Γευση

Ένα σπουδαίο γευστικό ταξίδι στο Αμύνταιο

Κρασί, φύση και ομορφιά στην άκρη της Μακεδονίας 

Κατερίνα Καραμφυλίδου
ένα-σπουδαίο-γευστικό-ταξίδι-στο-αμύν-931198
Κατερίνα Καραμφυλίδου

Νοέμβρης, ίσως δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για να ξεφύγεις από το αστικό τοπίο και να αφεθείς να σε συνεπάρουν τα χρώματα του Φθινοπώρου, όπου κυριαρχούν οι «ζεστές αποχρώσεις» του κόκκινου και κίτρινου στην παλέτα της φύσης.

Αν ξεμακρύνεις προς το βορειοδυτικό άκρο της Μακεδονίας, η άγρια φυσική ομορφιά του βουνού διακόπτεται από οροπέδιο με χιλιαδες εκτάσεις αμπελώνων όπου γύρω τους δεσπόζει μια κωμόπολη, δίπλα στη λίμνη των Πετρών και Βεγορίτιδας, με μεγάλη οινική παράδοση και κουλτούρα. 

Μιας οινικής παράδοσης με βαθιές ρίζες που φτάνουν στην αρχαιότητα. Το ιδανικό μικροκλίμα της κωμπόπολης  του Αμύνταιου, ,στάθηκε ο ευεργέτης που χάρισε στους κατοίκους της περιοχής το δώρο της παραγωγής κρασιών υψηλής ποιότητας. 

Ο βασιλιάς της παραγωγής ειναι η ποικιλία Ξινόμαυρο ή Ποπόλκα στην ντοπιολαλιά. Αναγνωρισμένη από το Ελληνικό κράτος ως αμπελουργική ζώνη ΟΠΑΠ (Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας) απο το 1972. Ένα από τα σπουδαιότερα ελληνικά κρασιά. 

Εμείς είχαμε τη χαρά να ακολουθήσουμε αυτό το όμορφο trip παρέα με την Lidl Ελλάς και να γνωρίσουμε ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία της Μακεδονίας και συγκεκριμένα σε αυτό του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΑΣΕΠΑ), ενός από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς, αφού ξεκίνησε την οινοποιητική του πορεία το 1959.

313114780-1455878568226255-4314048398821288398-n.jpg

Σήμερα αριθμεί περίπου 54 μέλη – αμπελουργούς, οι οποίοι καλλιεργούν 1000 στρέμματα με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων παραγωγής. Μας καλωσόρισαν με τοπικά  εδέσματα της μακεδονικής κουζίνας, όλα φτιαγμένα με βάση το μούστο, αλλά και διάφορα τυριά και αλλαντικά ωστε να συνοδεύσουν τον τον τοπικό οίνο του Συναιτερισμού.

313635127-1243895343131905-7424069445025295100-n.jpg 312808901-540623357826724-5071949053185435804-n.jpg

Η Lidl Ελλάς εδώ και 23 χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα, έχει χτίσει όχι μόνο μακροχρόνιες αλλά και συνεχώς αυξανόμενες σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης με Έλληνες παραγωγούς τοπικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων σπουδαία θέση κατέχουν τα κρασιά. 

Από τις 70 συνολικά ετικέτες που διαθέτει στα καταστήματά της, τα 50 είναι ελληνικά, ενώ τους τελευταίους 12 μήνες έχει απορροφήσει 4,5 εκατομμύρια φιάλες από τους 5 Έλληνες προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζεται σε μόνιμη βάση.

 Έτσι, η γκάμα των ελληνικών κρασιών μεγαλώνει συνεχώς όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα καταστήματα της αλυσίδας στο εξωτερικό. Αφού η εταιρεία «τους δίνει τη δυνατότητα να εξάγουν τα προϊόντα τους σε χώρες δραστηριότητάς της στο εξωτερικό, και μέσω των ελληνικών εβδομάδων στο δίκτυο της Lidl ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη» όπως μας εξήγησε η Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς.

Μια συνεργασία 10 χρόνων

Με τον ΑΣΕΠΑ και τη Lidl η συνεργασία μετρά 10 χρόνια και η υποδοχή στο οινοποιοιό από τους ανθρώπους του ήταν παραπάνω από θερμή ενώ η ξενάγηση τους άκρως κατατοπιστική για την διαδικασία παραγωγής και εμφιάλωσης του Ξινόμαυρου και για τη σημασία της διαχείρισης των φυσικών πόρων στην αμπελουργία και την αγροτική ανάπτυξη έτσι ώστε να προκύψει το κρασί που βρίσκουμε στα ράφια των καταστημάτων της Lidl Ελλάς είναι πρώτης ποιότητας και σύμφωνο με την αμπελουργική παράδοση της περιοχής.

img-9319.jpg

Η ισχύς εν τη ενώσει. Μαζί έχουν δημιουργήσει τον αφρώδη ροζέ οίνο Demi Sec Π.Ο.Π. Αμύνταιο, το Ξινόμαυρο Reserve Π.Ο.Π. Αμύνταιο. Όμως η πιο πρόσφατη προσθήκη ετικέτας στα καταστήματα Lidl, είναι το «ξ» , σε premium φιάλη και με λιτή και κομψή ετικέτα , που εκτός από αρχικό γράμμα από το ξινόμαυρο, παραπέμπει ευφυώς και στο τιρμπουσόν. Ροζέ ημίξηρο, 100% ξινόμαυρο Π.Γ.Ε. Φλώρινα, με δροσιστική οξύτητα που εξισορροπείται άψογα από τη μετρημένη γλυκύτητα.

ks-oinos.jpeg

Το ταξίδι της γεύσης διά χειρός Καλλίδη

Η επίσκεψή μας στο ΑΣΕΠΑ και η γνωριμία μας με το Αμύνταιο έκλεισε με τον πιο νόστιμο και φιλόξενο τρόπο γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι,μέσα στους χώρους του οινοποιείου, στολισμένο στα χρώματα του φθινοπώρου και της μακεδονικής φύσης του οποίου το μενού είχε επιμεληθεί ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης.

kallidis.jpeg

Μια γευστική εμπειρία με βάση την τοπική κουζίνα της περιοχής και επιλέγοντας ως πρώτες ύλες τα τοπικά προϊόντα της σειράς και τις πρώτες ύλες από τη σειρά προϊόντων «Νώμα», καθώς και άλλα φρέσκα προϊόντα από τα καταστήματα Lidl

Πεντανόστιμο ριζότο με άγρια μανιτάρια, σαλάτα με το τοπικό τυρί μπάτζο, μοσχαράκι σιγομαγειρεμένο στη λαδόκολλα με κόκκινο κρασί και μέλι, πουρέ σελινόριζας ενώ για το τέλος για επιδόρπιο, το κόκκινο κρασί σιγοψήθηκε στη σοκολατόπιτα με κυδώνια ποσέ. Την απόλαυση μας συνόδεψε το εξαιρετικό Réserve κόκκινο ξινόμαυρο κρασί με βαθύ πορφυρό, υψηλής οξύτητας που θα συνοδεύει ευχάριστα τα χειμωνιάτικα γευματα μας.

Απόλαυση γεύσης και άγριας φύσης μαζί

Στο ταξίδι μας, δεν έλειψε μια στάση να περπατήσουμει στη φύση και συγκεκριμένα  στο Κέντρο Προστασίας λύκου και Λύγκας ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στις Αγραπιδιές Φλώρινας, όπου ξεναγηθήκαμε και μιλήσαμε με τους ανθρώπους  του Κέντρου για το σημαντικό έργο που κάνουν για την προστασία  και φροντίδα των πληγωμένων και ταλαιπωρημένων αυτών άγριων αυτών ζώων, ώστε να διαβιούν με ηρεμία μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον, μέχρι το τέλος της ζωής  τους, με φροντίδα και ιατρική περίθαλψη μακριά από την ανθρώπινη απειλή. 

stighmiotipo-2022-11-02-80557-mm.png 313276287-494847655904980-2201959936665242080-n.jpg
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα