Πώς θα δροσιστούμε χωρίς να… καεί η τσέπη μας

Ο μόνιμος βραχνάς του καλοκαιριού, μικρά γνωστά και άγνωστα tips και η ερώτηση των ημερών «μα καλά, γιατί δε βρίσκεις πλέον ψυκτικό;»

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
πώς-θα-δροσιστούμε-χωρίς-να-καεί-η-τσέ-1040192
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Είσαι και εσύ από εκείνους που έρχεται το μεσημέρι, βλέπεις τον ήλιο να «βαράει» μέσα στο σαλόνι, ξεφυσάς, ρίχνεις κλεφτές ματιές στο χειριστήριο του κλιματιστικού, αλλά μετά θυμάσαι τι πλήρωσες τον προηγούμενο μήνα στη ΔΕΗ;

Ή μήπως από εκείνους που έρχεται βράδυ και λες άντε να το βάλω λίγο μπρος το κλιματιστικό να δροσίσει μπας και κοιμηθούμε σήμερα, αλλά μετά σκέφτεσαι ότι δεν το έκανες πρόσφατα συντήρηση και αποφασίζεις ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις το επόμενο πρωί είναι να πάρεις τηλέφωνο αμέσως τον ψυκτικό και να τον πεις να έρθει σπίτι σου.

Εκεί βέβαια παίρνεις άλλη… κρυάδα, καθώς ας πούμε για παράδειγμα ότι είναι Τρίτη πρωί και θα σου πει στην καλύτερη Παρασκευή απόγευμα επειδή έτυχε μια ακύρωση, αλλιώς την άλλη βδομάδα και βλέπουμε.

Αλήθεια, γιατί οι ψυκτικοί έχουν γίνει… είδος προς εξαφάνιση αυτό το καλοκαίρι;

«Όλοι θέλουν να βάλουν κλιματιστικά σε σπίτια, γραφεία, εξοχικά. Έχουμε φυσικά και τις συντηρήσεις, κάποιοι ασχολούμαστε και με τοποθετήσεις ηλιακών. Είμαστε φουλ τη συγκεκριμένη περίοδο.

Δεν είναι όμως μόνο τα σπίτια. Πολλοί από εμάς συνεργαζόμαστε με εταιρείες, με νοσοκομεία, κτλ. Και σκεφτείτε ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται τα κλιματιστικά σε θερμοκρασίες όπως αυτές που προηγήθηκαν, είναι λογικό ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα προκύψουν και βλάβες, άλλες μικρές και άλλες μεγάλες, που επίσης απαιτούν χρόνο για την επισκευή τους» μας εξηγεί ένας ψυκτικός.

Γι’ αυτό το λόγο και όπως σημειώνει, όσοι θέλουν να κάνουν συντήρηση το κλιματιστικό τους, καλό θα είναι να την προγραμματίζουν την άνοιξη, περίπου Απρίλιο με Μάιο, ώστε η συσκευή να είναι έτοιμη για το καλοκαίρι και κάτι αντίστοιχο για τους χειμερινούς μήνες, δηλαδή η συντήρηση να γίνεται το πολύ έως Νοέμβριο.

Όσον αφορά βέβαια την… ερώτηση του εκατομμυρίου, δηλαδή το πόσο θα μας κοστίσει μία συντήρηση, οι ψυκτικοί σημειώνουν.

«Η συντήρηση σε κλιματιστικά σπιτιών πρέπει να γίνεται μία φορά κάθε χρόνο. Δύσκολα θα πληρώσεις πάνω από 30 ευρώ. Αλλά θα πρέπει να είσαι ψιλιασμένος με αυτόν που θα επιλέξεις για να βάλεις στο σπίτι σου. Να ξέρεις δηλαδή ότι είναι ένας έμπειρος μάστορας, ένα εξειδικευμένο συνεργείο με όλα τα κατάλληλα εργαλεία και τα υγρά για παράδειγμα που θα χρειαστεί να προσθέσει.

Υπάρχουν δυστυχώς και εκείνοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις και να έρθουν να σου κάνουν προχειροδουλειά, ή να το σκουπίσουν με κανένα πανάκι μόνο και να σου πάρουν 15-20 ευρώ και να φύγουν.

Βέβαια, πέρα από την ετήσια συντήρηση που γίνεται πάντα από κάποιον που να γνωρίζει το αντικείμενο, τα σύγχρονα κλιματιστικά δίνουν τη δυνατότητα και σε εμάς να τα καθαρίζουμε και να τα δίνουμε… ανάσα.

Βγάζουμε τα φίλτρα τους μία φορά το μήνα και στο μπάνιο με νερό ή έξω στο μπαλκόνι με λάστιχο και ένα απλό απορρυπαντικό μπορούμε να τα καθαρίσουμε και αφού στεγνώσουν να τα επανατοποθετήσουμε εύκολα».

Υπάρχουν τελικά «χρυσές» συμβουλές για να καταφέρουμε να δροσιζόμαστε, αλλά να μη μας φεύγει και μία περιουσία;

«Χρυσές» σίγουρα όχι, αλλά χρήσιμες και τις οποίες μπορούμε να δοκιμάσουμε, σίγουρα υπάρχουν.

Ένα και πολύ βασικό το οποίο δεν πρέπει να αμελούμε είναι η «ασπίδα» που εμείς οι ίδιοι μπορούμε να χτίσουμε απέναντι στον ήλιο και το εσωτερικό του σπιτιού μας.

Δηλαδή την ώρα που έχουμε απέναντι μας τον ήλιο, κατεβάζουμε από εκείνο το σημείο του σπιτιού τις τέντες, ενώ παράλληλα κλείνουμε και τα παντζούρια. Έτσι καταφέρνουμε να ανακόψουμε σε μεγάλο βαθμό την είσοδο επιπλέον θερμότητας στο σπίτι και κατ’ επέκταση την άνοδο της θερμοκρασίας.

Το βράδυ με τη θερμοκρασία να πέφτει, είναι καλό να αφήνουμε όλα τα κουφώματα του σπιτιού ανοιχτά για 1 με 1,5 περίπου ώρα. Δημιουργούμε έτσι έναν φυσικό αερισμό στο σπίτι για να εκτονωθεί το θερμικό φορτίο. Χρήσιμο στην περίπτωση αυτή και το να ρίξουμε νερό στα μπαλκόνια που επίσης θα βοηθήσει αρκετά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Και όμως! Ταυτόχρονη χρήση κλιματιστικού και ανεμιστήρα.

Ένα σωστά συντηρημένο και εγκατεστημένο κλιματιστικό που το βάζουμε στους 29 βαθμούς σε συνδυασμό με τη λειτουργία ενός απλού ανεμιστήρα θα δημιουργήσει στο σπίτι ένα «ρεύμα» που θα μας δροσίσει και θα ρίξει τουλάχιστον κατά 3 βαθμούς την αίσθηση θερμοκρασίας, ενώ ταυτόχρονα μας εξοικονομεί και ένα 35% ενέργειας από τη λειτουργία του κλιματιστικού στους 26 βαθμούς.

Εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 8% θα μας προσφέρουν και η τοποθέτηση led λαμπών στο σπίτι. Οι… παραδοσιακές λάμπες εκπέμπουν θερμότητα και αυτό ανεβάζει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό και άρα αναγκάζει το κλιματιστικό να λειτουργεί περισσότερο για να φέρει την απαιτούμενη δροσιά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα