close search results icon

Πολιτισμός

Κέρδισε 25 διπλές προσκλήσεις για την πρώτη πρεμιέρα ταινίας στα Cinobo Nights στο Σινέ Ναταλί!

Δες πώς να δηλώσεις συμμετοχή!

Κέρδισε 25 διπλές προσκλήσεις για την πρώτη πρεμιέρα ταινίας στα Cinobo Nights στο Σινέ Ναταλί!
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

Η πρώτη πρεμιέρα ταινίας στα Cinobo Nights σε συνεργασια με την parallaxi είναι γεγονός και σε περιμένει αυτή τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, και ώρα 22:45, στον θερινό κινηματογράφο Ναταλί. Η Parallaxi σου χαρίζει 25 διπλές προσκλήσεις για να την παρακολουθήσεις!

Η ταινία που θα κάνει πρεμιέρα -και θα κυκλοφορήσει 27 Αυγούστου σε επιλεγμένους κινηματογράφους, και αργότερα στην πλατφόρμα του Cinobo- είναι το THE FATHER (Ο Πατέρας), που είχε κερδίσει το βραβείο στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και είχε προβληθεί στο περσινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Δήλωσε συμμετοχή είτε στο Post του Διαγωνισμού στην σελίδα της Parallaxi στο Facebook, ή στο Post του Διαγωνισμού στην σελίδα της Parallaxi στο Instagram!

Κρυστάλλινη Σφαίρα καλύτερης ταινίας, Διεθνές Φεστιβάλ Karlovy Vary 2019

Συμμετοχή στο φεστιβάλ του Τορόντο και της Θεσσαλονίκης

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ
(The Father)

Όταν η ζωή σου προσφέρει απλόχερα ευκολίες, πορεύεσαι με αυτές. Τι γίνεται όμως όταν λαμβάνεις μόνο πίκρες;

Ένα διαφορετικό road trip, κωμικό στη βάση του, δραματικό στον αέρα του, με τη σχέση ενός πατέρα με τον γιο του, στο επίκεντρο, κάνει τον Πατέρα να φαίνεται όσο γλυκόπικρη μπορεί να γίνει μια μαρμελάδα. Μια οικογενειακή ιστορία με μεταφυσικές προεκτάσεις από το σκηνοθετικό δίδυμο που έγραψε το Μάθημα (The Lesson) και τη Δόξα (Glory).

Σύνοψη

O Vasil έχει πρόσφατα χάσει την για χρόνια, σύζυγό του, Valentina. Στην κηδεία της, μια γειτόνισσα θα τον πλησιάσει για να του πει, πως μίλησε πρόσφατα τηλεφωνικά με τη νεκρή του σύντροφο. Από εκείνη τη στιγμή, ξεκινάει μια μεταφυσική αναζήτηση για να επικοινωνήσει μαζί της. Θα βρει σθεναρά απέναντί του τον γιό του, Pavel, αλλά πλέον πιστεύει πως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να κρατήσει ζωντανή την αγάπη του για την Valentina. Όσο η ιστορία ξεδιπλώνεται, τόσο το παράλογο βρίσκει τη θέση του στο δράμα.

O «Πατέρας» είναι ένα χαμηλόφωνο, οικογενειακό δράμα για το πόσο δύσκολο είναι τελικά, να επικοινωνήσεις με τους κοντινούς σου ανθρώπους.

Δεν είναι πολλοί εκείνοι οι δημιουργοί που μπορούν να περηφανευτούν πως έχουν χαράξει την δική τους διακριτή και διακριτική γραμμή στην φιλμογραφική τους πορεία και δη, στην αρχή της καριέρας τους.

Μετά το Μάθημα και τη Δόξα, οι Kristina Grozeva και Petar Valchanov επιστρέφουν για να αποδείξουν πως παραδόξως, καμιά καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη, με το αποτέλεσμα να μοιάζει κωμικό, κάνοντας τον Πατέρα, την πιο προσβάσιμη ταινία της μέχρι τώρα πορείας τους. 

Φωτογράφος στο επάγγελμα, ο Pavel επιστρέφει στο πατρικό του για την κηδεία της μητέρας του, όπου και θα συναντήσει τον δύστροπο πατέρα του, με τον οποίο διατηρεί από τυπικές έως τυπικά τεταμένες σχέσεις, που φτάνουν μέχρι τις πολιτικές τους αντιπαραθέσεις. Και εδώ πανέξυπνα, οι σκηνοθέτες μιλάνε για εκείνες τις σχέσεις και κυρίως τις κουβέντες ανθρώπων με έντονες προσωπικότητες, που τυγχάνει να είναι συγγενείς, αν και δεν μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους. Κάτι το οποίο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, επιτείνεται από την απουσία της μητέρας / συζύγου, που θα λειτουργούσε σαν πυροσβεστήρας ανάμεσά τους. 

Και κάπου εκεί, ένας μεταφυσικός ισχυρισμός από μια γυναίκα πως επικοινώνησε με τη νεκρή μητέρα του μετά τον θάνατό της, θα καθυστερήσει την επιστροφή του Pavel πίσω στην πόλη και θα βάλει τον Vassil σε μια περιπέτεια αναζήτησης ανορθόδοξων δραστηριοτήτων για να επικοινωνήσει με την αγαπημένη του Valentina. 

Όπως πάντα, οι Grozeva και Valchanov διατηρούν χαμηλούς τόνους, και μονάχα τα κοντινά πλάνα στο πρόσωπο του Pavel ανεβάζουν την ένταση του εσωτερικού χάους που ζει ο γιος της οικογένειας, που μοιάζει να διαλύθηκε με τον θάνατο της μητέρας. Χωρίς ίχνος μουσικής, που θα κλιμάκωνε τα συναισθήματα, ο Krum Rodriguez, διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας υπογραμμίζει σε κάθε του πλάνο, τη μοναχικότητα μιας γενιάς, που έμαθε να ζει και να πεθαίνει μόνη της. 

Όπως ο Vassil ελπίζει για ένα θαύμα, αλλά εκείνο δεν έρχεται, ο Pavel που στέκεται δίπλα στη λογική, μοιάζει να έχει την καρδιά του περισσότερο ανοιχτή στα θαύματα.
Κάτι μεταξύ σάτιρας και φάρσας, ο Πατέρας είναι ένα κωμικό μανιφέστο για εκείνες τις σχέσεις που θέλουν κόπο για να μην έχουν αγάπη. 

Jessica Kiang, Variety

Credits
Σκηνοθεσία: Kristina Grozeva, Petar Valchanov
Σενάριο: Kristina Grozeva, Petar Valchanov, Decho Teralezhkov
Πρωταγωνιστούν: Ivan Barnev, Ivan Savov, Tanya Shahova, Hristofor Nedkov, Margita Gosheva
Διάρκεια: 87’