Ελλάδα

Καταδίκη – κόλαφος της Ελλάδας για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Ομόφωνη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Parallaxi
καταδίκη-κόλαφος-της-ελλάδας-για-την-918640
Parallaxi

H Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση του πνιγμού των μεταναστών στο Φαρμακονήσι το 2014. 

Συγκεκριμένα, η χώρα καταδικάστηκε για διπλή παραβίαση του άρθρου 2 της Σύμβασης που αφορά στο δικαίωμα στη ζωή.

Στην ομόφωνη απόφαση που ελήφθη θεωρήθηκε ότι πρώτον: οι αρχές δεν διεξήγαγαν την προσήκουσα έρευνα των συνθηκών του θανάτου των ανθρώπων και δεύτερον: δεν έκαναν ό,τι εύλογα θα περίμενε κανείς να κάνουν ώστε να προστατεύσουν τη ζωή των επιβαινόντων στο σκάφος που βυθίστηκε. 

Η χώρα μας καταδικάστηκε επίσης, για απάνθρωπη και ευτελιστική μεταχείριση των 12 ανθρώπων που σώθηκαν (άρθρο 3 της Σύμβασης).

Μια απόφαση που επί της ουσίας ρίχνει ευθύνες στις ελληνικές αρχές για τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων και αποδεικνύει ότι η υπόθεση «κουκουλώθηκε» χωρίς να αναζητηθούν ευθύνες, ενώ την ίδια στιγμή η συμπεριφορά προς τους διασωθέντες ήταν απάνθρωπη.

Ένα ευρωπαϊκό διακρατικό όργανο αναγνωρίζει θεσμικά την απόλυτη βαρβαρότητα και αποδεικνύει ότι όσο η χώρα μας ακολουθεί πολιτική βίαιων επαναπροωθήσεων, τόσο ο κίνδυνος για ένα νέο «Φαρμακονήσι» θα είναι υπαρκτός.

Βρείτε ΕΔΩ την σχετική απόφαση

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα