10 σπάνια βιβλία που θα βρεις στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης!

Μπήκαμε στο κτίριο της Εθνικής Αμύνης και μάθαμε περισσότερα.

Parallaxi
10-σπάνια-βιβλία-που-θα-βρεις-στην-κεντρ-441212
Parallaxi
Σεραφείμ νέος θησαυρός Αγγιλάν Κιταπ 2, Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Εικόνες: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Μπήκαμε στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης, στον αριθμό 27 της οδού Εθνικής Αμύνης, και είδαμε από κοντά μερικά από τα πιο σπάνια και παλιά βιβλία που φυλάσσονται στο κτίριο. Η πρόσβαση στο υλικό της συλλογής αυτής είναι γενικά περιορισμένη και γίνεται έπειτα από συνεννόηση με τον προϊστάμενο της Βιβλιοθήκης.

Παρακάτω θα βρείτε ενδεικτικά δέκα από τους εκατοντάδες τίτλους της συλλογής:

#1 Γαζής Θεόδωρος, Γραμματικής εισαγωγής βιβλία τέσσαρα. Ενετίησιν, δεξιότητι «Άλδου Μανουκίου», 1495, αρχέτυπο. Η γραφή του είναι δεξιοκλινής, με μαύρη μελάνη και οι διαστάσεις του είναι 29,2Χ20.

#2 Σεραφείμ. Νέος θησαυρός Αγγιλάν Κιτάπ, Τιάνε Εγγύ Χαβηέ. Βενετικτέ Αγιανλαρήν Ιζνίηλαν, Βόρτωλι Αντώνιοσταν, 1756, χειρόγραφο. Γραμμένο σε καραμανλίδικη γραφή.

#3 Κανόνες περί της κατά μέρος συντάξεως εκάστου των του λόγου μερών. Θεσσαλονίκη. 1824, χειρόγραφο. Η γραφή του είναι καλλιγραφική και δεξιοκλινής, στο τελευταίο φύλλο υπάρχει σχέδιο άνθους και η στάχωσή του είναι δερμάτινη με έντυπα κοσμήματα.

Γαζής Θεόδωρος, Γραμματικής εισαγωγής βιβλία τέσσαρα

#4 (Κυριακοδρόμιον). Παλαιόν Ευαγγέλιο, χειρόγραφο. Στο βιβλίο έχουν επιδιορθωθεί τα φθαρμένα φύλλα, εντοπίζονται κηλίδες και ελάχιστες φθορές από έντομα. Δερμάτινη στάχωση από ξύλινες πινακίδες με έντυπα σχέδια.

#5 Καλοφωνικοί ειρμοί, 1837, χειρόγραφο. Νέα μουσική γραφή. Οι βυζαντινές νότες είναι με μαύρη μελάνη ενώ τα ποικίλα αρχικά, μουσικά σημεία, ονόματα μουσικών και δηλώσεις ήχων με ερυθρά μελάνη.

#6 Γαβριήλ ο Σεβήρος. Συνταγμάτιον περί των αγίων και ιερών μυστηρίων. Ενετίησι, παρά Νικολάω Γλυκεί, αχψά, 1691. Βιβλίο 142 σελίδων.

Χαλκοκονδύλης Δημήτριος, Λεξικόν Σούιδα

#7 Βίβλος, Καλοκαιρινή. Βίβλος καλούμενη καλοκαιρινή. Βίοι αγίων τινών μεταφρασθέντες εκ της των Ελλήνων εις την κοινήν ημετέραν διάλεκτον παρά Αγαπίου Μοναχού. Ενετίησιν. 1801.

#8 Κατήφορος Αντώνιος. Γραμματική Ελληνική ακριβέστατη. Ενετίησι, παρά Αντωνίω τω Βόρτολι, 1734. Περιέχουσα των οκτώ του λόγου μερών τον σχηματισμόν και την σύνταξιν έτι δε και την ποιητικήν μέθοδον.

#9 Ovidius. Των μεταμορφώσεων του Οβιδίου. Βιβλία ΙΕ’ εις δύω τόμους διηρημένα. Ενετίησιν, παρά Νικολάω τω Γλυκεί, αψυη, 1798.

Χαλκοκονδύλης Δημήτριος, Λεξικόν Σούιδα

#10 Χαλκοκονδύλης Δημήτριος. Λεξικόν Σουϊδα. Βυζαντινό λεξικό, 1499, αρχέτυπο. Σούδα ή Σουίδα είναι ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά λεξικά ή εγκυκλοπαίδειες το οποίο γράφτηκε τον 10ο αιώνα. Περιέχει 30.000 λήμματα, πολλά από τα οποία περιέχουν στοιχεία από πηγές που διαφορετικά θα είχαν χαθεί στον καιρό μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΙΚΟΝΕΣ: Η ομορφότερη βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης από μέσα!

Μπήκαμε μέσα στην ωραιότερη Βιβλιοθήκη της Βόρειας Ελλάδας!

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα