Μουσική

Η θαλασσινή Οδύσσεια των Yako Trio και το νέο τζαζ άλμπουμ τους

Η τζαζ μπάντα από τη Θεσσαλονίκη μιλάει στην Parallaxi για τα νέα της τραγούδια που κυκλοφορούν σε βινύλιο

Γιώργος Σταυρακίδης
η-θαλασσινή-οδύσσεια-των-yako-trio-και-το-νέο-τ-905337
Γιώργος Σταυρακίδης

Οι Yako Trio επιστρέφουν με το δεύτερο άλμπουμ τους “OdesSea” που κυκλοφορεί από την Fair Weather Friends Records, γεμάτο τζαζ ήχους.

Ο Λέαδρος, ο Βαγγέλης και ο Γιώργος από τη Θεσσαλονική, ανανεώνουν το μουσικό τους σύμπαν, τέσσερα χρόνια μετά το ντεμπούτο του άλμπουμ, “Ode To Yannis”, ένα αφιέρωμα στο σπουδαίο Γιάννη Κωνσταντινίδη, με διασκευές γνωστών συνθέσεων του που έλαβε εξαιρετικές κριτικές.

Λίγες μέρες πριν κυκλοφορήσει το βινύλιο σε όλα τα δισκοπωλεία της πόλης, κι ενώ είναι διαθέσιμό ήδη ψηφιακά σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες, ο Γιώργος Κλουτζός – Χρυσίδης μιλάει στην Parallaxi για την διαδικασία δημιουργίας του άλμπουμ:

«Το άλμπουμ γράφτηκε σε δύο διαφορετικές φάσεις. Αρχικά ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια, νομίζω το 2018 όταν είχαμε καλέσει τον Nicola Masson να παίξει μαζί μας. 

Είχαμε γράψει τότε κάποια κομμάτια μαζί του και κάποια από αυτή την παρτίδα είναι κομμάτια του άλμπουμ σήμερα. Στη συνέχεια μετά γράψαμε και τα υπόλοιπα σαν κουαρτέτο με τον James, τα οποία έγιναν λίγο πριν ξεκινήσει όλη αυτή η κατάσταση με τον κορονοϊό.

Παιδί της καραντίνας σε αυτό το άλμπουμ, θα μπορούσαμε να πούμε τη μίξη του που έγινε σε εκείνη τη περίοδο. Είχαμε πολύ χρόνο για τη μίξη και το mastering και είχαμε και μία μεγάλη αναμονή λόγω του covid, επειδή υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση στα εργοστάσια που κόβουν τους δίσκους.» αναφέρει ο Γιώργος, ενώ στην ερώτηση μου αν άξιζε τον κόπο η καθυστέρηση μου αναφέρει με ενθουσιασμό πως «Εννοείται άξιζε η αναμονή! Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ηχογραφήσαμε κάτι και πλέον το μοιραζόμαστε με άλλους. Είναι αλλιώτικο από το πρώτο άλμπουμ που ήταν με διασκευές.»

yako-trio-odessea.jpg

Διαφορές

Στη δεύτερη δουλειά τους, οι Yako Trio παρουσιάζουν ένα διαφορετικό μουσικό πρόσωπο, που ο Γιώργος, εξηγεί ποιο είναι αυτό «Σε αυτό το άλμπουμ παίζουμε δικά μας κομμάτια. Καθαρά προσωπικές συνθέσεις, δικές μας. Επίσης, έχουμε καλεσμένους δύο πολύ καλούς φίλους μουσικούς, τον James Wylie στο σαξόφωνο τενόρο και τον ελβετό Nicolas Masson στο άλτο, οι οποίοι παίζουν σε κάποια κομμάτια. Ο πρώτος δίσκος είχε αρκετά «παραδοσιακά» στοιχεία στον ήχο του, ενώ τώρα έχουμε φύγει λίγο από αυτό. Υπάρχουν βέβαια κάποια στοιχεία ακόμα αλλά όχι τόσο έντονα. Έχει αλλάξει νομίζω πια και ο ήχος του σχήματος, και το χρώμα του σχήματος. Η μουσική του άλμπουμ είναι τζαζ. Εκεί θα την κατατάξω με την ευρύτερη έννοια, αλλά με έναν πιο μοντέρνο ήχο και πιο μοντέρνα αντίληψη που θα το καταλάβει κάποιος αν ακούσει τα τραγούδια μας.»

Πόσο δύσκολο όμως είναι στην εποχή μας, να έχεις μία τζαζ μπάντα στην Ελλάδα;

«Είναι δύσκολο να έχεις τζαζ μπάντα όπου κι αν είσαι σήμερα. Έχω ζήσει στη Γαλλία και γνωρίζω. Είναι μία μουσική που έχει ένα μεγάλο κοινό αλλά είναι δύσκολα. Παρ’ όλα αυτά αν αφοσιωθείς σε αυτό που κάνεις, ξέροντας τι θες να κάνεις και κυνηγώντας με σωστές κινήσεις θεωρώ πως βρίσκεις τον τρόπο σου. Υπάρχουν μπάντες στην ελλάδα και στο εξωτερικό που γράφουν, παίζουν, κυκλοφορούν και ο καθένας βρίσκει τον δρόμο να εξελιχθεί. Στη Θεσσαλονίκη το μεγάλο πρόβλημα είναι οι λίγοι χώροι που μπορούν να υποστηρίξουν αυτή τη μουσική και αυτό για τους μουσικούς είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Πώς να κρατήσει κάποιος μία μπάντα αν δεν έχει μαγαζιά να παίξει; Ευτυχώς, υπάρχουν μουσικοί που το μυαλό τους κατεβάζει ιδέες και βρίσκους άκρες ώστε να κάνουν αυτό που αγαπούν να το επικοινωνήσουν, έστω σε πιο εναλλακτικούς χώρους.

yako-trio.jpg

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στην ερώτηση μου, αν θα μπορούσε η Θεσσαλονίκη να υποστηρίξει ένα μεγάλο τζαζ φεστιβάλ, ο Γιώργος Κλουτζός – Χρυσίδης μου λέει πως κατά καιρούς υπάρχουν φεστιβάλ, αλλά το πρόβλημα, σύμφωνα με αυτόν, είναι άλλο… «Φεστιβαλ κατά καιρούς έχουν γίνει με τζαζ μουσική. Αυτό που λείπει όμως, είναι ένα φεστιβάλ που θα έχει συνέχεια. Που θα γίνει θεσμός και δε θα σταματήσει σε ένα, δύο ή τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει, να εξελιχθεί, να έρθουν μουσικοί από το εξωτερικό αλλά και να στηρίξει ανθρώπους της πόλης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Να γίνει, να μείνει και να πηγαίνει, να πηγαίνει…»

Σχετικά με τον τίτλο του άλμπουμ, η μπάντα αναφέρει χαρακτηριστικά πως «O τίτλος του δίσκου, “OdesSea”, περιλαμβάνει όλο το ταξίδι για την δημιουργία και την ηχογράφησή του αλλά αποτελεί και ένα λογοπαίγνιο. Από τη μια η Odyssea (Οδύσσεια) με την έννοια της μουσικής περιπλάνησης και από την άλλη η Odes Sea (Ωδή στη θάλασσα) που εκθειάζει την απεραντοσύνη της θάλασσας με την ηρεμία της αλλά και τις φουρτούνες της. Το συγκεκριμένο πάντρεμα επιδιώξαμε να αντικατοπτριστεί μουσικά στον δίσκο. Επίσης, αποτελεί και μία συνέχεια στον τίτλο σε συνάρτηση με τον πρώτο δίσκο (Ode to Yannis) και τώρα Ode to Sea.»

Το trio αποτελείται από τους:

Λέανδρος Πασιάς – πιάνο

Γιώργος Κλουντζός – Χρυσίδης – τύμπανα

Βαγγέλης Βραχνός – κοντραμπάσο

*Το OdesSea περιέχει 6 συνθέσεις και είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε βινύλιο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα