H μεγάλη μακεδονική έκπληξη γεύσης μέσα σε έναν αμπελώνα!
Το νέο εστιατόριο του κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι. Απλά ονειρεμένο!
- 19 Απριλίου 2022

Πόσες φορές είχες τη δυνατότητα να δειπνήσεις στην καρδιά ενός αμπελώνα;
Να απολαύσεις τη μαγεία της Μακεδονικής γης στα καλύτερα της;
Να δεις μπροστά σου το υπερθέαμα των εποχών να ξετυλίγεται σαν πίνακας μπροστά στα μάτια σου.
Να απολαύσεις μια παρέλαση συγκλονιστικών πιάτων βασισμένων σε πρώτες ύλες εξαιρετικά διαλεγμένες με αγάπη και φροντίδα για φαγητό που ξεπερνά την τυποποίηση και αγγίζει το σπουδαίο;

Το νέο εστιατόριο του κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας είναι ο απόλυτος λόγος να ξεμακρύνεις από την πόλη, τώρα που η άνοιξη θεριεύει.
Να περάσεις μπροστά από το θρυλικό μπλε τρακτέρ, σύμβολο του Αμπελώνα και να επιλέξεις ένα τραπέζι με θέα στο υπέροχο βουνό.
O Γιάννης Μπουτάρης και τα παιδιά του γράφουν εκτός από ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας του ελληνικού κρασιού τώρα και ένα ακόμα στη νέα Μακεδονική κουζίνα.

Η απόφαση του κτήματος, που φημίζεται για την εξωστρέφεια του να δημιουργήσει ανάμεσα στα άλλα που θα θαυμάσετε εδώ, ένα εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών, που μαγειρεύει όχι φαντεζίστικες συνταγές, αλλά πιάτα που μιλάνε στην ψυχή, ήταν καθοριστική για την γαστρονομία της περιοχής.

Με θέα τους αμπελώνες, τη λίμνη και τον εμβληματικό Πύργο Κούλα, τις πλαγιές του Βερμίου και στο βάθος τη Νάουσα, η απόλαυση ξεκινά με ένα ποτήρι κρασί, από τα καλύτερα του μοναδικού κτήματος, όσο ρίχνεις μια ματιά σε ένα κατάλογο που τιμά και εξελίσσει μοναδικά τη μακεδονική κουζίνα.


Ξεκινώντας από λατρεμένα πιάτα που αγάπησες από τα χέρια της μητέρας σου, όπως τα ντολμαδάκια από φύλλα Ξυνόμαυρου, τέλειο Ναουσυέικο τυράκι με μαρμελάδα ντομάτας και κόκκινα πιπέρια και μια παντζαροσαλάτα με παντζάρι σε δυο εκδοχές, όλα με τη συνοδεία ενός ψωμιού φτιαγμένου στο χέρι και ζυμωμένου με δαμασκηνοελιές.

Ο φασουλονταβάς που έφτιαχνε η γιαγιά, με ψαράκι φρέσκο στην κορυφή, η σοκαριστικά ζουμερή με μαύρο σκόρδο πανσετομπριζόλα για δυο και τα κεφτεδάκια πάνω στο ζυμαρικό μάντζα με το κοζανίτικο μπάντζο να ολοκληρώνει την κόλαση!

Στο αλά καρτ μενού το παπουτσάκι της μελιτζάνας με μοσχαράκι ραγού θα σας θυμίσει τα μεσημέρια της Κυριακής με την οικογένεια ενώ οι πιατέλες των τοπικών τυριών και αλλαντικών της Μακεδονίας, προσεκτικά διαλεγμένων θα σας αποζημιώσουν αν ήρθατε για τα σπουδαία και πολυβραβευμένα κρασιά του Κτήματος.


Αν και η υπερβολή στην παραγγελία, από το φόβο μη χάσουμε κάτι δεν άφηνε πολλά περιθώρια για γλυκό, η αποδομημένη μπουγάτσα με την κανέλα και η κρέμα σοκολάτας, ψημένη με μπαχαρικά και πορτοκάλι ολοκλήρωσε μια εμπειρία που δεν λέμε ότι συνιστάται, αλλά επιβάλλεται.

Η κουζίνα της δυτικής Μακεδονίας, που έχει τις τελευταίες δεκαετίες σταθμούς σπουδαίους κυρίως στο νομό Φλώρινας, αποκτά μια νέα φωτεινή πινακίδα στην κεντρική. Αυτή τη φορά σε στην καρδιά ενός από τα σπουδαιότερα ελληνικά κτήματα και με σχέδιο που ξετυλίγεται σιγά-σιγά να μας έχει συχνά κοντά του.

Εδώ δεν μαγειρεύουν, τιμούν την παράδοση με αγάπη και ταπεινότητα εξελίσσοντας την, βοηθούν το ξύπνημα των αισθήσεων που αντιλαμβάνεται τα μυρωδικά, την ποιότητα των προσεκτικά διαλεγμένων πρώτων υλών, μπαίνουν στη διαδικασία να μαγειρέψουν συνδυάζοντας σωστά και να τιμήσουν μια παράδοση αιώνων, λιτής και αφοπλιστικής μαγειρικής.

Η κάρτα θα αλλάζει ανάλογα με την εποχή και τα καλούδια της. Η κράτηση τα Σαββατοκύριακα απαιτείται, ειδικά όσο καλοκαιριάζει. Πάτε μέχρι το Γιαννακοχώρι και θα φύγετε ευτυχισμένοι.

Τ. +30 23320 51100 F. +30 23320 51140 E. info@kiryianni.gr
