Featured

Ιστορίες εγκληματικής περιβαλλοντικής τρέλας γύρω από τη Θεσσαλονίκη

Εξοργιστικά τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες και φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ομάδα «Εχεδώρου φύσις».

Parallaxi
ιστορίες-εγκληματικής-περιβαλλοντικ-834118
Parallaxi
Πηγή: Εχεδώρου Φύσις – Facebook Page

Η δραστήρια περιβαλλοντική ομάδα «Εχεδώρου Φύσις» καταγράφει σε καθημερινό επίπεδο τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν στους περιβαλλοντικούς θησαυρούς που έχουν αφεθεί στο έλεος τους γύρω από τη Θεσσαλονίκη, όπως η λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και του Γαλλικού Ποταμού.

Οι καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες μέσα από την επίσημη σελίδα της ομάδας προκαλούν τουλάχιστον οργή για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που σημειώνονται ακόμα και σε περιοχές οι οποίες εκ των πραγμάτων θεωρούνται προστατευμένες, αλλά γίνονται έρμαιο ασυνείδητων, με τις ευθύνες φυσικά να μετατρέπονται σε μπαλάκι μεταξύ των αρμοδίων.

Γαμήλιο ταξίδι στο Γαλλικό Ποταμό; Και όμως!

Με ένα απίστευτο σκηνικό το οποίο αδυνατείς κυριολεκτικά να περιγράψεις ήρθαν αντιμέτωποι κάτοικοι της περιοχής και μέλη της ομάδας στην περιοχή του Γαλλικού Ποταμού.

Κάποιοι ρομαντικοί αποφάσισαν να μετατρέψουν μια προστατευμένη περιοχή Natura και ένα εθνικό πάρκο σε… κρεβατοκάμαρα τους, αφού τοποθέτησαν στο έδαφος, στρώματα, κουβέρτες, μαξιλάρια, με το σκηνικό να συμπληρώνεται από κρυστάλλινα ποτήρια και σταχτοδοχείο.

Και όλα αυτά φυσικά ανάμεσα σε χώρους που έχουν γίνει σκουπιδότοποι, αφού καθημερινά ασυνείδητοι πετούν καλώδια, μπάζα, σκουπίδια, χωρίς κανένας να τους εμποδίζει.

https://www.facebook.com/ehedoroufysis/posts/406518081102293

Όργιο αυθαιρεσίας και ασυδοσίας

Αλγεινή εντύπωση περιγράφει και η καταγγελία που δημοσιοποιεί η σελίδα από την επίσκεψη μιας γυναίκας στις εκβολές του Γαλλικού Ποταμού.

Όπως περιγράφει η καταγγελία, στις 30/9 και για μια ώρα τουλάχιστον στην γύρω περιοχή και συγκεκριμένα στο ανάχωμα (από τον παραλιακό δρόμο που ενώνει τις δύο όχθες στις εκβολές του ποταμού) ακούγονταν πυροβολισμοί, συμβάν βέβαια που μόνο πρωτοφανές δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, και αυτό γιατί το λαθραίο κυνήγι είναι δυστυχώς συχνό πυκνό φαινόμενο.

Και φυσικά αυτό οφείλεται στο καθεστώς ατιμωρησίας που έχει δημιουργηθεί, αφού τα όσα περιγράφει η καταγγέλλουσα αποδεικνύουν την αναλγησία που υπάρχει για την αντιμετώπιση του ανησυχητικού αυτού φαινομένου.

«Τηλεφώνησα στο 100, απάντησε ένας τύπος που δυσκολευόταν με το γεγονός ότι δεν γινόταν να του δώσω οδό και αριθμό. Μετά από λίγο με πήρε η περίπολος του 100 για τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Ούτε αυτοί μπορούσαν να καταλάβουν πού είμαι, και όταν είπα στον αστυνομικό να του στείλω στίγμα στο χάρτη μου απάντησε ότι δεν κατέχει την τεχνολογία, δεν γίνεται. Μου ζήτησαν να πάω να τους βρω σε ένα κεντρικό σημείο στο Καλοχώρι και να τους οδηγήσω στο σημείο που ακούγονταν οι πυροβολισμοί. Το δε αστυνομικό τμήμα της Σίνδου μου είπε να πάρω το δασαρχείο.

https://www.facebook.com/ehedoroufysis/posts/405937974493637

Οι αστυνομικοί του 100 ήρθαν από το χωριό Δρυμός, που είναι 30 χλμ μακριά και μου εξήγησαν ότι είναι μόνο ένα αυτοκίνητο του 100 για όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη, από Δρυμό μέχρι Καλοχώρι, για να ανταποκριθεί σε όλα τα πιθανά περιστατικά και ότι ήρθαν μόνο επειδή δεν ήταν απασχολημένοι αλλού εκείνη την ώρα!» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάρτηση στη σελίδα του «Εχεδώρου Φύσις» που δημοσιοποιεί την καταγγελία.

Η… τρέλα συνεχίζεται φυσικά, καθώς η γυναίκα προσπάθησε να αναζητήσει ποιος είναι υπεύθυνος για την προστασία των πουλιών της προστατευμένης περιοχής Natura 2000, αλλά κατέληξε σε έναν λαβύρινθο μεταξύ δασαρχείων και φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου.

Εικόνες ντροπής στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου

Οι θηροφύλακες -όσοι έχουν απομείνει- από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι τώρα δεν υπάρχει ζήτημα λαθροθηρίας και ότι οι ήχοι των πυροβολισμών μπορεί να είναι παραπλανητικοί και οι κυνηγοί να μην είναι πραγματικά στο χώρο εντός προστατευμένης ζώνης.

Πεθαίνουν απροστάτευτα

Πριν λίγες ημέρες ένας ακόμα πελεκάνος εντοπίστηκε νεκρός στην προστατευμένη (;) περιοχή του εθνικού πάρκου. Είχε εμφανή αίματα από χτυπήματα ακριβώς πάνω από τη δεξιά του φτερούγα. Άλλο ένα θύμα της μαύρης λίστας που αποδεικνύει ότι η περιοχή δεν προστατεύεται, όπως φυσικά και τα είδη που ζουν σε αυτήν.

https://www.facebook.com/ehedoroufysis/posts/405539897866778

Τι θα γινόταν εάν δεν ασχολούνταν οι εθελοντές;

Είναι πραγματικά απορίας άξιο το σε ποια κατάσταση θα ήταν η περιοχή εάν οι εθελοντές δεν δρούσαν με ζήλο και πολλές φορές εις βάρος του καθημερινού ελεύθερου τους χρόνου για να αντικαταστήσουν επί της ουσίας την Πολιτεία που σφυρίζει αδιάφορα.

Πώς είναι δυνατόν οι αρμόδιοι φορείς να κλείνουν τα μάτια σε βίντεο – ντοκουμέντο από καύση καλωδίων στο Γαλλικό ποταμό δίπλα σε νεροβούβαλους, ένα μοναδικό είδος που συναντάται στην περιοχή.

https://www.facebook.com/ehedoroufysis/videos/864153234465319/

Και αν κανείς περίμενε ότι με την άρση των μέτρων θα μειώνονταν το φαινόμενο των σκουπιδιών και των μπαζών που είχε ξεφύγει κατά την περίοδο του εγκλεισμού, κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Καθημερινά στις περιπολίες τους, μέλη της ομάδας γίνονται μάρτυρες, μπαζών, καναπέδων, παλιών επίπλων, στρωμάτων, που κάποιοι τα πετούν ανενόχλητοι στη φύση.

Μάθετε περισσότερα για την δραστήρια ομάδα της «Εχεδώρου φύσις» εδώ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα