Life

Η θεαματική μεταμόρφωση μιας παραγκούπολης

Οι κάτοικοι ζούσαν σε σπίτια φτιαγμένα από λαμαρίνες και παλιοσίδερα. Όμως, όχι πια!

Parallaxi
η-θεαματική-μεταμόρφωση-μιας-παραγκο-914346
Parallaxi

Το αρχιτεκτονικό στούντιο Community Design Agency συνεργάστηκε με ντόπιους κατοίκους του Sanjaynagar για να δημιουργήσει συγκροτήματα κατοικιών για άτομα που ζουν σε συνθήκες παραγκούπολης στην πόλη Ahmednagar της Ινδίας.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής το Community Design Agency (CDA) δημιούργησε οκτώ τριώροφα κτίρια από τούβλα που θα στεγάσουν συνολικά 298 οικογένειες στην παραγκούπολη Sanjaynagar στο Ahmednagar, 150 μίλια από τη Βομβάη.

Τριάντα τρεις οικογένειες έχουν πλέον μετακομίσει σ’ αυτά τα σπίτια ως το πρώτο μέρος του πιλοτικούς προγράμματος στέγασης. Κάθε ένα από τα σπίτια των 28 τετραγωνικών μέτρων είναι διατεταγμένο γύρω από μία σειρά από αυλές που σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να ενισχυθεί η επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων. 

Η απόφαση για τη δημιουργία αυτών των αυλών προέκυψε μέσα από επικοινωνία με τους ντόπιους κατοίκους, οι οποίοι ζούσαν στο παρελθόν σε σπίτια φτιαγμένα από λαμαρίνες ή ανακυκλωμένα υλικά όπως παλιοσίδερα.

Οι κάτοικοι στην παραγκούπολη ήθελαν τα σπίτια να έχουν καλό φωτισμό και εξαερισμό. Σημαντικός ήταν επίσης ο επαρκής χώρος για κατοικίδια, καθώς ορισμένες οικογένειες έχουν ζώα, καθώς και φυτά και υπαίθρια καθίσματα.

sanjaynagar-slum-homes-by-community-design-agency-cda-dezeen-2364-col-4.webp

Μέσα στα σπίτια, οι κάτοικοι σχεδίασαν τους δικούς τους εσωτερικούς χώρους.

Το Sanjaynagar, το οποίο αρχικά στέγαζε ανθρώπους που έπασχαν από λέπρα και μεταφέρθηκαν εδώ βάσει κυβερνητικού προγράμματος, έχει περίπου 1.400 κατοίκους.

Τα σημερινά σπίτια είναι χωρίς εγκαταστάσεις υγιεινής και τα σπίτια από λαμαρίνα γίνονται «αφόρητα» το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου, εξήγησε η διευθύνουσα σύμβουλος του CDA, Sandhya Naidu Janardhan.

Ακόμα η ίδια ελπίζει ότι τα νέα σπίτια δεν θα προσφέρουν απλώς μία καλύτερη στέγαση αλλά θα βοηθήσουν τους κατοίκους της παραγκούπολης  να ξεπεράσουν τα καθημερινά εμπόδια.

sanjaynagar-slum-homes-by-community-design-agency-cda-dezeen-2364-col-7.jpg

Η κατασκευή των υπόλοιπων 265 κατοικιών πρόκειται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2022.

“Όταν ολοκληρωθεί η ανάπλαση, το Sanjaynagar θα χαρακτηριστεί επίσημα ως μια παραγκούπολη και η νέα γειτονιά θα παρέχει όχι μόνο ένα ασφαλές, υγιές και ζωντανό μέρος για να ζήσει κανείς, αλλά θα προσφέρει μια ευκαιρία για τις μελλοντικές γενιές να ανθίσουν και να ευημερήσουν τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά.” είπε η Janardhan.

Το CDA, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του Curry Stone Design Collective, εργάστηκε σε συνεργασία με την Ahmednagar Municipal Corporation και την τοπική μη κερδοσκοπική Snehalaya για το έργο.

sanjaynagar-slum-homes-by-community-design-agency-cda-dezeen-2364-col-3.jpg

Πηγή: Dezeen.com / Εικόνες: Dezeen.com/Rajesh Vora

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα