Γευση

H μεγάλη μακεδονική έκπληξη γεύσης μέσα σε έναν αμπελώνα!

Το νέο εστιατόριο του κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι. Απλά ονειρεμένο! 

Κατερίνα Καραμφυλίδου
h-μεγάλη-μακεδονική-έκπληξη-γεύσης-μέσ-909114
Κατερίνα Καραμφυλίδου

Πόσες φορές είχες τη δυνατότητα να δειπνήσεις στην καρδιά ενός αμπελώνα; 

Να απολαύσεις τη μαγεία της Μακεδονικής γης στα καλύτερα της; 

Να δεις μπροστά σου το υπερθέαμα των εποχών να ξετυλίγεται σαν πίνακας μπροστά στα μάτια σου.

Να απολαύσεις μια παρέλαση συγκλονιστικών πιάτων βασισμένων σε πρώτες ύλες εξαιρετικά διαλεγμένες με αγάπη και φροντίδα για φαγητό που ξεπερνά την τυποποίηση και αγγίζει το σπουδαίο;

stighmiotipo-2022-04-06-15739-mm.png

Το νέο εστιατόριο του κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας είναι ο απόλυτος λόγος να ξεμακρύνεις από την πόλη, τώρα που η άνοιξη θεριεύει. 

Να περάσεις μπροστά από το θρυλικό μπλε τρακτέρ, σύμβολο του Αμπελώνα και να επιλέξεις ένα τραπέζι με θέα στο υπέροχο βουνό. 

O Γιάννης Μπουτάρης και τα παιδιά του γράφουν εκτός από ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας του ελληνικού κρασιού τώρα και ένα ακόμα στη νέα Μακεδονική κουζίνα.

stighmiotipo-2022-04-06-15520-mm.png

Η απόφαση του κτήματος, που φημίζεται για την εξωστρέφεια του να δημιουργήσει ανάμεσα στα άλλα που θα θαυμάσετε εδώ, ένα εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών, που μαγειρεύει όχι φαντεζίστικες συνταγές, αλλά πιάτα που μιλάνε στην ψυχή, ήταν καθοριστική για την γαστρονομία της περιοχής. 

stighmiotipo-2022-04-06-15548-mm.png

Με θέα τους αμπελώνες, τη λίμνη και τον εμβληματικό Πύργο Κούλα, τις πλαγιές του Βερμίου και στο βάθος τη Νάουσα, η απόλαυση ξεκινά με ένα ποτήρι κρασί, από τα καλύτερα του μοναδικού κτήματος, όσο ρίχνεις μια ματιά σε ένα κατάλογο που τιμά και εξελίσσει μοναδικά τη μακεδονική κουζίνα.

stighmiotipo-2022-04-06-15533-mm.png

Η κουζίνα του Κτήματος άνοιξε τις πόρτες της τον Δεκέμβριο του 2021. Στόχος μας είναι να συνδυάσουμε το κρασί με το φαγητό. Καθημερινά δίνουμε βαρύτητα στην πρώτη ύλη, στα τοπικά και φρέσκα καλούδια που βγάζει αυτός ο τόπος. Αυτό το διάστημα ετοιμάζουμε και το δικό μας μποστάνι. Είναι μεγάλη μου χαρά. Το μενού του Κτήματος βασίζεται στην τοπική Ναουσαίικη κουζίνα και αλλάζει κάθε εποχή. Σε καθημερινή βάση ζυμώνουμε και το δικό μας ψωμί, με προζύμι όπως παλιά οι γιαγιάδες μας. Μεγάλη έμφαση έχουμε δώσει στα δύο food and wine pairings όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει 5 Ετικέτες του Κτήματος με το αντίστοιχο πιάτο”, μας λέει η σεφ Κυριακή Φωτοπούλου.

 
stighmiotipo-2022-04-06-15507-mm.png

Ξεκινώντας από λατρεμένα πιάτα που αγάπησες από τα χέρια της μητέρας σου, όπως τα ντολμαδάκια από φύλλα Ξυνόμαυρου, τέλειο Ναουσυέικο τυράκι με μαρμελάδα ντομάτας και κόκκινα πιπέρια και μια παντζαροσαλάτα με παντζάρι σε δυο εκδοχές, όλα με τη συνοδεία ενός ψωμιού φτιαγμένου στο χέρι και ζυμωμένου με δαμασκηνοελιές. 

