Featured

Κελλάριος Όρμος: Έφτασε η ώρα για τη σωτηρία ενός αναξιοποίητου θησαυρού

Μία έκταση που θα μπορούσε να μετατραπεί στην Ριβιέρα της Θεσσαλονίκης παραμένει αναξιοποίητη και ορφανή.

Parallaxi
κελλάριος-όρμος-έφτασε-η-ώρα-για-τη-σωτ-670623
Parallaxi
Πηγή: Facebook Nikiforidis-cuomo architects

Στο προσκήνιο έρχεται η συζήτηση σχετικά με την τύχη του Κελλάριου Όρμου, ανατολικά του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, έπειτα από την πρόταση που καταθέτει το αρχιτεκτονικό γραφείο των Νικηφορίδη – Κουόμο για τη διεκδίκηση της περιοχής από την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου.

Αναξιοποίητος θησαυρός

Ο Κελλάριος όρμος βρίσκεται στην ανατολική προκυμαία του Θερμαϊκού, ανατολικά του Μεγάρου Μουσικής και είναι η μοναδική φυσική ακτή της Θεσσαλονίκης και κηρυγμένος ενάλιος αρχαιολογικός χώρος από το 1989.

Όμως παρ΄όλες τις προϋποθέσεις για καλύτερη τύχη, παραμένει για χρόνια μια απροσπέλαστη και βρώμικη παραλία, που αρχίζει από το τέλος της επιχωματωμένης ακτής, από την κάθετη στη Σοφούλη οδό Καθηγητή Ρουσίδου και φτάνει ως το ακρωτήρι Καραμπουρνάκι όπου βρίσκεται το Κυβερνείο (Παλατάκι).

Κελλάριος Όρμος 3

Ένας αληθινός θησαυρός, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη Ριβιέρα της Θεσσαλονίκης, ένας τόπος ονείρου, στον οποίο η πόλη κολυμπούσε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα, αποτελεί σήμερα μια πραγματικά μαύρη ζώνη στον θαλάσσιο ορίζοντα της. Μια θλιβερή τρύπα στην γεωγραφία της.

Αποτελούμενη από τμήματα που ανήκουν διοικητικά στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στο Δήμο Καλαμαριάς συντίθεται από αμφισβητούμενες περιοχές, εκτάσεις της Κτηματικής Εταιρίας του δημοσίου, εκτάσεις που ανήκουν στην Εθνική Τράπεζα, στο βουλγαρικό Δημόσιο, στο ελληνικό Δημόσιο, σε ιδιώτες, αυθαίρετα χτισμένα πάνω στον αιγιαλό, παλιές μάντρες, ξεχασμένα ταβερνάκια και πολυτελή κέντρα διασκέδασης. Το σκηνικό συμπληρώνει ο ελλιπέστατος φωτισμός, το σπασμένο πλακόστρωτο, όπου υπάρχει, τα παρκαρισμένα οχήματα παντού και σωροί απορριμμάτων παντός είδους.

Κελλάριος Όρμος 6

Ένας ονειρικός τόπος που θα μπορούσε να αποτελεί σήμερα έναν πόλο έλξης και ανάπτυξης. Η περιοχή διαθέτει πολλές ιδιωτικές εκτάσεις τις οποίες αδυνατούν να απαλλοτριώσουν οι δήμοι Καλαμαριάς και Θεσσαλονίκης. Οικόπεδα που έχουν τεράστιες αξίες γης, τις οποίες λογικά οι ιδιοκτήτες θέλουν να αξιοποιήσουν και που φυσικά αποκλείουν, λόγω του καθεστώτος τους, οποιαδήποτε δημόσια δαπάνη σε ιδιωτικό χώρο.

Όλα αυτά τα χρόνια το σκηνικό συνθέτουν μάντρες με παλιά υλικά, σκουριασμένα σίδερα, παλιά παγκάκια, βρώμικες ακτές και κλεμμένα αυτοκίνητα που κάποιος τα παράτησε εκεί. Εγκατάλειψη, πρώην παιδικές χαρές που δεν υπάρχουν πια, γήπεδα μίνι-γκολφ, το περίφημο λευκό εκκλησάκι της μαρίνας και προκυμαίες κατεστραμμένες που καταλήγουν μέσα σε μια πράσινη, όχι από χρώμα, αλλά από βρώμα θάλασσα.

Ένα ονειρεμένο ηλιοβασίλεμα, μερικά ερωτευμένα ζευγαράκια, ηλικιωμένους που περπατούν τον χειμώνα και κολυμπούν με τον κίνδυνο της μόλυνσης το καλοκαίρι, νυχτερινό σεξ σε αυτοκίνητα, ημερήσιο χάζι από όσους απολαμβάνουν το όποιο κάλλος της περιοχής. Σε αυτή την ξεχασμένη γειτονιά της πόλης, που η parallaxi είχε αναδείξει πριν αρκετά χρόνια με το project της ”Οι ακτές Αλλιώς”, η πόλη οφείλει να επενδύσει ένα κομμάτι του μέλλοντος της. Σύντομα…

Ήρθε η ώρα να ανοίξει ο διάλογος

Τον Αύγουστο του 2020, ο δήμος Θεσσαλονίκης, προχώρησε σε εκτεταμένη επιχείρηση για τον καθαρισμό του Κελλάριου Όρμου που είχε μετατραπεί για μία ακόμη φορά σε σκουπιδότοπο. Μαζί με με τις παρεμβάσεις για τον καθαρισμό της περιοχής εξελίχθηκαν και έργα εξυγίανσης του πρασίνου.

Δύο μήνες μετά, το αρχιτεκτονικό γραφείο των Νικηφορίδη – Κούομο ανοίγει το διάλογο για την επόμενη ημέρα του Κελλάριου Όρμου, καταθέτοντας πρόταση για την εκκίνηση της διεκδίκησης της περιοχής από την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου.

Πηγή: Nikiforidis-cuomo architects

Το αρχιτεκτονικό γραφείο των Νικηφορίδη – Κουόμο στηλιτεύει τη στάση του Δήμου Θεσσαλονίκης στο θέμα, θεωρώντας πως εδώ και πάνω από 10 χρόνια αλλού τυρβάζει και τον καλεί να πραγματοποιήσει έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για να δεσμεύει την εξέλιξη της περιοχής.

Πηγή: Facebook Nikiforidis-cuomo architects

Όσο η περιοχή παραμένει ορφανή κινδυνεύει να «ελληνοποιηθεί», δηλαδή να πωληθεί σε κάποιον μεγαλοεπενδυτή που θα εκμεταλλευτεί την έκταση προς όφελος του.

Γι’ αυτό το λόγο και η τοποθέτηση του αρχιτεκτονικού γραφείου των Νικηφορίδη – Κουόμο, ολοκληρώνεται με τη φράση: «Ας το έχουν υπόψιν τους όσοι μελλοντικά θα νίπτουν τας χείρας τους!»

Πηγή: Nikiforidis-cuomo architects
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα