10 χρόνια από το βραβείο- Μια κουβέντα για το θαύμα της Βιβλιοθήκης της Βέροιας!
Ο Αναπληρωτής Διευθυντής, Αντώνης Γκαλίτσιος, μιλά για την επιτυχημένη πορεία της βιβλιοθήκης.
Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη βράβευση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας από το Ίδρυμα «Bill and Melinda Gates» κι όποιος γνωρίζει έστω λίγα πράγματα για το τεράστιο έργο και τη δράση της, μιλά το δίχως άλλο για μια βιβλιοθήκη που κατάφερε να αποτελέσει ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας της Ημαθίας.
Πράγματι, η βιβλιοθήκη κατάφερε επάξια να αναδειχθεί σε φορέα δημιουργικής έκφρασης και καινοτομίας, πάντα σε στενή επαφή με τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας.
Δέκα χρόνια δημιουργίας, προόδου και προσφοράς με 1.500.000 δανεισμούς βιβλίων, 1.031 εκδηλώσεις, 673 μαθήματα πάνω στις νέες τεχνολογίες και 2.394 εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες.
Πέρα από τους αριθμούς, όμως, αυτό το μεγάλο θαύμα αποτυπώνεται σε εικόνες. Εντός της βιβλιοθήκης, σε ένα χώρο βγαλμένο από το μέλλον, μπορούσες να συναντήσεις στην προ κοροναϊού εποχή κάθε λογής άνθρωπο.
Το βραβείο του ιδρύματος Gates αντιστοιχούσε σε ένα εκατομμύριο δολάρια. Με τα χρήματα που συνόδεψαν το Βραβείο, ενδεικτικά αναφέρεται ότι εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα για να εξοικονομείται ενέργεια, δημιουργήθηκε το media lab, ενώ αναβαθμίστηκε ο τεχνολογικός εξοπλισμός της βιβλιοθήκης.
Έτσι, δημιουργήθηκε μια υπερσύγχρονη αίθουσα εκδηλώσεων, που προσφέρει στο κοινό και τους καλλιτέχνες ένα περιβάλλον υψηλών προδιαγραφών, προκειμένου οι τελευταίοι να παρακολουθούν και να παρουσιάζουν μια σειρά από δραστηριότητες όπως παραστάσεις, διαλέξεις, προβολές ταινιών, ή σεμινάρια μαγειρικής!
Μια πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια με όραμα που ξεχώρισε τα τελευταία χρόνια.
Με αφορμή, λοιπόν, τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων από την κατάκτηση ενός σημαντικότατου βραβείου, αλλά και την αδιάκοπη προσπάθεια της εν λόγω ιδιαίτερης βιβλιοθήκης, μιλήσαμε με τον αναπληρωτή διευθυντή της, Αντώνη Γκαλίτσιο.
Ο ίδιος απαντά συγκεκριμένα για την επιτυχημένη πορεία της βιβλιοθήκης, τις δράσεις της, τα μελλοντικά της σχέδια, την επίδραση της πανδημίας και άλλα ουσιώδη ζητήματα.
Παρακάτω η πλήρης συνέντευξη:
Ποιοι παράγοντες πιστεύετε ότι συντέλεσαν και συντελούν στην επιτυχημένη πορεία της βιβλιοθήκης;
Το μεράκι των ανθρώπων που εργάζονται ή συνεργάζονται με αυτή. Χωρίς να εξαιρέσω κανέναν, από την ίδρυση της Βιβλιοθήκης το 1952 μέχρι σήμερα, η Βιβλιοθήκη είχε την τύχη να στελεχώνεται με ανθρώπους με πάθος, μεράκι και όραμα.
Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο της βιβλιοθήκης, το οποίο εσείς προσωπικά αγαπάτε περισσότερο;
Το εύρος της συλλογής και των υπηρεσιών. Δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθείς στη βιβλιοθήκη. Νιώθω το ίδιο ικανοποιημένος όταν γονείς με μικρά παιδιά έρχονται τακτικά, κάθε εβδομάδα, για να δανειστούν τα παραμύθια που θα διαβάσουν πριν πέσουν για ύπνο και όταν μεταπτυχιακοί φοιτητές ικανοποιούνται που καλύπτουμε τις απαιτήσεις και την προτεινόμενη βιβλιογραφία της σχολής όπου φοιτούν.
Όταν μια μικρή ομάδα νέων εξερευνούν τις δυνατότητες του 3d εκτυπωτή στο εργαστήριο (Maker Space) και στη διπλανή αίθουσα μαθητές και φοιτητές εργάζονται ομαδικά πάνω στην εργασία τους. Όταν άτομα της τρίτης ηλικίας παρακολουθούν μαθήματα πάνω στις νέες τεχνολογίες την ώρα που το εγγονάκι τους παρακολουθεί ένα εργαστήριο μαγειρικής στον 2ο όροφο της Βιβλιοθήκης.
Όταν ένας ερευνητής δανείζεται βιβλία για μία εργασία και ο επόμενος αναγνώστης δανείζεται ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και μία φωτογραφική μηχανή.
Μέχρι και σήμερα μετράτε πάνω από 35.000 εγγεγραμμένα μέλη στη βιβλιοθήκη. Αλήθεια, με ποιον τρόπο καταφέρατε να «αφυπνίσετε» τόσο τη Βέροια όσο και τα γύρω χωριά ως προς το δανεισμό βιβλίων;
Δεν επαναπαυόμαστε ποτέ. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, κοιτάμε μπροστά, πειραματιζόμαστε. Συζητάμε, ακούμε, ρωτάμε.
Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη βράβευση της βιβλιοθήκης από το «Bill & Melinda Gates Foundation». Πείτε μας λίγα λόγια για τις δράσεις που ήδη λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο αυτό.
Ξεκινήσαμε στις 12 Νοεμβρίου με 10 διαδικτυακές συζητήσεις πάνω σε θέματα όπως η αρχιτεκτονική, η επιστήμη, η λογοτεχνία, το κρασί, η οικονομία, η ιστορία, η εκπαίδευση, η τεχνολογία, η μουσική και φυσικά η Βιβλιοθήκη. 50 ομιλητές συντονισμένοι διαδικτυακά, από το Λονδίνο, την Αμερική, την Ελβετία, την Αθήνα και αλλού με ένα κοινό σημείο, την βεροιώτικη καταγωγή ή την αγάπη τους για τη Βιβλιοθήκη. 10 podcasts με ιστορίες ανθρώπων της περιοχής. Επιστήμονες, επαγγελματίες, δημιουργοί μοιράζονται μαζί μας τις ιστορίες τους με τον δικό τους τρόπο μιλώντας για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον όπως το ζήσανε και το οραματίζονται.
Παράλληλα προχωρά η κατασκευή του πρώτου υπαίθριου αναγνωστηρίου, σήμερα στην εποχή της πανδημίας το οποίο έρχεται να ανταποκριθεί στις καινούργιες συνθήκες που περιορίζουν σημαντικά την παρουσία κόσμου σε κλειστούς χώρους. Ο συνδυασμός ψηφιακών και δια ζώσης υπηρεσιών θα είναι μία πραγματικότητα στο νέο αυτό χώρο αφού οι επισκέπτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο το ασύρματο δίκτυο της βιβλιοθήκης, να έχουν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων, να παρακολουθούν μαθήματα και εργαστήρια απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την άνεση και την ασφάλεια ενός υπαίθριου αναγνωστηρίου. ‘Οταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν θα μπορεί ο χώρος να χρησιμοποιείται και για προβολές, μικρές μουσικές εκδηλώσεις και συζητήσεις με δημιουργούς. Ο χώρος θα φιλοξενεί επίσης δράσεις για παιδιά καθώς στην ουσία αποτελεί μία φυσική συνέχεια των “Μαγικών Κουτιών” που βρίσκονται στο ισόγειο και εξακολουθούν να αποτελούν πηγή έμπνευσης για παιδιά και γονείς. Το υπαίθριο αναγνωστήριο πρόκειται να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2020.
Υπάρχουν πράγματα που ήδη προγραμματίζετε προκειμένου να συμβούν μελλοντικά;
Θέλουμε να αναπτύξουμε περισσότερες συνεργασίες με φορείς της πόλης, πανελλαδικά και σε διεθνές επίπεδο. Όταν είμαστε πολλοί και ενωμένοι κάνουμε θαύματα.
Θέλουμε να προσφέρουμε τα καλύτερα και τα απαραίτητα εφόδια στα μικρά παιδιά, στο μέλλον του τόπου μας.
Ποιοι είναι εκείνοι οι φορείς που υποστηρίζουν την προσπάθεια της βιβλιοθήκης;
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων το οποίο είναι ο βασικός υποστηρικτής και χρηματοδότης. Από το 2003 έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία και υποστήριξη από την Αμερικανική Πρεσβεία με την οποία διοργανώνουμε πρωτοποριακές δράσεις πάνω στις νέες τεχνολογίες και αναβαθμίζουμε τον τεχνολογικό μας εξοπλισμό. Τα τελευταία χρόνια το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.) στηρίζει το έργο των κινητών μας Βιβλιοθηκών και εμπλουτίζει τη συλλογή μας με νέες εκδόσεις ερευνητικού ενδιαφέροντος. Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα και οι σύλλογοι της πόλης είναι στο πλευρό μας κι εμείς στο δικό τους.
Σήμερα υπάρχει στήριξη της βιβλιοθήκης από το Κράτος και αν όχι γίνονται προσπάθειες προκειμένου αυτό να συμβεί;
Υπάρχει σημαντική υποστήριξη από το κράτος. Προβλήματα φυσικά υπάρχουν και προσπαθούμε να τα λύσουμε. Θα θέλαμε να έχουμε τη δυνατότητα για νέες προσλήψεις με νέο και εξειδικευμένο προσωπικό.
Πώς η πανδημία επηρέασε τη βιβλιοθήκη;
Δυστυχώς την επηρέασε αρνητικά. Είναι θλιβερό να βλέπεις μία βιβλιοθήκη με κλειστές πόρτες και χωρίς ανθρώπους. Καθημερινά δεχόμασταν πολύ κόσμο. Για δανεισμό βιβλίων, περιοδικών και συσκευών, για τη χρήση των αναγνωστηρίων, για σεμινάρια, εκδηλώσεις, για τη χρήση των υπολογιστών και υποστήριξη σε πολλές ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Επιπλέον διακόπηκε η λειτουργία των κινητών βιβλιοθηκών και οι επισκέψεις τμημάτων σχολείων.
Ανταποκριθήκαμε άμεσα στα νέα δεδομένα από το πρώτο κιόλα lockdown διοργανώνοντας μία μεγάλη σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων.
Yπάρχει ακόμα και τώρα η δυνατότητα παράδοσης βιβλίων κατ’ οίκον;
Ναι, από τις 27 Νοεμβρίου ξεκινήσαμε την υπηρεσία δωρεάν παράδοσης βιβλίων κατ’οίκον με την ευγενική υποστήριξη του καταστήματος My Market Βέροιας. Η πρόσβαση στη γνώση και στο βιβλίο είναι μία βασική ανάγκη του ανθρώπου. Όταν δανείζουμε 150.000 βιβλία το χρόνο δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς και να μην κάνουμε κάτι για τους αναγνώστες μας. Τη μέρα που ανακοινώθηκε το δεύτερο lockdown η βιβλιοθήκη δάνεισε 1.152 βιβλία μέσα σε 7 ώρες!! Την ημέρα που ανακοινώσαμε την υπηρεσία δωρεάν παράδοσης βιβλίων κατ’οίκον είχαμε 50 παραγγελίες οι οποίες ήταν κυρίως βιβλία για φοιτητές και τις εργασίες τους. Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους επαγγελματίες του βιβλίου και συμφωνούμε όλοι ότι ναι, το βιβλίο είναι είδος πρώτης ανάγκης.