Καλή ζωή

Τα δέκα κορυφαία καλοκαιρινά superfoods

Η τέλεια στιγμή για να προσθέστε μερικά έξτρα φρούτα και λαχανικά στα γεύματά σας και εκτός από γεύση, να boost-άρετε και την υγεία σας

Σόνια Ταλαντινού
τα-δέκα-κορυφαία-καλοκαιρινά-superfoods-1008372
Σόνια Ταλαντινού

Τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να προσθέστε μερικά έξτρα φρούτα και λαχανικά στα γεύματά σας. Bonus! Εκτός από γεύση, θα boost-άρετε και την υγεία σας.

Με τόσα ζουμερά φρούτα και λαχανικά, αυτή είναι η πιο εύκολη περίοδος για να τα απολαύσετε. Όσο πιο πολύχρωμα, τόσο πιο πιθανό να είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.

Οι ζωηρές αποχρώσεις προέρχονται από ενώσεις, που ονομάζονται φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και ανθοκυανιδίνες. Αυτά έχουν αποδειχθεί ότι προσφέρουν σημαντικά οφέλη  στην υγεία. 

  1. Μούρα

Μικροσκοπικά, αλλά ισχυρά και νόστιμα! Οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα  σμέουρα είναι γεμάτα φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Βοηθούν στην αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη στο Current Opinion in Food Science, στη διαχείριση του σακχάρου, τη μείωση της  χοληστερόλης και τη βελτίωση της πέψης. 

Taste: Τα φρέσκα μούρα είναι από μόνα τους μια νόστιμη απόλαυση. Διαφορετικά, προσθέστε τα σε γιαούρτι, βρώμη ή smoothies για πρωινό.

  1. Πιπεριές

Οι πιπεριές είναι από τα πιο ευέλικτα καλοκαιρινά λαχανικά, αφού θα βρείτε από γλυκές έως πολύ καυτερές και υπάρχουν σε κάθε χρώμα του ουράνιου τόξου! Κάθε είδος έχει διαφορετικό σύνολο φυτοθρεπτικών συστατικών,   ανάλογα το χρώμα του, και βοηθούν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις  και τον καρκίνο. 

Taste: Προσθέστε πιπεριές σε μια πιατέλα με ωμά λαχανικά και ντιπ με χαμηλά λιπαρά ή ψήστε τες στη σχάρα. Οι καυτερές πιπεριές μπορούν να  αντικαταστήσουν τα μπαχαρικά σε σάλτσες.

  1. Πράσινα φυλλώδη 

Τα μαρούλια είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, τα iceberg ενυδατώνουν και  αναζωογονούν, η ρόκα βοηθά στην αύξηση της αιμοσφαιρίνης, μειώνει τη χοληστερόλη και τα επίπεδα του σακχάρου και σταθεροποιεί τον μεταβολισμό, ενώ τα λάχανα περιέχουν πολλή βιταμίνη Κ, που βοηθά στην ψωρίαση και την επούλωση δερματικών παθήσεων γενικά. 

Taste: Πειραματιστείτε με σαλάτες και πίτες. 

  1. Σύκα

Γεύση και υγεία σε ένα! Τα σύκα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου, που συνεργαζόμενα διατηρούν την οστική πυκνότητα. Είναι,  επίσης, φυσικά καθαρτικά, καθώς περιέχουν πρεβιοτικά, που προάγουν την καλή υγεία του εντέρου. 

Taste: Προσθέστε σύκα σ’ ένα δίσκο με τυριά και αλλαντικά. 

  1. Καρπούζι

Φωνάζει «καλοκαίρι» και αποτελείται από περισσότερο από 90% νερό,  καθιστώντας το μια εξαιρετικά ενυδατική τροφή. Είναι χαμηλό σε θερμίδες και  ιδιαίτερα χορταστικό. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το καρπούζι είναι πιο χορταστικό από τα μπισκότα με χαμηλά λιπαρά με τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Taste: Φάτε το σκέτο ή σε φρουτοσαλάτα. Μπορείτε, επίσης, να το αναμίξετε με  λίγο χυμό λάιμ για ένα δροσιστικό ρόφημα. 

  1. Αγγούρια

Περιέχουν κυρίως νερό, είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά υψηλά σε μικροθρεπτικά συστατικά. Θεωρούνται εξαιρετικά για το δέρμα, χάρη στα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Κ κι άλλων θρεπτικών συστατικών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Aging Research & Clinical Practice. Μπορούν ακόμη και να καταπραΰνουν ένα ηλιακό έγκαυμα. 

Taste: Σε σάντουιτς, σαλάτες και ντιπ. Προσθέστε τα στο νερό για ένα δροσιστικό twist. 

  1. Κολοκυθάκια

Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένης της C.

Taste: Μαγειρευτά φαγητά ή ψωμί με κολοκύθι, για πολλές φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. 

  1. Φασολάκια φρέσκα

Είναι εξαιρετικά για την υγεία του εντέρου, επειδή είναι γεμάτα από καλά βακτήρια που υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει την πέψη, να ενισχύσει τη διάθεση και το ανοσοποιητικό. Είναι,  επίσης, θαυμάσια πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης.

Taste: Τρώγονται μαγειρεμένα, αλλά είναι εξαιρετικά και ωμά -οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες το ξέρουν. Βουτήξτε τα στο γιαούρτι για ένα απόλυτα υγιεινό σνακ.

  1. Ντομάτες

Γεμάτες λυκοπένιο, βοηθάνε στη διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου και την πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη. Οι  μαγειρεμένες ντομάτες περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα λυκοπενίου. Περιέχουν σχεδόν το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C/ανά ντομάτα.

Taste: Σε σαλάτες και σάντουιτς ή φτιάξτε τη δική σας σάλτσα.

  1. Ροδάκινα

Η απόλυτη καλοκαιρινή απόλαυση είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προάγουν την καλή υγεία του εντέρου και συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου.

Taste: Δοκιμάστε τα ψητά και σερβίρετε με στραγγιστό γιαούρτι και τραγανά πεκάν. Σε μείγμα βρώμης, ξηρών καρπών και σπόρων.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα