Επικαιρότητα

Η Κεραμέως βάζει «λουκέτο» στην Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης

Οι σπουδαστές της θα πρέπει να μετακομίσουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις σπουδές τους - Αναμένεται προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Γιώργος Σταυρακίδης
η-κεραμέως-βάζει-λουκέτο-στην-εκκλη-923025
Γιώργος Σταυρακίδης

Μέρες μετράει η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης για να κλείσει τις πόρτες της και να αφήσει τους σπουδαστές της από έξω, ώστε να πάρουν μόνοι τους μία μεγάλη και άδικη απόφαση.

Με τον νόμο Κεραμέως 4823/2021, το Υπουργείο Παιδείας συγχωνεύει την Εκκλησιαστική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης με την αντίστοιχη της Αθήνας, ενώ ανάλογη τύχη έχει και η Σχολή των Ιωαννίνων.

Ως αποτέλεσμα του νόμου αυτού, είναι πως αναγκάζονται όλοι οι σπουδαστές της Σχολής να μεταβούν στην Αθήνα εφόσον αποφασίσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ακαδημία, προκαλώντας έτσι ανησυχία και προβληματισμό στους ίδιους και στις οικογένειες τους.

Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης είναι ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος (Α.Ε.Ι.) στη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 1958 ως Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το 1977 αναβαθμίστηκε και ονομάστηκε Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης επί Μητροπολίτου Παντελεήμονος Β’. Τελικά καταργήθηκε το 2021 επί αρχιερατείας Μητροπολίτου Ανθίμου Ρούσσα με νόμο της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Συγκεκριμένα, με τον νόμο του 2021, η Ακαδημία θα τερματίσει τη λειτουργία της από το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023.

Η Ακαδημία της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται επί της οδού Νικολάου Πλαστήρα, λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα δύο προγράμματα σπουδών, το Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων και το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών, ωστόσο με τον νέο νόμο, όπως αναφέρει στην Parallaxi ο Διευθυντής Σπουδών Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών, Νικόλαος Κοϊος «Έγινε και η κατάργηση του Προγράμματος Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων χωρίς να κατοχυρωθούν μάλιστα τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών εκείνου του τμήματος».

Η συγχώνευση, σύμφωνα με τον νόμο του Υπουργείου Παιδείας και θρησκευμάτων, θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή από την πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη. Για την απόφαση αυτή, ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ Γεώργιος Χρυσοστόμου, Καθηγητής και Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου εξηγεί όσα έχουν συμβεί.

«Συγχωνεύονται οι Εκκλησιαστικές Ακαδημίες που λειτουργούσαν στην Ελλάδα και από τέσσερις πριν, τώρα γίνονται δύο. Δηλαδή κλείνουν αυτή της Θεσσαλονίκης και αυτή των Ιωαννίνων και τα προγράμματα σπουδών συγχωνεύονται στην Αθήνα και στην Κρήτη. Αυτό δημιούργησε πολλές αντιδράσεις, πρώτα απ’ όλα, πολλοί ιεράρχες με επιστολές τους πέρυσι στην Υπουργό Παιδείας, ζήτησαν την αναβάθμιση των Ακαδημιών και όχι την κατάργηση τους, αλλά και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με δύο αποφάσεις της ζήτησε να μην εφαρμοστεί αυτή η κατάργηση.»

ekklhsiastikh-akadhmia-thessalonikhs.jpg

Μιλώντας για την δύσκολη θέση που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι σπουδαστές της Ακαδημίας, αναφέρει πως «Τα παιδιά και οι γονείς τους διαμαρτύρονται και είναι πολύ δικαιολογημένο. Μάλιστα απηύθυναν και έκκληση στην Ιερά Σύνοδο η οποία ζήτησε, αν εφαρμοστεί τελικά ο νόμος, να προβλεφθεί τουλάχιστον η τηλεδιδασκαλία και η εξ αποστάσεως συμμετοχή. Υπάρχει μία γενικότερη ανησυχία, όπως και για το γεγονός ότι 31 Αυγούστου εγώ σαν πρόεδρος πρέπει να κλείσω την Ακαδημία. Οπότε, 1 Σεπτεμβρίου ένας φοιτητής που θα θέλει να πάρει ένα πιστοποιητικό, από που θα το πάρει; Από την άλλη, ανησυχεί και η Ακαδημία της Αθήνας διότι κανείς δε ξέρει μέχρι σήμερα πώς θα γίνει η μεταφορά των αρχείων. Άλλο πρόγραμμα έχουμε εμείς, άλλο πρόγραμμα έχουν εκείνοι. Όλο αυτό θέλει χρόνο και έχει κόστος».

“ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ”

Για το ίδιο ζήτημα, συμπληρώνει ο κ. Κοϊος, λέγοντας πως «Τα παιδιά από Σεπτέμβρη όντως θα πρέπει να πάνε Αθήνα, αλλά ο νόμος προέβλεπε τη δυνατότητα να ακολουθήσουνε τα θεωρητικά μαθήματα εξ αποστάσεως, διαδικτυακά, μέχρι τη λήξη του πτυχίου τους. Αυτή είναι μία λύση προς το παρόν, αλλά αυτό βέβαια δεν αίρει το πρόβλημα το μεγάλο που είναι ότι κλείνει μία Σχολή και όποια παιδιά θα θέλουν να σπουδάσουν στην Ανώτατη Εκκλησιαστική από όλη την Βόρεια Ελλάδα, την Μακεδονία, την Θράκη, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία θα πρέπει να μεταβούν στην Αθήνα. Δηλαδή, δεν θα υπάρχει πια τέτοια Σχολή ούτε στη Μακεδονία, ούτε στην Ήπειρο.».

Αυτό είναι ένα πρόβλημα και για το μέλλον όσων παιδιών θα θέλουν να σπουδάσουν σε μία Εκκλησιαστική Ακαδημία και συμφωνεί και ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ Γεώργιος Χρυσοστόμου, αναφέροντας στην Parallaxi πως «Αυτό είναι μία υποβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Μπορεί μάλιστα να είναι και αποτρεπτικό αύριο, μεθαύριο για ένα παιδί που θέλει να σπουδάσει στην Εκκλησιαστική Ακαδημία. Η Βόρεια Ελλάδα μένει χωρίς Σχολή. Η πλησιέστερη δηλαδή θα είναι στην Αθήνα.» ενώ μιλώντας για την Ακαδημία της Θεσσαλονίκης, λέει πως «Κλείνει η κατά τεκμήριο καλύτερα λειτουργούσα εκκλησιαστική Ακαδημία. Εκείνη, η οποία είχε τον υψηλότερο δείκτη απορροφητικότητας, όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα. Έχουμε δηλαδή πολλούς αποφοίτους που γίνανε κληρικοί και επίσκοποι μάλιστα της Εκκλησίας, είχαμε το περισσότερο διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, τα καλύτερα εξοπλισμένα κτήρια και εργαστήρια και είχαμε και τους περισσότερους φοιτητές. Δηλαδή μας προτιμούσαν και φοιτητές που περνούσαν σε άλλες Ακαδημίες όπως της Κρήτης. Επίσης, κάνανε μεταγραφή σε εμάς. Είχαμε φοιτητές από κατατακτήριες αλλά και από ξένες χώρες, ειδικά από τα Βαλκάνια. Φοιτητές από Αφρική, Λατινική Αμερική»

ekklhsiastikh-akadhmia.jpg

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Σύμφωνα με τον Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου, υπάρχουν κενά στον νόμο που θα πρέπει να ρυθμιστούν άμεσα, αφήνοντας όμως και ένα παραθυράκι ανοιχτό στην περίπτωση που υπάρξουν προσφυγές σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια τις επόμενες μέρες.

«Κάποια συγκεκριμένη απάντηση δεν πήραμε ποτέ, ψηφίστηκε ο νόμος ο οποίος είχε και πολλά κενά, για παράδειγμα οι διοικητικοί υπάλληλοι μας, προβλέπεται να πάνε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία αλλά στο ΠΑΜΑΚ δεν υπήρχαν κενά για οργανικές θέσεις που είχαμε εμείς. Έπρεπε να υπάρχει πιο σαφή θέση του νόμου και να προβλέπει εξαιρέσεις. Έπρεπε μέχρι αρχές Απριλίου να δοθούν οι κανονιστικές πράξεις γιατί ένας νόμος είναι περιγραφικός. Δεν προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες. Ο νόμος προέβλεπε λοιπόν ότι μέχρι αρχές Απριλίου να εκδοθούν κανονιστικές πράξεις του Υπουργείου Παιδείας, με τις οποίες να ρυθμίζονται διάφορες λεπτομέρειες. Εμείς ας πούμε, έχουμε εξοπλισμό, υπολογιστές και άλλα. Που θα πάνε όλα αυτά; Ή οι φοιτητές μας που περάσαν στη Θεσσαλονίκη μέσω Πανελληνίων εξετάσεων, δε μπορούν τώρα να υποχρεωθούν να πάνε να σπουδάσουν στην Αθήνα γιατί μπορεί να μην έχουν σπίτι, μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα. Δηλαδή υπάρχουν διάφορα κενά και επειδή πλησίασε και ο καιρός που θα κλείσει η Ακαδημία, δεν έχουν ακόμα ρυθμιστεί. Με γνωμοδοτήσεις πάντως που μας κατέθεσαν έγκριτοι νομικοί και τις καταθέσαμε στο Υπουργείο Παιδείας, ελέγχεται αυτός ο νόμος και από διάφορα σημεία αντισυνταγματικότητας. Οπότε, ίσως και για αυτό να καθυστερούν και οι διακανονιστικές πράξεις. Αναμένεται ίσως να γίνουν και προσφυγές στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια από αυτούς που θίγονται.»

Πολλές θα είναι, όπως όλα δείχνουν, οι εξελίξεις στο θέμα τις επόμενες μέρες, όπου μαζί με σπουδαστές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, θα το παρακολουθήσουμε κι εμείς στενά για να δούμε αν τελικά θα μείνει η Θεσσαλονίκη χωρίς Εκκλησιαστική Ακαδημία ή αν θα πετύχουν τελικά οι άμεσα εμπλεκόμενοι την παραμονή της σχολής στην πόλη. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα