Ελλάδα

Ανακαλύπτοντας τις κρυμμένες ομορφιές της Σιθωνίας περπατώντας

Περιοχές μέσα στη φύση, που σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις και να τις εξερευνήσεις και στην συγκεκριμένη περίπτωση να τις... περπατήσεις

ανακαλύπτοντας-τις-κρυμμένες-ομορφι-989138

Μία ακόμα όμορφη δράση αναμένεται μέσα στον Απρίλιο από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΣΙΘΩΝΙΑΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ», η οποία μας καλεί να γνωρίσουμε μια διαφορετική πλευρά της πανέμορφης χερσονήσου του νομού Χαλκιδικής, που αποτελεί πόλο έλξης τους καλοκαιρινούς μήνες για ταξιδιώτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Σιθωνία, στο μυαλό των περισσότερων, έχει συνδεθεί ως κατεξοχήν τουριστικός προορισμός. Ήλιος, παραλίες, φαγητό. Το… τρίπτυχο δηλαδή που πιστεύουμε ότι αναζητά ένας τουρίστας, ασχέτως εάν το μοντέλο αυτό μοιάζει πλέον να είναι ξεπερασμένο.

Γι’ αυτό το λόγο και δράσεις όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου, αποδεικνύουν ότι η Σιθωνία και γενικότερα η Χαλκιδική έχουν ακόμα περισσότερα πρόσωπα, τα περισσότερα από αυτά άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Περιοχές μέσα στη φύση, που σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις και να τις εξερευνήσεις και στην συγκεκριμένη περίπτωση να τις… περπατήσεις!

Το ραντεβού λοιπόν της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΣΙΘΩΝΙΑΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ» δίνεται την Κυριακή του Θωμά, με δύο πεζοπορικές διαδρομές, εύκολης, αλλά και μέτριας δυσκολίας.

1η Διαδρομή: Μασούτης- Μύλος- Καταρράκτες Μύλου και επιστροφή στην Ζωοδόχου Πηγή από χωματόδρομο.

Υπέροχη διαδρομή μέσα από μονοπάτι δίπλα στο Ρέμα του Μύλου. Διασχίζουμε το Ρέμα του Μύλου, περνάμε από τον Μύλο του Κονιστή και συνεχίζουμε παράλληλα με το Ρέμα με θέα στο Βαρέλι. Στο τέλος της διαδρομής καταλήγουμε στους καταρράκτες του Μύλου, που την περίοδο αυτή είναι εντυπωσιακοί. Επιστρέφουμε από χωματόδρομο στην Ζωοδόχου Πηγή όπου μας περιμένουν σάντουιτς με σουβλάκια και αναψυκτικό.

Συνολικό Μήκος διαδρομής: 6 χλμ.

Χρόνος πεζοπορίας: 2-3 ώρες

Μέγιστη υψομετρική διαφορά: 125 μ.

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

Κατάλληλη για παιδιά πάνω από 8 χρονών με την συνοδεία ενήλικα.

Αναχώρηση: 11:00 από Μασούτη, πάνω στην επαρχιακή οδό Ν. Μαρμαράς – Σάρτη

2η Διαδρομή: Μασούτης- Μύλος- Τούρλες- Παλιομετοχούδι- Καταρράκτες Μύλου- Μύλος- Ζωοδόχου Πηγή

Μπαίνουμε στο Μονοπάτι του Μύλου, περνάμε από τον Μύλο του Κονιστή και κατευθυνόμαστε μέσα από ανηφορικό μονοπάτι προς Τούρλες. Στάση για καφέ και κολατσιό με πανοραμική θέα είτε στην μεσαία Τούρλα, όπου υπάρχει βοηθητικό σχοινί για αναρρίχηση, είτε στην κορυφή του λόφου αφού θαυμάσουμε τα φυσικά πέτρινα γλυπτά. Επιστρέφουμε από το μονοπάτι Μ13 προς Παλιομετοχούδι, περνάμε το Ρέμα του Μύλου, σε κάποιο σημείο παρακάμπτουμε να δούμε τους μικρούς καταρράκτες που σχηματίζονται, συνεχίζουμε την πορεία μας παράλληλα με το ρέμα, και καταλήγουμε στην Ζωοδόχου Πηγή. Εκεί συναντάμε και τους άλλους περιπατητές της 1ης διαδρομής όπου μας υποδέχονται τα μέλη της ΣΙΘΩΝΙΑΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ με σουβλάκια και αναψυκτικό.

Συνολικό Μήκος διαδρομής: 11 χλμ.

Χρόνος πεζοπορίας: 4-5 ώρες

Μέγιστη υψομετρική διαφορά: 470 μ.

Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο με σημεία δυσκολίας

Κατάλληλη για παιδιά πάνω από 8 χρονών με την συνοδεία ενήλικα.

Αναχώρηση: 9:00 από Μασούτη, πάνω στην επαρχιακή οδό Ν. Μαρμαράς – Σάρτη

https://goo.gl/maps/YYtYMNukJcKxTzbk9

Συμμετοχή 5 ευρώ / άτομο

Στην τιμή περιλαμβάνονται: Έμπειροι οδηγοί βουνού, τροφοδοσία στην αφετηρία με νερό και μπάρες δημητριακών, ανεφοδιασμός με νερό σε σημεία ενδιάμεσα της διαδρομής, σουβλάκια και αναψυκτικό στο τέλος της διαδρομής.

Τι πρέπει να έχεις μαζί σου

  • Ορειβατικά παπούτσια, ή δυνατόν μποτάκια
  • Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά)
  • Σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα
  • Παγούρι νερού 1 lt ή μπουκάλι νερού 1,5 lt
  • Σνακ, όπως σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηρούς καρπούς, φρούτα κλπ.

Πώς δηλώνεις συμμετοχή

Αφού διαβάσετε τους όρους συμμετοχής και συμφωνείτε με αυτούς δηλώστε την συμμετοχή σας, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα  Συμμετοχή σε πεζοπορία

Όρεξη να έχεις για περπάτημα…

Μέσω της ιστοσελίδας της η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΣΙΘΩΝΙΑΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ» προτείνει μια σειρά από περιπατητικές διαδρομές για όλα τα… γούστα.

Όλες οι διαδρομές είναι μέτριας δυσκολίας, μέσα σε μονοπάτια, ελάχιστα χιλιόμετρα χωματόδρομοι, με μεγαλύτερη υψομετρική διαφορά τα 730 μ. Πευκόφυτα δάση σε συνδυασμό με θαμνώδη βλάστηση από κουμαριές, γλυστροκουμαριές, λαδάνια, σχίνα, ρείκια, σουσούρα, πουρνάρια, άριες, ασπάλαθους κ.λ.π. γεμίζουν τις αισθήσεις με χρώματα και αρώματα. Ρέματα με μικρούς καταρράχτες, ανάγλυφοι πέτρινοι όγκοι- πραγματικά γλυπτά της φύσης- απομεινάρια αγιορείτικης κληρονομιάς (Μετόχια και Νερόμυλοι) εφάμιλλα ομορφιάς με την πανοραμική θέα προς τον Τορωναίο και Σιγγιτικό Κόλπο.

Κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο υπάρχουν μελίσσια λόγω της σουσούρας, στα σημεία που τα μονοπάτια διασταυρώνονται με χωματόδρομο. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά τους χειμερινούς μήνες που επιτρέπεται το κυνήγι, ιδιαίτερα στην περιοχή του Τριποτάμου και Μπακόλα.

Μ1: Τριπόταμος- Θέμελη- Ανοίγματα- Τριπόταμος (8,4 χλμ.)

Μ2: Ανοίγματα – Σκιαθάς- Μπαλέμονας- Παρθενώνας (10 χλμ.)

Μ3: Τριπόταμος – Λυκαμπολιάνα- Άγιος Αθανάσιος- Παρθενώνας (6 χλμ.)

Μ4: Παράδεισος- Δεμενίτια- Καψάλα- Παρθενώνας (5,5 χλμ)

Μ5: Μετόχι Μ. Γρηγορίου- Μάνα Νερού- Παρθενώνας (6 χλμ)

Μ6: Μασούτης- Γιωνά- Καμίνι- Παρθενώνας (6,8 χλμ)

Μ7: Γιωνά- Μύλος (0,7 χλμ.)

Μ8: Μασούτης – Γιωνά- Τούρλες (5,9 χλμ.)

Μ9: Παρθενώνας- Κώστας (4,2 χλμ.)

Μ10: Μασούτης- Μύλος- Τούρλες (4,1 χλμ.)

Μ11: Μασούτης- Μύλος- Μπακόλα (4 χλμ.)

Μ12: Μασούτης- Πετράρα -Ίταμος (11,4 χλμ.)

Μ13: Μασούτης-Μπακόλα- Παλιομετοχούδι – Τούρλες (7,1 χλμ.)

Μ14: Φιδοκλησσιά- Παλιόμυλος- Τσούγκα (5,8 χλμ.)

Μ15: Πετράρα – Κώστας (5,9 χλμ.)

Μ16 : Κώστας – Καμίνι – Παρθενώνας (4,1 χλμ)

Λίγα λόγια για την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΣΙΘΩΝΙΑΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ»

Προέκυψε σαν ένας ώριμος καρπός μιας τετράχρονης προσπάθειας της ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Ν. Μαρμαρά, με την έμπνευση και το πάθος κυρίως των γυναικών της να διανοίξει ένα μεγάλο δίκτυο ιστορικών μονοπατιών στον Δήμο Σιθωνίας, που θα συνδέει όλα τα χωριά του Δήμου, όπως άλλωστε συνέβαινε παλιά.

Έτσι έχουμε διανοίξει και σηματοδοτήσει περίπου 15 περιπατητικές διαδρομές στον Δραγουντέλη, γύρω από τους οικισμούς του Ν. Μαρμαρά και Παρθενώνα και συνεχίζουμε να ανιχνεύουμε και άλλες. Τις απολαμβάνουμε πρώτα απ΄όλα εμείς αλλά και πολλοί άλλοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής όπως διαπιστώνουμε με μεγάλη μας χαρά, γιατί είναι πανέμορφες, γιατί είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας, γιατί τις δημιουργήσαμε με τα ίδια μας τα χέρια και την συνδρομή πολλών εθελοντών που με πολύ αγάπη στήριξαν αυτήν την συλλογική προσπάθεια.

Τα μονοπάτια διατρέχουν πευκόφυτα κυρίως δάση με πλούσια θαμνώδη βλάστηση, πολλά ρέματα με μικρούς καταρράχτες, πέτρινα γλυπτά της φύσης και έχουν πανοραμική θέα είτε προς τον Τορωναίο είτε προς τον Σιγγιτικό Κόλπο.

Η χαρτογράφηση των διαδρομών έχει ήδη επιτευχθεί από Δασολόγο που συνεργάζεται με τον Δήμο Σιθωνίας. Είμαστε στην φάση έκδοσης χαρτών των περιπατητικών διαδρομών και διάθεσή τους σε περιπατητές, ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία κ.λ.π. Επόμενος στόχος μας η πιστοποίηση Εθνική ή Ευρωπαϊκή των μονοπατιών μας και η δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής με όλες τις διαδρομές.

Στόχος είναι να γίνουν πραγματικά γνωστά σε Έλληνες και Ευρωπαίους περιπατητές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάδειξη της ομορφιάς της Σιθωνίας μας και την τουριστική ανέλιξη του τόπου.

*πηγή εικόνων: sithonia-trails.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα