Επικαιρότητα

Κάτοικοι Καραμπουρνάκι: Όχι στην τσιμεντοποίηση του πάρκου Σοφούλη

Καλούν δήμο Καλαμαριάς, Περιφέρεια και κυβέρνηση να διαφυλάξουν το χώρο πρασίνου και την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία- Έχουν συλλέξει 1200 υπογραφές 

Φίλιππος Δεργιαδές
κάτοικοι-καραμπουρνάκι-όχι-στην-τσιμ-912015
Φίλιππος Δεργιαδές

Αντίθετοι στην οικοπεδοποίηση και οικοδόμηση του παραλιακού δημοτικού πάρκου Σοφούλη (ακτή Ντοβίλ), δηλώνουν εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής. 

Καλούν το δήμο Καλαμαριάς, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και την κυβέρνηση, να μη επιτρέψουν την «τσιμεντοποίηση» του μοναδικού ανοιχτού χώρου πρασίνου στο Καραμπουρνάκι.

Οι κάτοικοι της Σοφούλη με δική τους πρωτοβουλία έχουν ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και συλλογής υπογραφών, καταφέρνοντας, μέσα σε λίγες ημέρες, να συλλέξουν πάνω από 1200 υπογραφές. Οι 800 είναι χειρόγραφες ενώ περίπου 500 είναι ηλεκτρονικές.

Η ανταπόκριση των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής είναι τεράστια, ενώ πολίτες από όλη τη Θεσσαλονίκη που επισκέπτονται το πάρκο, (γνωστό από παλιά ως χώρος του μίνι γκολφ) και την παραλία που βρίσκεται ακριβώς μπροστά του, θεωρούν ότι η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει να χάσει ένα ακόμα ελεύθερο χώρο πρασίνου.

parkighk-sark-YEZKw.jpg

Να σημειωθεί ότι ο παραλιακός αυτός χώρος εκτείνεται σε δύο οικόπεδα συνολικού εμβαδού 10.465 τμ, τα οποία σύμφωνα με τον Γενικό Πολεοδομικό Κανονισμό του δήμου, από το 2014 είχαν χαρακτηριστεί ως χώροι άθλησης. Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας (1103/26.7.2021), πλέον αποχαρακτηρίζονται ως χώροι πρασίνου και αθλοπαιδιών και αποδίδονται στον ιδιοκτήτη τους, δηλαδή στην Εθνική Τράπεζα προς αξιοποίηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη υπάρχουν κινήσεις εκ μέρους της ΕΤΕ προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση των οικοπέδων με την ανέγερση πολυκατοικιών ή ξενοδοχειακής μονάδας. Οι κάτοικοι λόγω αυτών των πληροφοριών αποφάσισαν να κινητοποιηθούν ώστε να διασώσουν το πάρκο και την παραλία από την οικοπεδοποίηση.

parko-sofoyli-4.jpg
parko-sofoyli-2.jpg

Όπως τόνισε στην Parallaxi, η Αναστασία Τσιτσιμπίκου, «δυστυχώς ο δήμος Καλαμαριάς εδώ και χρόνια δεν έκανε το καθήκον του να διασώσει το πάρκο και σήμερα ο τελευταίος ελεύθερος χώρος της περιοχής κινδυνεύει να γίνει οικοδομηθεί. Θα φτάσουμε στο τέλος να πληρώνουμε εισιτήριο για να κατεβούμε στην παραλία».

Επίσης κατηγορεί την νυν διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς ότι δεν έπραξε όσα έπρεπε ώστε να προστατευτεί το πάρκο κατά την εξέταση του θέματος στο ΣτΕ. «Αφήσανε την Τράπεζα να κινηθεί χωρίς αντίλογο» τονίζει και αναρωτιέται γιατί το Καραμπουρνάκι έχει εξαιρεθεί από τον σχεδιασμό για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

«Η περιοχή είναι φανταστική, είναι μέσα στην πόλη, έχει καβούρια, χταπόδια, και άνθρωποι από όλη την πόλη έρχονται εδώ και κάνουν μπάνιο. Το πάρκο είναι υπερτοπικού χαρακτήρα. Έχουμε πολίτες από το κέντρο, τη Δελφών, το Πανόραμα και όλη τη Θεσσαλονίκη» τονίζει και καλεί όλους τους φορείς της πόλης να μην επιτρέψουν το τσιμέντο να καλύψει το πάρκο. Σημειώνει δε ότι οι κ.κ. Καλαφάτης, Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Καλαμαριάς και όλοι οι πολιτικοί που δηλώνουν τη συμπαράσταση τους να πιέσουν την Εθνική Τράπεζα να δεχτεί κάποια λύση όπως η ανταλλαγή οικοπέδων.

Ερχόμαστε εδώ συνέχεια, όλο το χρόνο

Χθες νωρίς το μεσημέρι, και παρότι ακόμη δεν έχουμε μπει στις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού αρκετοί ήταν εκείνοι που βουτούσαν στα νερά της ακτής Ντοβίλ, ακριβώς μπροστά από το πάρκο της Σοφούλη.

Όλοι έχουν υπογράψει την αίτηση να μη οικοδομηθεί ο χώρος και καλούν την πολιτεία να διαφυλάξει το χώρο. «Εγώ έρχομαι καθημερινά από το Πανόραμα, ακόμα και το χειμώνα» τονίζει η Μαρία Κοφτερού.

Η κυρία Ελισάβετ μαζί με την κυρία Αναστασία τονίζουν ότι «είναι κρίμα να γίνουν εδώ πολυκατοικίες. Από τώρα και όλο το καλοκαίρι το πάρκο είναι το στέκι μας» και προσθέτουν ότι «έχουμε γεμίσει πολυκατοικίες». Επίσης η Μαρία Κωττά από τους κατοίκους που συνέλεξα και συλλέγουν τις υπογραφές τονίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι από το ενδεχόμενο ο χώρος να οικοδομηθεί και θεωρούν ότι είναι ευθύνη του δήμου να διατηρήσει το πάρκο και να το βελτιώσει.

img-20220517-133913.jpg

«Η ανταπόκριση είναι μεγάλη, δεν υπάρχει κάτοικος στην περιοχή που να μη θέλει το πάρκο να παραμείνει πάρκο και χώρος αναψυχής. Δεν έχουμε άλλο πάρκο στην περιοχή μας» τονίζει.

Δήμαρχος Καλαμαριάς: Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων

Την διάθεση του να κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να διασωθεί ο χώρος και να μη μετατραπεί σε δομημένο χώρο, εκφράζει ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης και τονίζει στην Parallaxi ότι ο δήμος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους κατοίκους ώστε να βρεθεί λύση.

«Το πρόβλημα είναι δύσκολο και μάλλον θα αναζητήσουμε πολιτική λύση. Διότι είναι ένα θέμα που ξεπερνάει τις δυνατότητες του δήμου μας», τονίζει και αναφερόμενος στην εκδοχή των αποζημιώσεων επισημαίνει ότι «πρόκειται για ένα ιδιωτικό οικόπεδο παραλιακό, 10 στρεμμάτων και με τις εμπορικές αξίες γης θα χρειαστούν αρκετά εκατομμύρια που δεν διαθέτει ο δήμος Καλαμαριάς».

Αναφερόμενος στην ιστορία του ακινήτου, εξηγεί ότι παλιότερα, πριν από 15 χρόνια, από την Εθνική Τράπεζα υπήρξε πρόταση να οικοδομηθεί ένα σχετικά μικρό ακίνητο στο χώρο στάθμευσης του Shark και να αποδοθεί το υπόλοιπο στο δήμο Καλαμαριάς αλλά δυστυχώς υπήρξε απραξία από την τότε διοίκηση του δήμου.

«Δυστυχώς σήμερα υπάρχει μία ισχυρή απόφαση δικαστηρίου που ενισχύει τη θέση των ιδιοκτητών και πλέον ο δήμος βρίσκεται σε δυσμενή θέση» τονίζει ο δήμαρχος Καλαμαριάς και σημειώνει ότι σε επαφή που είχε με την Εθνική Τράπεζα, ζήτησε να επανεξετάσει την αρχική της πρόταση.

Ωστόσο όπως αναφέρει σε όλη την παραλιακή ζώνη στο Καρμπουρνάκι υπάρχουν ιδιοκτησίες τις οποίες αν ο δήμος ήθελε να αποζημιώσει, θα χρειαζόταν νε εξευρεθεί ένα ποσό κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα όπως αναφέρει για να αποζημιωθούν όλοι οι χαρακτηρισμένοι χώροι στην Καλαμαριά θα χρειαστούν για τις απαλλοτριώσεις, πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ.

Δεσμεύτηκε δε πως ο δήμος Καλαμαριάς θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε πλήρη ενημέρωση όλων των πολιτών για την κατάσταση των δημόσιων χώρων αλλά και τις διαδικασίες και αποζημιώσεις που απαιτούνται.

Για το συγκεκριμένο οικόπεδο τονίζει πως αν δομηθεί, θα δημιουργηθεί τεράστια υποβάθμιση στην περιοχή και είναι ένα οικόπεδο το οποίο, πάση θυσία, πρέπει να διασωθεί. «Όλοι μαζί πρέπει να παλέψουμε για να σώσουμε το πάρκο και ο δήμος θα κάνει ότι μπορεί» τονίζει ο Γιάννης Δαρδαμανέλης.

img-20220517-134330.jpg

Τεμεκενίδης: Να μην αφήσουν να οικοδομηθεί στο πάρκο Σοφούλη

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι ο δήμος Καλαμαριάς με ευθύνη της διοίκησης του, δεν έπραξε όση έπρεπε ή μπορούσε για να αντιταχθεί στις βλέψεις της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως τονίζει στην Parallaxi ο Αρης Τεμεκενίδης, επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά» η διοίκηση του δήμου με την απραξία του σχεδόν βοήθησε τα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας που αποσκοπούν στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση του χώρου.

«Εμείς στηρίζουμε ενεργά του πολίτες της περιοχής και θεωρούμε ότι ο δήμος πρέπει να πιέσει με κάθε τρόπο ώστε να μην γίνει τσιμέντο ένας από τους τελευταίους ελέυθερους χώρους στο Καραμπουρνάκι», τονίζει και αναφέρει ότι την ερχόμενη Δευτέρα το θέμα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και όλες οι παρατάξεις οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

«Βασική μας θέση είναι ότι το παραλιακό μετώπο του δήμου Καλαμαριάς πρέπει να ενοποιηθεί ως ένας ενιαίος χώρος με πρόσβαση από όλους τους δημότες. Είναι δημόσιο αγαθό όπως και το πάρκο στη Σοφούλη και πρέπει να προστατευτεί» τονίζει.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα