close search results icon

Γευση

Και στη Θέρμη πλέον απολαμβάνουμε αυθεντική ασιατική κουζίνα

Μετά από τρία εστιατόρια και  12 χρόνια παρουσίας στη Θεσσαλονίκη, το Asian House αποτελεί το πιο δυναμικό new entry της εστίασης στη Θέρμη.

Και στη Θέρμη πλέον απολαμβάνουμε αυθεντική ασιατική κουζίνα
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

Φωτογραφίες χώρου: Σοφία Λαμπρινοπούλου

Αφού κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του κι έγινε συνώνυμο της ποιότητας και της υπέρμετρης απόλαυσης original ασιατικών γεύσεων, μετά από τρία εστιατόρια και  12 χρόνια παρουσίας στη Θεσσαλονίκη, το Asian House αποτελεί το πιο δυναμικό new entry της εστίασης στη Θέρμη.

Οι Κινέζοι, λένε, δε διαχωρίζουν το φαγητό από την Ιατρική. Κι αυτό είναι μια αλήθεια, με δεδομένο ότι ο ισορροπημένος συνδυασμός των βασικών γεύσεων που αποθεώνει η ασιατική κουζίνα -γλυκό, ξινό, αλμυρό, πικρό και καυτερό- δεν αφορά μόνο στους ασιάτες σεφ, αλλά και στους παραδοσιακούς γιατρούς της. Επιπλέον, είναι μια κουζίνα που έχει αδυναμία στα φρέσκα υλικά -οτιδήποτε προέρχεται από τη φύση-, ενώ κρύβει μέσα της και συμβολισμούς -τα dumplings εξασφαλίζουν καλή τύχη για τη νέα χρονιά-, φέροντας μαζί της μια μοναδική κουλτούρα αιώνων.

Όλο αυτό το συνονθύλευμα αναδεικνύει και η κουζίνα του Asian House, που εκτός από τη διάθεση να σερβίρει πιάτα μ’ επιρροές από το street food ασιατικών χωρών και σαφώς εξευρωπαϊσμένα, είναι απόλυτα στοχευμένο σε δικής του παραγωγής τροφές -ορεκτικά, σος και ζύμες-, που παράγονται in house, καθώς και νωπά κρέατα και σούσι, που ετοιμάζονται à la minute στην open air κουζίνα του. Εδώ,  έχουμε ένα σύγχρονο εστιατόριο με καθαρό ασιατικό DNA, που μπορείς να βρεις σε κάθε ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, με αδιαμφισβήτητη ποιότητα και τιμές προσιτές στον καθένα.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Opsis Architects υπέγραψε την αισθητική και στο τέταρτο μαγαζί της αλυσίδας, δημιουργώντας ένα μοντέρνο, μίνιμαλ χώρο στο εσωτερικό, με το λευκό, το πορτοκαλί και τις asian εικόνες να πρωταγωνιστούν, και τον ευχάριστο προστατευμένο κήπο, με πρόβλεψη να υποδέχεται τον κόσμο το ίδιο άνετα χειμώνα-καλοκαίρι, ενώ η κεντρική neon επιγραφή “Wok this Way” σε υποδέχεται σ’  ένα σύμπαν γεύσεων, αρωμάτων και χρωμάτων, όλα με σκοπό την τέρψη του  ουρανίσκου και όχι μόνο.

Μπορεί να ξεκινάμε κάπως «ανορθόδοξα», αλλά δεν μπορούμε παρά να κάνουμε ειδική μνεία στα θεϊκά, -από τον αρτοποιό του εστιατορίου-, αφράτα Bao Bans -από τις πιο δυνατές διεθνείς food τάσεις της δεκαετίας-, που πρώτο το Asian House παρουσίασε και σέρβιρε στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Ξεχωρίσαμε αυτά με κοτόπουλο Γιακιτόρι, λαχανικά και τηγανητό καβούρι, αλλά και με Μοσχάρι Bulgogi, λαχανικά, homemade πίκλα αγγουράκι και Yum Yum σος.

Στα ορεκτικά, μια σίγουρη  επιλογή είναι τα iconic, χειροποίητα ντάμπλινγκς: το δροσερό με σολομό, κρέμα τυρί και λάιμ, το vegan με κρεμμύδι, λάχανο, καρότο, φρέσκο κρεμμύδι, πιπεριές, μανιτάρια, τζίντζερ και γλυκιά τσίλι σος, και για τους λάτρεις των θαλασσινών με γαρίδα, καβούρι και μάνγκο. Οι ασιατικοί ρεβυθοκεφτέδες και οι τηγανητές μπάλες  ρυζιού με τηγανητό κρεμμύδι, καρότα, τζίντζερ και γλυκό Μίσο προϊδεάζουν γι’ αυτό  που θα ακολουθήσει. Στη φιλοσοφία του street food, το Οκονομιγιάκι, το απόλυτο ιαπωνικό πιάτο, που είναι ουσιαστικά μια πεντανόστιμη βάφλα με λάχανο, τζίντζερ,  κεφαλοτύρι, φρέσκο κρεμμυδάκι και χοιρινή παντσέτα, γαρνιρισμένο με οκονομιγιάκι  σος προκαλεί γευστικές εκρήξεις.

Το μενού του ανανεώνεται πολύ συχνά -και συνοδεύεται από μια ποικιλία με πέντε καθαρόαιμες ασιατικές μπίρες-, εκπλήσσοντας ευχάριστα τους εραστές του asian food, με βασικούς πυλώνες του τις σούπες -θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε τη βιετναμέζικη Pho, που σιγοβράζει για 14 ώρες(!) με brisket μοσχάρι, noodles και λαχανικά ή την παραδοσιακή Ραμέν με χοιρινό ζωμό, noodles, brisket μοσχάρι, λαχανικά και μαριναρισμένο μελάτο αβγό-, και τις σαλάτες -απολαύσαμε αυτή με το κοτόπουλο Αντόμπο, λαχανικά κι εξωτική σος μαγιονέζας.

Μια λαχταριστή και μεγάλη γκάμα σε ρύζια και noodles μπορούν να γίνουν τα συνοδευτικά των κυρίως πιάτων, αλλά στέκονται περίφημα και μόνα τους, όπως τα noodles Β. Ταϊλάνδης,  με κόκκινες πιπεριές, κρεμμύδι και μπαμπού και τα Dragon, με λάχανο, φρέσκο κρεμμύδι, καρότο, μάνγκο, μανιτάρια σιτάκε και σος με Gochuchang. Και τα δύο μαγειρεύονται σε παραλλαγές με κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι, λαχανικά, γαρίδες ή πάπια. Από τις ιδιαίτερες προτάσεις του καταλόγου -τα specials- το πικάντικο κοτόπουλο Κόρμα με κάρι και το απογειωτικό General Tso’s Chicken, με παναρισμένο κοτόπουλο, φυστίκια, φρέσκο κρεμμυδάκι και γλυκό μπούκοβο ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς της γεύσης.

Για τα σούσι δε θα πούμε πολλά, αφού υπάρχουν τα πάντα και περί ορέξεως…,  αλλά θα σταθούμε στο πολύ ιδιαίτερο Poke bowl, που είναι η νέα γευστική τάση,  που θέλει το ρύζι στη βάση και τα υπόλοιπα στοιχεία να βρίσκονται από πάνω και  ξεκάθαρα τοποθετημένα στο πιάτο, με μαριναρισμένο σολομό και τόνο με ρύζι  σούσι, καρότο, αβοκάντο, φρέσκo κρεμμυδάκι, φύκια Wakame, αγγουράκι και  φασόλια Ενταμάμε, αλλά και στα ιδιαίτερα Pressed sushi, που φτιάχνονται με ειδική  πρέσα.

Τα εθιστικά ρολά σοκολάτας κλείνουν γλυκά ένα γεύμα με αυθεντικό άρωμα και χρώμα Ασίας. Που κάθε μπουκιά και δοκιμή του απελευθερώνει μια πανδαισία εικόνων και γεύσεων στο μυαλό μας, τα οποία συνθέτουν αυτό που αποκαλούμε «ασιατικός γευστικός πολιτισμός». Μια εμπειρία, που προκαλεί το μυαλό και ξεσηκώνει τον ουρανίσκο. Και ποια μεγαλύτερη απόλαυση από τον συνδυασμό αυτόν;

*Asian House, Βασιλικής Ταβάκη 21, Θέρμη, Τ. 2310 468000 Υπηρεσία delivery (σάιτ & πλατφόρμες)  www.asianhouse.gr, Facebook, Instagram