Διεθνή

Κορονοϊός: Η πρώτη περίπτωση γάτας που μόλυνε άνθρωπο

Τι ανακοίνωσαν επιστήμονες

Parallaxi
κορονοϊός-η-πρώτη-περίπτωση-γάτας-που-918967
Parallaxi

Επιστήμονες στην Ταϊλάνδη ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν το πρώτο στον κόσμο πειστικό περιστατικό ανθρώπου, μιας κτηνίατρου, που μολύνθηκε με κορονοϊό από μια γάτα φορέα του ιού. 

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι γάτες μπορούν να μολύνουν άλλα ζώα, αλλά τώρα φαίνεται πως επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση μετάδοσης από γάτα σε άνθρωπο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Πρίγκηπας της Σόνγκλα», οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό λοιμωξιολογίας «Emerging Infectious Diseases» του CDC των ΗΠΑ, σύμφωνα με το «Nature» και τη βρετανική «Independent», ανέφεραν ότι όλα ξεκίνησαν όταν ένας πατέρας και ο γιος του που είχαν διαγνωστεί θετικοί με κοροναϊό, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο σε πτέρυγα απομόνωσης ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου, παίρνοντας μαζί τους και τη δεκάχρονη γάτα τους, η οποία εστάλη στην κτηνιατρική κλινική για εξέταση. 

Εκεί φταρνίστηκε στο πρόσωπο μιας κτηνιάτρου, η οποία, αν και φορούσε μάσκα και γάντια, μετά από μερικές μέρες εμφάνισε συμπτώματα Covid-19 (πυρετό, βήχα κλπ), χωρίς καμία στενή επαφή της να έχει μολυνθεί από κορονοϊό.

Η γενετική ανάλυση που ακολούθησε, έδειξε ότι τόσο η γάτα όσο και οι τρεις άνθρωποι (πατέρας, γιός και κτηνίατρος) είχαν μολυνθεί από την ίδια παραλλαγή του ιού, η οποία μάλιστα εκείνη την εποχή δεν ήταν εξαπλωμένη στον τοπικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «βρήκαμε στοιχεία πως οι γάτες μπορούν να μεταδώσουν την λοίμωξη από ιό SARS-CoV-2 στους ανθρώπους. Όμως η πιθανότητα τέτοιας μετάδοσης είναι σχετικά ασυνήθης». Όπως είπαν, είναι αξιοσημείωτο ότι χρειάστηκε να περάσει τόσος καιρός εν μέσω πανδημίας για να επιβεβαιωθεί ότι είναι δυνατό μια γάτα να μολύνει έναν άνθρωπο με κορονοϊό.

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί διεθνώς μερικές δεκάδες περιπτώσεις γατών μολυσμένων με Covid-19, αλλά η μετάδοση σε άνθρωπο θεωρείτο απλώς πιθανή. Οι γάτες πάντως δεν έχουν μεγάλο ιικό φορτίο του ιού και δεν έχουν μολυσματικότητα για περισσότερες από λίγες μέρες.

Νότια Κορέα: 9.595 κρούσματα του νέου κορονοϊού

Η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων της Κορέας (KCDA) ανακοίνωσε σήμερα ότι το 24ωρο ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη επιβεβαιώθηκαν 9.595 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 10 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Νότια Κορέα έφθασε τους 24.547 νεκρούς επί συνόλου 18.359.341 μολύνσεων. Ο δείκτης θνητότητας έμεινε αμετάβλητος στο 0,13%.

Τα κρούσματα μειώθηκαν από τα 10.463 της προηγουμένης αλλά αυξήθηκε από τα 7.493 της περασμένης Πέμπτης.

Την τελευταία εβδομάδα, ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων που επαληθεύονται ημερησίως βρίσκεται στα 7.661.

Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 στα νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση, δείκτης-κλειδί, μειώθηκε στους 54 (–5 σε 24 ώρες).

Νέα Ζηλανδία: 17 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, 7.629 κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε πως τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν 17 θάνατοι ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 7.423 κρούσματα του SARS-CoV-2 οφειλόμενα σε μετάδοση στην κοινότητα και άλλα 206 κατά τη διάρκεια ελέγχων που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο κράτος της Ωκεανίας έφθασε τους 1.522 θανάτους (1.466 επήλθαν εντός 28 ημερών από τη μόλυνση, κατά το υπουργείο Υγείας) επί συνόλου 1.331.157 καταγεγραμμένων μολύνσεων.

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 411 ασθενείς με την COVID-19, εκ των οποίων 6 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ή μονάδες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα