, Καλαμαριά | Εισιτήρια: από 14€ | Προπώληση: viva.gr


Εικαστικά-Εκθέσεις

«Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια» στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

301947469-5564387633601107-1355848841376373129-n.jpg

Μια φωτογραφική λήψη του πελάγους μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας και οι ασημί του αντανακλάσεις το μακρινό 1912 από τον Ελβετό φωτογράφο Φρεντ Μπουασονά (1858-1946), καθώς και το φωτογραφικό αυτοπορτρέτο του το 1900 υποδέχονται τους επισκέπτες της έκθεσης με τίτλο «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος.

Μια φωτογραφική Οδύσσεια» που θα παρουσιαστεί στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, από τις 8 Σεπτεμβρίου 2022 έως τις 8 Ιανουαρίου 2023.

Στο σύνολο των 110 έργων και πολυμεσικών εφαρμογών, που παρουσιάζονται στην έκθεση, μπορεί να παρακολουθήσει κανείς τη διαμόρφωση του φωτογραφικού βλέμματος του Φρεντ Μπουασονά, τις πηγές της έμπνευσής του και τη μακρόχρονη προσπάθειά του να αναγάγει τη φωτογραφία στη σφαίρα των καλών τεχνών.

Σε μια ελικοειδή διαδρομή, από τις Άλπεις μέχρι την έρημο του Σινά, πρωταγωνιστεί η Μεσόγειος που, ως άλλος κοινός τόπος, γίνεται το σκηνικό της φωτογραφικής Οδύσσειας του ίδιου του φωτογράφου, στα χνάρια του ομηρικού ήρωα. Το έργο του Μπουασονά τροφοδοτήθηκε από τις συνεργασίες του με συγγραφείς, αρχαιολόγους, πολιτικούς και γεωγράφους, και συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης που αντιμετώπιζε τη Μεσόγειο ως ενιαία γεωγραφική και πολιτισμική οντότητα.

Φωτογραφίζοντας τους μεσογειακούς τόπους για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, επικύρωσε μεταξύ άλλων τους γεωπολιτικούς μετασχηματισμούς της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Σκηνές από την καθημερινότητα απλών ανθρώπων, μνημεία και τοπία προς αποκρυπτογράφηση προσκαλούν τους επισκέπτες σε μια ταξιδιωτική εμπειρία σε τόπους που πλέον έχουν διαμορφωθεί με τρόπους, που τότε ακόμη φάνταζαν μυθικοί.

Η έκθεση «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια» αποτελεί παραγωγή του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του Τμήματος Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Γενεύης, της Βιβλιοθήκης της Γενεύης και του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας της Πόλης της Γενεύης και με τη συνδρομή της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2022, στις 18:00, από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη των εκθέσεων θα είναι δωρεάν την ημέρα των εγκαινίων, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των χώρων, 11:00-21:00.

Επιμέλεια έκθεσης: Estelle Sohier, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Συνεπιμέλεια έκθεσης – συντονισμός: Αρετή Λεοπούλου, ιστορικός της τέχνης Μουσειογραφικός σχεδιασμός – Οπτική ταυτότητα: Kottage Design Agency

*Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στις 18.00 | Διάρκεια Έκθεσης: 8 Σεπτεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου 2023 |MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης | Ελεύθερη είσοδος την ημέρα των εγκαινίων, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των χώρων, 11:00-21:00

«Λάβαρα, πολύτιμες συνομιλίες» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

noname-tlCfx.png

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σας προσκαλούν στα εγκαίνια της νέας έκθεσης έργων της εικαστικού κ. Μαρίας Κομπατσιάρη την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, στις 20.00, στον χώρο υποδοχής του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Η έκθεση με τίτλο «Λάβαρα, πολύτιμες συνομιλίες» αναφέρεται σε μια ενότητα έργων που δημιουργήθηκαν από χρυσοποίκιλτες κορδέλες, βελούδο, χρυσοκέντητες λεπτομέρειες και πετράδια. Αποτελεί μια συνομιλία σύγχρονων έργων με αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και παρουσιάζεται στην αίθουσα 10 «Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο» του μουσείου.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

Επιμέλεια έκθεσης: Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

*Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στις 20.00 | Διάρκεια έκθεσης: 14 Σεπτεμβρίου έως 13 Οκτωβρίου | Ξεναγήσεις από την καλλιτέχνιδα: Κυριακή 18/9 στις 12.00, Παρασκευή 30/9 στις 17:00 και Κυριακή 9/10 στις 12.00 | Είσοδος στο χώρο της έκθεσης με το εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο

Έκθεση έργων του Γερμανού Εικαστικού Bernd Schwarzer στην Casa Bianca

unnamed-N6uZF.jpg

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, στις 19.00, στην Casa Bianca – Δημοτική Πινακοθήκη, η έκθεση έργων του Γερμανού Εικαστικού Bernd Schwarzer, με τίτλο “EUROPAWERK – ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΡΓΑ”.

O Bernd Schwarzer είναι ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς καλλιτέχνες. Γεννήθηκε στην Βαϊμάρη της Γερμανίας, το 1954. Το 1959, η οικογένεια του μετακόμισε στο Ντύσελντορφ, όπου ο πατέρας του εργάσθηκε ως γιατρός. Εκείνος ήταν που τον παρότρυνε σταθερά να ακολουθήσει την κλίση που είχε στη ζωγραφική και το σχέδιο, και η οποία έγινε φανερή από νεαρή ηλικία.

Σπούδασε ζωγραφική στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Κολωνίας, τα έτη 1976-1984, με ενδιάμεση την παρακολούθηση, το 1978, διετούς προγράμματος, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντύσελντορφ, με καθηγητή τον Joseph Beuys. Επίσης, παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Κολωνίας, με ειδίκευση στις Τέχνες και το Σχέδιο.

Από το 1984, εργάζεται ως εικαστικός, στο Ντύσελντορφ, την Κολωνία και την Βαϊμάρη. Από το 2000 διδάσκει, ως επισκέπτης καθηγητής, στην Κρατική Ακαδημία Τεχνών της Λευκορωσίας, στο Μινσκ. Από το 2003, πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις, και συμμετείχε σε ομαδικές, στην Γερμανία και διεθνώς. Έργα του βρίσκονται σε μουσεία στην Γερμανία, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Αυστρία, την Πολωνία, την Νότια Κορέα, και αλλού.

Μέσα από το έργο του, ο Schwarzer οραματίζεται -ακόμη και πριν αυτά συμβούν -και υποστηρίζει, πολιτικά και κοινωνικά θέματα και γεγονότα, όπως την ενοποίηση της Ευρώπης, την επανένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, αλλά και τη στήριξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την παγκόσμια ειρήνη.

Η εκρηκτική τέχνη με τις ανάγλυφες επιφάνειες, τις προκλητικές αντιθέσεις, το παιχνίδι φωτός και σκιάς και μια μοναδική φωτεινότητα των χρωμάτων είναι τα χαρακτηριστικά της τέχνης του.

Ως άλλα σύμβολα, τα έργα του σχηματοποιούν την εκτίναξη γεωλογικών και πολιτικών δυνάμεων, που απελευθερώνεται από το εσωτερικό τους, με κυρίαρχα, τα χρώματα της Γερμανικής σημαίας και τα χρώματα της Ευρώπης.

*Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στις 19.00 | Διάρκεια Έκθεσης: 8 Σεπτεμβρίου έως 8 Οκτωβρίου | Casa Bianca | Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 – 18.00, Σάββατο 11:00 – 18:00

«Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες» στη Ροτόντα

rotonta-2.jpg

Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 20:30 εγκαινιάζεται στη Ροτόντα η έκθεση «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες», η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η έκθεση εστιάζει αφενός στη χρήση των θρησκευτικών μνημείων ως προσωρινή στέγη των προσφύγων, όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αφετέρου στη μεταφορά και διάσωση, από τις προσφυγικές οικογένειες, πολλών κειμηλίων, κυρίως φορητών εικόνων, από τις περιοχές προέλευσής τους, όπως την Ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία, με την παρουσίαση, για πρώτη φορά σε έκθεση, 36 εικόνων και θρησκευτικών κειμήλιων.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη, με τίτλο «Οι πρόσφυγες στα μνημεία της Θεσσαλονίκης», μέσα από πλούσιο εικονογραφικό υλικό, ταχυδρομικά δελτάρια και αποκόμματα εφημερίδων, αποτυπώνεται η εικόνα της πόλης κατά την κρίσιμη δεκαετία 1912-1922, στη διάρκεια της οποίας, τα μνημεία, μετά την απελευθέρωση, έγιναν τόποι εγκατάστασης πολλών προσφύγων, είτε από τις βαλκανικές χώρες (1912-1917), είτε πυρόπληκτων μετά την πυρκαγιά του 1917, είτε της Μικρασιατικής Καταστροφής (1919-1922), που αποτελεί και την κορύφωση της περιόδου αυτής.

Στο δεύτερο μέρος της ίδιας ενότητας παρουσιάζεται η Μικρασιατική Εκστρατεία και ειδικότερα, η απομάκρυνση των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, καθώς και το ταξίδι της προσφυγιάς προς τη Θεσσαλονίκη. Η ενότητα ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση στην πόλη, και ειδικότερα στην περιοχή της ακρόπολης, όπου κτίστηκε σειρά πρόχειρων κατασκευών και οικιών σε επαφή με τα βυζαντινά οχυρωματικά τείχη, αλλά και σε ναούς, και ιδίως στον ναό της Αχειροποιήτου.

Το εποπτικό υλικό της ενότητας παραχωρούν προς χρήση το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ΕΛΙΑ – ΜΙΕΤ, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη-Αρχείο Μιράντας Μυράτ, Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς, Κέντρο Ιστορίας Δήμου Θεσσαλονίκης, Library of Congress, Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, Source gallica.bnf.fr / Bibliothèque Nationale de France, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Θεματοφύλακας MoMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αρχείο Fred Boissonnas καθώς και οι ιδιώτες Παναγιώτης Ελευθερίου, Γιώργος Κωνσταντινίδης και Βύρων Μήττας.

Στη δεύτερη ενότητα, «Κειμήλια προσφύγων», παρουσιάζονται κειμήλια που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες, όπως φορητές εικόνες που ανήκουν σε ιδιώτες για τους οποίους η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης εξέδωσε απόφαση κυριότητας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Αναστασία Γεράκη, Γεώργιος Γκαβέσης, Χρήστος Δρακούλης, Αριστείδης Κεσόπουλος, Βασιλική Κορομηνά, Γεώργιος Κυριαζής, Δημήτρης Μακρίδης, Ειρήνη Μποζίνου, Βαρβάρα Τσαχιρίδου, Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, Θεανώ Χατζηπασχάλη, Ηρακλής Ξανθόπουλος, Μαρί Πισκουλιάν), και παλαίτυπα από την ιδιωτική συλλογή του Αριστείδη Κεσόπουλου. Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε με τις Ιερές Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, καθώς και Νεαπόλεως και Σταυρούπολεως, οι οποίες δάνεισαν για την έκθεση εικόνες και εξαπτέρυγα που δώρισαν σε αυτές πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία και κοσμούν σήμερα τους ναούς τους.

Εννέα από τις εικόνες της έκθεσης συντηρήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Στο τέλος της εκδήλωσης θα προσφερθεί δεξίωση από το Ίδρυμα: «Θεοφανώ».

*Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στις 20.30 | Διάρκεια Έκθεσης: 9 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2022 | Ροτόντα

Σπονδυλωτή έκθεση «Κοινό Κτήμα» στο MOMusContemporary (Α’ μέρος)

kino-kthma-momus.jpg

«Κοινό Κτήμα» ονομάζεται η νέα, σπονδυλωτή έκθεση του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, η οποία πρόκειται να αναπτυχθεί σε όλους τους χώρους περιοδικών εκθέσεων του μουσείου και περιλαμβάνει τα έργα τέχνης που περιήλθαν στην κατοχή του MOMus στο σύνολό του μέσα στα τρία χρόνια από τη συγκρότησή του.

Στο πρώτο μέρος της έκθεσης (11 Μαρτίου – 25 Σεπτεμβρίου 2022) παρουσιάζονται τα έργα των δωρεών που αποκτήθηκαν με την γενναιόδωρη χειρονομία των καλλιτεχνών και των ιδιωτών δωρητών προς το ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης την τελευταία τριετία.

Στόχος της έκθεσης είναι να εστιάσει στο συλλογικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα της σύγχρονης τέχνης που ανταποκρίνεται σε συλλογικές αφηγήσεις, πέρα από θεματικές και εννοιολογικές ερμηνείες. Οι τοποθετήσεις των σύγχρονων δημιουργών παραμένουν πολυφωνικές καθώς επαναδιαπραγματεύονται το μέσο της τέχνης τους μέσα από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη γλυπτική, την χαρακτική, τα νέα μέσα και τις ψηφιακές εφαρμογές και επιτρέπουν μια πολυδιάστατη εικαστική προσέγγιση της εποχής μας.

Επιμέλεια: Θοδωρής Μάρκογλου & Κατερίνα Σύρογλου, ιστορικοί της τέχνης και επιμελητές MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Καλλιτέχνες: Tania Bohuslavska, David Bergé, Rinku Chaudhary, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Hans Giesen, Δημήτρης Ζουρούδης, Λίζη Καλλιγά, Άρης Κατσιλάκης, Γιάννης Κουνέλλης, Φουστί Λαμέ, Αλεξάνδρα Μαράτη, Δημήτρης Μαρωνίδης, Sanyaa Mehrota, Χριστίνα Μήτρεντσε, Νάκης Παναγιωτίδης, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Κώστας Παππάς, Λυσίμαχος Πολυχρονίδης, Βασίλης Πούλιος, Bernhard Quade, Ξενής Σαχίνης, Στέργιος Στάμος, Δημήτρης Τάταρης, Αθηνά Τάχα, Βίκυ Τσαλαματά, Βιβή Τσιόγκα, Arda Yalkin, Μανώλης Χάρος, Μαρία Χουλάκη

Την έκθεση πλαισιώνουν ξεναγήσεις για το κοινό και εκπαιδευτικές δράσεις.

*Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαρτίου έως 25 Σεπτεμβρίου | MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO)

Μνήμες Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919-1922 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

mnimes-mikrasiatikis-ekstratias.jpeg

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών τιμά τον Ελληνισμό των Αλησμόνητων Πατρίδων με την Έκθεση Φωτογραφικού – Αρχειακού Υλικού: Μνήμες Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919-1922, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, ώρα 19.30.

Την Έκθεση θα εγκαινιάσει στην Πινακοθήκη της Ε.Μ.Σ. ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος και θα ακολουθήσει ξενάγηση του συλλέκτη της Εκθέσεως, Αρχαιολόγου κ. Πέτρου Μεχτίδη.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Σ. ο οποίος και θα βραβεύσει τον συλλέκτη.

Στην Έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 200 εκθέματα Φωτογραφικού – Αρχειακού Υλικού, συλλογή του ανωτέρω συλλέκτη, με θέμα τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τις Ελληνικές Κοινότητες της περιοχής (Μικράς Ασίας). Περιλαμβάνει αναπαραγωγές φωτογραφιών αλλά και πρωτότυπο υλικό (χάρτες από τον 17ο έως τον 20ό αι.), στρατιωτικά έγγραφα, επιστολικά δελτάρια και βιβλία.