stighmiotipo-2022-04-06-15805-mm.png

Ο φασουλονταβάς που έφτιαχνε η γιαγιά, με ψαράκι φρέσκο στην κορυφή, η σοκαριστικά ζουμερή με μαύρο σκόρδο πανσετομπριζόλα για δυο και τα κεφτεδάκια πάνω στο ζυμαρικό μάντζα με το κοζανίτικο μπάντζο να ολοκληρώνει την κόλαση! 

stighmiotipo-2022-04-06-15838-mm.png

Στο αλά καρτ μενού το παπουτσάκι της μελιτζάνας με μοσχαράκι ραγού θα σας θυμίσει τα μεσημέρια της Κυριακής με την οικογένεια ενώ οι πιατέλες των τοπικών τυριών και αλλαντικών της Μακεδονίας, προσεκτικά διαλεγμένων θα σας αποζημιώσουν αν ήρθατε για τα σπουδαία και πολυβραβευμένα κρασιά του Κτήματος.

stighmiotipo-2022-04-06-15905-mm.png

Ένας βασικός λόγος για να έρθεις ως εδώ, εκτός από το να προμηθευτείς κρασιά και σπουδαία αναμνηστικά από το πωλητήριο, είναι για να δοκιμάσεις το wine pairing, που έχουν εξελίξει σε επιστήμη. Για όσους επιθυμούν μια πιο ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία, υπάρχει η δυνατότητα δύο ειδικά σχεδιασμένων μενού για food & wine pairing αλλά και η επιλογή à la carte. 

Ακακίες με καναπεδάκι κρέμας τυριού, λιαστό ντοματίνι και πούδρα ελιάς, Ταρσανάς με σεβίτσε ψαριού και τζίντζερ, Διάπορος με μοσχαρίσια μάγουλα, Χρυσογέρακας με κρέμα αμπαρόριζας και παστέλι, Ντρούμο με γιουβέτσι μανιταριών, Ράμνιστα με καρπάτσιο μόσχου και γραβιέρα από τα Γρεβενά, είναι μερικές από τις προτάσεις που έχουν μελετηθεί σχολαστικά για να ταιριάξουν κρασιά που δοξάστηκαν από κοινούς θνητούς και ειδικούς της οινογνωσίας με πρώτες ύλες της Μακεδονίας σε αγαστή συνύπαρξη. 
kir-gianni13.png

Αν και η υπερβολή στην παραγγελία, από το φόβο μη χάσουμε κάτι δεν άφηνε πολλά περιθώρια για γλυκό, η αποδομημένη μπουγάτσα με την κανέλα και η κρέμα σοκολάτας, ψημένη με μπαχαρικά και πορτοκάλι ολοκλήρωσε μια εμπειρία που δεν λέμε ότι συνιστάται, αλλά επιβάλλεται. 

kir-gianni15.png

Η κουζίνα της δυτικής Μακεδονίας, που έχει τις τελευταίες δεκαετίες σταθμούς σπουδαίους κυρίως στο νομό Φλώρινας, αποκτά μια νέα φωτεινή πινακίδα στην κεντρική. Αυτή τη φορά σε στην καρδιά ενός από τα σπουδαιότερα ελληνικά κτήματα και με σχέδιο που ξετυλίγεται σιγά-σιγά να μας έχει συχνά κοντά του. 

kir-gianni14.png

Εδώ δεν μαγειρεύουν, τιμούν την παράδοση με αγάπη και ταπεινότητα εξελίσσοντας την, βοηθούν το ξύπνημα των αισθήσεων που αντιλαμβάνεται τα μυρωδικά, την ποιότητα των προσεκτικά διαλεγμένων πρώτων υλών, μπαίνουν στη διαδικασία να μαγειρέψουν συνδυάζοντας σωστά και να τιμήσουν μια παράδοση αιώνων, λιτής και αφοπλιστικής μαγειρικής. 

kir-gianni12.png

Η κάρτα θα αλλάζει ανάλογα με την εποχή και τα καλούδια της. Η κράτηση τα Σαββατοκύριακα απαιτείται, ειδικά όσο καλοκαιριάζει. Πάτε μέχρι το Γιαννακοχώρι και θα φύγετε ευτυχισμένοι. 

kir-gianni11.png

Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Τ. +30 23320 51100 F. +30 23320 51140 E. info@kiryianni.gr

275980274-779905003416477-8861043389428495664-n.jpg
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα