η-κατερίνα-βρανά-είναι-το-πιο-αστείο-κα-920437

Θεσσαλονίκη

Η Κατερίνα Βρανά είναι το πιο αστείο (και δυνατό) κορίτσι του κόσμου

Η γνωστή κωμικός ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη με την sold out παράστασή της Staying Alive (Σχεδόν Πέθανα) και μιλάει στη Parallaxi.

Νίκος Γκάγιας
Νίκος Γκάγιας

Οι συστάσεις για την Κατερίνα Βρανά είναι περιττές. Μεταξύ μας είναι σχεδόν απίθανο να μην την γνωρίζεις. 

Όμως, αν σε έχει βρει τέτοιο κακό τα βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις για εκείνη είναι πως είναι μία από τις καλύτερες κωμικές ηθοποιούς στη χώρα και το απόλυτο όπλο της είναι το stand-up comedy (μετά τα μαλλιά της). Αυτό επιστρατεύει για να προσφέρει απλόχερα γέλιο και θετική ενέργεια στον κόσμο.

Η Κατερίνα αυτό το καλοκαίρι αποφάσισε να κάνει μία στάση στη Θεσσαλονίκη για να δώσει την ευκαιρία, σε όσους δεν πρόλαβαν τα προηγούμενα χρόνια, να απολαύσουν την stand-up comedy της “Staying Alive” (Σχεδόν Πέθανα) στο Block 33 την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022.

Εγώ την συναντώ – για να μην λέω ψέματα, την καλώ στο κινητό της- ανακαλύπτω πόσο κούλ τυπάκι είναι και μιλάμε για την παράσταση της, το τι την κάνει πραγματικά χαρούμενη, καθώς και για το πόσο πίσω είναι η Ελλάδα σε θέματα προσβασιμότητας.

Όπως μου εξηγεί η παράσταση είναι γνωστή και δεν είναι κρυφό το τι διαπραγματεύεται.

Ήταν Απρίλιος του 2017, όταν βρισκόταν σε περιοδεία στη Μαλαισία για παραστάσεις και αρρώστησε τόσο βαριά που έφτασε σε σημείο να κινδυνέψει η ζωή της. Η Κατερίνα σώθηκε, αλλά ακόμη αντιμετωπίζει προβλήματα με την κίνηση, την όραση και την ομιλία της. Αυτό, όμως, δεν τη σταματά απ’ το ν’ ανέβει στη σκηνή.

Στην παράσταση η Κατερίνα μιλά για όλα! Τους Μαλαισιανούς, Άγγλους κι Έλληνες γιατρούς, τσαχπίνες νοσηλεύτριες και γοητευτικούς φυσικοθεραπευτές. Για το πώς η κορτιζόνη αντικαθιστά το μπότοξ, αλλά τίποτα δεν αντικαθιστά ένα σωστό ζευγάρι σκουλαρίκια.

Όμως πότε η Κατερίνα αποφάσισε πως αυτή η πρωτόγνωρη περιπέτεια υγείας θα σταθεί αφορμή και θα γίνει η επόμενη stand up παράσταση της; 

«Δεν ήταν συνειδητή απόφαση. Όταν ξύπνησα από το κώμα, είδα την οικογένεια μου και σκέφτηκα αυτό μπορεί άνετα να μπει σε παράσταση. Το σκηνικό να ξυπνάει η κόρη από το κώμα και όλοι γύρω να είναι σε φάση “έλα κοιμήθηκες καλά; Ξεκουράστηκες;»

Σχετικά με το εάν της είναι δύσκολο να συζητάει για την περιπέτεια που πέρασε η Κατερίνα επισημαίνει:

«Όχι είμαι εντάξει με το να συζητάω όλο αυτό που πέρασα. Αυτά που με ζόρισαν ήταν οι στιγμές που πονούσα, που ήταν πολύ λίγες με σχέση με το πόσο βλάβες έπαθα. Δεν με ζορίζει να μιλάω και να παίζω την παράσταση»

Το εκπληκτικό με την Κατερίνα είναι ότι αυτό που βλέπει ο κόσμος επί σκηνής δεν διαφέρει πολύ από αυτό που είναι στην καθημερινότητα της.

«Ό,τι βλέπεις αυτό είναι. Οι διαφορές βρίσκονται στο γεγονός ότι δεν είμαι πάντα τόσο χαρούμενη όσο είμαι στη σκηνή γιατί εκείνη τη στιγμή περνάω πολύ ωραία. Εκείνη τη στιγμή νιώθω καλά. Όμως από την άλλη αν δεν είμαι θα φανεί ή αν είμαι κουρασμένη ή αν δεν έχω κέφι. Αυτά φαίνονται αμέσως. Βέβαια το να είσαι πάνω στη σκηνή τα μειώνει πολύ αυτά.»

Κάτι που μπορεί να την κάνει πραγματικά ευτυχισμένη είναι το να βρίσκεται με τα άτομα που αγαπάει, την οικογένεια, τους φίλους της. Επίσης, όπως μου εξομολογείται αγαπάει το φαΐ και αυτό μπορεί να την κάνει πραγματικά χαρούμενη. 

Η ερώτηση που την κουράζει είναι το “αν έχει όρια η σάτιρα”

«Αν ρωτήσεις έναν κωμικό όλοι θα σου πουν πως δεν έχει όρια. Εγώ στο μόνο που βάζω είναι ότι το αστείο δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος κάποιου που έχει λιγότερη ισχύ, δύναμη και αξία από εμένα» δηλώνει.

Σχετικά με τα ζητήματα προσβασιμότητας στη χώρα μας η γνωστή κωμικός αναφέρει:

«Νίκο μου δεν θα ήθελα να βρίσω. Είμαστε πολύ πίσω, είμαστε χάλια. Δεν έχουμε προσβασιμότητα. Έχουμε φοβερή έλλειψη εκπαίδευσης. Έχουμε φοβερή άγνοια γι’ αυτά τα θέματα και αν και γίνονται κάποιες κινήσεις, over all είναι σπασμωδικές και δεν έχουν συνέχεια. Αν ξεκινήσει κάτι μία κυβέρνηση, η επόμενη θα το σταματήσει. Δεν γίνεται σε μία 4ετία-5ετία να γίνουν τα πάντα. Πρέπει να μπουν σωστές βάσεις πάνω στις οποίες θα μπορέσουν να συνεχιστούν άλλα έργα. Αυτές νομίζω τώρα αρχίζουν λίγο να υπάρχουν. Αλλά και πάλι έχουμε μία τάση να γκρινιάζουμε για τα πάντα και να διαφωνούμε, επομένως είναι πολύ δύσκολο να γίνουν σωστές κινήσεις στην Ελλάδα»

Κλείνοντας την κουβέντα μας και συζητώντας για τους μελλοντικούς στόχους η Κατερίνα τονίζει πως θέλει Όσκαρ και Νόμπελ Ειρήνης και να παρουσιάσει τη Eurovision όταν θα κερδίσει η Ελλάδα.

«Όταν αρρώστησα ήταν όταν είχα αρχίσει να κάνω πολύ καλά πρώτα βήματα για διεθνή καριέρα. Θα ήθελα ξανά αυτό. Μία έχουμε τον κορονοϊό, μία τον Πούτιν. Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις του Staying Alive. Σκοπός μου είναι να κλείσει αυτός ο κύκλος και να ξεκινήσω νέα παράσταση στην Ελλάδα και το Staying Alive να βγει στο εξωτερικό στα αγγλικά. Θέλω πάρα πολύ»

banner-vrana-block-33.jpg

*Block 33, Πέμπτη 19 & Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα