Ελλάδα

Καπραβέλος: Το έκτο κύμα ήρθε νωρίτερα – Μέτρα πριν γίνει τσουνάμι

«Το πρόβλημα αρχίζει και παίρνει μεγάλες διαστάσεις»

Parallaxi
καπραβέλος-το-έκτο-κύμα-ήρθε-νωρίτερα-901582
Parallaxi

Έντονη ανησυχία επικρατεί στους επιστήμονες για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού καθώς και την εκτόξευση των νοσηλειών.

Οι προβλέψεις των ειδικών μιλούν για πάνω από 20.000 κρούσματα καθημερινά τις επόμενες ημέρες, με την κορύφωση να αναμένεται κοντά στα μέσα Ιουλίου.

Οι ειδικοί πάντως, παρακολουθώντας την σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων και την πλήρη χαλάρωση των μέτρων, χτυπούν καμπανάκι σημειώνοντας ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία.

Το ζητούμενο είναι πως θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε τον ιό το καλοκαίρι χωρίς να ξεφύγει η κατάσταση με τεράστια διασπορά κρουσμάτων και επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας. Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που προχωρούν σε ισχυρές συστάσεις για χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό ώστε να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι.

Καπραβέλος: Πρέπει να λάβουμε μέτρα

«Το έκτο κύμα της πανδημίας ξεκίνησε πιο νωρίς, μας εξέπληξε» δήλωσε σήμερα ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, σημειώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη να ληφθούν κάποια μέτρα.

«Το περιμέναμε το νέο κύμα και λέγαμε ‘προσέξτε τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα’» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σημείωσε ότι πρέπει να βάλουμε υγειονομικά πρωτόκολλα, αν θέλουμε να ελέγξουμε την πανδημία και πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει να ασκείται πίεση στο σύστημα.

Τόνισε ότι η νέα παραλλαγή έχει σοβαρές επιπτώσεις στις μεγάλες ηλικίες. «Κανείς από αυτούς που ήρθαν χθες στο νοσοκομείο δεν είχε κάνει την 4η δόση» είπε.

Ο ίδιος τόνισε: «Προφανώς και προτείνω μέτρα για να έχουμε ήρεμο καλοκαίρι. Το πρόβλημα αρχίζει και παίρνει μεγάλες διαστάσεις, Πριν γίνει τσουνάμι πρέπει να λάβουμε μέτρα», δηλαδή χρήση μάσκας και έστω ένα τεστ για τους τουρίστες.

Ζαούτης: Δεν τελειώσαμε με την πανδημία

«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Θεοκλής Ζαούτης.

Υπογράμμισε ακόμη πως «η μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, πάντα προκαλεί προβληματισμό και εγρήγορση και υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και ότι ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Η πρόσφατη έξαρση οφείλεται κυρίως στην κυκλοφορία των υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που παρουσιάζουν αυξημένη μολυσματικότητα και ικανότητα ανοσιακής διαφυγής», τόνισε χαρακτηριστικά o πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης ενισχυμένων μέτρων προς αναχαίτιση ενός νέου κύματος της πανδημίας, ο Θεοκλής Ζαούτης υπογράμμισε: «Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μέτρα δεν έχουν καταργηθεί αλλά, όπως για παράδειγμα η χρήση της μάσκας, έχει ανασταλεί η υποχρεωτικότητα τους. Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική στις αστικές συγκοινωνίες, στους χώρους παροχής φροντίδας και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και, επίσης, συστήνεται ισχυρά στους κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Η παραλλαγή 5 ίσως είναι η χειρότερη όλων

Πάντως, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, φαίνεται πως οφείλεται κυρίως στις νέες υποπαραλαγές της Όμικρον.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος της δημόσιας Υγείας της Νέας Υόρκης, ο Δρ. Τζέι Βάρμα, τονίζει πως είμαστε αντιμέτωποι με τα χειρότερα υποστελέχη της Όμικρον.

«Ένα νέο κύμα COVID φαίνεται να ξεκινά στη Νέα Υόρκη, τροφοδοτούμενο από την ισχυρότερη υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον του κοροναϊού μέχρι σήμερα», δήλωσε.

Όπως τονίζει ο Δρ. Βάρμα, η υποπαραλλαγή BA.5, που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και στη συνέχεια στην Πορτογαλία, θεωρείται από ορισμένους ειδικούς ως η «χειρότερη εκδοχή» της Όμικρον που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, δεδομένης της προφανής ικανότητάς της να διαφεύγει από την προηγούμενη ανοσία και να μεταδίδεται ευκολότερα.

Ο ίδιος δηλώνει πως οι μολύνσεις φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλό επίπεδο στη Νέα Υόρκη, χωρίς να μειωθούν.

Ο ειδικός τονίζει πάντως μιλώντας στο NBC πως είναι ακόμη σαφές τι θα σήμαινε ένα κύμα με την Όμικρον 5 για τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα