Agenda

Η καλύτερη ατζέντα της εβδομάδας

Εδώ είναι όλα όσα μπορείτε να κάνετε, να δείτε και να απολαύσετε αυτή την εβδομάδα

Parallaxi
η-καλύτερη-ατζέντα-της-εβδομάδας-890596
Parallaxi

Μία καινούρια εβδομάδα ξεκίνησε και η ατζέντα είναι γεμάτη με θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και δρώμενα που μπορείς να παρακολουθήσεις! Γι’ αυτό σημείωσε τις ημερομηνίες, αγόρασε τα εισιτήρια και απόλαυσε τα θεάματα. Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα, είναι εδώ:

“Οι κάτω απ’τ’ αστέρια” στο Θέατρο Αυλαία

Μετά τη διεθνή τους περιοδεία σε Λονδίνο και Άμστερνταμ, τα δεκάδες sold out σε παραστάσεις στην Αθήνα και την Περιφέρεια, τις διθυραμβικές κριτικές και την μεγάλη αγάπη του κοινού, «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, με τη Λίλα Μπακλέση και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή, επιστρέφουν για 4η χρονιά, για να παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό, τον μεγάλο, αγνό και εφηβικό τους έρωτα.

«Παραθερίζουμε στην ίδια παραλία. Αφήνουμε τα πράγματα μας στα βότσαλα και βουτάμε στη θάλασσα. Είμαστε πολλά παιδιά, μεγάλη παρέα, αλλά για μένα υπάρχεις μόνο εσύ. Είμαστε δεκατεσσάρων χρονών. Μπορεί και δεκαπέντε. Καθόμαστε ακριβώς στο σημείο που σκάει το κύμα και μαζεύουμε κοχύλια. Είναι μια ωραία αφορμή για να καθόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο»

Τέλη των 80ς, αρχές των 90ς. Ελληνική επαρχία, πόλη νησιού. Η Μένια και ο Νικολής πάνε μαζί σχολείο, γίνονται αχώριστοι, ονειρεύονται, κάνουν έρωτα, ερωτεύονται «για πάντα».

Αλλά τα χρόνια περνούν και η πραγματικότητα – όπως συνηθίζει – επιβάλλει τον εαυτό της. Οι δύο ήρωες όμως ποτέ δεν παύουν να σημαδεύουν ο ένας τον άλλο. Παρά τις επιλογές που έχουν κάνει στις ζωές τους, ανάμεσά τους, εξακολουθεί να καίει μια πυρκαγιά άγρια.

Αυτή είναι η τελική αναμέτρηση ενός μεγάλου εγκλωβισμένου έρωτα. Αυτή είναι η συνάντηση που χρωστούσαν ο ένας στον άλλο. Γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση, γεμάτη τρυφερότητα και απόρριψη, γεμάτη σύγκρουση και νοσταλγία.

Αυτή είναι η γλυκόπικρη ιστορία των «κάτω απ’ τ’ αστέρια».

Μια ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης, για τις πολύ μεγάλες προσδοκίες και την πολύ σκληρή πραγματικότητα, με φόντο τη μικρή κοινωνία της επαρχίας, τις παραλίες του καλοκαιριού και την ξέγνοιαστη εποχή της αθωότητας.

Συντελεστές: Κείμενο: Τηλέμαχος Τσαρδάκας | Ερμηνεύουν: Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής | Σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα, Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής | Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς | Φωτισμοί: Σεσίλια Τσελεπίδη

*Δευτέρα και Τρίτη (07/03 και 08/03) | Ώρα έναρξης: 21.15 | Διάρκεια: 70’ | Θέατρο Αυλαία: Τσιμισκή 136, (Πλατεία ΧΑΝΘ) | Τηλέφωνο: 2310 230013 | Εισιτήρια: 15 € και 12 € (φοιτητικό, άνεργοι ΑΜΕΑ) | Προπώληση: viva.gr & ταμείο θεάτρου

“Θα γίνω η Μήδεια-κανείς δεν μαρτυρεί για τον μάρτυρα” στο Θέατρο Τ

Πάντα κοντά στους νέους και ανήσυχους καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης, το Θέατρο Τ υποδέχεται την ομάδα θεάτρου Exitus και την παράσταση «Θα γίνω η Μήδεια – κανείς δεν μαρτυρεί για τον μάρτυρα» σε σύλληψη-ερμηνεία Σταύρου Μόσχη και σκηνοθεσία Αναστασίας Μπάρκα. Η παράσταση ανεβαίνει στις 7 Μαρτίου και θα παρουσιάζεται έως τις 29/3, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30.

Μπορεί ο Έρωτας να κάνει κακό; Να πονέσει, να πληγώσει, να οδηγήσει τον άνθρωπο στις πιο σκοτεινές πλευρές του εαυτού του; Ένας άνθρωπος που ήταν εκεί όταν συντελέστηκε η τραγωδία της Μήδειας, ένας μάρτυρας που κουβαλά το βάρος του αποτρόπαιου εγκλήματός της, ο Αγγελιοφόρος του μύθου, βρίσκει τη φωνή του στο σήμερα και μας αφηγείται την τραγική ιστορία έτσι όπως ο ίδιος την «είδε» και τη βίωσε, προσπαθώντας να κατανοήσει και να εξηγήσει όσα έγιναν, για να λυτρωθεί. Βασισμένη στην τραγωδία του Ευριπίδη (σε μετάφραση Γ. Χειμωνά), η παράσταση δεν εστιάζει στους πρωταγωνιστές της ιστορίας, αλλά σε έναν απλό άνθρωπο που ζωντανεύει τα συμβάντα και τα πρόσωπα και τελικά γίνεται η Μήδεια προκειμένου να βρει την απάντηση που ψάχνει: Γιατί δεν μπορούμε απλά να αγαπιόμαστε;

Η παράσταση «Θα γίνω η Μήδεια – κανείς δεν μαρτυρεί για τον μάρτυρα» είναι η πρώτη παραγωγή της ομάδας θεάτρου Exitus, μία νέα ομάδα που δημιουργήθηκε στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ και αποτελείται από τους Σταύρο Μόσχη, Χρύσα Γούτου, Φανή Καλογήρου-Βαλτή και Αμαλία Διακάκη.

Συντελεστές: Σύλληψη – Ερμηνεία: Σταύρος Μόσχης | Σκηνοθεσία: Αναστασία Μπάρκα | Δραματουργία: Αναστασία Μπάρκα – Σταύρος Μόσχης | Μουσική – Ηχητικό περιβάλλον: Γιώργος Μαγαλιός | Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Ζενεβιέβ Αθανασοπούλου – Θεοδώρα Σαρρή | Φωτισμοί: Αναστασία Μπάρκα | Παραγωγή: Exitus Ομάδα Θεάτρου

*Πρεμιέρα: Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022 στις 21:30 | Παραστάσεις: Έως τις 29 Μαρτίου 2022, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30 | Διάρκεια παράστασης: 70’ | Χώρος: Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη | Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό | 10€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων, άνω των 65 & ομαδικά άνω των 6 ατόμων) | Ατέλειες κάθε Δευτέρα με σειρά προτεραιότητας, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις | Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr | Πληροφορίες / Κρατήσεις: 2310 854 333

Έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Η μυθιστορηματική ζωή του σημαντικού Έλληνα γλύπτη μέσα από μια έκθεση που διατρέχει όλη του τη ζωή. Το μεγαλείο της τέχνης του, οι τρικυμίες και οι φωτισμένες στιγμές του μέσα από έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., είναι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη νέα έκθεση με τίτλο: «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν», σε συμπαραγωγή με το Onassis Culture. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022, στις 18:30 από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου.

Αφετηρία της μεγάλης έκθεσης για τον Γιανούλη Χαλεπά είναι η πρόσφατη απόκτηση ενός μεγάλου συνόλου γλυπτών και σχεδίων από το Ίδρυμα Ωνάση. Πρόκειται για ένα μέρος της σπουδαίας συλλογής της Ειρήνης και Βασιλείου Χαλεπά, των ανιψιών του καλλιτέχνη, οι οποίοι τον Αύγουστο του 1930 τον έφεραν από την Τήνο στην Αθήνα, όπου δημιούργησε περισσότερα από 40 έργα και πάρα πολλά σχέδια στα τελευταία 8 χρόνια της ζωής του (πέθανε 15 Σεπτεμβρίου 1938). Επρόκειτο για τη σημαντικότερη συλλογή για το έργο και τη ζωή του Χαλεπά, μια και διέσωσε σημαντικά έργα της πρώτης, της δεύτερης και, κυρίως, της τρίτης περιόδου της καλλιτεχνικής του παραγωγής.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περισσότερα από 150 έργα (γλυπτά, σχέδια, κατάστιχα). 80 από αυτά ανήκουν στη Συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση ενώ τα υπόλοιπα είναι από τη Συλλογή Έργων Τέχνης του Τελλογλείου, την Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (ΙΤΗΠ) Τήνου και το Μουσείο Γιανούλη Χαλεπά Πύργου Τήνου αλλά και από Ιδιωτικές Συλλογές.

Στην έκθεση δίνεται έμφαση σε θέματα που ο Γιανούλης επέλεξε να δουλέψει σε όλη του τη ζωή: παρουσιάζονται μαζί και οι Μήδειες (μία από κάθε περίοδο), δέκα από τους 12 Σάτυρους και Έρωτα, το Παραμύθι της Πεντάμορφης κ.ά. Εμβληματικό για την περίοδο της Αθήνας είναι το γλυπτό Οιδίπους και Αντιγόνη. Εξαιρετικά επιτύμβια, αμφίπλευρα έργα, έργα σε σχέση με την αρχαιότητα, πορτρέτα και θέματα με τύπους καθημερινής ζωής, ολοκληρώνουν μια ανανεωμένη διεισδυτική περιδιάβαση στο έργο του. Πρώιμα έργα του στο Βουκουρέστι, καθώς και η ζωή του καλλιτέχνη στην Τήνο και στην Αθήνα, ζωντανεύουν με σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

Στην έκθεση αυτή για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο κοινό όλα μαζί τα κατάστιχα που σώζονται, με αναφορές και συνδέσεις -όπου υπάρχουν- με έργα της έκθεσης και όχι μόνο. Αναφέρονται στο εργαστήριο του πατέρα του και τη συνεργασία του με άλλους γλύπτες (Δημήτριος Φιλιππότης-Θεριστής σε μάρμαρο, επίσης στη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση), σε επιτύμβια στο Βουκουρέστι της α’ περιόδου κ.ά. Από τις σελίδες τους προέρχεται ο τίτλος ΔΟΥΝΑΙ-ΛΑΒΕΙΝ, που ταιριάζει με την παραγωγική διαδικασία στη γλυπτική του Γιανούλη (πρότυπα, επιρροές, νέες δημιουργίες).

Το ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ στις σελίδες των κατάστιχων, εκφράζει απόλυτα το πάρε-δώσε μορφών, θεμάτων, παραγγελιών και τις συνέπειές τους μέσα στο έργο του Χαλεπά, αλλά και του εργαστηρίου του πατέρα του: ανταλλαγές (δάνεια, αναφορές) με γλύπτες, σύγχρονούς του ή παλιότερων εποχών, που επηρεάζουν τις επιλογές, το έργο του, την καλλιτεχνική του δημιουργία. «Όποιος παίρνει δίνει και όποιος δίνει παίρνει», διατυπώνει σοφά ο Δημήτρης Μαρωνίτης για «την παραγωγική αξία που έχει στον καλλιτεχνικό τομέα η μέθοδος της αμοιβαιότητας».

Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσση έκδοση που θα είναι διαθέσιμη στο Τελλόγλειο, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σε βιβλιοπωλεία, σε παραγωγή του τμήματος Εκδόσεων του Ιδρύματος Ωνάση και σχεδιασμό του Grid Office.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν θεατρικά και μουσικά δρώμενα, διαλέξεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, πάντα με την πιστή τήρηση των μέτρων που έχει θεσπίσει η πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επιστημονική επιμέλεια έκθεσης και δίγλωσσης έκδοσης/καταλόγου: Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Γενική Διευθύντρια Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., Ομότιμη Καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. | Σχεδιασμός έκθεσης: Παύλος Θανόπουλος, Σκηνογράφος.

*Τελλόγλειο Ίδρυμα (Αγίου Δημητρίου 159A), Θεσσαλονίκη | Σάββατο 19 Φεβρουαρίου έως Κυριακή 5 Ιουνίου | Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά | Είσοδος: 5 € | Τηλ. Υποδοχής του Ιδρύματος: 2310247111 

Νίκος Καζαντζάκης: Ασκητική | Ομαδική εικαστική έκθεση στην Govedarou Art Gallery

Η Govedarou Art Gallery παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, την επιμέλεια της οποίας φέρει η Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, ΜΑ Δημοσιογράφος και μέλος της AICA Eλλάδος, Νικολένα Καλαϊτζάκη.

Η Ιστορικός της Τέχνης και Επιμελήτρια της έκθεσης, Νικολένα Καλαϊτζάκη, σημειώνει:

“Θαρρετά ξεδιπλώνω την μικρή μου αφήγηση, δίνοντας χώρο στην σκέψη να αφήσει την καρδιά να χορέψει στους αιμάτινους, βαθυκόκκινους, μα πιο πολύ ελεύθερους ρυθμούς μιας αιώνιας ΑΣΚΗΤΙΚΗΣ γραμμένης το 1922 με μελάνι. Χαρά και λύπη, ή χαρμολύπη (;), ζωή και θάνατος, ή κάτι παραπέρα (;). Άβυσσος, ψυχή φθαρτή και σώμα άφθαρτο, ή το αντίστροφο (;). Το άλυτο αίνιγμα και τα όνειρα που ακόμα κι αν κλαίνε δεν στερεύουν• αποζητούν να αναμετρηθούν με σάρκινους δαίμονες και επινοημένους θεούς. Να εκπληρωθούν και να εκπληρώσουν ως μεγαλειώδη, απείθαρχα γεννήματα ενός θαυμαστού και άτρωτου υπερανθρώπου• στο βάθος το φως, το ανέσπερο, γαλάζιος ορίζοντας.

Λέγεται πως οι άνθρωποι δεν ξεχνάνε ποτέ όσους μιλούν αληθινά στην καρδιά τους, και ο Νίκος Καζαντζάκης, ο χαρισματικός στοχαστής, ο εμπνευσμένος και ακούραστος συγγραφέας, ο διεθνώς καταξιωμένος για το πολύτιμο έργο που μας χάρισε είναι, αναμφίβολα, ένας από εκείνους τους ανθρώπους τους αξέχαστους, που με περηφάνια και δέος αναγνωρίζουμε ως δικούς μας, καθώς παρασυρόμαστε από την ορμή της διανοητικής του ζεστασιάς και υπεροχής που μένει πάντα εδώ και συντροφεύει το έναστρο πέρασμα μας.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Ελένη Αρβανιτάκη • Ευθύμης Αργυράτος • Κωστής Ατσαλής • Στέλλα Βαρνά • Έφη Βερικίου • Μαρία Βλασερού • Εβίτα Βουδούρη • Αλέξανδρος Βούτσας • Ειρήνη Γεωργοπούλου • Σίλια Γιακαμόζη • Σκεύη Γιαπάνη • Βερονίκη Δαμιανίδου • Φαίδρα Εγγλέζου • Μαρία Ζήση • Βασιλική Καράμπαμπα • Στέλλα Κόζα • Kώστας Κουνάλης • Λίνα Κουντουράκη • Δημήτρης Λαπούσης • Θάνος Λιάκος • Ντορίνα Μάλλιου • Αντωνία Μαντζούκα • Θέτις Μαριανού • Σταυρούλα Μητσάκου • Αλίκη Μιχαηλίδου • Ειρήνη Μονομμάτου • Χρύσα Μπεζιργιαννίδου • Γιώτα Μπούζα • Κωνσταντίνα Ντζιαβού • Θεμιστοκλής Παπαπαναγιώτου • Βαγγέλης Παππάς • Τζένη Πετροπούλου • Ελευθερία Ραπανάκη • Μιχάλης Σισμανίδης • Ίριδα Σπίνουλα • Νικόλας Φωτιάδης • Μαρία Χαλκιά • Κατερίνα Χατζή • Έλλη Χούσου

*Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι 11 Μαρτίου 2022 | Govedarou Art Gallery (Διεύθυνση: Γ.Παπανδρέου 5), στάση Γεωργίου | Ωράριο λειτουργίας χώρου: Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη: 11 π.μ. – 2 μ.μ. & 6 μ.μ. – 8 μ.μ., Σάββατο: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Κυριακή κλειστά

ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΟ ΝΗΣΙ: Από τα μενχίρ στα νουράγκι: ιστορίες από λίθο στην καρδιά της Μεσογείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών και των πολιτιστικών ανταλλαγών με στόχο τη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με τους πολιτισμούς της Μεσογείου, συνεχίζει τη συνεργασία με την Αυτόνομη Περιφέρεια και τα Μουσεία της Σαρδηνίας με μια μεγάλη έκθεση που ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη.

Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση με τίτλο, ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΟ ΝΗΣΙ. Από τα μενxίρ στα νουράγκι: ιστορίες από λίθο στην καρδιά της Μεσογείου, αφιερωμένη στους αρχαίους μεγαλιθικούς πολιτισμούς της Σαρδηνίας που εξακολουθούν να γοητεύουν με τα μυστήρια που κρύβουν. Ένα μεγάλο ταξίδι ξεκινάει από τη Σαρδηνία, ένα νησί στην καρδιά της Μεσογείου, ένα σταυροδρόμι πολιτισμικών και εμπορικών επαφών, όπου αναπτύχθηκαν μοναδικοί και πρωτότυποι πολιτισμοί που εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης και έρευνας.

Το Βερολίνο στις 30 Ιουνίου 2021 αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό. Ακολούθησε η Αγία Πετρούπολη με το Μουσείο Ερμιτάζ και σειρά έχει η Θεσσαλονίκη και τέλος η Νάπολη, τέσσερις στάσεις μιας ξεχωριστής διαδρομής με διάρκεια από τα τέλη Ιουνίου 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στις 11 Φεβρουαρίου και θα μείνει ανοιχτή έως τις 15 Μαΐου 2022 παρουσιάζοντας μοναδικά ευρήματα ορισμένα από τα οποία ταξιδεύουν για πρώτη φορά στο εξωτερικό, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει ένας από τους γίγαντες-πολεμιστές του Μόντε Πράμα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάλιαρι.  Η μουσειακή παρουσίαση των εκθεμάτων εμπλουτίζεται με ενημερωτικά κείμενα αλλά και  οπτικό και ηχητικό υλικό που μας μεταφέρουν την αύρα της Μεσογείου μέσα από τη γοητεία και το μυστήριο του σαρδηνιακού πολιτισμού.

*Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης | Από 11 Φεβρουαρίου μέχρι 15 Μαϊου | Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος, ενώ θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις για το κοινό | Δωρεάν είσοδος

“Μικρές Ιστορίες Επανάστασης” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, φιλοξενεί έκθεση σύγχρονων ενδυμάτων που δημιούργησαν φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού & Ένδυσης της Σχολής Επιστημών Σχεδιασμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ). Πηγή έμπνευσής τους ήταν γεγονότα και πρόσωπα του αγώνα, όπως αποδόθηκαν στις γραπτές πηγές της εποχής αλλά και στις σύγχρονες του αγώνα ή μεταγενέστερες εικαστικές δημιουργίες. Τα ενδύματα κατασκευάστηκαν στα εργαστήρια του τμήματος ΔΣΕ στο πλαίσιο του σεμιναρίου τελειόφοιτων «Δημιουργία ενδύματος και portfolio», υπό την καθοδήγηση/διδασκαλία των: Βενετίας Κουτσού (ιδέαυλοποίηση), Ελιάνας Δημητρακοπούλου (δημιουργία portfolio), Αμαλίας Σταλίκα (επιμέλεια κατασκευής).

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα ενδύματα που δημιούργησαν οι: Γεωργία Παχυγιαννάκη, Έλενα Τσαλικίδου, Ελένη Μαϊκάντη-Παλαιοχωρίτη, Ηρώ Κεμεντζεσίδου, Θανάσης Βασιλειάδης, Ιωάννα Σκουρλέτου, Κατερίνα Δημητρακοπούλου, Κώστας Λυκούδης, Μαρία Καπουράνη, Σταυρούλα Τσεντίδου. Την έκθεση επιμελούνται οι διδάσκοντες στο ΔΣΕ:Νίκος Μυκωνιάτης, Βενετία Κουτσού, Ελευθερία Στόικου, με τη συμβολή του ΑΜΘ.

Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα στάδια κατασκευής των ενδυμάτων μέσα από την ηλεκτρονική παρουσίαση των portfolio των δημιουργών τους, αλλά και να κατανοήσουν τις σχεδιαστικές επιλογές τους μέσα από την παρακολούθηση σχετικού οπτικοακουστικού υλικού. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους 18 x 21 cm της Σοφίας Βαφειάδου (παραγωγή: Βουλή TV 2021), που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαπανεπιστημιακού προγράμματος «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ» του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων. Η έκθεση πλαισιώνει την αρχαιολογική περιοδική έκθεση του μουσείου «Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη-Μακεδονία [1821-2021]».

*Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι 31 Μαρτίου 2022 | Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ

«Moby Dick – το μιούζικαλ» του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Christmas Theater

Δύο χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα -που διεκόπη λόγω των υγειονομικών συνθηκών- η παράσταση «Moby Dick – το μιούζικαλ» του Δημήτρη Παπαδημητρίου σηκώνει και πάλι αυλαία. Η λογοτεχνία, η μουσική, το θέατρο, ο χορός, τα θαυμάσια σκηνικά και η πιο σύγχρονη τεχνολογία των «Ολογραμμάτων» κάνουν εφικτή τη σκηνική του αναπαράσταση σε μια συναρπαστική σκηνοθεσία που υπογράφει ο Γιάννης Κακλέας.

Βασισμένο στο πέμπτο πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο στην ιστορία της ανθρωπότητας το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μεταμορφώθηκε από το Onassis Culture σ’ ένα μοναδικό μουσικό υπερθέαμα και από τις 15 Φεβρουαρίου, η μεγαλύτερη ελληνική μουσική υπερπαραγωγή ‘σαλπάρει’ από τη σκηνή του Christmas Theater.

Ένα περιπετειώδες μουσικό και φιλοσοφικό υπερθέαμα για όλη την οικογένεια.

Η μνημειώδης αναμέτρηση του ανθρώπου με τον Θεό, ένα ταξίδι στον χρόνο, και ένα μιούζικαλ. Ο πολιτισμός, έτσι όπως τον αντιλαμβάνεται το Ίδρυμα Ωνάση, βγαίνει έξω και ταξιδεύει στην πόλη, κατεβαίνει στο κέντρο της Αθήνας και συνηγορεί για τη διαχρονικότητά του. Με σεβασμό για το παρελθόν, αλλά αποφεύγοντας τη νοσταλγία ή την εξιδανίκευσή του, το Onassis Culture στρέφει το βλέμμα προς το μέλλον. Αυτή τη φορά κατευθύνεται προς το Christmas Theater, συνεργάζεται με δύο από τους σπουδαιότερους Έλληνες καλλιτέχνες του χώρου και κάνουν μαζί ένα ταξίδι στον χρόνο, σε ένα από τα επιδραστικότερα μυθιστορήματα μέχρι σήμερα, την ιστορία του MOBY DICK του Herman Melville. Η Φιλία, η Ανθρώπινη Μοίρα και ο Θεός στη σκηνή του Christmas Theater.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνεργασία με τον Γιάννη Κακλέα, φέρνει στο Christmas Theater μια ιστορία που τον σημάδεψε από τα παιδικά του χρόνια έως και σήμερα. Μια ιστορία που στα μάτια πολλών, είναι πάντα επίκαιρη. Ο MOBY DICK αφήνει πίσω του τις λέξεις και αποτυπώνεται με συναίσθημα σε μια συγκλονιστική περιπέτεια για τη ζωή στη θάλασσα και τη φαλαινοθηρία χρησιμοποιώντας 3D graphics και ολογράμματα.

Συντελεστές: Μουσική – Λιμπρέτο: Δημήτρης Παπαδημητρίου | Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας | Μαέστρος παράστασης: Αλέξιος Πρίφτης | Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης | Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη | Χορογραφίες: Αγγελική Τρομπούκη | Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου | Visualeffects, ολογράμματα: Ευάγγελος Κουλουκύθας – CandyshopVFX σε συνεργασία με τον Hashem Alshaer και τον Στάθη Αθανασίου | Βοηθός σκηνοθέτη: FeliMoschos

Παίζουν: Μπάμπης Βελισσάριος–Αχαάβ, Θοδωρής Βουτσικάκης– Στάρμπακ, Αιμιλιανός Σταματάκης – Ισμαήλ, Ιβάν Σβιτάιλο – Σταμπ, Γάλλος Σιτιστής ο κοντρα-τενόρος, Νίκος Σπανάτης Νικόλας Καραγκιαούρης – Πατήρ Μέιπλς / Φεϋνταλλάχ, Θοδωρής Μπουζικάκος – Κουίκουεγκ, Δημήτρης Γεωργαλάς – Μπίλνταντ / Ξυλουργός Σματ / Ναύτης από Νήσο Μαν, Βλάχος Αντώνης – Ηλιού / Ναύτης Ιρλανδός, Jerome Kaluta – Μάγειρας Φλις, Λίνος Μάνεσης – Πιπ, Βασίλης Τσιγκριστάρης – Ταστίγκο, Σαμουήλ Ακίνολα – Νταγκού, Ορφέας Τσαρέκας – Ναύτης Ναντακετιανός, Αλέξανδρος Ψυχράμης – Σιδεράς, Περθ / Ναύτης Ισπανός Κωνσταντίνος Ευστρατίου – Ναύτης Ισπανός Γρηγόρης Ποιμενίδης – Ναύτης Μαλτέζος Πολύκαρπος Φιλιππίδης – Ναύτης Δανός Δημήτρης Σταματελόπουλος – Ναύτης Σικελός

*Παραστάσεις μέχρι Κυριακή 10 Απριλίου | Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20.00 και Κυριακή στις 19.00 | Christmas Theater (Λεωφόρος Βεΐκου 139, Γαλάτσι) | Με ελληνικούς & αγγλικούς υπέρτιτλους | Εισιτήρια από 13€ μέχρι 68€

“The birds will still be singing” | Έκθεση στη Γκαλερί Λόλα Νικολάου

Ο τίτλος που επιλέχτηκε από τους τρεις καλλιτέχνες, Δημήτρη Αμελαδιώτη, Θάλεια Γκατζούλη και Δημήτρη Εφέογλου, για τη συνέκθεσή τους, μου έφερε αυτόματα στο νου το “Eγκώμιο των πουλιών” του Giacomo Leopardi, μία πρόζα  πλούσια σε δονήσεις,  εκλάμψεις  και πεταρίσματα.

Με έναν ανάλογο τρόπο αυτής της πρόζας του Leopardi συνομιλούν οι συνδυαστικές και ευρηματικές εικαστικές περισυλλογές  του Δημήτρη Αμελαδιώτη με τις  ανιχνευτικές και συνειρμικές διαδικασίες γραφής της Θάλειας Γκατζούλη, καθώς και με τους αυτοσχεδιαστικούς γραφισμούς, τα αχαρτογράφητα αναπτύγματα του Δημήτρη Εφέογλου.

Πρόκειται για τρεις καλλιτεχνικές  πρακτικές  ιδιότυπου διαλογισμού σε μη μετρήσιμο χρόνο. Κι ακόμη για τρεις τρόπους εικαστικού στοχασμού πάνω σε ζητήματα διερεύνησης και μετάπλασης νοήματος.

 * ώρες : 17.00 – 21.30 | ΓΚΑΛΕΡΙ ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη) | Τηλ. 2310 240416 | Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00 – 20.00 / Τετάρτη, Σάββατο: 12.00 -15.00

“Καμια Δεμένη” – Η Νατάσα Μποφίλιου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, η Νατάσσα Μποφίλιου, μια ερμηνεύτρια μαχητική και παθιασμένη, έρχεται για μία και μοναδική παράσταση την Τρίτη 8 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, για να υμνήσει τις απανταχού θηλυκότητες και τη δυναμική τους. Τα αγαπημένα τραγούδια της προσωπικής της δισκογραφίας που εξυμνούν από την πρώτη στιγμή με τόλμη το δικαίωμα της ατομικής ελευθερίας και της απόλυτης αυτοδιάθεσης,  μπλέκονται για πρώτη φορά με τραγούδια σπουδαίων γυναικών που άφησαν το σημάδι τους στο χρόνο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αποδεικνύοντας ότι οι γυναίκες έβρισκαν τρόπους να έχουν πάντα φωνή δυνατή, ακόμη και σε καιρούς δύσκολους.

Σε μια εποχή που είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη οι γυναίκες να συνασπιστούν, σπάζοντας κοινωνικά δεσμά και νόρμες αιώνων, η Νατάσσα Μποφίλιου  και οι συνεργάτες της υποστηρίζουν ότι η μουσική και τα τραγούδια είναι ένας ουσιαστικός τρόπος για να το πετύχουν.  Ας απελευθερώσουμε λοιπόν τη συλλογική δύναμη μας  κι ας ενώσουμε φωνές με το ίδιο σύνθημα:  “καμία δεμένη”

Συντελεστές: ΘΕΜΗΣ ΚΑΡΑΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ: ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΕΙΣ | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ | ΘΕΜΗΣ ΚΑΡΑΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ πιάνο | ΑΡΗΣ ΖΕΡΒΑΣ τσέλο | ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΛΝΤΗΣ κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο, synth bass | ΛΑΜΠΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΔΙΑΝΟΣ ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα | ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΙΑΝΝΙΚΙΟΣ τύμπανα | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΤΑΝΟΣ σαξόφωνο, κλαρινέτο | ΗΧΟΛΗΨΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΞΕΒΑΝΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ | ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΑΘΙΕΛΛΗΣ

*Ημερομηνία: Τρίτη, 8 Μαρτίου 2022 | Ώρα: 21:00 | Χώρος: Αίθουσα Φίλων Μουσικής – κτήριο Μ1 | Τιμές εισιτηρίων: 30€, 25€, 20€, 15€ (μειωμένο) | Περισσότερες πληροφορίες για την παραγωγή μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Εκθέσεις στο Τελλόγλειο Ίδρυμα : Εδουάρδος Σακαγιάν και Άννα Μαρία Τσακάλη

Μετά την από κοινού παρουσίαση του έργου των Πάρι Πρέκα και Μερόπης Στεφανάτου-Πρέκα και λίγο αργότερα των Άγγελου Βλάσση και Μαρίας Ζιάκα, το Τελλόγλειο Ίδρυμα συνεχίζει την παράδοση παρουσίασης ζευγαριών καλλιτεχνών με δύο σπουδαίους δημιουργούς της γενιάς του ’80: τον Εδουάρδο Σακαγιάν και την Άννα-Μαρία Τσακάλη.

Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022 ανοίγουν οι δύο εκθέσεις περιμένοντας το κοινό να θαυμάσει δύο καλλιτέχνες με διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, οι οποίοι στην πρώτη ματιά μοιάζει να δημιουργούν με ένα εκ διαμέτρου αντίθετο εικαστικό ιδίωμα στον χώρο της ζωγραφικής, να συναντώνται υποδόρια. Να συμπορεύονται, άλλοτε οδηγούμενοι από εξωτερικές συγκυρίες κι άλλοτε από την εσωτερική επαφή που συνεπάγεται η κοινή ζωή, τα κοινά βιώματα, συναισθήματα, φόβοι και σκέψεις που διαβάζονται στο έργο τους.

«Θεατές, κοινό, άσπρος καβαλάρης, όχλος και κοπάδι»

Ο Εδουάρδος Σακαγιάν συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής παραστατικής ζωγραφικής. Με σπουδές στην ΑΣΚΤ της Αθήνας και την École nationale supérieure des Beaux-Arts του Παρισιού επέλεξε συνειδητά να μοιράζει τη ζωή και την καριέρα του ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

«Μυστικοί κήποι»

Η Άννα Μαρία Τσακάλη, μια από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες της γενιάς του ’80, μοιράζει τη ζωή και το ταλέντο της ανάμεσα στην Ελλάδα και το Παρίσι, όπου σπούδασε  Ζωγραφική στην École nationale supérieure des Beaux-Arts με καθηγητή τον Leonardo Cremonini (1983-1987). Οι δύο χώρες συνέβαλαν από κοινού στη διαμόρφωση του εικαστικού της ύφους: «Στο Παρίσι, έβαλα σε φόρμα την Ελληνική μου ευαισθησία, ξαναβλέποντας και αγαπώντας την Ελλάδα ακόμα πιο βαθιά» τονίζει η καλλιτέχνιδα.

Στο Τελλόγλειο η ταυτόχρονη συνύπαρξη του έργου τους, θεματικά φαινομενικά διαφορετικού, τα πρόσωπα του Εδουάρδου και τα φυτά-προσωπογραφίες, κρυφές διαδρομές ψυχής της Άννας Μαρίας, οδηγούν τον θεατή να αντιληφθεί συγγένειες και διαφορές μεταξύ τους, ιδίως τον τρόπο που το ανείπωτο με λόγια μετατρέπεται από τους δύο σε εικαστική δημιουργία.

*Διάρκεια έκθεσης: έως και την Κυριακή 17 Απριλίου 2022 | Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού χώρου: Τρίτη 9.00-14.00, Τετάρτη 9.00-14.00 & 17.00-21.00, Πέμπτη 9.00-14.00, Παρασκευή 9.00-14.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00-18.00, Δευτέρα κλειστά | Τηλ. κρατήσεων: 2310247111 (στις ώρες λειτουργίας του εκθεσιακού).

Βασίλης Κώστας & Γιώτης Σαμαράς Duo στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

O διεθνής λαουτίστας Βασίλης Κώστας και ο καταξιωμένος κιθαρίστας Γιώτης Σαμαράς ενώνουν τις μουσικές και τις εμπνεύσεις τους, σε μια μοναδική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022,  δημιουργώντας ένα πρωτότυπο διάλογο λαούτου και κιθάρας, μέσα από τον οποίο γεφυρώνουν τη Τζαζ και την Ελληνική μουσική με ένα μοναδικό τρόπο.

Σαν βάση τους χρησιμοποιούν αυθεντικές συνθέσεις που εξερευνούν δημιουργικά τους δύο μουσικούς κόσμους παρουσιάζοντας παράλληλα jazz standards μέσα από τα ποικίλα μουσικά χρώματα του ντουέτου τους.

Ο αυτοσχεδιασμός, η έμφαση στη μελωδία όπως και το στοιχείο του ρίσκου κυριαρχούν στο ρεπερτόριό τους, το οποίο βασίζεται στην αναδημιουργία των ίδιων των συνθέσεων σε πραγματικό χρόνο επί σκηνής.

Η συνεργασία τους αποτελεί πρόκληση για τους ίδιους, αλλά και μοναδική εμπειρία για τους ακροατές του εγχειρήματος αυτού!

 *Ημερομηνία και ώρα: Τετάρτη 09 Μαρτίου 2022, στις 21:00 | Χώρος: Μπαρ – κτήριο Μ2 | Τιμές εισιτηρίων: 12€, 7€ (μειωμένο)

“Οι Α.Υ.Τ.Ο.Ι. που θα αλλάξουν τον κόσμο” στο Θέατρο Αυλαία

Έχεις σκεφτεί πώς θα ήταν η ζωή σου, αν δεν είχες πράξει το λάθος πράγμα τη λάθος στιγμή; Έχεις σκεφτεί πόσο λάθος είναι να καθορίζει τη ζωή σου … ένα λάθος; Σίγουρα το έχεις σκεφτεί.

«Οι Α.Υ.Τ.Ο.Ι. που θα αλλάξουν τον κόσμο», η νέα θεότρελη κωμωδία του Αντώνη Καλομοιράκη που παρουσιάστηκε τον χειμώνα 2021-2022 στην Αθήνα επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ για πέντε παραστάσεις.

Πέντε νέοι ηθοποιοί ενώνουν το παζλ μιας ξεκαρδιστικής κωμωδίας, που θα μείνει σε όλους αξέχαστη. Μια κωμωδία που η τρέλα της οδηγεί σε μια βαθιά αλήθεια για τη ζωή.

Ο Αχιλλέας είναι ένας διάσημος ηθοποιός, ο οποίος έχει σχέση με την αψυχολόγητη ψυχολόγο, Υακίνθη. Συγκεκριμένα έχει μια αρρωστημένη σχέση με την Υακίνθη, καθώς ο Αχιλλέας είναι παθολογικά ζηλιάρης. «Υπάρχει άλλος»; τη ρωτάει πρωί – μεσημέρι και βράδυ και η Υακίνθη ασφυκτιά. Το κερασάκι στην τούρτα μπαίνει όταν η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, τους κάνει έξωση. Ψάχνοντας για άσυλο καταλήγουν στο σπίτι του κολλητού τους φίλου, Οδυσσέα. Στο σπίτι όμως του Οδυσσέα φιλοξενείται κι ένας φίλος του «γκάου», ο οποίος περιπλέκει συνεχώς τα πράγματα προσφέροντας απίστευτο γέλιο. Την ευχάριστη αυτή ατμόσφαιρα έρχεται να συμπληρώσει η εκρηκτική Τάνια, η οποία καταζητούμενη από την αστυνομία αναζητά κι εκείνη άσυλο στο σπίτι του Οδυσσέα. Η συγκατοίκηση αυτή οδηγείται σε ανεξέλεγκτα αδιέξοδα με το γέλιο να είναι ασταμάτητο. Γέλιο το οποίο κόβεται απότομα όταν ο Αχιλλέας σε μια νυχτερινή κρίση ζήλιας αποφασίζει να δολοφονήσει την Υακίνθη. Μία σφαίρα, ένα όπλο και μια σκανδάλη είναι αρκετά για να το κάνουν. Και το κάνουν. Έλα όμως που το πτώμα… δεν είναι της Υακίνθης. Και έλα που τα πράγματα … δεν είναι τελικά όπως φαίνονται. Μια νύχτα φρενίτιδας που εκτός από το ασταμάτητο γέλιο που προκαλεί, οδηγεί και σε μια βαθιά αλήθεια. Μια αλήθεια που πολλοί δεν είναι έτοιμοι να την ακούσουν.

Συντελεστές: Κείμενο – Σκηνοθεσία: Αντώνης Καλομοιράκης | Παίζουν: Αντώνης Καλομοιράκης, Τερέζα Καζιτόρη, Χρήστος Ματσιαρόκος, Νικόλας Παπαδάκης, Ειρήνη Ιερωνυμάκη | Σκηνικά: Λαμπρινή Καρδαρά | Χορογραφίες: Τερέζα Καζιτόρη | Φωτισμοί: Βλάσσης Θεοδωρίδης | Μουσική επιμέλεια: Ars Artis | Φωτογραφίες – Βίντεο: Στέλιος Καζιτόρης | Γραφιστικά: Κωνσταντίνος Παπαδάκης | Διεύθυνση Παραγωγής: Αλεξάνδρα Ευστρατιάδη

*Παραστάσεις: Τετάρτη με Κυριακή 9-13 Μαρτίου 2022 | Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη – Κυριακή στις 21.00 | Διάρκεια: 105 λεπτά | Θέατρο Αυλαία: Τσιμισκή 136, (Πλατεία ΧΑΝΘ) | Τηλέφωνο: 2310 230013 | Εισιτήρια: 15€ γενική είσοδος, 12€ φοιτητικό, ανέργων, 65+, ΑμεΑ | Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Αυλαία & viva.gr

Παρουσίαση-πάρτι του βιβλίου «Δρόμοι του Κόσμου» του Βασίλη Νόστη

Οι εκδόσεις Τύρφη σας καλούν στην ιδιαίτερη παρουσίαση-πάρτι του βιβλίου «Δρόμοι του Κόσμου» του Βασίλη Νόστη, την Τετάρτη 9 Μαρτίου, στις 20:00μμ, στο πατάρι του Καφωδείο Ελληνικό, Ελευθερίου Βενιζέλου 45 / Θεσσαλονίκη.

 Το βιβλίο απλώνεται από το Μπέλφαστ στο Ραμπάτ και το Λονδίνο και από το Βερολίνο στο Δουβλίνο, τη Νέα Υόρκη, το Τόκιο και τη Βιέννη. Η κάθε ιστορία, που εκτυλίσσεται σε κάθε μια από αυτές τις πόλεις, δεν μας ταξιδεύει εκεί απλά, αλλά μας εγκαθιστά στα σπλάχνα της. Ο συγγραφέας τους Βασίλης Νόστης μεταλλάσσεται ανάλογα με τον τόπο και τις ιδιαιτερότητές του, γίνεται πολίτης του κάθε τόπου, με στόχο, όπως αναφέρει ο ίδιος στην εισαγωγή, να εξάψει την φαντασία.

Στην πλοκή κάθε διηγήματος, παρακάμπτει τον μύθο ή την αίγλη που συνοδεύει κάθε μια από αυτές τις πόλεις, συνθέτοντας ιστορίες εκ των έσω που παίζουν στο μεταίχμιο του πραγματικού με το φαντασιακό και αποτυπώνουν σκοτεινές διεργασίες που υφίστανται στον πολυδαίδαλο ιστό τους.

Τα διηγήματα με σχεδόν ακαριαία δραστικότητα, ουσιαστικά αφυπνίζουν παρά βαυκαλίζουν, ερωτοτροπώντας απροκάλυπτα με την σκέψη που χτυπάει και φεύγει, εκβάλλοντας στην φαντασία και το θυμικό του αναγνώστη.

Με γραφή κινηματογραφικής ευκρίνειας, καταγράφει εικόνες από τρομακτικές γυμνές αλήθειες και πασιφανή ψέματα με την ίδια πειστικότητα και με γλώσσα αποστασιοποιημένη από επεξηγηματικούς συναισθηματισμούς και λυρικούς παροξυσμούς. Τα γεγονότα αυτά καθαυτά συνιστούν την αιχμή της πρόκλησης, ενώ η φωτογραφία που συνοδεύει το κάθε διήγημα, τραβηγμένη από τον ίδιο τον συγγραφέα, εντείνει την ατμόσφαιρα.

Στο «Δρόμοι του κόσμου» η εναλλαγή του Βασίλη Νόστη μεταξύ αλήθειας και φαντασίας, αποδεικνύει την ισχύ της ιταλικής έκφρασης «Αν δεν είναι αληθινό, έχει εύστοχα επινοηθεί» αλλά και το αντίστροφο «Εάν δεν έχει επινοηθεί καλά, δεν είναι αληθινό».

Το βιβλίο παρουσιάζουν: Άντα Τσεσμελή Έντουαρτς / Νίκος Κρυωνίδης / Τάσος Κουδούνης / Γιάννης Παλαμιώτης / Μαρία Ψωμά Πετρίδου / dj Βασίλης Σοροπλίδης

*Τετάρτη 9 Μαρτίου, στις 20:00μμ, στο πατάρι του Καφωδείο Ελληνικό, Ελευθερίου Βενιζέλου 45 / Θεσσαλονίκη

«Οι Προστάτες» του Μήτσου Ευθυμιάδη στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών

Μια σάτιρα, εμπλουτισμένη με 35 τραγούδια του Χρήστου Λεοντή, με θέμα τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων το ’21, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη, έρχεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών.

Το έργο «Προστάτες» του Μήτσου Ευθυμιάδη φωτίζει, με έξυπνο χιούμορ και συμβολισμούς, τα ελαττώματα και τα προτερήματα του έθνους μας τα οποία παραμένουν διαχρονικά και τα συναντάμε και στη σύγχρονη κοινωνία.

Το έργο παρουσιάζει στη σκηνή κλασικά γεγονότα, φωτισμένα από μια άλλη πλευρά χωρίς όμως να αμαυρώνονται το αποτέλεσμα και η σημασία της Ελληνικής Επανάστασης καθώς και η γέννηση του Ελληνικού κράτους. Το κοινό θα συναντήσει όχι πρόσωπα αλλά χαρακτήρες/ σύμβολα που φτάνουν μέχρι το σήμερα και θα ανακαλύψει τους σκοπούς και τα συμφέροντα όσων ανακήρυξαν τους εαυτούς τους «προστάτες». Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι: «Τελικά οι «Προστάτες» προστάτεψαν την Ελλάδα;»

«Οι Προστάτες» ανέβηκαν για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης, το 1976. Σαράντα έξι χρόνια μετά από την πρώτη παράσταση, επιστρέφουν στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη, αποκαλύπτοντας με χιούμορ τις εθνικές πληγές, που διακόσια χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, φαίνεται πως ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να επουλώσουμε.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιουρτσίδης | Σκηνικά- Κοστούμια: Άννα-Μαρία Αγγελίδου | Μουσική: Χρήστος Λεοντής | Κίνηση-Χορογραφία: Τάσος Παπαδόπουλος | Φωτισμοί: Γιάννης Τούμπας | Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας | Βοηθός σκηνοθέτη: Θανάσης Δισλής | Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Χριστίνα Θαλασσά |

Παίζουν: Ηλέκτρα Γωνιάδου, Θανάσης Δισλής, Καλλιόπη Ευαγγελίδου, Άννα Ευθυμίου, Αλίκη Ζαχαροπούλου, Χρύσανθος Καγιάς, Παντελής Καλπάκογλου, Άγγελος Καρανικόλας, Δημήτρης Καρτόκης, Θανάσης Κεραμίδας, Δημήτρης Κολοβός, Λευτέρης Λιθαρής, Νίκος Μήλιας, Ηλίας Μπερμπέρης, Ρούλα Παντελίδου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Στέφανος Πίττας, Σπύρος Σαραφιανός, Χρίστος Στυλιανού, Γιώργος Σφυρίδης, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Κώστας Χαλκιάς: Πονηρόπουλος

Συμμετέχουν επίσης: Χρήστος Γκρόζος, Αργύριος Λάμπρου, Αθανάσιος Λανάρης, Νικόλαος Μανωλάς, Λεωνίδας Στάμου

*Παραστάσεις: Τετάρτη, Κυριακή (19.00), Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (21.00) | Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη) | Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά, χωρίς διάλειμμα | Προπώληση: www.ntng.gr | VIVA.GR | 11876 |WIND| PUBLIC| MEDIAMARKT | Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου

“Η δολοφονία του Μαρά” στο θέατρο της ΕΜΣ

Σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη, σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη και μουσική Δήμητρας Γαλάνη, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανεβάζει με έναν εξαιρετικό σαρανταμελή θίασο, το έργο «Η Δολοφονία του Μαρά» του Πέτερ Βάις στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Πρόκειται για μια παράσταση «θεάτρου μέσα στο θέατρο», με τους ήρωες που εν έτη 1964 δημιούργησε ο Πέτερ Βάις, να δίδουν ως τρόφιμοι του ψυχιατρικού ασύλου του Charenton το 1808, με την καθοδήγηση του Μαρκησίου Ντε Σαντ, παράσταση με θέμα την δολοφονία ενός εκ των πρωταγωνιστών της Γαλλικής Επανάστασης, του αρχιεπαναστάτη Ζαν Πωλ Μαρά, από την Σαρλόττα Κορνταί στις 13 Ιουλίου του 1973.

Με τη Δολοφονία του Μαρά, ο Πέτερ Βάις στρέφεται στο πολιτικό θέατρο και βρίσκεται ένα βήμα πριν το πέρασμα στη συγγραφή των καθαρά στρατευμένων έργων. Η παράσταση του Πήτερ Μπρουκ στη δεκαετία του ’60 θεωρήθηκε από τις μεγαλύτερες καινοτομίες στο θεατρικό γίγνεσθαι. Ωστόσο, το κείμενο αυτό θέτει ανοιχτά τον προβληματισμό της επανάστασης ως δίλημμα μεταξύ κοινωνικής και ατομικής ελευθερίας. Ταυτόχρονα, εισάγει ερωτήματα που προκύπτουν πάνω στη λεπτή γραμμή μεταξύ της πάλης για ελευθερία και τον ρόλο της βίας στην κατάκτηση (ή στη διατήρηση) θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης | Σκηνοθεσία- Κίνηση: Κοραής Δαμάτης | Σκηνικά: Ανδρέας Βαρώτσος | Κοστούμια-Γλυπτικές μάσκες: Άννα Μαχαιριανάκη | Μουσική: Δήμητρα Γαλάνη | Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος | Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου | Α΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Αντρέας Κουτσουρέλης | Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης

Παίζουν: Κώστας Σαντάς, Δημήτρης Σιακάρας, Άννη Τσολακίδου, Μαριάννα Πουρέγκα, Ορέστης Παλιαδέλης, Δημήτρης Μορφακίδης, Θάνος Φερετζέλης, Δημήτρης Τσιλινίκος, Γιολάντα Μπαλαούρα

Τραγουδιστές: Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Σοφία Καλεμκερίδου, Νίκος Καπέλιος, Νίκος Κουσούλης.

Ασθενείς: Λευτέρης Αγγελάκης, Λουκία Βασιλείου, Μάνος Γαλανής, Ελένη Γιαννούση, Γιάννης Γκρέζιος, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Στέλιος Καλαϊτζής, Γιάννης Καραμφίλης, Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Μαρία Μπενάκη, Χρίστος Νταρακτσής, Σταυριάνα Παπαδάκη, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Κατερίνα Σισίννι, Ευανθία Σωφρονίδου, Φωτεινή Τιμοθέου, Νίκος Τσολερίδης.

Συμμετέχουν επίσης: Τίμος Αρχοντίδης, Δημήτρης Δανάμπασης, Ευάγγελος Δρούγκας, Κατερίνα Ζησκάτα, Αλέξανδρος Καλτζίδης, Χρυσοβαλάντης Νέστωρας, Θεοχάρης Παπαδόπουλος.

*Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών | Τετάρτη, Κυριακή (19.00), Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (21.00) | Προπώληση: www.ntng.gr | VIVA.GR | 11876 |WIND

«Ο εφιάλτης του κυρίου Κάκου» στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Μια ιστορία βίας με αρχή, μέση αλλά… χωρίς τέλος αποτελεί τη νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η παράσταση «Ο εφιάλτης του κυρίου Κάκου» που έχει τη συγγραφική και σκηνοθετική υπογραφή του Γρηγόρη Μήτα αποτελεί μια δυνατή φωνή που θίγει το θέμα της έμφυλης βίας, την προσπάθεια αποσιώπησης και αντιμετώπισής της. Ένα έργο γροθιά που «φωτίζει» την αθέατη πλευρά ενός κοινωνικού φαινομένου που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ένας φαύλος κύκλος που διαιωνίζεται από νοοτροπίες, συμπεριφορές, πρακτικές. Ένας φαύλος κύκλος βίας που δεν κλείνει ποτέ: «Μια μέρα ο Βίος/ βίαιος έγινε/ και βίασε τη Βία/ Κι η Βία γέννησε κι αυτή/ πάλι μιαν άλλη Βία/ που, όμως, έγιν’ εφιάλτης».

Το έργο διαδραματίζεται στη διάρκεια μιας οντισιόν του Μάκι Κάκου, ενός επηρμένου, σνομπ, διαστροφικού δυνάστη που εξαπατά και κακοποιεί με πρόσχημα την Τέχνη. Η ιστορία ξεδιπλώνεται σε έξι σκηνές, στο «στρατηγείο- στούντιο» του σκηνοθέτη κυρίου Κάκου- μια ιδιότυπη «φυλακή» δημιούργημα του αρρωστημένου ψυχισμού του-. Εκεί παρακολουθούμε την αγωνία, το άγχος, το φόβο των κοριτσιών που προσέρχονται για μία οντισιόν αλλά, τελικά, υφίστανται την κακοποιητική συμπεριφορά του. Όλα αυτά μέχρις ότου αλλάξουν οι ρόλοι και από θύτης γίνεται θύμα ο ίδιος. Τότε καλείται να βιώσει την υπέρτατη τιμωρία μέσα από έναν τρομερό και ανίκητο εφιάλτη…

Συντελεστές : Σκηνοθεσία- Σκηνικά- Κοστούμια- Μουσική επιμέλεια: Γρηγόρης Μήτας | Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος | Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Καραμήτρη | Βοηθός σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Δανάη Πανά | Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου | Σχεδιασμός δημιουργικού: Σιμώνη Γρηγορούδη | Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Γιώτα Ορφανίδου

Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Γιάννης Χαρίσης: Μάκι Κάκος (Σκηνοθέτης) | Κορίνα Αθανασούλα: Ηθοποιός (Lecoq) | Ελευθερία Τέτουλα: Μαρία (Φοιτήτρια Ιατρικής) | Χριστίνα Μαγκάκη: Βάλια (Τραγουδίστρια, αδελφή της Μαρίας)

Στην αρχή της παράστασης ακούγονται με σειρά εμφάνισης, οι ηθοποιοί: Νατάσσα Δαλιάκα, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Μαριάννα Αβραμάκη, Μαριάννα Πουρέγκα.

*Κατάλληλο για άνω των 16 ετών | Τετάρτη και Κυριακή (19.00), Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (21.00) | Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη) | Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά, χωρίς διάλειμμα 

BAZAAR Βιβλίου 2022

Το καθιερωμένο bazaar των Εκδόσεων Επιστημονικών Βιβλίων και Περιοδικών θα πραγματοποιηθεί φέτος τόσο διά ζώσης στα καταστήματά τους σε Αθήνα (Σόλωνος 94) και Θεσσαλονίκη (Αρμενοπούλου 32) όσο και διαδικτυακά με παραγγελίες. Θα διαρκέσει τρεις μέρες, από την Πέμπτη 10 Μαρτίου έως και το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022.

60% σε όλα τα βιβλία 40% σε όλα τα ιατρικά βιβλία

Σημ. Εξαιρούνται συγκεκριμένοι τίτλοι: α) Το Σύγχρονο Λατινοελληνικό Λεξικό (έκπτωση 40%), β) τα βιβλία της σειράς «Γνωστική Ψυχοθεραπευτική Βιβλιοθήκη» είτε μεμονωμένα είτε ως σειρά (έκπτωση 35%).

*Παραγγελίες: – με τηλέφωνο: +30 2310208731 +30 2310209837 +30 2310211121, ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη-Παρασκευή 10:00-19:00, Σάββατο 10:00-17:00 | – με e-mail: ath.info@universitystudiopress.gr (Αθήνα), sales@universitystudiopress.gr (Θεσσαλονίκη) | – με messenger στο FB | – με DM στο προφίλ μας στο Ιnstagram | – με μήνυμα στο LinkedIn

“Μικρές Οδύσσειες” στο Γενί Τζαμί

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης από την Πέμπτη 10 Μαρτίου έως το Σάββατο 30 Απριλίου 2022 θα φιλοξενήσει στο Γενί Τζαμί την εικαστική έκθεση «Μικρές Οδύσσειες», μία διοργάνωση της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μουσείο Van Abbe House Eindhoven της Ολλανδίας και τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Πρόκειται για έκθεση Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών, η θεματική της οποίας αφορά στην απόδοση της προσωπικής οδύσσειας του εκάστοτε καλλιτέχνη-δημιουργού, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από την ιδιαίτερη οπτική του καθενός, αντανακλώντας τη σκληρή ευρωπαϊκή πολιτική που βίωσε η χώρα σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Ιωάννης Αναστασίου, Λάρα Βρεττού, Ελένη Γιανναδάκη, Βασίλης Καρκατσέλης, Κώστας Κουμλής, Αργύρης Λιαπόπουλος, Ευθύμης Μουρατίδης, Ιωάννης Μπελημπασάκης, Στέλιος Ντέξης-Μυρτώ Βουνάτσου, Γιώργος Πάλλης, Στεφανία Πατρικίου, Μαρίνα Προβατίδου, Θανάσης Ράπτης, Γιάννης Σταμενίτης, Αναστασία Τσετουλίδου, Γιάννης Χολογγούνης, Roman Zouev, Ιωάννης Μονογυιός

Anouk Bax, Gery Bouw, Bart Elfrink, Caroline Koenders, Kees de kort, Esther Kokmeijer, Lizzeteh, Paul Legeland, Jordie Rovers, Ingrid Simons, Mariëlle van den Bergh, Piet den Blanken, Bea van der Heijden, Helma Veugen, Rogier Walrecht, Marinos Τsagkarakis

Στόχος της έκθεσης είναι να «συνομιλήσουν» καλλιτέχνες του βορρά και του νότου με το κοινό και να εκφράσουν τις δικές τους ιστορίες.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και σεμινάρια φωτοχαρακτικής.

*Πέμπτη 10 Μαρτίου έως το Σάββατο 30 Απριλίου 2022 | Γενί Τζαμί

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη στο Stage Live Down Town

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη έρχεται στη Θεσσαλονίκη με τη μπάντα της, με τα καινούρια τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη που ηχογραφεί αυτόν τον καιρό αλλά και με όσα έχουμε αγαπήσει μέχρι τώρα – γιατί κάποια πράγματα μένουν σταθερά και αγαπημένα- για κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 26 Φεβρουαρίου.

Και η αλήθεια είναι ότι πάντα είναι δύσκολο να βάλεις στο χαρτί ένα πρόγραμμα της Ελεωνόρας γιατί είναι αυτό που κάθε φορά νιώθει. Και ως γνωστόν τα αισθήματα δεν χωράνε σε λέξεις. Ξέρεις όμως ότι η Ελεωνόρα στην σκηνή είναι πάντα πηγαία και αυθεντική, είναι ένα σώμα και μια φωνή που φλέγεται, είναι πάντα παρούσα και ειλικρινής.

Σε όλα αυτά προσθέτουμε και την σωρευμένη επιθυμία για live επικοινωνία και με έναν τρόπο φτιάχνουμε το περίγραμμα αυτού που πρόκειται να συμβεί επί σκηνής στο Stage Live Downtown στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Τα υπόλοιπα συμπληρώνονται απ’ όσους βρίσκονται κάτω από την σκηνή. Εσάς που σας περιμένουμε για να γίνει κάθε βράδυ ένα και μοναδικό για όλους. Δεν πάμε για να θυμηθούμε ή να ξαναζήσουμε, δεν πάμε για καμία κανονικότητα, πάμε για να ζήσουμε κάτι σαν να είναι η πρώτη και η τελευταία φορά.

Μαζί της οι μουσικοί: Μιχάλης Καπηλίδης – τύμπανα, Ντίνος Χατζηιορδάνου – ακορντεόν, Βασίλης Νησσόπουλος – μπάσο, ,Νίκος Μέρμηγκας –  λαούτο, μπουζούκι, λαύτα, Φώτης Δεληνικόλας  – κιθάρες, Στέλιος Φραγκούς – πλήκτρα πιάνο και.

Ηχοληψία: Μπράϊαν Coon, Ανδρέας Κουταλάς | Ενδυματολόγος Ελεωνόρας Ζουγανέλη: Χάρης Σταματόπουλος | Ενδυματολόγος μουσικών: Ειρήνη Ευριπίδου

*Από το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο στις 22.00 και Κυριακή στις 20.00 | STAGE LIVE DOWNTOWN (Βασιλέως Ηρακλείου 43) | Τηλ. Κρατήσεων: 2310 231555

«Gelsomina Dreams» – Μια παράσταση – ωδή στον Federico Fellini στη Θεσσαλονίκη!

Η παράσταση «Gelsomina Dreams», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Caterina Mochi Sismondi, χορογράφος και διευθύντρια της εταιρείας «blucinQue», σε συμπαραγωγή με το «Cirko Vertigo», έρχεται στην σκηνή του Principal Club Theater την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Μαρτίου.

Επί σκηνής αυτό που θα απολαύσουμε, θα είναι ένας φόρος τιμής στις εικόνες του Federico Fellini. Performers όπως οι Elisa Mutto, Federico Ceragioli, Alexandre Duarte, Vladimir Ježić, Ivan Ieri, Michelangelo Merlanti, Paolo Stratta και η μικρή Nina Carola Stratta, συνοδευόμενοι από τους μουσικούς Nicolò Bottasso και Beatrice Zanin, κινούνται σε ένα αιωρούμενο και διαχρονικό σκηνικό, που παραπέμπει σε ένα εγκαταλελειμμένο σετ ταινιών στη μνήμη του Fellini. H παράσταση περιλαμβάνει διαστημικά φώτα και εγκαταλελειμμένα τοπία, αντικείμενα από το μυθικό και πολύ ξεχωριστό σύμπαν του Fellini.

Η παράσταση μπολιάζει τη γλώσσα του χοροθεάτρου με τη γλώσσα της μουσικής και με το σύγχρονο τσίρκο. Η δραματουργία βασίζεται στο όνειρο της Gelsomina, μιας αιθέριας και οραματικής νεαρής γυναίκας, που είναι ταυτόχρονα, παιδί, αλλά και ένας φορέας ενός αισθήματος σε συνεχή εξέλιξη. Σε αυτό το ονειρικό ταξίδι όλα τοποθετούνται μπροστά μας μέσα από θεατρικά στοιχεία, μέσα από χορογραφίες, μέσα από την μαγεία του τσίρκου. Αυτή η γιορτή της ιταλικής κουλτούρας αποτελεί παράλληλα και το κλειδί της εμβληματικής προσωπικότητας του Fellini, έτσι όπως τα οραματίστηκε η χορογράφος Caterina Mochi Sismondi.

Το έργο αντλεί έμπνευση από τις πιο ανθρώπινες και συναισθηματικές πτυχές του κόσμου του Fellini, από την σχέση του με σύζυγό του Giulietta Masina ή τη γοητεία του με τον υπερφυσικό κόσμο. Ο θεατής οδηγείται έτσι από το χέρι σε μια βαθύτερη διάσταση, ασυνείδητη. Μέσα από τις μελωδίες του μεγάλου Nino Rota, τα ποιήματα του Luis Borges, o ρυθμός και η αλληγορία βρίσκουν το έδαφος που τους αξίζει. Εδώ, το θηλυκό και το αρσενικό γίνονται ένα και τα συναισθήματα μοιάζουν ρευστά, με συνεχείς εναλλαγές και ευαίσθητα σημεία. Εδώ, ο διάλογος μεταξύ επιστημών και γλωσσών στοχεύει στην έρευνα αυτών των παράλληλων κόσμων και σίγουρα δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

H παράσταση επελέγη από το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας (MAECI) της Ιταλίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Δραστηριοτήτων και Τουρισμού (Mibact) της Ιταλίας, ανάμεσα στις 20 πρωτότυπες καλλιτεχνικές παραγωγές χορού, θεάτρου και σύγχρονου τσίρκου.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Caterina Mochi Sismondi | Performers: Elisa Mutto, Alexandre Duarte, Federico Ceragioli, Vladimir Ježić, Ivan Ieri & Michelangelo Merlanti | Με την συμμετοχή των: Nina Carola Stratta, Paolo Stratta | Φωτισμοί: Massimo Vesco | Μουσική δημιουργία, επεξεργασία ήχου & τσέλο: Beatrice Zanin | Μουσική δημιουργία, βιολί, τρομπέτα & πλήκτρα: Nicolò Bottasso | Μουσική: Georges Serge Gainsbourg, Ivanovitch Gurdjieff, Casimir Oberfeld, Charles-Louis Pothier, Nino Rota, Albert Willemetz | Ηχοληψία: Davide Boido | Κοστούμια: Federico Bregolato & Carla Carucci | Φωτογραφίες: Andrea Macchia | Παραγωγή: blucinQue in co-production with Cirko Vertigo Foundation | Εμπνευσμένα κείμενα: Ποιήματα του Luis Borges | Εμπνευσμένες εικόνες: The cinematographic world of Federico Fellini

*«Gelsomina Dreams» / Μια παράσταση-ωδή στον Federico Fellini | Παρασκευή 11 στις 21:00 και Σάββατο 12 Μαρτίου στις 18:00 & στις 21:00 (διπλή παράσταση) | Principal Club Theater, 26ης Οκτωβρίου 15, Περιοχή FIX | Εισιτήρια: Προπώληση 12€ μέσω viva.gr , στην είσοδο 15€

“Γράμμα στον πατέρα” του Franz Kafka στο Θέατρο Τ

Το Θέατρο Τ υποδέχεται την ομάδα Θέατρο Πρόταση και την επιτυχημένη παράσταση «Γράμμα στον πατέρα» του Franz Kafka, που ανεβαίνει από τις 4 έως τις 27 Μαρτίου, σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή. Η παράσταση, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2019 διανύοντας μία εξαιρετικά επιτυχημένη διαδρομή στον χώρο του Μπενσουσάν Χαν (42 παραστάσεις από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020), αποτελεί την πρώτη θεατρική μεταφορά του προσωπικού κειμένου του Kafka, το οποίο απευθύνεται στον πατέρα του, μιλώντας για όλα όσα δεν τόλμησε ποτέ να του πει.

 Λίγο πριν πεθάνει από φυματίωση, ο Kafka γράφει μία επιστολή στον πατέρα του – ένα γράμμα που δεν επιδόθηκε ποτέ – μιλώντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια για την τραυματική σχέση μαζί του, σχέση που αποτελεί κλειδί για την κατανόηση του ψυχισμού και του έργου του. Μέσα από τον παραληρηματικό λόγο ενός ανθρώπου που θέλει να προλάβει να εκφράσει όσα έχει μέσα του πριν φύγει από τη ζωή, αποκαλύπτεται ένας πατέρας-τύραννος που μισεί ό,τι δεν καταλαβαίνει και ό,τι δεν του μοιάζει, που χρησιμοποιεί την απειλή και την τιμωρία ως μέθοδο συμμόρφωσης και ασκεί λεκτική βία στα παιδιά του για να τα επαναφέρει στον μοναδικό «σωστό» δρόμο που μπορεί να αποδεχτεί: τον δικό του.

Τρεις ηθοποιοί επί σκηνής, μας μεταφέρουν στον κόσμο που έζησε και μεγάλωσε ο Franz Kafka, αλλά και στον κόσμο που θα ήθελε να έχει ζήσει, αν ο πατέρας του μπορούσε να κατανοήσει και να αποδεχτεί τη διαφορετικότητά του.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία – Δραματουργία – Σκηνική εγκατάσταση: Στέλιος Βραχνής | Ενδυματολογική επιμέλεια: Θέατρο Πρόταση | Μουσική: Στην παράσταση ακούγονται συνθέσεις του Franz Shubert | Φωτισμοί: Μαρία Πρασίνη

Ερμηνεύουν οι: Παύλος Τάνης, Απόστολος Λινάρδος, Πάνος Αναγνωστόπουλος

* Παραστάσεις: Έως τις 27/3/2022, κάθε Παρασκευή – Σάββατο στις 21:30 & Κυριακή στις 19:00 | Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη | Διάρκεια παράστασης: 75’ | Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό | 10€ φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων & άνω των 65 | Ατέλειες κάθε Παρασκευή, με σειρά προτεραιότητας Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr (https://bit.ly/3J9N1qr) | Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310 854 333 και 6970 623 600

«Τα Σμυρνέικα Τραγούδια» | Η Γλυκερία και η Dilek Koc στο Vergina Theatro

To Vergina Theatro υποδέχεται μία από τις πιο σπουδαίες λαϊκές φωνές της Ελλάδας, την τραγουδίστρια που στιγμάτισε με τις ερμηνείες της το ελληνικό τραγουδι του κεφιού & της χαράς, της προσφυγιάς, του ξενιτεμού & των παραδόσεων.

Η Γλυκερία ανεβαίνει στη σκηνή του Vergina Theatro με ένα μουσικό λαϊκό πρόγραμμα από την πολυετή καριέρα της και τις συνεργασίες της με σπουδαίους δημιουργούς.

Μαζί της η διάσημη ελληνοτουρκάλα τραγουδίστρια Dilek Koc, γνωστή και από την ερμηνεία της στο soundtrack της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα».

Στην μουσική παράσταση και με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης θα παρουσιαστεί και μουσικό αφιέρωμα με έντονα συγκινησιακό & ethnic χαρακτήρα από τη θάλασσα της Σμύρνης έως την Κωνσταντινούπολη και τον Βόσπορο.

Την Γλυκερία & τη Dilek Koc πλαισιώνει 8μελής ορχήστρα που δίνει το χαρακτηριστικό μικρατσιατικό άκουσμα σε αυτό το οπτικοακουστικό αφιέρωμα στα μονοπάτια της Μικρασίας.

Συμμετέχει ο Χάρης Μακρής | Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στέλιος Φωτιάδης

*Παρασκευή & Σάββατο 11, 12, 18, 19, 25, 26 Μαρτίου & Πέμπτη 24 Μαρτίου | Vergina Theatro | Εισιτήρια από 20€ με 1 ποτό | Απαραίτητη η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης | Πληροφορίες στο 2310 491 291 | Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας από το καζίνο & διαδικτυακά από www.viva.gr, από τα καταστήματα Public, Media Markt, Wind & τηλεφωνικά από 11876

“Ο Θεός της Σφαγής” στο Θέατρο Φαργκάνη

Ο Θεός της σφαγής είναι μια μαύρη κωμωδία, ένα εξαιρετικό και πολυβραβευμένο έργο της Γιασμίνας Ρεζά, που έχει παιχτεί παγκοσμίως με μεγάλη επιτυχία.

Κατά την διάρκεια ενός παιδικού διαπληκτισμού, ένας εντεκάχρονος, «οπλισμένος» ή ίσως «εξοπλισμένος» με ένα ραβδί, χτυπάει έναν άλλον εντεκάχρονο, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει ελαφριά.

Οι τέσσερεις γονείς των παιδιών βρίσκονται, για να αντιμετωπίσουν πολιτισμένα το πρόβλημα και να λύσουν την παρεξήγηση.

Δυστυχώς όμως όσο περνάει η ώρα, χάνεται ο έλεγχος και οι «πολιτισμένοι» γονείς εκτροχιάζονται. Η αρχικά ευγενική συζήτηση σύντομα μετατρέπεται σε προφορικό πόλεμο με αποτέλεσμα και οι τέσσερεις γονείς να αποκαλύψουν τον πραγματικό τους εαυτό.

Οι ήρωές μας χάνουν την ψυχραιμία τους και τον «πολιτισμό» τους, γελοιοποιούνται, γίνονται έρμαια των ορμών τους και των ταπεινών ενστίκτων τους και η κατάσταση ξεφεύγει και από κωμικοτραγική, φτάνει στα όρια της φάρσας.

Με δυο λόγια οι άνθρωποι κατακτούνται από τον Θεό της Σφαγής. «Τον μόνο θεό που κυβερνάει χωρίς να μοιράζεται την εξουσία του, από την αρχή του κόσμου», όπως λέει και η Γιασμίνα Ρεζά.

Συντελεστές: Συγγραφέας: Γιασμίνα Ρεζά | Μετάφραση: Γιώτα Σερεμέτη, Κώστας Φιλίππογλου | Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου | Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς | Κοστούμια: Κέλλυ Σταματοπούλου | Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος | Βοηθός σκηνοθέτη: Βάνα Σλέιμαν

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Αλεξανδρής, Μυρτώ Αλικάκη, Κωνσταντίνος Κάππας, Ευσταθία Τσαπαρέλη

*Παραστάσεις : Από 11 έως 20 Μαρτίου | Ημέρες και ώρες: Παρασκευή : 9.15 μμ | Σάββατο : 6.15 μμ & 9.15 μμ | Κυριακή :  6.15 μμ & 9.15 μμ | Διάρκεια 80 λεπτά | Τιμές εισιτηρίων : 18 € (Πλατεία – Α ζώνη) & 16 € (Πλατεία Β ζώνη & Εξώστης) | Προπώληση : viva.gr & Ταμείο Θεάτρου | Θέατρο Φαργκάνη, Αγίου Παντελεήμονος 10  (πλησίον Καμάρας) – τηλ. 2310 208 007

Παρουσίαση βιβλίου “Όσκαρ καλύτερης ταινίας” του Δημοσθένη Ξιφιλίνου

Το Σάββατο 12 Μαρτίου στις 11:30 οι εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο του Δημοσθένη Ξιφιλίνου, «ΟΣΚΑΡ καλύτερης ταινίας».

Πρόκειται για ένα τετράχρωμο βιβλίο που αποτελείται από κριτικές των 93 φιλμ, που απέσπασαν το αγαλματίδιο της καλύτερης ταινίας, από το 1929 ως και το 2021.

Θα μιλήσουν οι: Βασίλης Κεχαγιάς, κριτικός κινηματογράφου, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, Χρήστος Μήτσης, κριτικός κινηματογράφου, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ και ο ίδιος ο συγγραφέας

Προλογίζοντας την παρουσίαση, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Κείμενο οπισθοφύλλου 

Παρά τις αντιρρήσεις που καθένας μας μπορεί να έχει για τον θεσμό των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ή και για κάθε θεσμό βραβεύσεων γενικότερα, το βραβείο Όσκαρ αναντίρρητα είναι το διασημότερο και πλέον πολυπόθητο έπαθλο διεθνώς, η απόλυτη στιγμή χαράς για όσους το αποσπούν. Σ’ ετούτο το βιβλίο αποδίδουμε “Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι”, δηλαδή αποτολμούμε μια κριτική αναδρομή στο σημαντικότερο Όσκαρ, αυτό της Καλύτερης Ταινίας. Από το μακρινό 1929 και το Wings” ως και τη Χώρα των νομάδων” (2021). Επτά χρόνια προτού κλείσει ένας αιώνας από την πρώτη τελετή, ας θυμηθούμε μαζί, με το -πάντα υποκειμενικό, πώς αλλιώς;- βλέμμα του γράφοντος πολλά σπουδαία, αλλά και αρκετά υπερεκτιμημένα φιλμ, που απέσπασαν το αγαλματίδιο. “And the Oscar went to…” λοιπόν! 

*Σάββατο 12 Μαρτίου στις 11:30 | Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ολύμπιον – Αίθουσα «Παύλος Ζάννας», Πλατεία Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη

“Οδύσσεια” από το Φεστιβάλ Νεανικής Σκηνής στο Θέατρο Αμαλία

Το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που υπήρξε και θα συνεχίσει να αποτελεί το κατ’ εξοχήν συμβολικό κείμενο για την ανθρώπινη περιπέτεια, την περιπλάνηση της ύπαρξης, τη σύνδεση με την έννοια “πατρίδα” και “νόστος”.

Όλοι μαζί, ηθοποιοί και θεατές γίνονται ένα, δημιουργώντας μια αρμονική και μοναδική εξιστόρηση των ταξιδιών του θαλασσοπόρου Οδυσσέα. Μέσα από διάφορα είδη θεάτρου, παντομίμα, ζωντανή μουσική και τραγούδι, αυτοσχεδιασμό και φυσικά διάδραση το θέατρο μεταμορφώνεται σε χώρο που αποκαλύπτει τον μοναδικό κόσμο του Οδυσσέα, έναν κόσμο ωρίμανσης και συνάντησης με το απρόσμενο, οι θεατές γίνονται συνταξιδιώτες και οι ηθοποιοί το όχημα, ώστε να ξετυλιχθεί το μεγαλείο του κειμένου.

Συντελεστές: Κείμενο: Μικρός Βορράς | Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος | Σκηνικό: Μαρία Καβαλιώτη | Κοστούμια-Μακιγιάζ-Χτενίσματα: Στέφανος Μπαμπούλης | Μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου, Γιώργος Βραχνός | Επιμέλεια Κίνησης: Λένα Μοσχά | Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου | Βοηθός σκηνοθέτη: Πολυξένη Αϊμαλιώτη | Φωτογραφία και βίντεο: Γιάννης Τόμτσης | Διδασκαλία τραγουδιών: Έλσα Μουρατίδου. | Φιλολογική επιμέλεια: Αναστασία Κεφαλά | Παίζουν: Ιωάννης Καμπούρης, Αργιέττα Οκαλίδου, Χρήστος Τσάβος, Αφροδίτη Νικολιουδάκη

*Το Σάββατο 12 Μαρτίου στις 17:00 στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ (Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη) Προπώληση εισιτηρίων: 10€ ΚΑΝΟΝΙΚΟ / 8€ ΜΕΙΩΜΕΝΟ Ταμείο: 12€ ΚΑΝΟΝΙΚΟ / 10€ ΜΕΙΩΜΕΝΟ Ώρες λειτουργίας ταμείου: 10:30-14:30 & 17:30-21:30 Πληροφορίες-Κρατήσεις: 2310 842509 Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Μικρός Βορράς Οι παραστάσεις διαρκούν 1 ώρα και 10 λεπτά και απευθύνονται σε νέους και εφήβους από 8 ετών.

Παρουσίαση του βιβλίου «Μπέλα Μπαλού», στον Πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια»

Το νέο παιδικό βιβλίο της Τριανταφυλλιάς Τσιακμάκη, με τίτλο «Μπέλα Μπαλού», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία, σε εικονογράφηση Νεφέλης Λουδοβίκα, παρουσιάζεται το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022, ώρα 12.00’, στον Πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» (Δ. Γούναρη 39, Καμάρα).

Προλογίζει η Κατερίνα Κλεάρχου, παραμυθού-αφηγήτρια, εκπαιδευτικός

H παρουσίαση είναι διαδραστική, περιλαμβάνει ανάγνωση του παραμυθιού και αφήγηση σε επιλεγμένα σημεία, συζήτηση με τα παιδιά και πολλά παραμυθοπαιχνίδια: Παραμυθόλεξο (μνήμης), Το όνειρο του φεγγαριού (φαντασίας), Το τραγούδι της Μπέλας Μπαλού (μουσικοκινητικό), Μπέλα, Μπίγκο, Ρίκο (αντίληψης), κ.α.

Η Μπέλα Μπαλού είναι μια όμορφη και ζωηρή γατούλα με ελεύθερο πνεύμα. Εξαιτίας όμως του υπερβολικά ατίθασου χαρακτήρα της δυσκολευόταν να αυτοπειθαρχήσει, να δει τα καλά όρια και να νιώσει κατανόηση. Μέσα όμως από τα καμώματα και τα παθήματά της έμαθε να αυτοπειθαρχεί, να βλέπει αλλά και να βάζει καλά όρια νιώθοντας παράλληλα ενσυναίσθηση, κατανόηση, ευγνωμοσύνη και αγάπη για την οικογένειά της και τον φίλο της τον Μπίγκο. Απόκτησε ενσυνειδητότητα και διάκριση. Στο τέλος ως ελεύθερο και φωτεινό πνεύμα την βλέπουμε να  εμπνέει τα γατάκια της γειτονιάς..!

Η Μπέλα Μπαλού ανήκει στη σειρά “μικρές ΧΑΡΑκτηριστικές ιστορίες”. Είναι ένα παιδαγωγικό παραμύθι που μπορεί να αναγνωστεί σε πολλά επίπεδα, ανάλογα τι θέλει και τι μπορεί να δει ο αναγνώστης. Κατά κύριο λόγο πραγματεύεται τις έννοιες, ελευθερία, αυτοπειθαρχία, ενσυναίσθηση και τις αρετές, ευγνωμοσύνη, κατανόηση, αγάπη και διάκριση. Διαφαίνεται επίσης στο παραμύθι η σημασία των πανανθρώπινων αξιών της οικογένειας και της φιλίας.

*Σάββατο 12 Μαρτίου 2022, ώρα 12.00’ | Πολυχώρος Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» (Δ. Γούναρη 39, Καμάρα)

«Σημειώσεις» του Φίλιππου Θεοδωρίδη στη Nitra Gallery στη Θεσσαλονίκη

H Nitra Gallery με χαρά παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Φίλιππου Θεοδωρίδη στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση παρουσιάζεται δύο χρόνια μετά από την προγραμματισμένη της ημερομηνία λόγω πανδημίας καθώς ήταν να παρουσιαστεί το Μάρτιο του 2020. Πόσο διαφορετικά είναι τα έργα που την συνθέτουν τώρα, δύο χρονια μετά;

Ο Θεοδωρίδης αναφέρει πως οι Σημειώσεις για την καθημερινή ζωή είναι “όλα αυτά που μου υπενθυμίζουν ότι παραμένω ζωντανός και γίνονται η αφορμή να πηγαίνω στο στούντιο μου καθημερινά και να ζωγραφίζω». Ο τίτλος της έκθεσης Σημειώσεις για την καθημερινή ζωή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα υπό το πρίσμα της επικαιρότητας.

Αξιοποιώντας τη γλώσσα της αφαίρεσης, τα έργα τη έκθεσης χαρακτηρίζονται από καθαρότητα στη σύνθεση και στις γεωμετρικές φόρμες ενώ συγχρόνως η χρωματική παλέτα έχει έντονες αναφορές στην έννοια του παιχνιδιού και της ξεγνοιασιάς. Η ρυθμικότητα και τα μοτίβα, δάνεια του καλλιτέχνη από το χώρο της μουσικής, παραμένουν γνώριμοι και κοινοί παρονομαστές στη δουλειά του Φίλιππου Θεοδωρίδη.

Ο Φίλιππος Θεοδωρίδης (γ.1978) γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Αφού σπούδασε Αrt for the Community, στο Πανεπιστήμιο του Surrey, Roehampton, συνέχισε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, υπό τον καθηγητή Γιάννη Ψυχοπαίδη (2003-2008). Εργάζεται ως ζωγράφος και εικονογράφος, σε συνεργασία με διάφορες γκαλερί και περιοδικά. Ως εικονογράφος, έχει κερδίσει το βραβείο State Illustration Award for Children’s Literature το 2014, το βραβείο EBGE για την εικονογράφηση διαφήμισης (Bold & Ogilvy & Mather) το 2016. Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και την Κύπρο και έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

*Εγκαίνια: Σάββατο 12 Μαρτίου 2022, 12.00 | Διάρκεια: 12 Μαρτίου – 16 Απριλίου 2022 | Ώρες λειτουργίας : Τετάρτη – Πέμπτη 11.00 – 14.00  | Wednesday – Thursday 11.00-14.00 | Παρασκευή | Friday 11.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00 | Σάββατο | Saturday 11.00-15.00 | Nitra Gallery – Thessaloniki (Φιλίππου 51, Ρωμαϊκή Αγορά)

The Tempest / Η Τρικυμία στο Vitruvian Thing

Μετά τις sold-out παραστάσεις του Δεκεμβρίου, η πολυαναμενόμενη παράσταση σύγχρονου χορού της Die Wolke art group επιστρέφει! Βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, με ζωντανή μουσική, video mapping, και ανανεωμένο καστ, η ανοιξιάτικη “Τρικυμία” θα γίνει στις 12 και 13 Μαρτίου, στο Vitruvian Thing.

Ένας βασιλιάς θα ναυαγήσει σε ένα νησί-λαβύρινθο, όπου κατοικούν δυο πλάσματα: το ξωτικό Άριελ και το τέρας Κάλιμπαν. Σε 10 σκηνές, εμπνευσμένες από την ιστορία συνομωσίας και δίψας για εξουσία του Σαίξπηρ, η διασκευή αυτή εστιάζει στις δυνάμεις της δημιουργίας, της μεταμόρφωσης, και της ψευδαίσθησης. Οι χορευτές ερμηνεύουν πολλαπλούς ρόλους και, συνοδευόμενοι από ζωντανή μουσική και video mapping, μας συστήνουν στα αντίθετα άκρα των δημιουργικών δυνάμεων, σε ένα ταξίδι προς τη συγχώρεση.

Πιστή στην Σαιξπηρική της προέλευση, η παράσταση δεν είναι ούτε κωμωδία, ούτε τραγωδία: ασόβαρη, βυθισμένη στο πνεύμα της αναρχίας των χαρακτήρων της, με γρήγορο ρυθμό. Στημένη στο Vitruvian Thing και για περιορισμένο αριθμό θεατών, η Τρικυμία υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία: με mapping από 4 projectors, ζωντανή μουσική με surround ήχο, πρωτότυπα σκηνικά και κοστούμια, το κοινό θα απολαύσει μια χορταστική 60λεπτη παράσταση για τους λάτρεις του χορού, του θεάτρου, της μουσικής, και όχι μόνο!

Η παράσταση, σε χορογραφία Δροσιάς Τριαντάκη, πραγματοποιείται με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αποσπάσματα προυσιάστηκαν, μάλιστα, μέσω live streaming, στο γνωστό φεστιβάλ Burning Man (ΗΠΑ).

H Die Wolke art group είναι μη κερδοσκοπική ομάδα παραστατικών τεχνών γνωστή από τη χρήση νέων μέσων και τεχνολογίας, αλλά και πρωτότυπης ζωντανής μουσικής στις παραστάσεις της, όπως στα Trajectory of an Idea, Δtopia, Stream, Cascade, και Discrete Works. Διοργανώνει επίσης τα διεθνή φεστιβάλ Thessaloniki Cinedance International και Unit Motives, όπως και για την παραγωγή των ISO sessions, μια σειρά ψηφιακών παραστάσεων χορού και μουσικής για τα 55α Δημήτρια. Έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων για τη σειρά ταινιών χορού μικρού μήκους Imago, ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος διοργανώσεων, φεστιβάλ, και συνεδρίων σε Ελλάδα και εξωτερικό. “Die Wolke” σημαίνει “το σύννεφο” στη Γερμανική γλώσσα.

Η Δροσιά Τριαντάκη, ιδρυτικό μέλος, χορογράφος, και performer της Die Wolke, είναι απόφοιτος της Folkwang Universität der Kunst Pina Bausch και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Εκτός από τη δράση της με τη Die Wolke, έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, και πολλές ομάδες θεάτρου και χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το καστ του Tempest συμπληρώνουν οι Ιωάννα Παλαμήδους (Άριελ) και Σαββίνα Ρωμανού-Πύλλη (Κάλιμπαν).

Ο sound artist και συνθέτης ηλεκτροακουστικής/ηλεκτρονικής μουσικής Dani Joss, δημιουργός του τιμημένου με διεθνές βραβείο Qwartz δίσκου Shaper of Form (Poeta Negra 2006), συνυπογράφει τη σύνθεση και ζωντανή εκτέλεση της μουσικής της Τρικυμίας μαζί με τον τακτικό του συνεργάτη Δημήτρη Δαλέζη. Μαζί με την Αλίκη Ιωσαφάτ, που έχει επιμεληθεί το οπτικό υλικό και το video mapping της παράστασης, και πολλούς ακόμα συντελεστές, η Die Wolke προσκαλεί το κοινό της Θεσσαλονίκης σε μια μοναδική προσέγγιση της Τρικυμίας.

Συντελεστές: Δροσιά Τριαντάκη, Ιωάννα Παλαμήδους, Σαββίνα Ρωμανού-Πύλλη (χορός), Δημήτρης Δαλέζης, Dani Joss (μουσική), Αλίκη Ιωσαφάτ (video), Ιωάννης Περισοράτης (σκηνικά/ηλεκτρονικά), Έλενα Σπενταμίδου/Fractal Apparel (κοστούμια), Ηλίας Γεωργιάδης (φωτογραφία)

*Σάββατο12 Μαρτίου: 21:30, Κυρ 13 Μαρτίου: 19:00 & 21:30 | Vitruvian Thing (Πτολεμαίων 29Α, 54630, 4ος ορ., εντός στοάς) | Εισιτήρια: Προπώληση: €10, φοιτητικό/ανέργων: €8, μέσω viva: https://www.viva.gr/tickets/dance/the-tempest-1/, Στην πόρτα: €12 | Πληροφορίες:die-wolke.org/tempest

«Τζεμ» της Ελέιν Μέρφυ στο Θέατρο Αμαλία

Η θεατρική παράσταση «Τζεμ» της Ελέιν Μέρφυ έρχεται ξανά στο Θέατρο Αμαλία το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, τρυφερή αλλά και σκληρή για να συγκινήσει αλλά και για να ανατρέψει.

Το έργο «Ο Τζεμ» γράφτηκε το 2008 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς στο Dublin Fringe Festival στο Δουβλίνο και κέρδισε το βραβείο Fishamble New Writing Award. Αμέσως μετά η παράσταση μεταφέρθηκε στο Civic Theatre στο Δουβλίνο.

Την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιο για το καλύτερο εργο της χρονιάς στην Ιρλανδία από τα Irish Times Theatre Awards.

Το 2009 παρουσιάστηκε στο Edinburgh Fringe Festival στη Σκωτία και κέρδισε το βραβείο Carol Tambor Best of Edinburgh Award.

Το 2008 , η Ελέιν Μέρφυ κέρδισε το βραβείο Stewart Parker BBC Northern Ireland Drama Award.

Από το 2008 μέχρι σήμερα, «Ο Τζεμ» έχει παιχτεί σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Λίγα λόγια για το έργο

Τρεις γενιές γυναικών κάπου στο Δουβλίνο… κάπου στην Ευρώπη… κάπου δίπλα μας…

Η Κέι, η κόρη της η Λορέιν και η εγγονή της, η Άμπερ.

Μέσα από διαδοχικούς μονολόγους μας αφηγούνται τα γεγονότα μιας χρονιάς που θα αλλάξει άρδην τις ζωές τους και θα επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες τους.

Το πάρτι της αποφοίτησης. Ποτά, μεθύσι, κοκαΐνη στις τουαλέτες. Μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Μια βραδιά σάλσα και μια αποτυχημένη ερωτική συνεύρεση με προοπτική… Επίσκεψη σε sex shop : «Ποιόν δονητή θέλετε; Τον κλασικό λαγό ή τον Deluxe ; ». Ένας ναρκομανής και άστεγος πρώην σύζυγος. Συμβουλές της ψυχιάτρου : «Κάνε κάτι καλό για τον εαυτό σου!».

Και κάπου στο παρασκήνιο, ο παππούς Τζεμ. Απών στο έργο, αλλά παρών στις ζωές των τριών γυναικών.

Η κάθε μία από αυτές τις γυναίκες παλεύει μόνη με τον εαυτό της και με τους γύρω της για να μπορέσει να οργανώσει και να ζήσει την ζωή της με τον τρόπο που αυτή θα ήθελε. Μήπως όμως τελικά η λύση είναι δίπλα μας; Μήπως η λύση τελικά είναι οι άνθρωποι που αγαπάμε και μας αγαπάνε;

Τρυφερό αλλά και σκληρό, συγκινητικό αλλά και γεμάτο χιούμορ, ανατρεπτικό και τολμηρό, το έργο της Ιρλανδής Ελέιν Μέρφυ, έρχεται να μας υπενθυμίσει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε όλοι μας, ότι ο άνθρωπος πάνω απ’όλα έχει ανάγκη την επαφή, το άγγιγμα, την κατανόηση την αλληλεγγύη και την αγάπη.

Συντελεστές: Μετάφραση : Χριστίνα Μπάμπου – Παγκουρέλη | Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής | Σκηνικά – Κοστούμια : Μαρία Μπενάκη | Παίζουν: Μαρία Κανελλοπούλου, Στέλλα Κρούσκα, Βασιλίνα Κατερίνη

*Παραστάσεις: Σάββατο 12 Μαρτίου στις 21:00 & Κυριακή 13 Μάρτιου στις 20:00 | Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη) | Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15 €, Μειωμένο 13€ (ΑΜΕΑ, Ανεργίας, Φοιτητικά) | Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά | Πληροφορίες- Κρατήσεις: 2310 842 – 509

«Ο Γαργαληστής» στο Θέατρο Αυλαία

Το εξαιρετικό μουσικό παραμύθι, ζωντανεύει ανανεωμένο στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ. Αυτή τη φορά με νέα πλοκή, ενορχήστρωση και ευρηματικούς διαλόγους, οι οποίοι με δεξιότητα και χιούμορ πλέκουν το νήμα της ιστορίας. Το “νήμα” ξετυλίγουν τέσσερις ετερόκλητες επιθεωρήτριες, οι οποίες αγνοώντας το σχέδιο του Γαργαληστή, τον κυνηγούν κατά πόδας με σκοπό να ανακαλύψουν τι ακριβώς σκαρώνει. Εκείνος όμως τις ξεγλιστράει σαν… σκιά… Θα τον πιάσουν… Δεν θα τον πιάσουν…

Λίγα λόγια για το έργο

Η ιστορία του Γαργαληστή είναι τόσο απλή και κατανοητή όσο ένα λαϊκό παραμύθι. Ένας ιδιόμορφος ληστής, ικανός να βλέπει με τα μάτια του, το αγνό γάργαρο παιδικό γέλιο. Αποφασίζει λοιπόν να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο, ψάχνοντας για τα παιδιά που το γέλιο τους περισσεύει. Στόχος του να το “κλέψει” και σαν άλλος Ρομπέν των Δασών να το μοιράσει σε παιδιά που σπάνια χαμογελούν. Στην παράσταση η μοναξιά συνυπάρχει με την τρυφερότητα ως αντίθετό της. Παρούσα αλλά όχι κυρίαρχη. Ως μία υπενθύμιση της ύπαρξης της. «Όταν το γέλιο τα παιδιά μοιράζουν, τα πάντα στα σίγουρα αλλάζουν», γράφει ο Γαργαληστής στο γράμμα που αφήνει. Εμείς, λέμε πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μοιάζει να είναι απαραίτητος ο Γαργαληστής και εκφράζουμε την ευχή να γίνουν πολλοί περισσότεροι.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία / κείμενο / μουσική: Δημήτρης Μπασλάμ | Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Αλέξης Τσιάμογλου | Σκηνικά / κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλένκα, Ράνια Υφαντίδου | Φωτισμοί: Αθηνά Μπανάβα | Μουσική διδασκαλία: Έλσα Μουρατίδου | Βοηθός σκηνοθέτη: Λυδία Ανεστοπούλου Παίζουν επι σκηνής: Φωτεινή Ευαγγέλου, Μαργαρίτα Νασιούλα, Ανδρέας Παράσχος, Κασσιανή Τζιάτζη, Σοφία Φραγγή, ακορντεόν: Λυδία Ανεστοπούλου

*Σάββατο στις 17.00 και Κυριακή 11.30 στο Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή 136) Τηλέφωνο: 2310 230013 Εισιτήρια: 12€ κανονικό, 8€ παιδικό, ανέργων, ΑμεΑ, 7€ ομαδικό (15+ άτομα) / προπώληση: 10€ κανονικό, 8€ παιδικό, ανέργων, ΑμεΑ Προπώληση εισιτηρίων: Ταμείο θεάτρου Αυλαία & Ticketservices.gr

“Ο Καραγκιόζης ντόκτορ” με το σκιοθέατρο Αγάπιου Αγαπίου στο Θέατρο Αυλαία

Διασκευή της γνωστής κωμωδίας του θεάτρου σκιών “Ο Γιατρός”, προσαρμοσμένη στην εποχή μας. O πολυμήχανος Καραγκιόζης στην προσπαθειά του να επιβιώσει αναλαμβάνει χρέη γιατρού. Ασθενείς του είναι όλοι οι ήρωες του θεάτρου σκιών. Με “φάρμακο” το χιούμορ τους γιατρεύει όλους τελικά. Το έργο διανθίζεται με τραγούδια, παραδοσιακά και νεώτερα.

* Παραστάσεις: 13, 20 & 27 Μαρτίου 2022 | Διάρκεια: 65 λεπτά | Ημέρες & ώρες παραστάσεων: κάθε Κυριακή στις 13.30 | Θέατρο Αυλαία: Τσιμισκή 136, 546 21 / Πλατεία ΧΑΝΘ | Τηλέφωνο: 2310 230013 | Εισιτήρια: 8€ γενική είσοδος | Προπώληση εισιτηρίων: Ταμείο θεάτρου Αυλαία & ticketservices.gr

Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες: Η δύναμη της φιλίας στο Θέατρο Φαργκάνη Art

Οι αγαπημένοι ήρωες των παιδιών, οι Μικροί Κύριοι και οι Μικρές Κυρίες έγιναν θεατρική παράσταση! Πρόκειται για την επίσημη θεατρική παράσταση των Μικρών Κυρίων στην Ελλάδα, μια παραγωγή του Θεάτρου Σοφούλη, που ενθουσίασε τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους τώρα στο Θέατρο ΦΑΡΓΚΑΝΗ Art.

Γενιές ολόκληρες έχουν διασκεδάσει αλλά και διδαχθεί με τους πολύχρωμους Μικρούς Κυρίους και τις υπέροχες Μικρές Κυρίες!

Η παράσταση “Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες: Η δύναμη της φιλίας” προάγει την ευγένεια και την ενσυναίσθηση με διασκεδαστικό τρόπο, μέσα από τις ιστορίες των διάσημων ηρώων.

Η σειρά “Μικροί κύριοι – Μικρές Κυρίες” από το 1971 είναι σε παγκόσμιο επίπεδο μία από τις διασημότερες και πιο δημοφιλείς σειρές παιδικών βιβλίων, έχει γίνει τηλεοπτική εκπομπή, έγινε μουσειακή έκθεση στο Παρίσι ενώ αναμένεται και η ομώνυμη ταινία.

Λίγα λόγια για το έργο:

Η μικρή Σοφία είναι πολύ λυπημένη σήμερα. Είχε μια δύσκολη μέρα στο σχολείο. Μιλάει πολύ και δεν χαμογελά ποτέ και γι’ αυτό δεν έχει καθόλου φίλους. Ξαφνικά η κυρία Άμπρα Κατάμπρα εμφανίζεται και με τη βοήθεια των φίλων της, του κυρίου Κατσούφη, της κυρίας Γελαστούλας, του κυρίου Πολυλογά, του Κυρίου Δυνατού αλλά και των παιδιών που παρακολουθούν την παράσταση θα τη βοηθήσει να βρει και πάλι τη χαρά με τη δύναμη της φιλίας!

“Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες: Η δύναμη της φιλίας” μια διαδραστική θεατρική παράσταση, με εντυπωσιακά κοστούμια και τραγούδια, όπου τα παιδιά συμμετέχουν, γελάνε, χαίρονται, τραγουδούν, χορεύουν και μαθαίνουν για τη δύναμη της φιλίας και τις αξίες της ζωής.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Παυλίνα Χαρέλα | Κείμενο-στίχοι: Καλλιόπη Παπαδάκη | Μουσική: Γιώργος Τζιαφέττας | Χορογραφίες: Ελένη Χρυσομάλλη | Σκηνικά: Λορέντζο Μπελλέλι | Κατασκευές Μασκότ: Ανεμοσκορπίσματα | Κατασκευή κοστουμιών: Moda System | Ειδικές κατασκευές: Πένη Δάνη | Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης

Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Γκουτσίδης, Αναστασία Ευσταθόπουλου, Μάριος Ζαρδαβάς, Λένα Μισχοπούλου, Χρυσούλα Μπουγιουκλή

*Κυριακή 13, 20, 27 Μαρτίου 2022 στις 11:30 το πρωί | Τιμή εισιτηρίου: 10€ | ΦΑΡΓΚΑΝΗ Art: Αγίου Παντελεήμονος 10, (Αρχή Ιασωνίδου, Καμάρα) Τηλ.: 2310 208 007

Ο Ραφτάκος των λέξεων από το Μικρό Βορρά στο Θέατρο Αμαλία

Μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας, η sold out παράσταση του Μικρού Βορρά, βασισμένη στο ομώνυμο best seller του Αντώνη Παπαθεοδούλου, ανεβαίνει ξανά στην σκηνή για το κοινό της Θεσσαλονίκης. Από 2 Ιανουαρίου 2022 και κάθε Κυριακή στις 11.30, ο αγαπημένος μας Ράφτης στήνει το ραφείο του στο Θέατρο Αμαλία και περιμένει μικρούς και μεγάλους για να φτιάξει τα πιο όμορφα και μοναδικά ρούχα με… λέξεις!

Οι ηθοποιοί γίνονται ένα με τα παιδιά. Συστήνουν μουσικά όργανα, μαγεύουν με την αφήγησή τους και μέσα από τη διάδραση και το παιχνίδι χαρίζουν στους μικρούς θεατές μια παράσταση εμπειρία.

Φρέσκο, τρυφερό, συγκινητικό… ένα έργο που κατορθώνει με τον πιο ευαίσθητο τρόπο να μιλήσει στη ψυχή των παιδιών για δύσκολες και αφηρημένες έννοιες. Για την φωτεινή δύναμη της γλώσσας, τη ζεστασιά της αγάπης και της επικοινωνίας, αλλά και για την βαθιά εσωτερική ικανοποίηση που αντλεί εκείνος που κάνει τη δουλειά του με μεράκι και αγάπη.

Σε μια μικρή πόλη, που ίσως να μοιάζει με τις υπόλοιπες, ζει ένας ταπεινός και ιδιαίτερος ράφτης που δεν μοιάζει όμως με κανέναν άλλο!

Ένας ράφτης που ντύνει όλη την πόλη με ρούχα μαγικά, που γίνονται άλλοτε δροσερά και άλλοτε ζεστά. Δεν χρησιμοποιεί μάλλινη ή μεταξωτή κλωστή, αλλά χρησιμοποιεί το μυστικό του, που κανένας από τους κατοίκους της πόλης δεν έχει προσέξει… τις λέξεις!

Περνάει όμως ο καιρός, η μικρή πόλη μεγαλώνει και ο κόσμος αρχίζει να ακολουθεί την μόδα. Όλοι ξεχνούν τον ραφτάκο και αγοράζουν έτοιμα ρούχα από τα μαγαζιά, αυτά που βλέπουν στις διαφημίσεις. Κάποτε στην πόλη, όμως, πέφτει ένας φοβερός χειμώνας και οι κάτοικοι κάνουν ότι μπορούν για να ζεσταθούν. Όμως δεν καταφέρνουν τίποτα και τότε… ξαναθυμούνται τον ραφτάκο τους…. Και τον αναζητούν!

Ένας ράφτης διαφορετικός. Που υφαίνει με λέξεις, που ζεσταίνει και δροσίζει τους ανθρώπους της πόλης με ρούχα πλεγμένα με αγάπη και φροντίδα. Ο Ραφτάκος των Λέξεων από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι ένα «διαμάντι» των καιρών μας.

Συντελεστές: Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου | Θεατρική διασκευή: Μικρός Βορράς | Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος | Σκηνικό – Κοστούμια: Ελένη Ιωαννίδου | Μουσική:  Θοδωρής Παπαδημητρίου | Επιμέλεια κίνησης: Λένα Μοσχά | Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου | Σχεδιασμός αφίσας: Ντόρη Λούκρη | Βοηθός σκηνοθέτη: Πολυξένη Αϊμαλιώτη | Διδασκαλία Τραγουδιών: Έλσα Μουρατίδου | Επικοινωνία: Μαρία Χατζηαστερίου | Παίζουν: Ανθή Ιωαννίδου, Γιώργος Μιχαλάκος, Γιώργος Τερζής

*Κυριακή 13 Μαρτίου 2022 | Ώρα: 11.30 | Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη) | Η παράσταση διαρκεί 1 ώρα και 10 λεπτά. | Για παιδιά ηλικίας 4+.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα