10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν συμπληρώσεις τη φορολογική σου δήλωση
Χρήσιμες συμβουλές λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία.
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του TAXIS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2017. Τα τηλέφωνα των λογιστών θα πάρουν φωτιά όπως και οι αναζητήσεις στην google προς αναζήτηση σχετικών πληροφοριών.
Μιλώντας λοιπόν με τους πρωταγωνιστές των ημερών συγκεντρώσαμε εκείνα τα σημεία τα οποία τις περισσότερες φορές οι φορολογούμενοι είτε ξεχνούν να συμπληρώσουν προσπερνώντας τα είτε δεν γνωρίζουν.
Όπως χαρακτηριστικά μας είπαν, καλό είναι να ενημερώνεται ο λογιστής για οποιαδήποτε αλλαγή συμβαίνει στην κατάσταση των φορολογούμενων καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και όχι μόνο την περίοδο των φορολογικών δηλώσεων. Από τυχόν μεταβολή της κατοικίας τους μέχρι δωρεάν παραχώρηση ακινήτου για χρήση κλπ. Οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάστασή τους που σχετίζεται με τα έσοδα και τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι πολύ σημαντική.
Ας δούμε όμως μερικά σημεία και συμβουλές τα οποία είναι από τα βασικότερα στις φορολογικές δηλώσεις τόσο για όλους όσοι επιχειρούν να τις συμπληρώσουν μόνοι τους αλλά και για εκείνους που ετοιμάζονται να επισκεφθούν τους λογιστές τους.
-Μην ξεχάσετε να συμπληρώσετε τα στοιχεία στο Ε2 για τα ακίνητα που εκμισθώνετε.
-Προμηθευτείτε βεβαιώσεις αποδοχών – δανείων – τόκων και πάσης φύσεως αποδοχών. Παρόλο που τα οικονομικά στοιχεία των βεβαιώσεων αποδοχών αποστέλονται ηλεκτρονικά στη φορολογική διοίκηση, θα πρέπει να μεριμνήσετε να ζητήσετε και τις χειρόγραφες βεβαιώσεις ώστε να διασταυρωθεί η ορθότητα των στοιχείων που έχουν σταλεί ηλεκτρονικά.
-Οι φορολογούμενοι πρέπει να αναφέρουν στον λογιστή τους οποιαδήποτε μεταβολή των περιουσιακών τους στοιχείων κινητών και ακίνητων. Αν και πρέπει να θυμάστε πως οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητα δηλώνεται στο διάστημα ενός μήνα ηλεκτρονικά στο Ε9 από την ημερομηνία αλλαγής (δωρεά, πώληση κλπ)
-Καλό είναι να κάνετε έναν έλεγχο με την ευκαιρία επαφής με τους λογιστές για τις φορολογικές δηλώσεις, των στοιχείων των ακινήτων που αναφέρονται στο Ε9.
-Προσοχή αν σας έχει παραχωρηθεί δωρεάν σπίτι για χρήση. Στην περίπτωση της δωρεάν παραχώρησης σπιτιού από συγγενή Ά βαθμού θα πρέπει να το δηλώσετε και ως έχει δηλαδή “δωρεάν παραχώρηση” και όχι ως “φιλοξενία” γιατί υπάρχει η πιθανότητα να μην ανήκετε εξαιτίας αυτού στους δικαιούχους κοινωνικών παροχών που δίνονται κατά περιόδους από το κράτος. Στην περίπτωση της φιλοξενίας σας ισχύει κανονικά η δήλωσή του ως “φιλοξενία”.
-Μισθωτοί – συνταξιούχοι δεν πρέπει να ξεχάσουν να δηλώσουν – ελέγξουν τον κωδικό που αναφέρεται στις αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολόγητου (είναι προσυμπληρωμένο από τα στοιχεία που στέλνουν οι τράπεζες για την χρήση των καρτών παρόλα αυτά θα μπορούν οι φορολογούμενοι να επέμβουν).
-Προσοχή στο πώς κτίζεται η έκπτωση φόρου. Το αφορολόγητο κτίζεται με τις αποδείξεις ύψους 10% επί του φορολογητέου εισοδήματος έως τις 10.000 ευρώ. Από τις 10.000-30.000 ευρώ επί τις 15% και 20% το επιπλέον. Να σημειωθεί ότι ως ετήσιο φορολογητέο εισόδημα λαμβάνεται υπόψιν το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του πραγματικού και τεκμαρτού. (πχ. στην περίπτωση που κάποιος έχει πραγματικό εισόδημα 5.000 ευρώ και τεκμαρτό εισόδημα (τεκμήρια) 10.000 ευρώ θα λαμβάνει υπόψιν το μεγαλύτερο δηλαδή τα 10.000 ευρώ)
-Οι έχοντες προστατευόμενα τέκνα δεν πρέπει να ξεχάσουν να τα δηλώσουν στον αντίστοιχο πίνακα. Τα ενήλικα ή ανήλικα που σπουδάζουν θα πρέπει να προμηθευτούν εγκαίρως βεβαιώσεις σπουδών από τα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα.
-Είναι βασικό όλοι οι φορολογούμενοι να προβαίνουν στον έλεγχο των προσωπικών τους στοιχείων (ΔΟΥ, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ) είναι βασικό πρώτα να διορθωθούν και μετά να προβούν στην δήλωση.
-Πέραν των βασικών σημείων που αναφέρθηκαν, θα πρέπει να ακολουθήσει μια αναλυτική και ειλικρινής κουβέντα με τον λογιστή σας και να τους παρέχετε οποιαδήποτε πληροφορία σας ζητηθεί ειδάλλως θα πρέπει να ενημερώσετε και από μόνοι σας για οτιδήποτε κρίνετε πως πρέπει να ενημερωθεί σχετικά.