Και τέλος πάντων τι είναι το GNTM και γιατί υπάρχει ακόμη;
"Θέλουμε να στεγνώσεις", "θέλουμε να βάλεις κιλά", "θα επιπλέεις μέσα στα ρούχα". Σε ένα show που φέτος θα προωθούσε το diversity;
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: ο καθένας παρακολουθεί ότι θέλει και επηρεάζεται απ’ ότι θέλει.
Μέσα σε δεκάδες προγράμματα την φετινή τηλεοπτική σεζόν δεν λείπει κι εκείνο του “GNTM” το οποίο επί προσωπικού έχει αρχίσει και με ενοχλεί. Θεωρώ την μόδα σπουδαία αλλά όχι όπως προβάλλεται στο συγκεκριμένο reality.
Εχθές το βράδυ μπήκα στο YouTube για να δω κάτι παντελώς άσχετο, αλλά τα μάτια μου έπεσαν πάνω στο παρακάτω απόσπασμα. Ένα δεκαοκτάχρονο κορίτσι, χαμογελαστό, φωτεινό και μικροκαμωμένο, να πασχίζει να πείσει την Βίκυ Καγιά να την περάσει στο επόμενο στάδιο.
Μέχρι και τώρα αναρωτιέμαι.
Η κοπέλα ήταν βαμμένη ελαφρά και όπως αναφέρεται μετά πέρασε ακμή, “έχεις βαφτεί πολύ είσαι 18 χρονών” της είπε η Καγιά.
Να την ενημερώσουμε πως το κάθε κορίτσι θα βάφεται από όποια ηλικία θέλει, όσο θέλει και όπως θέλει.
Επόμενη ατάκα “α, έχεις περάσει ακμή γι’ αυτό βάζεις make up'” την ίδια στιγμή που σε προηγούμενες σεζόν η παρουσιάστρια σχολιάζει πως και η ίδια πέρασε από αυτό το δύσκολο στάδιο και γνωρίζει πως είναι. Και επειδή λοιπόν γνωρίζει πως είναι θα έπρεπε αυτό το σχόλιο να μην έχει ειπωθεί καν. Γιατί για να αποδεχθεί το συγκεκριμένο κορίτσι τα σημάδια στο πρόσωπο της έκανε αγώνα και δεν μπορεί καμία, όπως και να λέγεται, να το κατακρίνει αυτό, ειδικότερα όταν υποτίθεται πως πέρασε από την ίδια κατάσταση.
Ένα αδιανόητο ξέσπασμα μισογυνισμού, σε κορίτσια που ξεκινούν τώρα στον συγκεκριμένο χώρο.
Σε άλλο κορίτσι το οποίο μπήκε στο casting και έτρεμε σαν το ψάρι από το άγχος η ίδια είπε “ε, εντάξει ένα κοριτσάκι Λυκείου είναι” με υποτιμητικό ύφος του στιλ “δεν μας κάνει, είναι συνηθισμένη και επίπεδη” και για να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά την ρώτησε το εξής: “Έχεις δει όλα τα κορίτσια έξω; Πώς σου φαίνονται; Η προσωπικότητα σου δεν υπάρχει.”
Όπως ήταν αναμενόμενο το κορίτσι έβαλε τα κλάματα. Κι εγώ αυτό θα έκανα, το να σε συγκρίνουν με άλλες γυναίκες και να σε κάνουν σκουπίδι λέγοντας σου πως είσαι κενή εσωτερικά, σε δημόσιο θέαμα, μόνο και μόνο για να ανέβει η θεαματικότητα, να αυξηθούν οι προβολές στο YouTube, να «εκτοξευθεί» το reality στο twitter, συνδράμει στην καταστροφή χιλιάδων νέων κοριτσιών που ακόμη περνούν την φάση της διαμόρφωσης εσωτερικά και εξωτερικά.
Να προσβάλλει δημόσια γυναίκες και κοπέλες επειδή η μία είναι διαφορετική από την άλλη; Αυτό είναι η ομορφιά; Γιατί έχω κουραστεί να διαβάζω περί προτύπων ομορφιάς μέχρι και σήμερα, το 2022, όταν παλεύουν αυτή τη στιγμή χιλιάδες γυναίκες στο Ιράν γιατί μία από εμάς δολοφονήθηκε επειδή δεν έβαλε σωστά την μπούργκα. Αλλά είμαστε στην Ελλάδα κι εδώ πέρσι να θυμίσω ότι μια γυναίκα – πολιτικός σχολίαζε πόσο της χαλάνε την αισθητική οι ραγάδες.
Τα πρότυπα ομορφιάς δεν υφίστανται σαν όρος και αυτό γιατί; Γιατί καμία δεν είναι ίδια με την άλλη. Γιατί όλες είναι όμορφες, όλες είναι διαφορετικές και μπορεί να μην γίνουν μοντέλα αλλά είναι ηρωίδες στην δική τους ζωή.
Και οκ υπάρχει ακόμη ένα tv show που αναφέρεται στις γυναίκες, τις προβάλλει και τις προσβάλλει ταυτόχρονα, την ίδια ώρα όμως απαιτούμε την ισότητα και βγαίνουμε στους δρόμους ανά διαστήματα όταν συμβαίνει κάτι που μας σοκάρει ενώ ο σεξισμός είναι δίπλα μας, στις τηλεοράσεις μας και τον παρακολουθούν παιδιά, που επηρεάζονται ξεκάθαρα.
Η Βίκυ Καγιά μετά την κατακραυγή στο twitter βγήκε δημόσια και είπε πόσο αγαπά τις γυναίκες και πως δεν ασκεί καμία μορφή βίας σε αυτές με την διαφορά του ό,τι το 2007 που ξεκίνησε η συγκεκριμένη “εκπομπή” δεν υπήρχε το twitter. Γίνονταν ακριβώς τα ίδια σχόλια, αλλά έμεναν στις παρέες μας και δεν περνούσαν στη δημόσια σφαίρα. Σε μία τέτοια εποχή που το γυναικείο φύλο ευτελίζεται ποιο το νόημα του συγκεκριμένου show; Υ.Γ. Η μόδα είναι μορφή τέχνης όχι μορφή διαμόρφωσης προτύπων ομορφιάς, δεν τα χρειαζόμαστε πια, μας ακολουθούσαν για χρόνια.