Για επισκέψεις εκπαιδευτικών μονάδων, φορέων πολιτισμού, στρατιωτικών Σχολών κ.λπ. να προηγείται συνεννόηση με τον υπεύθυνο της Πινακοθήκης, κ. Γιώργο Ρουσσέτη, τηλ.: 2310 238601 & 6977264377 ή με την υπεύθυνη Γραμματείας κα Λένα Ρέγκου, τηλ.: 2310 270972.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα κατά του Covid-19, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

*Διάρκεια έκθεσης: 13 Απριλίου έως Οκτώβριος | Πινακοθήκη Ε.Μ.Σ. (Νικολάου Γερμανού 1, Θεσσαλονίκη – 6ος όροφος) | Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 15.00, Κυριακή 11.00 – 15.00, Πέμπτη 18.00 – 20.00 | Είσοδος ελεύθερη | Περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 2310238601, e-mail pinakothiki@ems.gr

Εικαστική Έκθεση “1922-2022 Προσφυγιά” στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

prosfighia.png

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών τιμά την ιστορία του προσφυγικού Ελληνισμού με την εικαστική Έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών, 1922-2022 ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 22+8 ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

*Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου έως Οκτώβριος | Πινακοθήκη Ε.Μ.Σ. (Νικολάου Γερμανού 1, Θεσσαλονίκη – 6ος όροφος) | Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-15.00, Κυριακή 11.00-15.00 & Πέμπτη 18.00-20.00 | Είσοδος Ελεύθερη

Έκθεση “Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια – Άγιος Γεώργιος Πέγειας” στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

ekpaideftika-tetradia.jpg

Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση του προγράμματος στην Γκαλερί Γκλόρια (Λευκωσία-Κύπρος, 6-23 Μαΐου 2022), η έκθεση «Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια – Άγιος Γεώργιος Πέγειας» θα εγκαινιαστεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα την Παρασκευή 27 Μαΐου στις 19:30.

Τα Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια αποτελούν ένα πρωτότυπο, συστηματικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα με αρχαιολογικό, εκπαιδευτικό και αισθητικό χαρακτήρα, που σκοπό έχει να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς στην προετοιμασία και πραγματοποίηση επισκέψεων μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Γεωργίου (δυτικό ακρωτήριο της Κύπρου Δρέπανον). Το πρόγραμμα λειτουργεί και ως υπόδειγμα για επισκέψεις σε οποιονδήποτε αρχαιολογικό χώρο και δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε εκπαιδευτικούς. Τα Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια παρουσιάζονται σε έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα λόγω του πηγαίου και αυθόρμητου κινήτρου των συντακτών τους, του πολύεδρου περιεχομένου και της καλλιτεχνικής σύνθεσής τους.

Η σύνταξη των Τετραδίων έγινε από παλαιά μέλη της Ελληνικής Αρχαιολογικής Αποστολής στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Υπουργείο Πολιτισμού) και συνεργάτες εκπαιδευτικούς με την εποπτεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου και χορηγία του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης (Λευκωσία), σύμφωνα με τα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου. Εικαστικά έργα των ζωγράφων και εκπαιδευτικών Ρήνου Στεφανή και Σούζαν Βάργκας εμπλουτίζουν τα Τετράδια.

Συντελεστές των Εκπαιδευτικών Τετραδίων: Χρήστος Αργυρού, Σούζαν Βάργκας, David Castrillo, Σάββας Θωμά, Πέλλη Μάστορα, Κυριάκος Ματθαίου, Λεόνη Μεννογιάτη, Όλγα Μπακιρτζή, Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Ρήνος Στεφανή, Θέκλα Φωτίου.

*Διάρκεια έκθεσης: 27 Μαΐου έως 9 Οκτωβρίου | Ωράριο: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00 – 14.00, Τετάρτη 9.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00 – 18.00 | Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. (Αγίου Δημητρίου 159A, Θεσσαλονίκη)

Έκθεση “Μνημονικοί Τόποι απο τον Πόντο και τη Μικρά Ασία στη Μακεδονία” στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

mnimoniki-topoi-apo-ton-ponto-kai-ti-mikra-asia-sti-makedonia.jpg

Η έκθεση «ΜΝΗΜΟΝΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ. Από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία στη Μακεδονία», θα λάβει χώρα στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση με μεγάλη ποικιλία σπουδαίων έργων καλλιτεχνών και ντοκουμέντων.

*Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου | Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Προξένου Κορομηλά 23, Θεσσαλονίκη) | Ωράριο: Δευτέρα & Τρίτη 9.00 – 14.00, Τετάρτη 9.00 – 20.00, Πέμπτη & Παρασκευή 9.00 – 14.00, Σάββατο 10.00 – 14.00

Έκθεση «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη Μονή Λαζαριστών

2-boris-ender-kinisi-organikis-formas-1919.jpg

Η μουσική, η λογοτεχνία, η αρχιτεκτονική, ο κινηματογράφος, το θέατρο, ο χορός, οι επιστήμες και η τέχνη κατά τις πρώτες τρεις δεκαετίες του 20ου αιώνα στη Ρωσία δομούνται και αναπτύσσονται σε κοινή τροχιά, στο πλαίσιο του διακαλλιτεχνικού αισθητικού φαινομένου που αργότερα ονομάστηκε από τους ιστορικούς της τέχνης ‘ρωσική πρωτοπορία’. Η Τέχνη απορροφά και συνδράμει σε όλους τους κραδασμούς και γίνεται ένα με την κοινωνία, γίνεται οργανικό της μέρος. Καλλιτέχνες που αγωνίστηκαν για μια καλύτερη κοινωνία μέσω της τέχνης αλλά στη δεκαετία του 1930 η τέχνη απαγορεύτηκε και οι ίδιοι καταδιώχθηκαν ή απομονώθηκαν. Ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα της σύνθεσης των τεχνών και της σχέσης της Τέχνης με τη Φύση διακρίνεται στη Σχολή Οργανικής Παιδείας του Πέτρογκραντ/Λένινγκραντ υπό τη διεύθυνση και τη θεωρητική επίβλεψη του καλλιτέχνη, μουσικού και δασκάλου Μιχαήλ Ματιούσιν (1861-1934).

Αυτό το ιδιαίτερο μωσαϊκό/πλαίσιο ζύμωσης και δημιουργίας αποτυπώνει η νέα έκθεση του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» (5 Ιουνίου 2022 – 26 Φεβρουαρίου 2023).

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, στις 20:00 και θα ακολουθήσει μουσική συναυλία με theremin, του πρώτου οργάνου ηλεκτρονικής μουσικής στον κόσμο, από τη διεθνούς κύρους μουσικό Λύντια Κάβινα, μαθήτρια του εφευρέτη του theremin Λεβ Θέρεμιν.

Τα 250 έργα και το αρχειακό υλικό της έκθεσης προέρχονται από τη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη του μουσείου, καθώς και από τη σημαντικότατη δωρεά μιας συλλογής πινάκων, σχεδίων και αρχειακού υλικού της Λιουντμίλα Ιβάνοβα από τους καθηγητές John E. Bowlt και Nicoletta Misler που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, εμπλουτίζοντας έτσι τις συλλογές του μουσείου. Οι εκθεσιακοί χώροι στη Μονή Λαζαριστών παίρνουν χρώμα, κίνηση και ήχο τόσο από τα έργα που εκτίθενται όσο και από τις διαδραστικές μηχανές πειραματικού ήχου που ανακατασκευάστηκαν βάσει σχεδίων της δεκαετίας του 1920 ειδικά για την έκθεση από τον διευθυντή του Κέντρου Theremin, Αντρέι Σμιρνόφ.

Η έκθεση «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα μαθήματα που δίδαξε στο Πέτρογκραντ/Λένινγκραντ τη δεκαετία του 1920 ο ζωγράφος και μουσικός Μιχαήλ Ματιούσιν, ενώ γίνεται επίσης αναφορά για τη σχέση της τέχνης με την κίνηση στη ζωγράφο και χορεύτρια Νατάλια Ένμαν, μαθήτρια της Ισιδώρας Ντάνκαν και μέλος του χορευτικού και μουσικού συγκροτήματος «Γκεπταχόρ», η οποία συνέδεσε το έργο της με τις διδασκαλίες της Οργανικής Τέχνης. Παράλληλα, παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, το έργο πέντε σημαντικών αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστών και μελετημένων γυναικών καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας από τις δεκαετίες 1900-1930: Ελένα Γκουρό, Ξένια Έντερ, Μαρία Έντερ, Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Νατάλια Ένμαν.

Για τον Μιχαήλ Ματιούσιν, η τέχνη υπάρχει στη φύση, στον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο και χρειάζεται ειδική εκπαίδευση των αισθήσεών μας και ιδίως της όρασης για να την εντοπίσουμε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η θεωρία της διευρυμένης όρασης μπορεί να γίνει ένα τέτοιο εκπαιδευτικό εργαλείο, η ζωγραφική δεν μπορεί να είναι στατική, μεταμορφώνεται διαρκώς και συνδέεται στενά με την κίνηση και τον ήχο. Συνδέθηκε ήδη από το 1909 με την ομάδα «Ένωση Νεολαίας» της Πετρούπολης, μία από τις πρώτες πειραματικές καλλιτεχνικές ομάδες της ρωσικής πρωτοπορίας. Ήταν ζωγράφος, μουσικός και δάσκαλος στο Κρατικό Ινστιτούτο Καλλιτεχνικής Παιδείας της Πετρούπολης (ΓΚΙΝΧΟΥΚ), επικεφαλής του «Τμήματος Οργανικής Παιδείας».

Ο όρος «Οργανική Τέχνη/Παιδεία» επινοήθηκε από τον ίδιο τον Ματιούσιν το 1923 και βασιζόταν στη θεωρία ότι ο κόσμος είναι ένα αυστηρά δομημένο σύστημα που διέπεται από νόμους, κινείται αέναα και έχει τον δικό του βιολογικό ρυθμό, ακόμη κι όταν πρόκειται για ανόργανη ύλη όπως είναι οι κρύσταλλοι ή η πέτρα. «Αν η ζωή και η ανάπτυξη του πλέον μικρού είναι παρόμοια με αυτήν του απείρως μεγάλου, και η ουσία τους, ή η ψυχή τους, μπορεί να εκφραστεί, και αν το μικρότερο περιλαμβάνει το μεγαλύτερο, τότε οι αντιλήψεις για τα φαινόμενα δεν είναι επαρκείς και όλες οι ιδέες μας για τη φύση και την ηθική θα πρέπει να αναθεωρηθούν» έγραφε ο Ματιούσιν το 1912, επηρεασμένος και από τη θεώρηση της συζύγου του, ζωγράφου και λογοτέχνιδας Ελένα Γκουρό, που πέθανε το 1913. Στη δεκαετία του 1920 ο Ματιούσιν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με παρατηρήσεις και πειράματα στο Τμήμα Οργανικής Παιδείας, με κύριο έργο του τη σύνθεση επιστημών και τεχνών. Αποστολή των μαθητών του ήταν να φέρουν ξανά τη φύση στην τέχνη. Ο Ματιούσιν πίστευε ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να αναζητά τον ρεαλιστικό χώρο όχι στην εύκολα ορατή πραγματικότητα αλλά στον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο. Στο «Τμήμα Οργανικής Παιδείας» εργάζονταν ως βοηθοί του τα τέσσερα αδέλφια Έντερ (Μπορίς, Μαρία, Ξένια, Γιούρι) και ο Νικολάι Γκρίνμπεργκ. Οι καλλιτέχνες πραγματοποιούσαν εργαστηριακές βιολογικές έρευνες σε συνδυασμό με μαθήματα μουσικής και ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης για την τελειοποίηση των αισθήσεων επιδιώκοντας αυτό που ο Ματιούσιν αποκαλούσε «διευρυμένη όραση». Στο έργο των καλλιτεχνών του «Τμήματος Οργανικής Παιδείας», βασικό συστατικό του πίνακα είναι το φως, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί το χρώμα.

Επιμέλεια έκθεσης Μαρία Τσαντσάνογλου, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη Συνεπιμέλεια έκθεσης Αγγελική Χαριστού, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, προϊστάμενη συλλογής και αρχείου Κωστάκη MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Καλλιτέχνες Ελένα Γκουρό, Νικολάι Γκρίνμπεργκ, Μπορίς Έντερ, Ξένια Έντερ, Γιούρι Έντερ, Μαρία Έντερ, Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Μιχαήλ Ματιούσιν, Βσέβολοντ Σουλίμο-Σαμουίλο, Νικολάι Σουέτιν, Πάβελ Φιλόνοφ

Επιστημονική ομάδα John E. Bowlt, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, ομότιμος καθηγητής του USC, Λος Άντζελες Nicoletta Misler, ιστορικός τέχνης, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ανατολικών Σπουδών, Νάπολη Andrei Smirnov, ιστορικός της Μουσικής της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθυντής του κέντρου Theremin Μαρία Τσαντσάνογλου, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη Αγγελική Χαριστού, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, προϊστάμενη συλλογής και αρχείου Κωστάκη MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη

Έκδοση Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, με κείμενα από διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές της ρωσικής πρωτοπορίας.

Συγγραφείς John E. Bowlt, ομότιμος καθηγητής του USC, Λος Άντζελες Nicoletta Misler, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ανατολικών Σπουδών, Νάπολη Alla Povelikhina, ιστορικός τέχνης, ειδική στη μελέτη της οργανικής τέχνης, Κολόμνα Andrei Smirnov, ιστορικός της Μουσικής της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθυντής του κέντρου Theremin Margareta Tillberg, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμού και Αισθητικής, Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης – αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα, Ιστορίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο της Ουψάλα Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη Isabel Wünsche, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Jacobs, Βρέμη

*Διάρκεια έκθεσης: 5 Ιουνίου 2022 έως 26 Φεβρουαρίου 2023 | MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Μονή Λαζαριστών ( Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη) | Ωράριο: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10.00 – 18.00, Πέμπτη 12.00 – 20.00, Δευτέρα κλειστά

CONNECTED στο NOESIS

connected-nohsis.jpg

Μια έκθεση για την εξέλιξη του Ίντερνετ και τη ζωή μετά το Διαδίκτυο Mπορείς να ζήσεις χωρίς το κινητό σου; Είσαι βέβαιος πως δεν διαβάζεις fake news;

Οι δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία στον άνθρωπο έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά του, τον τρόπο που ζει, εργάζεται, ταξιδεύει, πληροφορείται, συνδέεται.

Η νέα περιοδική έκθεση “Connected” στο ΝΟΗΣΙΣ, έρχεται να ανιχνεύσει την τεχνολογική εξέλιξη πίσω από αυτή τη νέα πραγματικότητα (εξέλιξη της μηχανής: υπολογιστής, σύνδεση των μηχανών: διαδίκτυο), να αποτυπώσει την έκταση της διασύνδεσης ανθρώπων και μηχανών, να επισημάνει τις προοπτικές που αυτή φαίνεται να έχει και να θέσει ερωτήματα για το ποιες οι ευκαιρίες που αναδύονται και ποιοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

Η έκθεση απευθύνεται σε: – Μαθητές από Δ΄ μέχρι ΣΤ΄ Δημοτικού με ξενάγηση, διάρκειας 60΄. – Μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου με εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 60΄.

*Διάρκεια έκθεσης: 12 Απριλίου 2022 έως 28 Φεβρουαρίου 2023 | NOESIS (6ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης) |Εισιτήρια: 5€ ενηλίκων, 4€ μειωμένο


Εκδηλώσεις

5o διεθνές φεστιβάλ ταινιών χορού TCI στο Vitruvian Thing

tci-official-selection-black-1500w.png

Το ετήσιο ραντεβού του χορού και του κινηματογράφου, το διεθνές φεστιβάλ Thessaloniki Cinedance International, επιστρέφει! Γνωστό και ως TCI, προβάλλει έργα σύγχρονου χορού επί οθόνης από όλον τον κόσμο. Στην 5η χρονιά του, φέρνει 40 ταινίες από 17 χώρες σε 3 sessions προβολών, αλλά και δυο κάσκες Virtual Reality για θέαση σε 360°.

Με ατέλειωτους συνδυασμούς ευφάνταστης χορογραφίας, εντυπωσιακής οπτικής σύνθεσης, ερμηνευτικής αρτιότητας, αφηγηματικής ανάπτυξης, δόμησης κόσμων, και μουσικότητας, το TCI εξερευνά διαφορετικές προσεγγίσεις στο χορό επί οθόνης, γνωστό και ως screendance ή videodance.

Οι ταινίες που επιλέχθηκαν συμπεριλαμβάνουν έργα καταξιωμένων αλλά και νέων δημιουργών, με διεθνή βραβεία, πρεμιέρες, και συμμετοχές στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου. Δημιουργοί, σκηνοθέτες, χορογράφοι και ερμηνευτές όπως o Pierre Bessette, η Iwona Pasińska με το Πολωνικό Χοροθέατρο, οι Helena Franzén και Håkan Jelk, οι Kimmo Leed, Loup-William Théberge, Virginie Brunelle, Davide Belotti και Borna Babic, θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους σε ένα τριήμερο πρόγραμμα που, επίσης, περιλαμβάνει περισσότερες ταινίες από τη χώρα μας από κάθε άλλη φορα: Το TCI, στην προσπάθειά του να στηρίξει την ανερχόμενη ελληνική σκηνή, θα προβάλλει έργα Ελλήνων χορογράφων και σκηνοθετών όπως Ελεονώρα Ηλία, Γεωργία Πετραλή, Φώτης Σκουρλέτης, Αλεξία Μαϊκίδου-Πουτρίνο, Άννα Θωίδου, Κωνσταντίνα Θανασούλη, και άλλοι.

Το φεστιβάλ οργανώνει τις 5+ συνολικά ώρες υλικού του σε τρεις προβολές, μια κάθε μέρα, στις 21:00. Επιπλέον, το Σάββατο και την Κυριακή από τις 18:00, σε συνεργασία με τo VR Academy, θα έχει εγκατεστημένες δύο κάσκες Virtual Reality, ώστε το κοινό να μπορεί να παρακολουθήσει έργα χορού 360°. Στο φεστιβάλ μπορεί κανείς να φέρει τα δικά του αναψυκτικά και ποτά.

Το “απροσδιόριστο” εισιτήριο δίνει πρόσβαση στο φεστιβάλ για μια ημέρα. Η είσοδος και η έξοδος γίνεται ανά πάσα στιγμή, ανάμεσα στις ταινίες, αλλά οι κρατήσεις που γίνονται στο vitruvianthing.com ισχύουν ως τις 20:45. Για το VR δεν απαιτείται κράτηση.

*Παρασκευή 23 έως Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου | Vitruvian Thing | Είσοδος με απροσδιόριστο εισιτήριο

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

moysio-vizantinou-politismou-3.jpg

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που φέτος έχουν τον τίτλο «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά -Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές».

Ο εορτασμός διαρκεί από την Παρασκευή 23 ως την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

-9.00: Εκπαιδευτική δράση «Ανακυκλώνω, συντηρώ, επαναχρησιμοποιώ. Από το Βυζάντιο ως σήμερα». Θέμα της δράσης είναι η ανακύκλωση διαχρονικά. Οι μαθητές/μαθήτριες συμμετέχουν σε περιήγηση στο μουσείο και στη συνέχεια σε δημιουργικό εργαστήριο κατασκευής αντικειμένων από ανακυκλώσιμα υλικά. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε σχολικό τμήμα Ε΄ Δημοτικού.

-11.00: Ξενάγηση από αρχαιολόγο του Μουσείου με θέμα «Η ανακύκλωση στο Βυζάντιο». Για ενήλικες. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στα εργαστήρια συντήρησης. Η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη για όσους πάρουν μέρος στην ξενάγηση.

Κρατήσεις για την ξενάγηση στο email του Μουσείου: mbp@culture.gr και στο τηλέφωνο 2314 3131422.

Το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο Μουσείο είναι δωρεάν για όλους τους επισκέπτες.

Flea Market 2022 στη Δ.Ε.Θ. – TIF HELEXPO

flea-market-photo-3.jpg

Η Θεσσαλονίκη το Σάββατο 24 & την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου υποδέχεται το Flea Market για 2η φορά μέσα στο 2022. Η ομάδα του Flea market φέρνει για 2 ημέρες το φεστιβάλ που εξελίσσεται σε θεσμό στον εμβληματικό προαύλιο χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, κάτω από το περίφημο Τόξο (είσοδος Αγγελάκη με Τσιμισκή) με πολλές συμμετοχές και πεντανόστιμο street food, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια όλων μας.

Έχοντας ξεκινήσει τα Flea Markets από τον Σεπτέμβριο του 2016 στον πολυχώρο του Μύλου, η ομάδα παραγωγής είχε την ευκαιρία να βρεθεί και σε άλλους εμβληματικούς χώρους όπως το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο, το Lab’ Attoir, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Γ’ στο λιμάνι και προσφάτως όπως και σε αυτή τη διοργάνωση στην Δ.Ε.Θ. – TIF HELEXPO.

Όπως πάντα το team του Flea με μεγάλη όρεξη να δείξει στον κόσμο την ευκαιρία να ανταλλάξει πράγματα, να μάθει την εναλλακτική χρήση παλιών αντικειμένων, να μάθει την αξία του παλιού και τη χαρά να το μεταποιείς σε κάτι νέο. Να διασκεδάζουν όλοι μαζί, γνωρίζοντας νέες κουλτούρες μέσω της γεύσης (street food), τα παιδιά να γίνονται ενεργά ερχόμενα σ’ επαφή με την κουλτούρα των Flea Markets και τέλος να ανακαλύπτουν νέους θησαυρούς φτιαγμένους με αγάπη ή παλιούς που υπάρχουν σκονισμένοι σε κάποιο ράφι για χρόνια!

Τι θα περιλαμβάνει το Flea Market Thessaloniki:

-Αγορά με δίσκους, ρούχα, υποδήματα, κατασκευές, ηλεκτρικές συσκευές, έργα τέχνης, παιχνίδια, κοσμήματα, δημιουργίες, βιολογικά προϊόντα -Μουσική από DJs και ραδιοφωνικούς παραγωγούς της πόλης [105.5rock] -Street food από βανάκια στον εξωτερικό χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.   Φορτωμένα με snacks, ροφήματα και λιχουδιές θα φέρουν γεύσεις του Food Truck Park SKG   με ανοιξιάτικη διάθεση και πολύ κέφι! -Μπαρ με ροφήματα – καφέ – αναψυκτικά – μπύρα – cocktails

Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλους τους απαραίτητους όρους που επιτάσσουν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας.

*Σάββατο 24 & Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 12.00 – 21.00 | Προαύλιος χώρος ΔΕΘ – Τόξο ΧΑΝΘ | Ελεύθερη είσοδος

Το CONNECTED WE STAND Festival III επιστρέφει στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

cws-press-cover.png

Το CONNECTED WE STAND Festival επιστρέφει για 3η χρονιά στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022. Ζωντανές συναυλίες, αθλητικά δρώμενα, dj sets, χορός, θεατρικές παραστάσεις, βιωματικά εργαστήρια και πολλές ακόμα δράσεις πρόκειται να λάβουν χώρα στο Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία για 24 ώρες.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να φέρει κοντά πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις με τη συμμετοχή περισσότερων από 80 οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τους CONNECT YOUR CITY, Χ.Α.Ν.Θ., Infinity Greece, AddArt, Fabric Republic, ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, ESN Thessaloniki, Actionaid Hellas, ΕΨΥΚΑ.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δράσεις και ενέργειες οι οποίες βασίζονται στους παρακάτω άξονες: -Τέχνες & πολιτισμός -Εθελοντισμός & αλληλεγγύη -Κοινωνική επιχειρηματικότητα -Αθλητισμός & ποιότητα ζωής -Περιβάλλον & βιώσιμη ανάπτυξη. -Συναυλίες, pop up δράσεις, παιδικά εργαστήρια, αθλητικές δράσεις, εργαστήρια ενηλίκων, performer’s corner, up-cycling point, διαδραστικές ομιλίες, χορευτικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις, τελετή απονομής βράβευσης ενεργών πολιτών, μια ανατρεπτική έκθεση τέχνης και πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες θα συναντηθούν από τις 11:00 έως τις 23:00 στο Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

*Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 11.00 έως 23.00 | Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου | Ελεύθερη είσοδος

Το Stand-Up Comedy Festival επιστρέφει στο Mediterranean Cosmos

stand-up-comedy-festival-at-mediterranean-cosmos.png

Ένα απολαυστικό φεστιβάλ κωμωδίας καταφτάνει και πάλι στο Mediterranean Cosmos, έτοιμο να χαρίσει απλόχερα γέλια σε μικρούς και μεγάλους.

Ταλαντούχοι ηθοποιοί, καλλιτέχνες και stand-up comedians ενώνουν για άλλη μία φορά τις δυνάμεις τους, σε μια σειρά από παραστάσεις που υπόσχονται να ξεσηκώσουν το κοινό και να χαρίσουν αξέχαστες στιγμές γέλιου και διασκέδασης.

Η πρώτη παράσταση, το Μαιευτήριο Comedy Club, είναι κυριολεκτικά ο χώρος που γεννιούνται τα αστεία, με ένα comedy club που αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς αγγίζει τα πρότυπα των διάσημων comedy clubs του εξωτερικού.

*Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 20.00 | Αμφιθέατρο | Ελεύθερη είσοδος

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα