Iasis | at Work: Το να ψάχνει κανείς για δουλειά, είναι δουλειά

Το κέντρο ημέρας που παρέχει δωρεάν ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε εργαζομένους αλλά και συναντήσεις συμβουλευτικής σε ανέργους

Ιωάννα Μπαντή
iasis-at-work-το-να-ψάχνει-κανείς-για-δουλειά-είν-1215548
Ιωάννα Μπαντή

Τις τελευταίες δεκαετίες η εργασία έχει ξεκινήσει να σημαίνει πολλά περισσότερα στη ζωή μας, από όσα υπολογίζαμε.

Πέρα από την κάλυψη βιοποριστικών αναγκών, η εργασία και πόσο μάλλον η καριέρα, έχουν αναλάβει το ρόλο ενός μόνιμου μαραθωνίου, στον οποίο όσο και να τρέξεις δεν πέφτεις επάνω σε καμία κορδέλα τερματισμού. Πάντα υπάρχει κάτι περισσότερο να δεις, να μάθεις ή να κατακτήσεις.

Η ψυχική υγεία ενός ατόμου επηρεάζεται κατά κόρων από τις συνθήκες που βιώνει στον εργασιακό του χώρο, τον ανταγωνισμό μεταξύ των συναδέλφων του, αλλά κυρίως από το άγχος και το στρες που αισθάνεται ένας εργαζόμενος, όσον αφορά το μέλλον του και την εξέλιξή του στην εκάστοτε δουλειά.

Iasis at Work

Το Iasis at Work, είναι Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων και Ανέργων, το οποίο ανήκει στο ευρύτερο δίκτυο υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής και επαγγελματικής υποστήριξης “Connect Thessaloniki”, της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Παρέχει μια σειρά από υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, με προσέγγιση 360 μοιρών και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Δημιουργήθηκε το 2023, με σκοπό να περιθάλψει εντελώς δωρεάν όλους όσοι χρειάζονται καταφύγιο και καθοδήγηση ,όσον αφορά το εργασιακό άγχος και τις ψυχολογικές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει κανείς , στον χώρο εργασίας του. Ακόμη, προσφέρει ψυχοκοινωνική υποστήριξη και σε ανέργους που αναζητούν εργασία και βιώνουν τις στρεσσογόνες συνθήκες της ανεργίας.

Στη συνέντευξη που παραχωρήθηκε στην Parallaxi, η Σαλτσίδου Ιωάννα (ψυχολόγος) και η Γκικοπούλου Κατερίνα (σύμβουλος σταδιοδρομίας), απάντησαν σε μια σειρά ερωτήσεων που απασχολούν ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας:

-Στις υπηρεσίες που παρέχει το κέντρο, υπάρχει και αυτή της “ψυχοεκπαίδευσης”. Τι ορίζουμε ως ψυχοεκπαίδευση;

Με τον όρο ψυχοεκπαίδευση, εννοούμε την εκπαίδευση που παρέχουμε ως Κέντρο Υποστήριξης Ημέρας Εργαζομένων και Ανέργων, για διάφορα ζητήματα που άπτονται του κλάδου της εργασίας , αντιμετωπίζοντάς το από το κομμάτι “Ψ”, όπως λέμε οι ψυχολόγοι, από την ψυχολογική πλευρά, δηλαδή, της εκπαίδευσης. Εστιάζουμε στον εντοπισμό θεμάτων, όπως για παράδειγμα, το τρόπο που διαχειριζόμαστε το άγχος, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του burnout (εξάντληση λόγω φόρτου εργασίας), την ισορροπία μεταξύ εργασίας-προσωπικής ζωής, πρακτικές για καλή επικοινωνία κ.α. Ακόμη, με τον όρο εκπαίδευση, εστιάζουμε στην εξάσκηση σε ορισμένες δεξιότητες και πρακτικές που αφορούν στην ψυχική μας ανθεκτικότητα. Εκπαιδεύουμε τομείς που δεν αφορούν όχι μόνο στον εαυτό μας, αλλά και στο “σχετίζεστε”.

-Ποιες είναι οι κυριότερες πηγές άγχους και στρες που εκδηλώνουν οι περισσότεροι ωφελούμενοι, στον εργασιακό χώρο;

Οι κύριες πηγές άγχους που έχουμε εντοπίσει εμείς ως Iasis | at work, είναι σίγουρα η επικοινωνία με τους συναδέλφους, αλλά και η διαχείριση του φόρτου εργασίας, η οποία πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτη, πολλές φορές λόγο υποστελέχωσης του εκάστοτε εργασιακού χώρου. Βέβαια, σημαντικό παράγοντα, αποτελούν και οι ευθύνες που αναλαμβάνει ο εργαζόμενος. Στα νοσοκομεία , φερ’ ειπείν, ειδικά στα ιατρεία των επειγόντων, οι γιατροί αντιμετωπίζουν τεράστιας κλίμακας στρες, όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν απανωτά περιστατικά, με ορισμένα από αυτά να είναι πολύ σοβαρά. Κύριο παράγοντα άγχους επίσης, αποτελεί και η συνεχόμενη αλλαγή. Μετά την πανδημία, ειδικά, όταν όλοι χρειάστηκε να συμφιλιωθούμε με την αλλαγή και τις συνέπειές της, αλλά ποτέ δεν παύει να μας τρομάζει στην αρχή. Παρατηρείται τόσο σε εργαζόμενους, όσο και σε ανέργους, μια δυσκολία όταν χρειάζεται να προσαρμοστούν σε νέο περιβάλλον, αλλά και ένα έλλειμμα δεξιοτήτων. Είναι μια συνθήκη, ωστόσο, η οποία παρατηρείται και σε νέους ανθρώπους (π.χ. φοιτητές), το οποίο είναι αρκετά παράδοξο αν σκεφτεί κανείς πως αυτή η ηλικία κρίνεται ως αρκετά παραγωγική. Από πολύ μικρή ηλικία πλέον, οι νέες γενιές, έχουν αρχίσει να αγχώνονται για τη μελλοντική σταδιοδρομία τους. 

-Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να ισορροπήσει μεταξύ ποιοτικής ζωής και πολύωρης – κοπιαστικής εργασίας;

Το life balance, υπάρχει. Είναι, φυσικά, ένας αρκετά δύσκολος στόχος και διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο, η ταυτότητα του ορισμού αυτού. Μια απαραίτητη διαδικασία για να το πετύχει κανείς, είναι η θέσπιση ορίων, αλλά και προτεραιοποίηση των δραστηριοτήτων, στον ελεύθερο χρόνο που σου απομένει. Συχνά, ωστόσο, ξεχνάμε και τον καίριο παράγοντα της ξεκούρασης, η οποία μας προσφέρει καλύτερα επίπεδα διαύγειας και ευεξίας, τόσο στην προσωπική ζωή, όσο και στην εργασία μας. Για μια ισορροπημένη ζωή, χρειάζεται να εξασκηθεί κανείς και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τον χρόνο του.

-Ποιος είναι ο ισχυρότερος αμυντικός μηχανισμός ενάντια στο mobbing (εργασιακός εκφοβισμός);

Πέρα από τη θέσπιση ορίων, η οποία για ακόμη μια φορά κρίνεται μείζονος σημασίας, μέλη βάση πρέπει να δίνεται και στις έννοιες της συναισθηματικής νοημοσύνης και την επαγγελματικής ανθεκτικότητας. Οφείλουμε δηλαδή να μάθουμε να ανταποκρινόμαστε στις δύσκολες και στρεσσογόνες συνθήκες και ταυτόχρονα να προσπαθήσει κανείς να εξελιχθεί μέσα σε αυτή τη συνθήκη, με όσο πιο υγιή τρόπο μπορείς. Ακόμη, η επικοινωνία και η ανάπτυξη των δικτύων ενός εργαζομένου στον εργασιακό του χώρο, είναι ένας πολύ καλός τρόπος αντιμετώπισης των συμπεριφορικών δυσκολιών, όπως και αναγνώριση του προβλήματος ως κοινωνικό φαινόμενο και όχι ως εξαίρεση στον κανόνα.

(από τα εγκαίνια του IASIS at Work)

-Υπάρχει κάποιο ποσοστό εργοδοτών στους ωφελούμενους του κέντρου ημέρας;

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ψυχοεκπαίδευσης που παρέχεται στο Iasis At Work, είναι και αυτό με τον τίτλο “Ηγεσία”, η οποία απευθύνεται σε όλους τους ωφελούμενους, αλλά κυρίως σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Ευτυχώς, έχουν αλλάξει οι εποχές, όπως η κουλτούρα και έχει γίνει αντιληπτό από την πλευρά της εργοδοσίας, πως όσο πιο υγιές και θετικό περιβάλλον προσφέρεται στον εργαζόμενο για να δουλέψει, τόσο αποτελεσματικότερος θα είναι στο καθήκον του.

-Πώς καλείται ένα άτομο να αντιμετωπίσει με αισιόδοξο τρόπο την ανεργία , αλλά και την ψυχοφθόρα διαδικασία εύρεσης εργασίας;

Οπωσδήποτε η μακροχρόνια (ειδικά) ανεργία είναι μια συνθήκη που πολύ συχνά μας οδηγεί στη ματαίωση. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει κάποιον και να τον αποτρέψει από το να βαλτώσει, είναι η δικτύωση. Να αντιληφθεί κανείς, πρώτα από όλα, ότι δεν είναι μόνος του στη συγκεκριμένη συνθήκη και υπάρχει αρκετός κόσμος που ταλανίζεται από παρεμφερείς προβληματισμούς. Παράλληλα, με τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, στοχεύουμε στην καθοδήγηση του καθένα ξεχωριστά, στην εύρεση του αντικειμένου που τον καλύπτει και τον ευχαριστεί, ώστε όλο το χρονικό διάστημα ανεργίας που διανύει κανείς, να μετατραπεί σε διάστημα προσωπικής ανάπτυξης.

Επιπλέον, είναι σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχουν μαθήματα με σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς και η συνεργασία με το MASTER ΚΕΚ, το πρότυπο κέντρο συμβουλευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης, που παρέχει επιδοτούμενα προγράμματα, τα οποία προσφέρουν γνώση αλλά και σε πολλές περιπτώσεις, οικονομικές απολαβές. Πολλοί από τους άνεργους ωφελούμενους του κέντρου, πραγματοποιούν ατομικές ψυχολογικές συνεδρίες με επαγγελματίες, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση μιας ισορροπημένης ψυχικής και πνευματικής κατάστασης, όσο ο ίδιος κάνει την προσπάθειά του, για εύρεση της κατάλληλης εργασίας για τον ίδιο. Όπως λέμε συχνά : “Το να ψάχνω για δουλειά, είναι δουλειά“.

-Μια ακόμη ειδικότητα που εντάσσεται στο δυναμικό του κέντρου ημέρας, είναι ο “Γιατρός Εργασίας”. Ποια είναι η αποστολή του;

Κανονικά, θα έπρεπε σε κάθε εργασιακό χώρο να υπάρχει ένας γιατρός εργασίας, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για το προσωπικό και θα διατηρεί ένα φάκελο για τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά. Ο φάκελος ιδανικά πρέπει να περιλαμβάνει, από τα απλά ατομικά- προσωπικά στοιχεία του καθένα, μέχρι θέματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει κανείς και την αγωγή που λαμβάνει και φυσικά να τηρείται το ιατρικό απόρρητο.

Άξονες παρεχόμενων υπηρεσιών

  • Προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας
  • Αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης και του εργασιακού στρες
  • Ανάπτυξη επαγγελματικής προσαρμοστικότητας και ανθεκτικότητας
  • Επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
  • Καταπολέμηση της εργασιακής ανασφάλειας
  • Επανένταξη στην εργασία
  • Επαγγελματική ανάπτυξη και συμβουλευτική για αλλαγές σταδιοδρομίας
  • Αντιμετώπιση του εργασιακού εκφοβισμού, του mobbing και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία
  • Υλοποίηση δράσεων από το επιστημονικό προσωπικό στους χώρους εργασίας των εργαζομένων

Πληροφορίες:

Διεύθυνση: Δελφών 228 & Μερκουρίου

Τηλέφωνο: 2314071423

ΠΗΓΗ κεντρικής εικόνας: Pexels

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα