Μeteo: Άνοδος θερμοκρασίας- Πότε έρχονται ψυχρές αέριες μάζες στην Ελλάδα
Πάντως, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει 20 βαθμούς Κελσίου, σημειώνονται εκτεταμένες χιονοπτώσεις στην Ευρώπη.
Φέτος δεν έχουν τελειωμό οι Αλκυονίδες μέρες, καθώς ο καιρός θα είναι πολύ καλός για ακόμα μια φορά, μετά το χειμωνιάτικο διάλειμμα.
Σύμφωνα με την πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου/ Meteo.gr ένα νέο θερμό κύμα θα φτάσει στην χώρα μας με τη θερμοκρασία να αγγίζει κατά τόπους και τους 20 βαθμούς Κελσίου.
Πιο αναλυτικά, το θερμό κύμα θα σημειωθεί από την Τρίτη 17/1 έως την Πέμπτη 19/1, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
Οι μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές αναμένεται να ξεπεράσουν κατά τόπους τους 20 βαθμούς Κελσίου.
Αιτία θα είναι οι νότιοι άνεμοι που θα επικρατήσουν στην ατμόσφαιρα, οι οποίοι θα μεταφέρουν θερμές αέριες μάζες προς τη χώρα μας.
Ενίσχυση θα παρουσιάσουν επίσης οι νότιοι άνεμοι στα πελάγη φτάνοντας κατά τόπους τα 6-7 μποφόρ και από την Τετάρτη κατά τόπους τα 7-8 μποφόρ, ενώ αυξημένες θα είναι και οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα από την Τρίτη.
Ο καιρός τρελάθηκε…
Πάντως, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει 20 βαθμούς Κελσίου, σημειώνονται εκτεταμένες χιονοπτώσεις στην Ευρώπη και την ΒΔ Αφρική.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr), πολύ ψυχρές αέριες μάζες αναμένεται να καλύψουν κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, καθώς και τη Βορειοδυτική Αφρική, προκαλώντας εκτεταμένες χιονοπτώσεις. Κατά τόπους αναμένονται πολύ μεγάλα αθροιστικά ύψη χιονιού (έως και πάνω από 2 μέτρα), ιδιαίτερα στις Άλπεις, στους ορεινούς όγκους της Ιβηρικής χερσονήσου και στα ορεινά των Δυτικών Βαλκανίων. Η μεταφορά των ψυχρών αερίων μαζών προς τις προαναφερθείσες περιοχές θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 16/01 και θα κορυφωθεί κατά το διάστημα Τετάρτη 18/01 – Σάββατο 21/01. Ενδεικτικό της έντασης της ψυχρής εισβολής είναι το γεγονός ότι οι αέριες μάζες θα είναι κατά τόπους 10-12 βαθμούς ψυχρότερες από τις κανονικές τους για την εποχή τιμές.
Το αίτιο για την εκδήλωση αυτής της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης και έχει να κάνει με την κίνηση του αεροχειμάρου. Ο αεροχείμαρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κίνησή του καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων. Τις επόμενες ημέρες ο πολικός αεροχείμαρος κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, θα εκτοπιστεί βορειότερα από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Γροιλανδίας, ενώ στη συνέχεια θα στραφεί απότομα προς νότο και θα αποκτήσει τροχιά προς τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Βορειοδυτική Αφρική, μεταφέροντας με αυτόν τον τρόπο πολύ ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα.